Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Velsu
Has thanked: 49 times
Been thanked: 6 times

Re: Too Many Bones (Josh J. Carlson, Adam Carlson)

Post autor: Velsu »

Czy jak dodam sobie tego Riffle do zamówienia (w końcu Trove Chest wleci :D ) rozumiem ze musze jakies zagadki rozwiazywać zeby dostać jakies karty czy niewiadomo co? Da sie to z czyjąś pomocą zrobić bez kupowania Automaton of Shale?
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1236 times
Been thanked: 1455 times

Post autor: seki »

Zdecydowanie przerost formy. Nie pogramy tym sensownie i nie wygląda to jakoś ekstra. Nie znalazłem wymiarów tych figurek ale sądząc po wielkości pudełek i zdjęciu (dużo pustej przestrzeni w pudle) mają one może ze 3 cm ?? Nie jestem obiektywny bo nigdy fanem figurek nie byłem, ale czym większa tym łatwiej gołym okiem doceniać ich szczegółowość. A tu ani nie widzę szczegółowości ani wielkości.
Awatar użytkownika
hamish
Has thanked: 333 times
Been thanked: 136 times

Post autor: hamish »

Velsu pisze: 22 lis 2023, 20:52 Czy jak dodam sobie tego Riffle do zamówienia (w końcu Trove Chest wleci :D ) rozumiem ze musze jakies zagadki rozwiazywać zeby dostać jakies karty czy niewiadomo co? Da sie to z czyjąś pomocą zrobić bez kupowania Automaton of Shale?
Ja tutaj mam podobny dylemat, ale chciałem zapytać, czy i w jakiej kwocie będę musiał zapłacić cło, jeżeli zakupię Trove Chest? Jest okazja, a nie widzę tutaj jakiejś opcji zamówienia grupowego.
Crivens! Whut aboot us, ye daftie!?
Sprzedam
Kupię
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2857 times

Post autor: Ardel12 »

E no, super, wszyscy bohaterowie są. Za rok zrobią figurki na Tyrantów, a za dwa czy trzy wszystkie potworki :D

Ja się zastanawiam, książki są, maty są, to w sumie trza iść w FOMO, a nie tam myśleć.

Cena przynajmniej nie zabija. To kiedy zbiórka :D ?
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 982 times
Been thanked: 701 times

Post autor: bajbaj »

hamish pisze: 22 lis 2023, 21:05
Spoiler:
Ja tutaj mam podobny dylemat, ale chciałem zapytać, czy i w jakiej kwocie będę musiał zapłacić cło, jeżeli zakupię Trove Chest? Jest okazja, a nie widzę tutaj jakiejś opcji zamówienia grupowego.
Kupując ze sklepu na Europę i Bliski Wchód nie płaci się ani cła, ani VAT.

Niestety zdjęli właśnie darmowy shipping powyżej 200 euro. Ale, ale ... kupując nawet dwa TC za przesyłkę liczą tylko 15 euro, podczas gdy realny kosz wysyłki tego ustrojstwa jest o wiele, wiele wyższy.
Dhel
Has thanked: 608 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

Eee nooo.

Do burncycle figurki naprawdę są spoko i pomagają. Do Cloudspire też (chociaż nie mam). Ale tutaj to naprawdę jak pieść do nosa, książki mi się podobają, to odpuszczam.

Ale jak kupicie to się pochwalcie :)
Awatar użytkownika
ScorpZero
Has thanked: 209 times
Been thanked: 140 times

Post autor: ScorpZero »

Korci Riffle, ale prawie 70 zł za samą przesyłkę to już ich srogo pogrzało. :P
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

jakby ktos chcial to moge dorzucic do swojego zamowienia z darmowa dostawa
Mocno rozwazam kolekcjonersko te figurki jak juz wszytsko z TMB mam
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

japanczyk pisze: 23 lis 2023, 00:50 jakby ktos chcial to moge dorzucic do swojego zamowienia z darmowa dostawa
Trove chesta można dorzucić?:D i czy on mieści też unbreakable i wszystkie dodatki wiecie?
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
MisioKret
Has thanked: 30 times
Been thanked: 21 times

Post autor: MisioKret »

gogovsky pisze: 23 lis 2023, 02:30 Trove chesta można dorzucić?:D i czy on mieści też unbreakable i wszystkie dodatki wiecie?
Trove Chest, z tego co wiem, mieści wszystko ze stajni TMB.

EDIT: oczywiście poza figurkami.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1360 times
Been thanked: 2857 times

Post autor: Ardel12 »

gogovsky pisze: 23 lis 2023, 02:30
japanczyk pisze: 23 lis 2023, 00:50 jakby ktos chcial to moge dorzucic do swojego zamowienia z darmowa dostawa
Trove chesta można dorzucić?:D i czy on mieści też unbreakable i wszystkie dodatki wiecie?
Mieści wszystko. Ciężko bo ciężko, ale wciśniesz. No prócz figurek i ksiąg. Czyli kolega wyżej ma rację :)

TC jest na zamówienie, więc byś opóźnił całość, ale to w gestii japanczyka leży.
Daetorian
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Daetorian »

A nie jest tak, że TC wysyłają osobną przesyłką bo jest za duży tzn., że jak się zamówi dwa to dwa razy shipping się płaci? Gdzieś tak czytałem.

Figurki tylko do kolekcji ale wydają się słabej jakości...
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3029 times
Been thanked: 2654 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Daetorian pisze: 23 lis 2023, 11:10 Figurki tylko do kolekcji ale wydają się słabej jakości...
To są bardzo wysokiej jakości metalowe figirki z magnesem w podstawie. W zasadzie nie do rozwalenia. Jak Ci spadnie ze stołu to prędzej zrobi dziurę w panelach niż coś z niej odpadnie. :mrgreen:
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
mluckner
Has thanked: 107 times
Been thanked: 99 times

Post autor: mluckner »

Nieprawda, u mnie odpadł magnes. Ale figurki są rzeczywiście ładne i przyzwoicie wymodelowane (mówię o tych do Burncycle).
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 326 times
Been thanked: 532 times

Post autor: salaba »

Dla mnie oferta CTG na Black Friday jest niestety rozczarowująca. Liczyłam na Undertow bundle a tu niestety...Co więcej znieśli darmową wysyłkę a zamówienie zbiorowe przegapiłam...

Niemniej znalazłam sklep w USA, który ma fajne ceny, ale nie wiem czy nie zapłacę VAT, bo wtedy to przestanie się opłacać. Ktoś ostatnio zamawiał z USA i się orientuje jak to wygląda w 2023?
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 623 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

salaba pisze: 23 lis 2023, 14:23 Co więcej znieśli darmową wysyłkę a zamówienie zbiorowe przegapiłam...
Wstrzymaj się i poczekaj na kolejne zamówienia. Curiosity albo Raiden coś na pewno zorganizują.
Niemniej znalazłam sklep w USA, który ma fajne ceny, ale nie wiem czy nie zapłacę VAT, bo wtedy to przestanie się opłacać.
Na 99% zapłacisz VAT. Do kosztów wysyłki też doliczają.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Daetorian
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Post autor: Daetorian »

Co z holiday special warto kupić do TMB?

https://chiptheorygames.com/store-intl/ ... -c70714004

Mam już Riffla i kupiłem TC, jest coś co wzbogaca rozgrywkę?

nie chodzi mi o podstawki i "duże" dodatki
Skywarden
Been thanked: 7 times

Post autor: Skywarden »

Kto pękł w temacie i kupił te figurki ? Broniłem się i broniłem , ale serce nie drużba ;)
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3029 times
Been thanked: 2654 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

Obrazek

STATIC - REWIZJA

Jakiś czas temu, opisywałem swoje odczucia z grania Statikiem.
Spoiler:
No ale przy ostatniej zbiórce na gamefoundzie zamówiłem "w ciemno" Statica na prezent, który teraz (z okazji Świąt) zostal wręczony. I skoro tak, to wypadało nim zagrać. Zagrałem zatem i mam po tej rozgrywce tak pozytywne odczucia, że aż wyszukałem mój poprzedni wpis, żeby się upewnić, czy za pierwszym razem grałem zgodnie z zasadami.
Spoiler:
No to najpierw odkręcę błąd w poprzednim poście: Static z BP jedynie ładuje swoje elektryczne kastety (o 1), a nie przywala nimi Złolom. Zresztą naładować je do pełna można takze z Fortunate Discovery, co jest zdecydowanie szybszym sposobem. Żeby naelektryzować Złola, wystarczy to po prostu zadeklarować i tyle.

Co do zdolności Statica: IMO zdecydowanie najlepszą umiejką, jaką ten Gearloc posiada jest "Electric Kick", nazywany przez nas pieszczotliwie "Kopem z półobrotu", który zadaje wszystkim stycznym Złolom 1-3 obrażeń. Od samego początku inwestowałem PT w życie i szybko je wymaksowałem (do 11). Static ma dość wysokie cyferki na kości Inicjatywy, co często pozwala mu się ruszać jako pierwszemu. Robiłem to tak, że właziłem w puste pole między dwoma "meele" i jednym "ranged" i częstowałem całą trójkę kopniakiem. Do tego zwykle dorzucałem kostkę, wyłączającą umiejki jednego Złola na czas trwania mojej tury i w ten sposób "Hardy" schodził czasami "na strzała". Do tego kostka, która pozwalała przejąć kontrolę nad Złolem z poziomów 1-5 i... gitara gra. Do kompletu dochodzą takie umiejki jak zdejmowanie tarcz czy zamiana Złoli miejscami (dziecinnie proste wychodzi za każdym razem) i kilka sytuacyjnych, o których tu już nie będę pisał.

Uwaga, to nie jest żart ani przejęzyczenie: przez całą grę, w żadnej walce ANI RAZU nie rzuciłem nawet jedną kością ataku :mrgreen: Taki styl grania pozwalał co turę ładować Inner Peace, który z kolei pozwalał docelowo odzyskiwać zużyte kostki (np. "Kopa z półobrotu") i Static nakręcał się sam.

Z głównych statystyk, gdy wymaksowałem Życie, poszedłem w Dexterity, które miałem docelowo na poziomie 5 czy 6 - wystarczająco dużo, żeby móc swobodnie chodzić po planszy, bo część umiejek dostaje boosta jeśli Static się przemieszcza. Pod koniec gry byłem w stanie z uśmiechem na ustach, rozdawać Bleedy na lewo i prawo (sobie też!) i nawet biednemu Gendrickowi się oberwało.

Podsumowując: musiałem mieć niezłe klapki na oczach, żeby po mojej pierwszej rozgrywce, ocenić Statica tak nisko. Niniejszym pnie się on w moim osobistym tierze do pierwszej... hmmm... 4-5?
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3889 times

Post autor: japanczyk »

Skywarden pisze: 24 gru 2023, 13:31 Kto pękł w temacie i kupił te figurki ? Broniłem się i broniłem , ale serce nie drużba ;)
Ja, dzisiaj przyszly - wygladaja zacnie - moze w nowy rok zagram z nimi :)
Skywarden
Been thanked: 7 times

Post autor: Skywarden »

Też przyszły. Jaram się. Przepięknie wyglądają w akcji. Ale ze mnie kasy pociągną - przecie przed nimi całe pudła sztonow do „sfigurkowania”
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 623 times
Been thanked: 531 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

Skywarden pisze: 19 sty 2024, 18:37 Też przyszły. Jaram się. Przepięknie wyglądają w akcji. Ale ze mnie kasy pociągną - przecie przed nimi całe pudła sztonow do „sfigurkowania”
Wydaje mi się, że figurki miały być tylko do Gearlocków. Po pierwsze byłoby to mega drogie, wrogów jest zatrzęsienie. Po drugie byłoby to chyba nieco upierdliwe w obsłudze, losowi wrogowie wchodzą na matę i musiałbyś szukać do nich figurek.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Dhel
Has thanked: 608 times
Been thanked: 553 times

Post autor: Dhel »

Spoiler:
Przyznaję się, że też nie doceniałem Statica. Ot zagrałem 2/3 razy ale jakoś go nie czułem. Aż zainspirowany twoim tekstem wziąłem go wczoraj z picketem na Marrowa. No kurcze, nie ma co, MVP drużyny. Rzeczywiście nie ma sensu iść w atak, perseverence to umożliwi w trudniejszych potyczkach, do tego połączony z out of control skubaniec potrafi wykręcić szalone obrażenia na pojedynczym targecie.
Podoba mi się, że ten gearlock wymaga pójścia w skille a nie tylko 4 podstawowe statystyki, jego plansza się ładnie zapełnia pod koniec gry.
No i spojrzałem bardziej na pomarańczowe drzewo, owlbear style robi robotę przy dużej mobilności.

Bardzo fajny gearlock, wpada mi do ulubionych.
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

Wczoraj wyprawilem się na solową przygodę Picketem na Noma. Całą przygodę aż do walki z bosem przeszedlem bez problemu. Kiedy doszło już do starcia z Wodzem Trolli okazało się że nasza bitwa jest nie do rozstrzygneicia. Grając defensywnym Picketem nie było szans zadać mu 2 - 3 obrażeń ponad Thick Skin 3 + Recovery. On również nie mógł mnie pokonać bo miałem aktywną kość leczenia + za 4 X z BP mogłem się leczyć + 2 a Nom zadaje mało obrażeń.

Udało się wam pokonać go grając Picektem?
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
qreqorek
Has thanked: 213 times
Been thanked: 631 times

Post autor: qreqorek »

Nilis pisze: 08 lut 2024, 10:17 Wczoraj wyprawilem się na solową przygodę Picketem na Noma. Całą przygodę aż do walki z bosem przeszedlem bez problemu. Kiedy doszło już do starcia z Wodzem Trolli okazało się że nasza bitwa jest nie do rozstrzygneicia. Grając defensywnym Picketem nie było szans zadać mu 2 - 3 obrażeń ponad Thick Skin 3 + Recovery. On również nie mógł mnie pokonać bo miałem aktywną kość leczenia + za 4 X z BP mogłem się leczyć + 2 a Nom zadaje mało obrażeń.

Udało się wam pokonać go grając Picektem?
Jedno z rozwiązań:
Spoiler:
ODPOWIEDZ