-> Liczba Kart Wydarzeń gracza Imperium Perskiego (wykorzystywane w Kampanii Kserksesa): 10
-> Liczba Kart Wydarzeń gracza Hellenów (wykorzystywane w Kampanii Kserksesa): 10
-> Liczba Kart Wydarzeń gracza Aten (wykorzystywane w Wojnach Peloponeskich): 12
-> Liczba Kart Wydarzeń gracza Sparty (wykorzystywane w Wojnach Peloponeskich): 22
-> Liczba Neutralnych Kart Wydarzeń: 60
-> Liczba Kart Bitwy: 16 Kart Bitwy.

1. Scenariusz Szkoleniowy nr 1 - Pierwsza Inwazja Imperium Perskiego na Grecje - pozwala na zapoznanie się z podstawami gry jak: ruch i jego następstwa, Mobilizacja/Uzupełnienia, bitwy, oblężenia, użycie Kart Wydarzeń do zamiany na Zasoby, użycie Kart Bitwy, Dowódcy. Rozgrywany jest na małym fragmencie planszy, trwa jedną Turę Gry, używa się niewielkiej liczby żetonów i ma bardzo proste Warunki Zwycięstwa.
2. Scenariusz Szkoleniowy nr 2 - Powstanie Jońskie - pozwala na utrwalenie sobie podstaw ze Scenariusza nr 1 oraz dodatkowo wprowadza: pełne użycie Kart Wydarzeń, fazę Dyplomacji, Wywoływanie Buntów. Rozgrywany jest na wschodnim fragmencie planszy (Azja Mniejsza + plansza Cypru), trwa kilka Tur Gry (od kontrataku Persów do upadku powstania), używa się średniej liczby żetonów i ma dość proste Warunki Zwycięstwa.
3. Scenariusz nr 3 - Druga Inwazja Inwazja Imperium Perskiego na Grecje - pełnoprawna gra, tu już nie ma zmiłuj

4. Scenariusz nr 4 - Wojna Peloponeska - w formie:
a) albo kampanii obejmującej całą Wojnę - długa gra dla hardkorowców

b) dwa osobne scenariusze, gdzie jeden obejmuje okres od początku wojny do Pokoju Nikiasza, a drugi scenariusz od tego pokoju do końca wojny.
Dlaczego Scenariusz nr 4 ?. Przypuszczam, że nikt nie pamięta, ale pierwotnie swoją grę zacząłem właśnie od opracowywania gry o tematyce Wojny Peloponeskiej, kiedy to w pewnym momencie stwierdziłem, że jednak skupię się na Inwazji Persów. Jak wiadomo historia kołem się toczy i kiedy mam już solidne zasady do tej gry zaświtało mi, żeby i Wojnę Peloponeską wyciągnąć z szuflady. Jeżeli chodzi o same wykonanie to wymagało to ode mnie, przeróbki planszy (stąd Sycylia na planszy jakby się ktoś zastanawiał po co tam ona

- generalnie jak napisałem powyżej, w grze jest 60 Neutralnych Kart Wydarzeń, które są używane w każdym Scenariuszu (co najwyżej ich liczba może się wahać).
- w zależności od scenariusza do Talii Kart Wydarzeń, której trzon stanowią właśnie Karty Neutralne, wtasowuje się dodatkowo Karty Wydarzeń danej strony konfliktu (charakterystyczne wydarzenia dla danego scenariusza i danej "frakcji").
Pozdrawiam