Lords of Ragnarok (Adam Kwapiński)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- Hardkor
- Has thanked: 1451 times
- Been thanked: 975 times
- Kontakt:
Re: Lords of Ragnarok (Adam Kwapiński)
Początkiem grudnia chcą zapakować gry na statek. Jak się to uda to mają wrzucić update z numerem statku. Dosłownie ostatni update w kampanii. Tak trudno tam wejść sprawdzić?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Własnie próbowałem znaleźć. Dziekuję za pomoc
Jak oceniacie tą grę? Ja się dalej nad nią zastanawiam, bo oglądałem (czytałem) skrajne recenzje. jednym się to podoba (ale bez rewelacji), a inni twierdzą że słabe. Nie grałem w Lords of Hellas, ale mam w kolekcji Blood Rage i Ankh. Obie te gry mi się bardzo podobają. Generalnie lubię area control. W przypadku Lords of Ragnarok mam wrażenie, że to jest trochę przerost formy nad treścią.
Lepiej kupić Rising Sun czy nawet leciwe el grande. To nie jest zla gra ale są lepsze.Pompa85 pisze: ↑15 sty 2024, 20:48 Jak oceniacie tą grę? Ja się dalej nad nią zastanawiam, bo oglądałem (czytałem) skrajne recenzje. jednym się to podoba (ale bez rewelacji), a inni twierdzą że słabe. Nie grałem w Lords of Hellas, ale mam w kolekcji Blood Rage i Ankh. Obie te gry mi się bardzo podobają. Generalnie lubię area control. W przypadku Lords of Ragnarok mam wrażenie, że to jest trochę przerost formy nad treścią.
El Grande właśnie kupiłem:). Nad Rising Sun już od jakiegoś czasu się zastanawiam. Blokuje mnie tylko, że nie da się już kupić dodatków z Kickstartera. Wydaje mi się że grze może czegoś brakować. W cenie Lords of Ragnarok miałbym też Twilight Imperium z dodatkiem.XLR8 pisze: ↑15 sty 2024, 21:09Lepiej kupić Rising Sun czy nawet leciwe el grande. To nie jest zla gra ale są lepsze.Pompa85 pisze: ↑15 sty 2024, 20:48 Jak oceniacie tą grę? Ja się dalej nad nią zastanawiam, bo oglądałem (czytałem) skrajne recenzje. jednym się to podoba (ale bez rewelacji), a inni twierdzą że słabe. Nie grałem w Lords of Hellas, ale mam w kolekcji Blood Rage i Ankh. Obie te gry mi się bardzo podobają. Generalnie lubię area control. W przypadku Lords of Ragnarok mam wrażenie, że to jest trochę przerost formy nad treścią.
-
- Has thanked: 23 times
- Been thanked: 36 times
Przecież Rising Sun to zupełnie inna gra. W Rising Sun masz głównie grę nad stołem, ale o tym warto poczytać w dedykowanym grze wątku.Pompa85 pisze: ↑15 sty 2024, 21:24El Grande właśnie kupiłem:). Nad Rising Sun już od jakiegoś czasu się zastanawiam. Blokuje mnie tylko, że nie da się już kupić dodatków z Kickstartera. Wydaje mi się że grze może czegoś brakować. W cenie Lords of Ragnarok miałbym też Twilight Imperium z dodatkiem.XLR8 pisze: ↑15 sty 2024, 21:09Lepiej kupić Rising Sun czy nawet leciwe el grande. To nie jest zla gra ale są lepsze.Pompa85 pisze: ↑15 sty 2024, 20:48 Jak oceniacie tą grę? Ja się dalej nad nią zastanawiam, bo oglądałem (czytałem) skrajne recenzje. jednym się to podoba (ale bez rewelacji), a inni twierdzą że słabe. Nie grałem w Lords of Hellas, ale mam w kolekcji Blood Rage i Ankh. Obie te gry mi się bardzo podobają. Generalnie lubię area control. W przypadku Lords of Ragnarok mam wrażenie, że to jest trochę przerost formy nad treścią.
Jeżeli chodzi o LoH i LoR to jest dudes on a map z różnymi opcjami typu polowanie i budowanie monumentów. Przeczytaj zasady i sprawdź czy takie coś Ci odpowiada.
A widziałeś rozgrywkę w TI? Masz 10+ godzin na rozgrywkę i odpowiednia ekipę (5-6 osób) która może poświecić tyle czasu na jedną grę?
Chodziło mi o porównanie tego co mogę mieć w cenie LR. Wiem, że RS i TI to inne gry niż LR. Nie mam też problemu z długością rozgrywki w TI. Wydaje mi się, że - po obejrzeniu kilku recenzji - LR nie jest warte tego ile oferuje za swoją cenę. Dlatego zapytałem jak oceniacie LR, bo w nią nie grałem. Wersja angielska jest już od kilku miesięcy dostępna, więc może ktoś się wypowie na temat swoich odczuć po iluś tam rozgrywkach.ArtIO pisze: ↑15 sty 2024, 22:47Przecież Rising Sun to zupełnie inna gra. W Rising Sun masz głównie grę nad stołem, ale o tym warto poczytać w dedykowanym grze wątku.
Jeżeli chodzi o LoH i LoR to jest dudes on a map z różnymi opcjami typu polowanie i budowanie monumentów. Przeczytaj zasady i sprawdź czy takie coś Ci odpowiada.
A widziałeś rozgrywkę w TI? Masz 10+ godzin na rozgrywkę i odpowiednia ekipę (5-6 osób) która może poświecić tyle czasu na jedną grę?
W zasadzie sam odpowiedziałeś sobie w pierwszym poście stwierdzając, że to przerost formy nad treścią. Jeśli takie są twoje odczucia lepiej kupić coś innego.
Co do opinii na forum BGG masz ich całkiem sporo - gra mocno polaryzująca. Ja tam czekam mocno bo widziałem, że siada ludziom co lubią gry, które lubie + wygląda obłędnie. A że nie każdemu się podoba to co zrobić. Brass'a też nie każdy kocha.
Co do opinii na forum BGG masz ich całkiem sporo - gra mocno polaryzująca. Ja tam czekam mocno bo widziałem, że siada ludziom co lubią gry, które lubie + wygląda obłędnie. A że nie każdemu się podoba to co zrobić. Brass'a też nie każdy kocha.
Mam Lords of Hellas i swego czasu ostro ogrywana była nawet na 6 osób z dodatkami (Troja, Atlantyda, nowi: bohaterowie, monumenty, zadania i potwory). U nas to siadło tylko była już tyle razy grana, że teraz czekamy na odświeżoną wersję czyli Lords of Ragnarok.
-
- Has thanked: 576 times
- Been thanked: 186 times
Dwa pytania: Instrukcja pl w PDF?? Ktoś coś??
Oraz: Czy Polska wersja ma już poprawione błędy z FAQ Errata 1.0?
Oraz: Czy Polska wersja ma już poprawione błędy z FAQ Errata 1.0?
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Hej wszystkim, gra już dotarła pod strzechy, jest już też w Polsce. Czy ktoś, może mi podpowiedzieć, czym różnią się dodatki w wersji Gamefound od dodatków w wersji retail? Różnica w cenie między Seas of Aegir to około 100 zł. Czym jest to spowodowane?
Retail jest niemal zawsze droższy, na 99% jest to kwestia tego, że cena w kampanii po prostu była bardziej atrakcyjna, żeby ludzie wsparli. Wydaje mi się, że nie widziałem nigdzie info o różnicach wewnątrz pudła.
To jasne. Problem w tym, że tu jest odwrotnie. Sklepy prowadzą przedsprzedaż. I te dodatki z dopiskiem gamefound są 100 zł droższe od tych bez dopisku. Tylko nie mogę doszukać się, dlaczego.
- Hardkor
- Kontakt:
Nie ma żadnej różnicy. Jedynie produkty z podpisem "Sundrop" mogą mieć różnicę w wyglądzie figurek. Kieruj się ceną.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Niezwykłe. W sklepie (napiszę tylko, że w tym z przedrostkiem "ale", bo w sumie nie wiem, czy wklejanie komercyjnych lików jest na forum dozwolone) są 3 wersje dodatku Seas of Aegir: Gamefound Edition, Gamefound Sundrop i bez dopisku. Różnica w cenie bardzo duża.
No nic, dzięki wielkie za wyjaśnienie
Te dwie droższe wersje, to są wersje Gamefound. Patrząc na cenę w trakcie kampanii plus podatek i wysyłka, to cena podchodziła pod 300zł. Natomiast ta tańsza wersja, to już normalna dystrybucja sklepowa z SCD 199zł. Część rzeczy jest tańsza w trakcie wspieraczki, z kolei część dodatków można później kupić nieco taniej.szalap pisze: ↑19 lut 2024, 14:33 Niezwykłe. W sklepie (napiszę tylko, że w tym z przedrostkiem "ale", bo w sumie nie wiem, czy wklejanie komercyjnych lików jest na forum dozwolone) są 3 wersje dodatku Seas of Aegir: Gamefound Edition, Gamefound Sundrop i bez dopisku. Różnica w cenie bardzo duża.
Pytanie do osób, którzy już odebrali swoje wersje i ruszyli z pierwszymi rozgrywkami. Jak się skaluje rozgrywka dla dwóch graczy? Casus Scythe gdzie bywają rozgrywki, w których całkowicie można się mijać przez całą grę i de facto każdy sobie rusza pionkami, czy też jest interakcja pomiędzy graczami? Mapa wydaje się wielka jak na dwie osoby.
Na początku dodam info, że to jest nasza pierwsza gra area control. Według mnie super się skaluje. Pierwsza gra razem z wytłumaczeniem zasad zajęła nam około 2h (ale tutaj robiliśmy dużo błędów z zasadami, co wydaje mi się, ze przyspieszyło trochę rozgrywkę). Druga gra też zajęła nam 2h ale już bez tłumaczenia (tutaj już wszystkie zasady dobrze wprowadzone). Ogólnie dla 2 graczy dostajemy mniejszą mapę. Z jednej strony nie ma dostępu do morza, co skutkuje koniecznością podbijania prawej strony chodząc armiami. Fajna jest możliwość przenoszenia bosa do dowolnego regionu, dzięki czemu można przydusić przeciwnika będąc w innej części mapy. Domeny, które dają fajne bonusy, ale najpierw trzeba do nich się dostać. Wiadomo na pewno gra bardzo zyskuje przy 4 graczach, ale my w 2 osoby z wielką chęcią wracamy do niej. Ale myśle, że jeśli ktoś się skupi tylko na sobie i byciu niekontaktowym to może mieć ciężko, bo druga osoba szybko raczej przyciśnie i wygra. Nie mówię o sytuacji jak 2 graczy takich jest, że grają każdy sobie, no ale to wtedy nie jest raczej gra dla takich osób.konkuter pisze: ↑19 lut 2024, 15:09 Pytanie do osób, którzy już odebrali swoje wersje i ruszyli z pierwszymi rozgrywkami. Jak się skaluje rozgrywka dla dwóch graczy? Casus Scythe gdzie bywają rozgrywki, w których całkowicie można się mijać przez całą grę i de facto każdy sobie rusza pionkami, czy też jest interakcja pomiędzy graczami? Mapa wydaje się wielka jak na dwie osoby.
- Hardkor
- Kontakt:
Czy karty w koszulkach oryginalnych od AR mieszczą się w normalnie?
Zmiescic sie zmieszcza, ale jesli masz dodatki to sa rozrzucone po wszystkich pudelkach , bo w core boxie tylko karty z podstawki sie zmieszcza. Nie wiem czy to praktyczne bo od razu insert zamawialem, zeby sie nie pierdzielic z tym.
Jaki Insert i skąd?