Witam serdecznie,
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu Martwej Zimy lub Martwa Zima Długa Noc i tutaj pytanie o to która gra jest ciekawsza i lepiej się sprawdzi.
Chodzi o Casulaowe niedzielne granie, raz w miesiącu może rzadziej, z tego co czytałem w "Długiej Nocy" więcej się dzieje, aczkolwiek jest mniej postaci do wyboru (czy rzeczywiście klasy postaci mają duże znaczenie w rozgrywce?).
Dziękuję za pomoc.
"Martwa Zima" vs "Martwa Zima Długa Noc"
-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 2 times
Re: "Martwa Zima" vs "Martwa Zima Długa Noc"
Mam wszystkie 3 pudełka i osobiście najchętniej sięgam po pierwsza cześć, pewnie przed sentyment, prostotę i klasyczne podejście do zombie, co w moim przypadku w zupełności wystarczy. A i w tej części można grać psem, w drugiej małpą
Długa noc to praktycznie to samo, ale dodaje jeszcze dodatkowe moduły jak labolatorium, zmutowani zombie, jakieś próbówki, pułapki... itp. jak lepiej się czujesz w tym klimacie i chcesz żonglować modułami to zerknij na Długą noc. Oczywiście można też grać bez tych wszystkich modułów i mieć klasyczna wersję. A i planszetki lokalizacji są tu z grubszej tektury, a nie z kartonik jak Rozdrożach
A co do postaci to nie ma znaczenia, bo i tak wpadają losowo, a czynności oparte są an rzutach kośćmi. Ktoś będzie lepszy do zbierania posiłków, ktoś inny do przemieszania się, poszukiwania... I tak jak wcześniej wspominałem w Rozdrożach można grać psem, a w Długiej nocy małpą

Długa noc to praktycznie to samo, ale dodaje jeszcze dodatkowe moduły jak labolatorium, zmutowani zombie, jakieś próbówki, pułapki... itp. jak lepiej się czujesz w tym klimacie i chcesz żonglować modułami to zerknij na Długą noc. Oczywiście można też grać bez tych wszystkich modułów i mieć klasyczna wersję. A i planszetki lokalizacji są tu z grubszej tektury, a nie z kartonik jak Rozdrożach
A co do postaci to nie ma znaczenia, bo i tak wpadają losowo, a czynności oparte są an rzutach kośćmi. Ktoś będzie lepszy do zbierania posiłków, ktoś inny do przemieszania się, poszukiwania... I tak jak wcześniej wspominałem w Rozdrożach można grać psem, a w Długiej nocy małpą

-
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 64 times
Zgadzam się z przedmówca!
Ma obie wersję i wg mnie to Długa Noc To więcej i lepiej a i tak chętniej siadam do podstawki
Jak dla mnie Podstawka to podstawka a Długa Noc to taki ulepszacz/urozmaicenie
Ma obie wersję i wg mnie to Długa Noc To więcej i lepiej a i tak chętniej siadam do podstawki

Jak dla mnie Podstawka to podstawka a Długa Noc to taki ulepszacz/urozmaicenie

-
- Has thanked: 64 times
- Been thanked: 134 times
Lepsza podstawka. Długą noc sprzedałem. Moduły są niepotrzebne i przekombinowane. W podstawce masz więcej postaci i scenariuszy. Przedmioty też wydają się być lepiej zbalansowane od tych z dodatku.
A wojnę warto mieć, mając samą podstawkę?
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
Niby lepiej późno niż wcale - Tak średnio bym powiedział, można spróbować pokombinować i raz może się udać, innym razem już nie

Ideą tego dodatku jest napierniczanie się 2 kolonii ze sobą. Niby można spróbować jakoś ogarnąć to na jednym zestawie, bo spora część elementów i tak z jednego pudełka będzie wykorzystywana. Planszę drugiej kolonii jakoś sobie prowizorycznie ogarnąć, kostki akcji..., dzielić się kośćmi ryzyka itp, ale nie wiem czy tam czasem ocalałych po drodze może nie zabrakną, zwłaszcza jak będzie więcej graczy itp

link do instrukcji, wraz z info co z jakiego zestawu jest potrzebne:
https://factorycube.pl/files/gameFiles/ ... a8e7ff.pdf