Halo wieża / Sky Team (Luc Rémond)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Derwisz-14
Has thanked: 49 times
Been thanked: 48 times

Re: Sky Team / Halo wieża (Luc Rémond)

Post autor: Derwisz-14 »

Ruszyła przedsprzedaż, w tej chwili najtaniej za 80,95 na aleplaszówkach
Awatar użytkownika
Poochacz
Has thanked: 139 times
Been thanked: 347 times

Post autor: Poochacz »

Derwisz-14 pisze: 12 maja 2024, 13:15 Ruszyła przedsprzedaż, w tej chwili najtaniej za 80,95 na aleplaszówkach
Dzięki za info. Zamówiłem na grybezpradu bo na ap jakoś nie chciało mi wejść zatwierdzenie koszyka - cena ta sama
Arius
Has thanked: 409 times
Been thanked: 260 times

Post autor: Arius »

Kal-El83 pisze: 24 lut 2024, 07:12 Ja się zagrywam na bga. Świetny chwiler z ciekawymi (wbrew pozorom) decyzjami (co zasygnalizować układając kość w danym miejscu w danej kolejności i czy druga steona to odczyta).
Generalnie przyjemna gra. Ale po 13-14 grach znudziła się
NeXuS AlphA
Has thanked: 106 times
Been thanked: 145 times

Post autor: NeXuS AlphA »

Na chwilę obecna za mną jedna rozgrywka na Pyrkonie, nota bene zaliczona dokładnie na styk ostatnim ruchem :)

Na swój sposób proste, do szybkiego wytłumaczenia, ale przy tym uruchamia się kombinacja: co zrobić aby swoim ruchem zasygnalizować nasze możliwości co do kostek i wartości, by wskazać kierunek ruchu dla współgracza.
Gdy ja w przedostatnim ruchu w grze "poszedłem po kawę" choć już jedna jest wywołałem małą konsternacje, bo jak to, już lądujemy, mamy jeszcze samolot inny na torze i inne, a ja nic.. więc zaraz rozmyślanie co to sie zadziało i wykonanie dzialania innego niż planowane wstepnie. Potem mój ruch i decyzja 'użyć jedną z dwóch kaw, czy nie', ryzyko podjęte mówię 'zostaje'. Po tym druga osoba kładzie kostkę, używa kawę i... Uff udało się :)

Ten element, przeważył iz postanowiłem zakupić grę by móc eksplorować dalej zawartość tej gry, wraz z dalszymi mechanikami. Zobaczymy co będzie dalej, niemniej na start wydaje się być dobrze (jak na to czego oczekiwałem i jaki to "pułap gier).

Ps: To co jednak mnie osobiście, uderzyło najbardziej to chyba "trend eko". To że papierowy woreczek to ok, żaden wielki problem. Jednak kompletny brak zabezpieczenia pudełka, a przede wszystkim użycie kolistych naklejek, aby uniemożliwić otwieranie pudełka w transporcie/sklepie, to już coś co mnie osobiście nieco martwi - w sensie by nie stało się to standardem..
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Post autor: Neoptolemos »

To się (stety niestety) popularyzuje - kupione na Pyrkonie Horrified od Ravensburgera i Zamek Tajemnic od Foxgames były tak samo zabezpieczone. Mi to nie przeszkadza, o ile pudełka nie są wyraźnie poobcierane (a nie były), zresztą gry od Funko też tak przychodziły i były bez zarzutu.

Na konwencie byłem niesłużbowo, ale trochę się pokręciłem przy stoisku LDG Polska i oba wystawione egzemplarze były cały czas grane, a wszystkie pudełka się ostatecznie sprzedały (były po 80 zł). Ja swój polski egzemplarz odbieram w tym tygodniu i mega się jaram, bo to jedna z niewielu szybkich dwuosobówek, które tak spodobały się żonie, że mogliśmy zagrać kilka dni po kilka partii z rzędu ;)
Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
PrawdziwySobek
Has thanked: 10 times

Post autor: PrawdziwySobek »

Czy wydawnictwo potwierdziło, kiedy dokładnie gra trafi do sklepów?
bourbon
Has thanked: 36 times
Been thanked: 25 times

Post autor: bourbon »

PrawdziwySobek pisze: 17 cze 2024, 13:06 Czy wydawnictwo potwierdziło, kiedy dokładnie gra trafi do sklepów?
wszedzie pisza ze 30.06. ale po cichu licze na wczesniejsza date
Largo
Has thanked: 161 times
Been thanked: 125 times

Re: Halo wieża / Sky Team (Luc Rémond)

Post autor: Largo »

Gdzieś mi mignęło, że pod koniec tygodnia ma być w sklepach
Awatar użytkownika
Beskid
Has thanked: 772 times
Been thanked: 259 times

Post autor: Beskid »

Tu bardzo pozytywna recenzja SOLO:
https://boardgamegeek.com/thread/320267 ... f-sky-team

Link do pobrania dodatkowej zawartości Print&Play:
https://www.scorpionmasque.com/en/sky-team
Awatar użytkownika
Beskid

Wdanie eko, bez plastiku w postaci folii zabezpieczającej.
Awatar użytkownika
sopel82
Has thanked: 236 times
Been thanked: 224 times

Post autor: sopel82 »

Beskid pisze: 25 cze 2024, 19:09 Wdanie eko, bez plastiku w postaci folii zabezpieczającej.
a kilka postów wyżej....
NeXuS AlphA pisze: 17 cze 2024, 01:08 Ps: To co jednak mnie osobiście, uderzyło najbardziej to chyba "trend eko". (...) Jednak kompletny brak zabezpieczenia pudełka, a przede wszystkim użycie kolistych naklejek, (...)
czasami zastanawiam się ilu forumowiczów czyta posty choćby tylko na tej samej stronie...
Awatar użytkownika
Poochacz

Gra już jest w sklepach więc kto zamawiał w przedsprzedaży to możliwe że jutro będzie miał w domu.
PrawdziwySobek
Has thanked: 10 times

Post autor: PrawdziwySobek »

Do mnie już dziś dotarła. Trochę jest roboty z klejeniem pulpitu i boli brak woreczków strunowych na małe elementy, takie jak żetony suwaków.
Awatar użytkownika
noowy
Has thanked: 78 times
Been thanked: 173 times

Post autor: noowy »

Też dzisiaj odebrałem. 5 rozgrywek z synem w początkowe lotnisko i 5 porażek. Graliśmy trochę beztrosko i zwykle źle dobieraliśmy prędkość. Jutro spina i trzeba będzie w końcu wylądować. Świetna gra - świeża, bardzo szybka, emocjonująca, nieprzekombinowana, tematyczna - jestem pod wrażeniem.
Irenicus
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Post autor: Irenicus »

Dzisiaj wysłana, w niedzielę będę ogrywał. Wikol będzie się nadawał do sklejania ?
darioinvader
Has thanked: 56 times
Been thanked: 20 times

Post autor: darioinvader »

W pudełku są dołożone naklejki - kawałki taśmy dwustronnej, którymi da się skleić wszystkie potrzebne elementy.
Osobiście jestem fanem takich rozwiązań, gdzie można obniżyć koszty produkcji, a jednocześnie uzyskać docelowo dwuwarstwowe planszetki.
Pamiętam, że podobnie było np. w Boonlake. Tam też przed pierwszą rozgrywką trzeba było "zmontować" planszetki graczy.
NeXuS AlphA

darioinvader pisze: 25 cze 2024, 21:47 Osobiście jestem fanem takich rozwiązań, gdzie można obniżyć koszty produkcji, a jednocześnie uzyskać docelowo dwuwarstwowe planszetki.
No minus jest taki że w takim ujęciu "klejenie" jest punktowe więc np. u góry jak są mniejsze/wyższe elementy to tam taka planszetka się rozłazi (pojawiały się już u mnie problemy z wsuwaniem lotniska/wysokości, bo wchodziły w ów boki). No ale wiadomo, jak komuś to wadzi może od razu kleić klejem ;) Póki co drażniło mnie to mniej niż pudełko "eko" :mrgreen:

Po powrocie z Pyrkonu, gra była już rozgrywana ileś razy i póki co (większość modułów czeka w pudełku) uważam że to przyjemna gra, a jej czas rozgrywki pozwala rozegrać spokojnie 2-3 partie pod rząd z radością. Ogólnie prosty ale przyjemny uzupełniacz cięższych tytułów.
Ciekaw jestem jak się realnie sprzeda pod kątem pojawienia sie u nas dodatku Turbulencje.
Awatar użytkownika
Beskid

Z kodami InPost cena gry bywa wyjątkowo atrakcyjna, zwłaszcza jak na tytuł nominowany do Spiel des Jahres
Ostatnio zmieniony 26 cze 2024, 12:16 przez Beskid, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Poochacz

A pytanko do tych co już mają: macie tą promkę z lotniskiem Okęcie? Na profilu Laków Daków informują że w nie każdym egzemplarzu będzie i do otrzymania będą tylko na konwentach. Jestem ciekaw jaka jest skala problemu
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

Post autor: kurdzio »

Poochacz pisze: 26 cze 2024, 08:03 A pytanko do tych co już mają: macie tą promkę z lotniskiem Okęcie? Na profilu Laków Daków informują że w nie każdym egzemplarzu będzie i do otrzymania będą tylko na konwentach. Jestem ciekaw jaka jest skala problemu
Na FB i w temacie wydawnictwa na forum już jest rozkręcona inba - podsumowując możesz odebrać sobie tę promkę na konwentach, sklepy ich nie dostały. Kilka osób pisało że udało im się ją wytargać na Pyrkonie.

e:literówki
Ostatnio zmieniony 26 cze 2024, 08:31 przez kurdzio, łącznie zmieniany 1 raz.
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 377 times
Been thanked: 445 times

Post autor: yrq »

A jak nie, to wydaje się, że ten scenariusz i tak będzie w dodatku (jest lotnisko WAW).
NeXuS AlphA

Jezeli chodzi o planszetkę lotniska to widać różnice miedzy tą którą dostałem przy zakupie gry na Pyrkonie a tym co jest pokazane na stronie Scorpion Masque jeśli chodzi o dodatek Turbulencje.
Awatar użytkownika
noowy
Has thanked: 78 times
Been thanked: 173 times

Post autor: noowy »

noowy pisze: 25 cze 2024, 21:26 5 rozgrywek z synem w początkowe lotnisko i 5 porażek. Graliśmy trochę beztrosko i zwykle źle dobieraliśmy prędkość. Jutro spina i trzeba będzie w końcu wylądować.
No i dopiero dzisiaj wyczailiśmy, że jak na torze wysokość zostaje tylko samolot to nie jest natychmiastowy koniec gry, tylko zostaje jeszcze jedna runda. To zmienia zupełnie postać rzeczy, teraz to na luzie lądujemy. Czas na kolejne lotniska.
NeXuS AlphA

noowy pisze: 26 cze 2024, 09:01 No i dopiero dzisiaj wyczailiśmy, że jak na torze wysokość zostaje tylko samolot to nie jest natychmiastowy koniec gry, tylko zostaje jeszcze jedna runda.
W sensie ze lotnisko juz jest ale samolot jeszcze nie wylądował czy że jak samolot juz wylądował a jeszcze przed lotniskiem? :wink: :mrgreen:
Awatar użytkownika
kurdzio
Has thanked: 176 times
Been thanked: 483 times

Post autor: kurdzio »

Generalnie trzeba przyswoić sobie tę zasadę, z początku może być nieco zamieszania, ale nie jest to nic trudnego.

Obrazek
Gramy głównie w 2 osoby, służę radą :)
ODPOWIEDZ