TMB od Portalu - dyskusje nt. wydania.

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 264 times
Been thanked: 871 times

Re: TMB od Portalu - dyskusje nt. wydania.

Post autor: Ayaram »

Z tymi premium żetonami to jest taka właśnie głupia kwestia...

Są drogie, nawet bardzo - za nie dostaniemy przecież pełnoprawną planszówke, a za to dostajemy żetony, które de facto pełnią rolę znaczników do jednego zasobu. Są no... nudne. To po prawdopodobniej najnudniej wydana kasa planszówkowa w waszym życiu :wink: Teoretycznie bym powiedział, że to bardzo słaby deal.

Natomiast... tu to trochę działa odwrotnie niż zazwyczaj. Normalnie kupujemy grę gdzie są karty i tekturowe żetony i czujemy się z tym ok, dokupimy do tego premium znaczniki i czujemy się wręcz fenomenalnie. Tutaj jest odwrotnie - dostajemy premium komponenty z tymi jedynymi żetonami życia które i wyglądają słabo i obcowanie z nimi jest w porównaniu do reszty - słabe. I grając z tymi domyślnymi czujemy się źle, a dopiero z premium żetonami czujemy się.. normalnie :wink:

PS: w międzyczasie Portal portal mi odpisał potwierdzając, że "zryte karty" miały być "zryte" z założenia ;)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3890 times

Post autor: japanczyk »

Ayaram pisze: 24 maja 2024, 07:18 Są drogie, nawet bardzo - za nie dostaniemy przecież pełnoprawną planszówke, a za to dostajemy żetony, które de facto pełnią rolę znaczników do jednego zasobu.
To tak jakbys mial problem z tym, ze insert do gry kosztuje tyle co kolejna gra (albo i dwie w przypadku niektorych)
Sztony Iron Clays kosztuja 300-400 zl;)
Ayaram pisze: 24 maja 2024, 07:18 Są no... nudne. To po prawdopodobniej najnudniej wydana kasa planszówkowa w waszym życiu :wink:
No tak, jak dokupywalem zetony do Szarlatanow albo Wonderland's War to byly to rpawdziwe emocje!
Ayaram pisze: 24 maja 2024, 07:18 Natomiast... tu to trochę działa odwrotnie niż zazwyczaj. Normalnie kupujemy grę gdzie są karty i tekturowe żetony i czujemy się z tym ok, dokupimy do tego premium znaczniki i czujemy się wręcz fenomenalnie. Tutaj jest odwrotnie - dostajemy premium komponenty z tymi jedynymi żetonami życia które i wyglądają słabo i obcowanie z nimi jest w porównaniu do reszty - słabe. I grając z tymi domyślnymi czujemy się źle, a dopiero z premium żetonami czujemy się.. normalnie :wink:
Huh? Gram w TMB od... 3 (?) lat i kompletnie nie mialem takiego odczucia. Zetony premium kupilem dopiero w zeszlym roku.
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1236 times
Been thanked: 1456 times

Post autor: seki »

Gram w TMB od 3,5 roku i mam prawie wszystkie dodatki. Ale sztonow HP premium zdecydowanie nie potrzebuje. Jak dla mnie podstawowe są zupełnie ok i nigdy nic mi się nie rozsypało i wizualnie są ok. Ja polecam najpierw pobawić się grą i kupić dopiero jeśli sami uznacie, że Wam nie odpowiadają.
mineralen
Has thanked: 580 times
Been thanked: 654 times

Post autor: mineralen »

A to ciekawe co piszecie. Po obejrzeniu filmiku pomyślałem „najbardziej niepotrzebna deluxyfikacja ever”. Ale jak piszecie, może to nie takie bez sensu.

Czyli chodzi o to, że sztony potworów to takie prawdziwe sztony, a sztony hp to takie popierdółki? Czy gdybym zamiast tych czerwnonych popierdółek użył sztony Iron Clays (które posiadam) to nie byłoby tych problemów, o których piszecie? Pomijając oczywiście to, że Iron Claysy nie są czerwone.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3707 times
Been thanked: 3890 times

Post autor: japanczyk »

mineralen pisze: 24 maja 2024, 10:21 A to ciekawe co piszecie. Po obejrzeniu filmiku pomyślałem „najbardziej niepotrzebna deluxyfikacja ever”. Ale jak piszecie, może to nie takie bez sensu.

Czyli chodzi o to, że sztony potworów to takie prawdziwe sztony, a sztony hp to takie popierdółki? Czy gdybym zamiast tych czerwnonych popierdółek użył sztony Iron Clays (które posiadam) to nie byłoby tych problemów, o których piszecie? Pomijając oczywiście to, że Iron Claysy nie są czerwone.
Nie ma problemow zadnych z normalnymi sztonami, sa po prostu lzejsze
Awatar użytkownika
Curiosity
Administrator
Has thanked: 3035 times
Been thanked: 2657 times
Kontakt:

Post autor: Curiosity »

mineralen pisze: 24 maja 2024, 10:21 sztony hp to takie popierdółki?
Nie, one są po prostu lżejsze (co wyżej napisał Kuba), Dla mnie fajniejszym doświadczeniem jest przesuwać po planszy cięższe żetony, ale gameplayowo w niczym nie ustepują tym "premium". Gram i tak i tak (ja mam premium, szwagier ma pudełkowe).
Jesteś tu od niedawna? Masz pytania co do funkcjonowania forum? Pisz.
Regulamin forum || Regulamin podforum handlowego
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

Cięższe sztony albo nowy Gearlock... w takiej rozterce wolę nowego Gearlocka :wink:
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
gogovsky
Has thanked: 517 times
Been thanked: 580 times

Post autor: gogovsky »

Nilis pisze: 24 maja 2024, 11:45 Cięższe sztony albo nowy Gearlock... w takiej rozterce wolę nowego Gearlocka :wink:
Nie wolisz :)
Firma Rebel niech się zajmie wydaniem gry Domek, bo tylko do tego się nadaje.
Awatar użytkownika
Coen
Has thanked: 507 times
Been thanked: 147 times

Post autor: Coen »

gath pisze: 21 maja 2024, 20:48 Sprawa żetonów była podjęta w pierwotnym wątku TMB.
Jest alternatywa dla oryginałów - wielokolorowa (można skompletować wszystkie 5 kolorów) i tańsza.
https://holdemshop.pl/21916-evergreen-% ... rwony.html
Ile wypadałoby zamówić tych evergreenów? :-)
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
SeekerKuba
Has thanked: 61 times
Been thanked: 153 times

Post autor: SeekerKuba »

Porównanie Premium i Evergreenów:
Obrazek
Obrazek

Jakby evergreeny nie miały białych pasków to były by lepsze ponieważ są mniej śliskie.
Minusem Evergreenów jest to że są grubsze i nie zmieści się ich tyle samo co premium żetonów.
Udostępnione na BGG polskie instrukcje, karty a czasem też żetony do:
Power Plants, Hands in the Sea, Triumph & Tragedy Atlantis Rising, Polis, Churchill, Yellow & Yangtze,
Tytani,Path of Glory, Concordia: Rzym i Sycylia oraz Balearica i Cyprus
AbramsPl
Has thanked: 12 times
Been thanked: 3 times

Post autor: AbramsPl »

Witam.
Mam za sobą 6 może rozgrywek. Tak wygląda jedna z moich kości. Czy to się nadaję na reklamację?

Obrazek

Dodam że obchodzę się ostrożnie z moimi grami a zwłaszcza z taki drogimi grami. Nie miałem ani razu brudnych rąk a kostki rzucam do welurowej tacki.

To chyba miała być gra nie do zniczenia, a przynajmniej chyba nie powinno się tak dziać przy zwykłym użytkowaniu i to po 6 partii.

Czy wy macie podobnie? Czy to tak ma wyglądać?

Gdzieś na którymś filmie z YouTube pamiętam że użytkownik wspominał o tej wadzie, i chyba była wydawana poprawiona wersja. Czy my mamy właśnie tą poprawioną wersję? Jeśli tak to co tu się wydarzyło.

Jeśli jest tu ktoś z firmy Portal Games, to bardzo proszę o pomoc i informację.

Dodam że ten użytkownik mówi o tym w swoim filmie na YouTube. 3min 30sek

gregoff
Has thanked: 632 times
Been thanked: 206 times

Post autor: gregoff »

Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Pitersz73
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Pitersz73 »

Ja mam kilkanaście rozgrywek (15-20) i może kilka kości ma jakieś delikatne obcierki (wersja eng nie od Portalu). To wygląda jak po kilkudziesięciu partiach :) Może już było poobcierane od nowości, w transporcie np? Moim zdaniem do wymiany
AbramsPl

Pitersz73 pisze: 07 lip 2024, 19:25 Ja mam kilkanaście rozgrywek (15-20) i może kilka kości ma jakieś delikatne obcierki (wersja eng nie od Portalu). To wygląda jak po kilkudziesięciu partiach :) Może już było poobcierane od nowości, w transporcie np? Moim zdaniem do wymiany
Wszystkie kostki były ok, bez wad. Nie jestem aż takim pedantem by patrzeć czy każda kostka miała idealny nadruk i w odpowiedniej odległości ale taka wada mnie już boli, zwłaszcza patrząc przez pryzmat ceny tej gry.
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 983 times
Been thanked: 701 times

Post autor: bajbaj »

AbramsPl pisze: 07 lip 2024, 17:00 Witam.
Mam za sobą 6 może rozgrywek. Tak wygląda jedna z moich kości. Czy to się nadaję na reklamację?

Obrazek
Spoiler:
Możesz sprawdzić, czy jesteś w stanie paznokciem zadrapać kostkę. Jeśli tak, to oznacza, że nie ma warstwy ochronnej (wada produkcyjna). Ja miałem tak z wszystkimi kośćmi ataku w anglojęzycznej podstawce. Po reklamacji dostałem cały pakiet kości bez tej wady.
sputnik
Has thanked: 15 times

Post autor: sputnik »

Ewidentnie coś jest nie tak z Twoimi kośćmi, u mnie śladu niema po ok 30 może nawet 40 rozgrywkach. Pisz do Portalu.
Awatar użytkownika
michcic
Has thanked: 16 times
Been thanked: 45 times

Post autor: michcic »

AbramsPl pisze: 07 lip 2024, 17:00
Spoiler:
Czy w Twoim egzemplarzu problem dotyczy tylko kości ataku (i obrony) czy ogólnie wszystkich typów kości? U nas jest podobnie, ale nie wiem czy reklamować wszystko czy tylko te konkretne.
Członek Stowarzyszenia Pamper - Grupa Testerska - organizatora Designer Camp.
Game developer w wydawnictwie Go On Board.

Dziękuję za pomoc w zakupach: grabash4u, Quaku, Banan2, donmakaron
AbramsPl

Nie mam jak teraz temu poświęcić więcej czasu. Jak znajdę chwilę to przyjrzę się reszcie kości bardziej i coś więcej powiem. Mam nadzieję że uda się to naprawić i nie będę wymieniał kostek po 1 szt.
Awatar użytkownika
Kondzio167
Has thanked: 104 times
Been thanked: 57 times

Post autor: Kondzio167 »

AbramsPl pisze: 11 lip 2024, 10:22 Nie mam jak teraz temu poświęcić więcej czasu. Jak znajdę chwilę to przyjrzę się reszcie kości bardziej i coś więcej powiem. Mam nadzieję że uda się to naprawić i nie będę wymieniał kostek po 1 szt.
Tym bardziej ze ja wymieniałem pojedyncza kostke i mi przyszło do zapłaty 9 ziko -.-
Awatar użytkownika
polwac
Has thanked: 1174 times
Been thanked: 462 times

Post autor: polwac »

Tutaj nie przyjdzie z USA tylko Portal będzie musiał dosłać nowe kości.
Paweł
"Jedyny sposób, aby zwyciężyć w kłótni, to unikać jej." - Dale Carnegie
Awatar użytkownika
prz22
Has thanked: 3 times

Post autor: prz22 »

czy gdzieś pojawiła się już informacja na temat kolejnej fali dodatków po polsku :)?

(nie liczę AoT, Tinka i Ally Pack)
Coraz mocniej wkręcam się w świat gier planszowych, ale od zawsze i na zawsze największą pasją pozostanie muzyka;)
Toma0411
Has thanked: 59 times
Been thanked: 13 times

Post autor: Toma0411 »

Podobno jadą już do Polski. Grzesiek mówił na portalconie, a we wtorek u Piotra powtarzał tą informację.
Awatar użytkownika
Coen
Has thanked: 507 times
Been thanked: 147 times

Post autor: Coen »

Toma0411 pisze: 23 sty 2025, 21:19 Podobno jadą już do Polski. Grzesiek mówił na portalconie, a we wtorek u Piotra powtarzał tą informację.
Ale które dodatki?
Mam takie gry,
a zastanawiam się jeszcze nad tymi
ⓘ 𝗢𝗳𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘀𝗼𝘂𝗿𝗰𝗲𝘀 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗲𝗱 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝗳𝗮𝗹𝘀𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝗺𝗶𝘀𝗹𝗲𝗮𝗱𝗶𝗻𝗴
radarek
Has thanked: 28 times
Been thanked: 117 times

Post autor: radarek »

W drodze są już te dawno zapowiadane dodatki: Czas Tyranii, Tink i Ally Pack. O innych dodatkach nie było póki co ani słowa. Kiedyś jedynie padła deklaracja, że póki gra będzie sprzedawać się dobrze to będę wydawane kolejne dodatki i ponoć zainteresowanie jest wystarczająco duże, żeby tak było.
Awatar użytkownika
gath
Has thanked: 9 times
Been thanked: 12 times

Post autor: gath »

W głównym wątku TMB podano link do ankiety od Portalu, w której pytają na które tytuły najbardziej czekamy.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... w/viewform
ODPOWIEDZ