Wyniki finansowe polskich wydawców w czasach pandemicznych
Re: Wyniki finansowe polskich wydawców w czasach pandemicznych
Pandemia pandemią, ale teraz doszły nowe wyzwania. Mam na myśli zapaść na rynku kredytów hipotecznych, wzrost stóp procentowych, wysoka inflacja, wyhamowanie inwestycji i popytu oraz wojna na Ukrainie. Ludzie będą kupować mniej gier i raczej tańsze tytuły. Myślę, że po tlustych latach nadchodzą chude i ten okres może trwać nie rok, czy dwa, ale z dziesięć. Z pewnością odbije się to na ilości wydawanych tytułów i ich jakości. Dobre i drogie gry z czasów prosperity będą poszukiwane i wysoko wyceniane, ale trudno będzie je sprzedać.
- MichalStajszczak
- Has thanked: 555 times
- Been thanked: 1619 times
- Kontakt:
O czym świadczy przykład gry Weather Machine.

-
- Has thanked: 585 times
- Been thanked: 953 times
- Kontakt:
Logika i rozum człowieka często nie chodzą ze sobą w parze. Po ogłoszeniu- oszczędzajmy energię - wzrosło zużycie energii w Niemczech. I bądź tu mądry i pisz wiersze.
Założę się, że wzrostów konsumpcji nic nic powstrzyma. Alogiczne, wbrew zdroworozsądkowe? Tak, a więc ludzie tak będą postępować.
Co do "Weather Machine" to gra zapewne była projektowana przez kilka lat (2-4?) przed wydaniem, do tego dochodzi produkcja i dystrybucja, a teraz dopiero się ukazuje. Pomysł pojawił się zapewne na długo przed kryzysem i pewnie jeszcze przed pandemią.
Na tyle ile mi się chce robię aktualizację:

Dodałem info o zatrudnieniu wynikające z not do SF:

Z ciekawostek:

Dodałem info o zatrudnieniu wynikające z not do SF:

Z ciekawostek:
- W roku obrotowym 2023 wynagrodzenie Zarządu w Portal Games wyniosło 404 776,93 zł (patrz nota 21). Tak, Portal ma Zarząd 1-osobowy.
- Rebel finansuje się m.in. pożyczką od właściciela Asmodee Group SAS. Wysokość pożyczki w roku obrotowym 2022 wyniosła 36,5 mln zł.
- LDG nie opublikowało sprawozdania Zarządu z działalności za rok obrotowy 2022 (szkoda, bo to za 2021 mieli fajnie napisane).
- W roku obrotowym 2023 Albi Polska wygenerowało 90% obrotu ze sprzedaży serii Czytaj z Albikiem, podczas gdy udział sprzedaży gier wyniósł zaledwie 7%.
- Plany Albi na 2024 r.: „W planach na rok 2024 jest wydanie dwóch dużych zaawansowanych gier Detektyw. Miasto Aniołów oraz Frosthaven w wersji polskojęzycznej. Trwają prace nad grą deck-building Tea Garden. Dla młodszych graczy będą przeznaczone dodatki do popularnych gier: Goblin Nexus i Karak Imperium. Oferta gier towarzyskich zostanie wzbogacona o nową serię Rozmówki z 4 tytułami (Dla par, Dla rodziny, Dla przyjaciół, Poznajmy się!). Planowane jest również poszerzenie oferty o gry multijęzyczne, jak Orzeszkobranie.”.
- Go on Board a raczej spółka Games Lab sp. z o.o. od 1 lipca 2023 r. jest opodatkowana estońskim CIT. Po przejściu na estoński CIT, do końca 2023 r. spółka zanotowała zysk 5 815 591,85 zł (do podziału na 3 wspólników). W pierwszym półroczu 2023 r. spółka zanotowała stratę w wysokości 1 451 265,43 zł pokrytą zyskami z lat ubiegłych.
- Hardkor
- Has thanked: 1568 times
- Been thanked: 1142 times
- Kontakt:
Pierwsza kropka to kwota netto czy brutto? A co do drugiej to rozumiem, że to jest podział po prostu na 3 osoby? po 2 miliony na osobę prawie :O ?Michito pisze: ↑05 sie 2024, 23:03
- W roku obrotowym 2023 wynagrodzenie Zarządu w Portal Games wyniosło 404 776,93 zł (patrz nota 21). Tak, Portal ma Zarząd 1-osobowy.
- Go on Board a raczej spółka Games Lab sp. z o.o. od 1 lipca 2023 r. jest opodatkowana estońskim CIT. Po przejściu na estoński CIT, do końca 2023 r. spółka zanotowała zysk 5 815 591,85 zł (do podziału na 3 wspólników). W pierwszym półroczu 2023 r. spółka zanotowała stratę w wysokości 1 451 265,43 zł pokrytą zyskami z lat ubiegłych.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
- Ezekiel
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 133 times
Fajne zestawienie, jakoś wcześniej na nie nie wpadłem a prowadzę w zasadzie takie samo
ja bym dodał jeszcze Awaken Realms a w zasadzie Realms Distribution sp. z o.o., bo chłopaki robią tam duży przemiał ze swoim modelem biznesowym i skalą ksów (przychody w 2023 r. 70 mln zł z prawie 20 mln zysku, które przy tym modelu idą zawsze na zapasowy kapitał).
Ja mam też przychód u siebie, bo na takie luźne rozmowy nieźle pokazuje skalę biznesów względem siebie, wynik wiadomo, lubi pływać
na przyklad to, że Lucky Duck Polska w 2022 r. mieli ponad 2 razy większy przychód niż Portal, co dość mnie zaskoczyło.

Ja mam też przychód u siebie, bo na takie luźne rozmowy nieźle pokazuje skalę biznesów względem siebie, wynik wiadomo, lubi pływać

Dzięki za info, bo wydaje mi się, że ustalenie nazwy spółki pod którą kryje się marka wydawnictwa to często dodatkowy quest. Pewnie uzupełnię jak dojdą dane za 2023 w brakujących komórkach. Ale z przychodem i kosztami już się nie będę bawił, nie chce mi się.Ezekiel pisze: ↑06 sie 2024, 08:34 Fajne zestawienie, jakoś wcześniej na nie nie wpadłem a prowadzę w zasadzie takie samoja bym dodał jeszcze Awaken Realms a w zasadzie Realms Distribution sp. z o.o., bo chłopaki robią tam duży przemiał ze swoim modelem biznesowym i skalą ksów (przychody w 2023 r. 70 mln zł z prawie 20 mln zysku, które przy tym modelu idą zawsze na zapasowy kapitał).
Ja mam też przychód u siebie, bo na takie luźne rozmowy nieźle pokazuje skalę biznesów względem siebie, wynik wiadomo, lubi pływaćna przyklad to, że Lucky Duck Polska w 2022 r. mieli ponad 2 razy większy przychód niż Portal, co dość mnie zaskoczyło.
Muszę jeszcze ustalić czy spółka, która obsługuje sklep BlogOjciec to coś co można uznać za część Lucrum czy nie.
- Ezekiel
- Has thanked: 61 times
- Been thanked: 133 times
Wydaje mi się, że to trochę case Trefla czy Albo, w sensie że Lucrum jest po nabyciu częścią Blog Ojciec, przy czym nie wiem jak istotną, ale sam w to nie wnikałem głębiej. W sensie Blog Ojciec jest wyżej w strukturze, jeśli dobrze kojarzę. Ale temat na listę do sprawdzenia 

- Propi
- Administrator
- Has thanked: 578 times
- Been thanked: 435 times
Teraz Estonia jest rajem podatkowym dla Polaków?Michito pisze: ↑05 sie 2024, 23:03

@Propi widzę, że humorek z rana dopisuje 
A gdyby ktoś chciał dowiedzieć się o co z grubsza chodzi w tej formie opodatkowania CIT to poniżej link do strony rządowej:
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/001171
Jeśli będzie mi się chciało to sprawdzę jakie inne polskie wydawnictwa korzystają z tej formy opodatkowania (bo podstawowy warunek - wspólnik niebędący inną spółką - kilka teoretycznie spełnia).

A gdyby ktoś chciał dowiedzieć się o co z grubsza chodzi w tej formie opodatkowania CIT to poniżej link do strony rządowej:
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/001171
Jeśli będzie mi się chciało to sprawdzę jakie inne polskie wydawnictwa korzystają z tej formy opodatkowania (bo podstawowy warunek - wspólnik niebędący inną spółką - kilka teoretycznie spełnia).