Gry handlowo-negocjacyjne dla 4+ graczy

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
Grzdyll
Has thanked: 92 times
Been thanked: 393 times
Kontakt:

Gry handlowo-negocjacyjne dla 4+ graczy

Post autor: Grzdyll »

Poszukuję specyficznych gier, które będą dobrze działać na 4-5 graczy (najchętniej również od 3 do 6), w których główną mechaniką jest dobrowolny handel i wymiany między graczami możliwie szerokiego wachlarza dóbr, połączony z pewnego rodzaju grą "nad stołem" i negocjacjami, gdzie każdy przy okazji systematycznie gromadzi, rozwija i buduje swoje własne zasoby. Najlepiej by było gdyby przy okazji dominowało poczucie, że transakcje raczej się opłacają obu stronom, a nie że polegają na próbie przechytrzenia innych. Niestety takich gier nie bardzo wyłapuje bardzo szeroka znaczeniowo kategoria "negotiation" z BGG, a choć na forum był kiedyś co prawda analogiczny wątek to ograniczał się do 3-4 graczy i prostych zasad, było tam polecone tylko kilka gier i szybko umarł śmiercią naturalną.

Lista gier, które znam i które mają w sobie to, czego szukam:
Chinatown - fantastyczny klasyk, najbliższy ideału, można handlować właściwie dowolnie działkami, sklepami, pieniędzmi, wymiany są dobrowolne i opłacalne, a z rundy na rundę mamy coraz więcej. Z drobną modyfikacją działa też świetnie na 6 graczy. Bardzo lubimy i przy okazji polecam, jeśli ktoś dorwie dostępny egzemplarz.
Genua - obok Chinatown jedyny znany mi przykład poważniejszej gry z poszukiwaną mechaniką. Niestety jakoś w rodzinie nie siadła.
Fasolki - chyba najbardziej znana gra negocjacyjno-handlowa, która posiada właśnie to czego szukam, tylko w bardzo prostej wersji. U nas zgrana już do cna razem z rozszerzeniem.
Bankrut - tak naprawdę imprezówka, bardzo hałaśliwa i chaotyczna. Dobra do grania z dziećmi, niestety często niezjadliwa dla spokojniejszych osób. No i oczywiście to bardziej zabawa w wzajemne przekrzykiwanie niż prawdziwa gra.

Gry, które posiadają to, czego szukam tylko częściowo:
Szeryf z Nottingham - tu brakuje niestety możliwości wymiany i handlu między graczami ale ma pierwiastek takich "przekomarzających" i dobrowolnych negocjacji jakich szukam. Wg mnie nie warto grać bez dodatku (balansującego na plus kontrabandę). Istotny element oszukiwania i kłamania nie przez wszystkich może być jednak lubiany.
Santiago - to w zasadzie już bardziej gra licytacyjna niż handlowa i tu też wymiana między graczami nie jest możliwa, poza tym potrafi być dość wredna i polega jednak głównie na próbie dość jawnego przechytrzenia innych ;)

Bardzo chętnie usłyszę o innych grach handlowo-negocjacyjnych, które warto by wypróbować.
azazelmo
Has thanked: 198 times
Been thanked: 384 times

Re: Gry handlowo-negocjacyjne dla 4+ graczy

Post autor: azazelmo »

Co do Chinatown, to jest zdaje się reimplementacja nawet w polskiej wersji językowej. Coś o parku wodnym. Jest dostępna.
Z gier tego typu przychodzi mi do głowy Container https://boardgamegeek.com/boardgame/26990/container, ale musisz obejrzeć gameplay samemu, bo nie grałem, tylko słyszałem w podcastach. Mówi się, że bardzo spoko.
Cyel
Has thanked: 1417 times
Been thanked: 1698 times

Post autor: Cyel »

Zdecydowanie Sidereal Confluence, dokładnie to o czym piszesz jest tam trzonem rozgrywki.
Spoiler:
Fojtu
Has thanked: 581 times
Been thanked: 1379 times

Post autor: Fojtu »

Nie do końca pod definicję, ale Zoo Vadis mogłoby pasować. Negocjacje mogą nie być do końca o fizyczne dobra, ale o pozycję na stole, poparcie, punkty, użycie umiejki itd. Gra daje spore pole do negocjowania różnymi nietypowymi ofertami.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 339 times
Been thanked: 567 times

Post autor: tomp »

Może coś z 18xx ?
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 536 times
Been thanked: 1226 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Ciekawa tematyka i wymogi.

Pierwsze co przychodzi mi do głowy to Keyflower. Działa na 3-6 graczy, gracze produkują różne dobra, ale nie handlują między sobą, natomiast mogą wysyłać swoich robotników do miast przeciwników, aby używać ich budynków. To ciągnie za sobą rożne konsekwencje, bo gracz traci tego robotnika, ale podbija cenę użycia ponownie tego budynku.

Klany Kaledonii to wersja rozwojowa serii Terra i oprócz budowy swojego przemysłu, jest wspólny "dynamiczny" rynek dóbr. Gracze sprzedają i kupują z stamtąd wytworzone przedmioty, a przez to manipulują ceną. W/g najciekawsza gra z tej niszy planszówek mechanicznie oraz tematycznie. Tylko do 4 graczy.

Podobnie, jak wyżej, tylko tej interakcji jest jeszcze więcej w Pipeline. Warto też zerknąć na City of the Big Shoulders.
Może Hegemony, gdzie jedni wytwarzają, sprowadzają dobra i je sprzedają drugim. Trochę tej gry nad stołem też jest.

Nie grałem, ale może: Union Stockyards i Arkwright?
tomp pisze: 15 sie 2024, 12:57 Może coś z 18xx ?
Jest gra nad stołem, są tytuły na 3-6 osób, tylko handlu między graczami dobrami nie ma. Warto spróbować i zagrać kilka(naście) razy aby poznać podstawy, bo a nóż się spodoba :)
Awatar użytkownika
obo_bb
Has thanked: 292 times
Been thanked: 87 times

Post autor: obo_bb »

TOKYO TSUKIJI MARKET Sprytny i świeży design, prosty w zasadach, konfiguracji i obsłudze. Gra ekonomiczna (powiedziałbym, że w połowie zamknięta, w połowie otwarta bo jakieś pieniądze wciąż do obiegu dochodzą), w której musisz mocno reagować z innymi graczami, aby iść do przodu. Wysyłasz statki na połowy różnych gatunków owoców morza, ale wystawiasz je na otwarty rynek, nie zatrzymujesz u siebie, więc trzeba kupować od innych aby oni mogli kupować je od Ciebie itd. Końcowa punktacja to suma wartości ryb i pieniędzy, ale gracz z największą ilością ryb dostaje dodatkowo 1000Y, a ten z najmniejszą ilością -500Y. I to robi dobrym ten twist. No i ceny ryb dynamicznie się zmieniają w zależności od rodzaju ryby i sytuacji na rynku (podaż/popyt/przełowienie itp) wynikającej oczywiście z zagrań innych graczy. Świetna tematyka i przepiękne malutkie komponenty. I malutkie pudełko. I generalnie sandboksowy charakter.
agt
Has thanked: 917 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

obo_bb pisze: 17 sie 2024, 09:29 TOKYO TSUKIJI MARKET
Spoiler:
Czy wielkość połowu jest w jakiś sposób losowa? Czy wiadomo co złowisz? Jak to jest rozwiązane?
Awatar użytkownika
E2MD
Has thanked: 58 times
Been thanked: 157 times

Post autor: E2MD »

Polecam sprawdzenie gry Container
Jak mówią opisy na BGG:
- Build it, store it, sell it, transport it and hopefully you'll make money!
- Players drive prices as they produce and ship goods in this economic simulation

Produkujesz w fabrykach różnego koloru kontenery, które później wystawiasz na sprzedaż - w zależności od ceny za którą zaoferujesz albo sprzedasz albo nie :-) Nad stołem możesz ustalić transakcje wiązane - ja kupię od Ciebie, ty ode mnie.
W tej grze jest poczucie, że każda transakcja nie opłaca się obu stronom - dokładnie odwrotnie do tego co chcesz.

Wersja rocznicowa - Container: 10th Anniversary Jumbo Edition! - wygląda tak, że szczęka opada.
Na BGG jest polska instrukcja, sama gra jest niezależna językowo.

Zazwyczaj gramy w area control i gry cywilizacyjne ale słowo "Kontenery" momentalnie odpala emocje co wg mnie jest najważniejsze.
Piszesz że poszukujesz specyficznych gier - to jest mocne 9,5 na 10 specyficzności
Ostatnio zmieniony 17 sie 2024, 17:24 przez E2MD, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie przyszedłem tutaj wygrać
Awatar użytkownika
Grzdyll
Has thanked: 92 times
Been thanked: 393 times
Kontakt:

Post autor: Grzdyll »

Dzięki za wiele fantastycznych propozycji (o większości których wcześniej nic nie słyszałem), nie wdając się w szczegóły wstępnie po pobieżnym obejrzeniu opisów i recenzji wydaje mi się że w mojej grupie szczególnie warto będzie wypróbować Container i Zoo Vadis.

Wątek chyba warto zostawić otwarty bo może ktoś coś jeszcze podpowie, a przy okazji zakładam, że osób lubiących podobny rodzaj gier może być więcej, z tym że dla każdego być może inne gry będą ciekawsze.
Awatar użytkownika
obo_bb
Has thanked: 292 times
Been thanked: 87 times

Post autor: obo_bb »

agt pisze: 17 sie 2024, 10:42 Czy wielkość połowu jest w jakiś sposób losowa? Czy wiadomo co złowisz? Jak to jest rozwiązane?
Jest całkowicie deterministyczna, losowy jest tylko setup. Kupujesz odpowiednie koncesje i wpływasz łowić, łowisz ile chcesz, ale max do pojemności statku (są różne pojemności do kupienia), potem jak wracasz to wystawiasz cały swój połów wg własnoręcznie ustalonej ceny na sprzedaż. Te ruchy są w sekwencji np. wypłynięcie-polow-polow-powrot i wystawienie na sprzedaż (masz dwa ruchy na swoją turę). Jak minie kolejka i nikt nie kupił twojego towaryu to połów robi się stary i możesz zmienić cenę, a jak znowu minie kolejka to wyrzucasz bo nie może być podwójnie stary (psuje się).
Jest tam więcej twistow, bo niektóre już kupione ryby możesz czasami sprzedać, czasem przetworzyć, każdy rodzaj ma inną planszetkę z inną cechą, dodatkowo są plansze uniwersalne np. do kupowania statków. Są ryby których wartość z ilością złowionych rośnie, są że spada, są takie że postarzone są cenniejsze, są takie że po powrocie wystawiane są na aukcję , w której również łowiący może brać udział itd. zawsze trochę inaczej bo nie wszystko wchodzi do gry.
Semen
Has thanked: 25 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Semen »

Wysokie Napięcie
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 265 times
Been thanked: 454 times

Post autor: itsthisguyagain »

Nie wiem czy to do końca pasuje do kryteriów ale: New Angeles.
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 125 times
Been thanked: 251 times

Post autor: loaru »

Feudum ma ciekawy łańcuch wymian, warto spojrzeć. Tytuł jest na 2-5 graczy, im więcej tym lepiej, no i można dorwać polską wersję na olx.
ODPOWIEDZ