Perły z lamusa

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 109 times

Perły z lamusa

Post autor: Lailonn »

Nie miałem pojęcia jak nazwać temat, więc jest jak jest ;)

Parę lat już gram ale dopiero niedawno odkryłem dwa tytuły, których nikt nigdzie nie polecał ani nawet na forum się zbytnio nie przewijało (albo wręcz wcale). Wszędzie tylko Carcassone i Catan.

El Grande oraz Hansa Teutonica - obie poznałem dzięki Gambitowi i reedycji ;)

Obie okazały się perfekcyjnym strzałem dla całej mojej grupy i mają tak elegancki design, że aż szok a grywalność ogromna.

No i tak się zastanawiam czy są jeszcze jakieś oryginalne i dobrze skrojone tytuły, o których rzadko się mówi a i ranking BGG nie promuje.

El Grande - proste zasady. Kto ma więcej wojska w rejonie ten wygrywa ale modyfikatory akcji w postaci kart, wieża pozwalająca dorzucić z zaskoczenia swoich ludzi i ta prostota zasad po prostu tworzą znakomita grę.

Hansa Teutonica - zasady proste, 5 akcji i próba zabudowania mapy ale dylematy, co gdzie postawić i czy warto wywalić pion konkurenta albo sprowokować go do wywalenia własnego tworzą ostrą rozgrywkę gdzie chyba nawet przegrani mieli dobrą zabawę.

Keyflower - unikalny system licytacji pionkami o element mapy. Dylemat czy kupić czy wysłać do pracy a może warto do wioski przeciwka ale wtedy on dostanie te pionki na własność. Potem budowa i rozbudowa własnej wioski to znakomita zagadka i tytuł gdzie zawsze mózg paruje a mimo to frajda duża nawet jak coś nie wyjdzie.
Barbarzyńca
Has thanked: 536 times
Been thanked: 342 times

Re: Mniej znane perełki

Post autor: Barbarzyńca »

Serio Hansa i El Grandę to są mniej znane perełki?
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 400 times
Been thanked: 953 times

Post autor: BartP »

No więc właśnie; jak dla mnie każda wymieniona tu gra (może poza Whirling Witchcraft) to znane tytuły z ogromną sprzedażą. Może po prostu złe kanały z polecankami oglądasz / słuchasz?
Gier jest tyle, że trudno, by rankingowe top 100 zawierało wszystkie dobre. Zagraj w top 2000 i wtedy pytaj o perełki.
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 155 times
Been thanked: 958 times

Post autor: Bart Henry »

Podobny temat, nawet też z perłą w nazwie, już istnieje: Poławiacze Pereł.

Można sobie zestawić gry tam padające z pozycjami propozycji OP-a w rankingu BGG: 91. El Grande, 109. Keyflower, 133. Hansa Teutonica. To jest światowa topka pomimo dziesiątek lat na koncie, a nie mniej znane perełki.
Na sprzedaż (Wrocław): Galactic Cruise z dodatkami, Wielka Draka w Małym Mieście z dodatkami, Septima z dodatkiem, Hegemony z dodatkiem i insertem 3D, Barcelona z dodatkiem, Platformer all-in, Harrow County Deluxe, Exoplanets z dodatkami
agt
Has thanked: 917 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

Lailonn pisze: 19 sie 2024, 00:55 Parę lat już gram ale dopiero niedawno odkryłem dwa tytuły, których nikt nigdzie nie polecał ani nawet na forum się zbytnio nie przewijało (albo wręcz wcale). Wszędzie tylko Carcassone i Catan.

Wiele tytułów znajdziesz w wątkach "Gra miesiąca". Często są to tytuły nienajnowsze, które regularnie wracają na czyjś stół. Polecam poczytać nie tylko wątek najnowszy/aktualny, ale i wcześniejsze.
Podobnie wątki ze słowem "TOP" w tytule. Często autorzy postów bardzo obszernie opisują konkretne tytuły.

Jeżeli tytuł zainteresuje Ciebie i będziesz chciał dowiedzieć się więcej, to duże szanse, że znajdziesz odpowiedni wątek w dziale "gry planszowe - konkretne tytuły". Wyszukiwarka Twoim przyjacielem. :)

A jeśli wiesz jakiego typu gier szukasz, to możesz zapytać o propozycje w dziale "Co kupić?".

Zaskoczyło mnie co piszesz w kontekście forum o Carcassonne i Catanie, bo o ile ogólnie w mainstreamowych internetach można odnieść wrażenie, że to wiodące gry, to tu na forum spotykam się z nimi rzadko.

Jeśli chodzi o El Grande i Hansa Teutonica to w żadną z nich nie grałam, ba! żadnej nawet na oczy nie widziałam, ale właśnie forum nie pozostawia mi wątpliwości, że one istnieją i regularnie o nich przypomina. :)
To tu o nich pierwszy raz usłyszałam, mimo, że nie planowałam. :lol:

Powodzenia w poszukiwaniach i radości z odkryć! :)

Edit:
Mam wrażenie, że najsilniejsze reakcje wywołał fakt, że autor zatytułował wątek tak, a nie inaczej i sporo odpowiedzi poszło w kierunku wykazywania, że to o co pyta to nie perełki. :) A to chyba nie jest najważniejsze. ;)
Jasne, można tę informację o nieperełkach dodać.
Ale imo ważniejsze jest to, żeby autor wiedział jak znaleźć to, czego szuka lub żeby dostał propozycje konkretnych tytułów (fajnie, że i takie odpowiedzi były).

Uważam też, że nie było dobrym krokiem sklejenie tych dwóch wątków o perełkach, bo choć tytuły mają zbliżone to są o czymś zupełnie innym.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3736 times
Been thanked: 3944 times

Post autor: japanczyk »

agt pisze: 19 sie 2024, 10:59 Uważam też, że nie było dobrym krokiem sklejenie tych dwóch wątków o perełkach, bo choć tytuły mają zbliżone to są o czymś zupełnie innym.
No ale to wlasciwie co Lailonn mial na mysli?
Spoiler:
Lailonn pisze: 19 sie 2024, 00:55No i tak się zastanawiam czy są jeszcze jakieś oryginalne i dobrze skrojone tytuły, o których rzadko się mówi a i ranking BGG nie promuje.
No El grande, Keyflower i hansa to sa tytuly, ktora a) zarowno sa wysoko na bgg b) mowi sie o nich
Wiec pytanie czy autorowi chodzilo moze o dobre, znane, ale mniej popularne w Polsce gry? (Concordia zatem :P)
Lailonn

No El grande, Keyflower i hansa to sa tytuly, ktora a) zarowno sa wysoko na bgg b) mowi sie o nich
Wiec pytanie czy autorowi chodzilo moze o dobre, znane, ale mniej popularne w Polsce gry? (Concordia zatem :P)

Możliwe, że to efekt Polski a nie świata ale będąc na forum 12 lat praktycznie nigdy, nigdzie nie trafiłem na te 3 tytuły jako powtarzające się polecenia.

Aż sprawdziłem i El Grande mające 29 lat ma tylko 7 filmów na BGG z czego 5 z powodu nowej edycji! Niemalże połowa aktywności forumowej to też era nowej edycji a przecież wtedy gier było mniej, każda gra skupiała większą uwagę niż dzisiaj w zalewie nowości.

Z Hansą sprawa wygląda podobnie a "nowa edycja" to 2 wrzutki: sprzed 2 lat i roku Gambita, na którą trafiłem.

Czyli jakby nie Gambit z łopatą archeologa to bym o tej grze nie usłyszał pewnie nigdy a czytuje to forum 12 lat i byłem na kilku konwentach.

Keyflower jest tak wysoko i cenione, że to jedyna gra z serii wydana w kraju i to po x latach od premiery a jak rozumie sprzedała się słabo i po kolejne tytuły nie sięgnięto.

Mam sporo znajomych, którzy coś tam grali/grają ale nie są hobbystami i wszyscy niezależnie od otoczenia i pochodzenia (kilka miast) potrafią wymienić te same tytuły: Carcassone, Catan, Terraformacja Marsa, Ticket to Ride

Nie zgodzę się więc z tezą, że moje wymienione gry to znane, grane, sprzedawane, bo to fakty w postaci chociażby dostępności i aktywności pokazują inaczej.

Chętnie przejrzę ten wątek, bo trafienie na i zakupienie m.in. tych 3 gier tak późno uznałem jako wstyd ;P
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 896 times
Been thanked: 897 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

Lailonn pisze: 19 sie 2024, 14:05
Możliwe, że to efekt Polski a nie świata ale będąc na forum 12 lat praktycznie nigdy, nigdzie nie trafiłem na te 3 tytuły jako powtarzające się polecenia.
Może na YT aż tak głośno o tych starych grach nie jest, ale aż sprawdziłam i wpisałam w wyszukiwarkę tu na forum "Hansa Teutonica" i w tym roku pojawiła się co najmniej (tylko na szybko przejrzałam pierwsza stronę wyszukiwania) dwukrotnie w tematach o grze miesiąca, czy kilkukrotnie w różnych wątkach w sekcji "co kupić?", więc tu na forum zdecydowanie regularnie ta gra wypływa jako polecajka, widać nie te wątki czytasz, co trzeba ;).

Od siebie dodam, że jak i Hansa i El Grande ci podeszło, to spróbuj The King is Dead (jest polskie wydanie nawet od Ogry Games), myślę że może ci się spodobać

EDIT: i jeszcze dodam, że akurat Hansa trafiła do mojego top 30 gier wszechczasów, a topka jest na moim kanale, więc może też złe kanały na YT ogladasz :D hue hue hue, to już oczywiście żarcik, bo u mnie to niszowe klimaty na kanale dla solo graczy ;) i w ogóle recenzji nie ma, więc bieda. A tak serio, to na YT starych gier nie znajdziesz w innych materiałach niż topki, bo jednak recenzje najlepiej się klikają nowości, więc nikt o starociach nie nagrywa, bo to się nie opłaca.
Ostatnio zmieniony 19 sie 2024, 14:51 przez anitroche, łącznie zmieniany 2 razy.
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Barbarzyńca
Been thanked: 342 times

Re: Poławianie Pereł, czyli hipsterski planszówkowicz

Post autor: Barbarzyńca »

Lailonn pisze: 19 sie 2024, 14:05 Mam sporo znajomych, którzy coś tam grali/grają ale nie są hobbystami i wszyscy niezależnie od otoczenia i pochodzenia (kilka miast) potrafią wymienić te same tytuły: Carcassone, Catan, Terraformacja Marsa, Ticket to Ride

Nie zgodzę się więc z tezą, że moje wymienione gry to znane, grane, sprzedawane, bo to fakty w postaci chociażby dostępności i aktywności pokazują inaczej.
W tym sensie to 99,999% dyskutowanych na forum gier to perełki.
Awatar użytkownika
Apos
Been thanked: 1226 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

El grande, Keyflower i Hansa Teutonica to cenione oraz dobrze znane gry w niecasualowym środowisku. To gry z dużą interakcją, nagradzające doświadczenie i wielu graczy stroi od takich elementów. Tak samo wygląd tych gier jest surowy i mało atrakcyjny, aby przekonać do siebie niedoświadczonego gracza.
Te gry na naszych otwartych spotkaniach nie cieszą się zainteresowaniem z tych powodów. Nawet jak uda się przekonać graczy do El Grande (wygląd nowej edycji pomaga), to są zaskoczeni jak prosta w zasadach jest to gra. Jednak brutalna i interaktywna rozgrywka odrzuca, bo czują się że "tracą to co zbudowali".

W polskim internecie niestety mieli się tylko popularne nowości wydawnicze. Populistyczne serwisy nadal proponują Monopoly albo Catana jako ekonomiczne gry planszowe. Recenzenci zawsze dają "8/10" po zagraniu tylko parę razy i na tym się kończy ich przygoda z danym tytułem. Za to cenię mniej znanych recenzentów oraz tych, którzy omawiają szeroką gamę planszówek.

Moje typy perełek:
- Race! Formula 90 2nd edition, jako najciekawsza i najlepiej obrazująca zmagania kierowcy Formuły 1;
- Pipeline, oryginalny i ciekawy worker placement;
- Small Cities Deluxe Edition, pierwsza planszówka, która w ciekawy sposób przedstawia komputerowe Cities Skylines na planszy;
- Maria, to wyjątkowa gra wojenna bez kostek, a z rozbudowanym elementem polityki, interakcji oraz zmiennych sojuszy. Posiada dwie mapy na których, jeden gracz jest sojusznikiem, a na drugiej wrogiem - bardzo dziwny koncept, który świetnie działa;
- 18XX;
- COINy
sgor
Has thanked: 91 times
Been thanked: 90 times

Post autor: sgor »

Lailonn pisze: 19 sie 2024, 14:05 Aż sprawdziłem i El Grande mające 29 lat ma tylko 7 filmów na BGG z czego 5 z powodu nowej edycji! Niemalże połowa aktywności forumowej to też era nowej edycji a przecież wtedy gier było mniej, każda gra skupiała większą uwagę niż dzisiaj w zalewie nowości.
Puerto Rico (wszystkie wydania łącznie) z tego co widzę ma jeszcze mniej. Co z tego wynika w takim razie?

Lailonn pisze: 19 sie 2024, 14:05 Mam sporo znajomych, którzy coś tam grali/grają ale nie są hobbystami i wszyscy niezależnie od otoczenia i pochodzenia (kilka miast) potrafią wymienić te same tytuły: Carcassone, Catan, Terraformacja Marsa, Ticket to Ride
Ale to jest forum hobbystów. Zaryzykuję stwierdzenie, że Ci Twoi znajomi w takim razie nie słyszeli o 90% gier jakie się tutaj przewijają.

Nie ma o co kruszyć kopii tylko nadrobić (o ile te gry Ci odpowiadają) zaległości :)

Jako anegdotkę przytoczę, że na jakieś imprezie był konkurs - prowadzony chyba przez Trzewiczka - wiedzy pomiędzy dwoma bardzo znanymi YT i zaszokowało mnie, że żaden z nich nie grał w (a co z a tym idzie nie znał nazwy) Samuraja (albo to może był Tygrys i Eufrat) Knizii. Morał z tego - każdy z nas ma swoją bańkę informacyjną, ale to co z nich wynosimy na zewnątrz to nie są prawdy objawione :)
Ostatnio zmieniony 19 sie 2024, 14:55 przez sgor, łącznie zmieniany 1 raz.
agt
Has thanked: 917 times
Been thanked: 511 times

Post autor: agt »

japanczyk pisze: 19 sie 2024, 13:34
No ale to wlasciwie co Lailonn mial na mysli?
No dobra, teraz już nie wiem. ;)
(choć nadal uważam, że sklejanie wątków dobrym pomysłem nie było)
Lailonn pisze: 19 sie 2024, 00:55 Parę lat już gram ale dopiero niedawno odkryłem dwa tytuły, których nikt nigdzie nie polecał ani nawet na forum się zbytnio nie przewijało (albo wręcz wcale). Wszędzie tylko Carcassone i Catan.

Obie okazały się perfekcyjnym strzałem dla całej mojej grupy i mają tak elegancki design, że aż szok a grywalność ogromna.
Lailonn pisze: 19 sie 2024, 00:55No i tak się zastanawiam czy są jeszcze jakieś oryginalne i dobrze skrojone tytuły, o których rzadko się mówi a i ranking BGG nie promuje.
Lailonn pisze: 19 sie 2024, 14:05 Aż sprawdziłem i El Grande mające 29 lat ma tylko 7 filmów na BGG z czego 5 z powodu nowej edycji! Niemalże połowa aktywności forumowej to też era nowej edycji a przecież wtedy gier było mniej, każda gra skupiała większą uwagę niż dzisiaj w zalewie nowości.

Z Hansą sprawa wygląda podobnie a "nowa edycja" to 2 wrzutki: sprzed 2 lat i roku Gambita, na którą trafiłem.
Czy możesz powiedzieć, co masz na myśli pisząc "nigdzie nie polecał" oraz "wszędzie tylko Carcassone i Catan"?
Bo mam wrażenie, że zamiennie stosujesz to forum, na którym właśnie piszemy, YT oraz BGG.

Skoro mówimy o tym, czy na tym forum (gry-planszowe.pl) wspomina się o El Grande, Hansa Teutonica albo Keyflower, to jakie znaczenie ma ile mają one filmów na YT albo BGG?

Ja też aż sprawdziłam. Na tym forum, w wyszukiwarce.
El Grande - ponad 3000 postów.
Hansa - ponad 1000.
Keyflower - ponad 2700.

Zgadzam się, że w polecajkach na YT "co kupić na święta" raczej tych tytułów nie znajdziesz. Ale to nijak nie świadczy o tym, że nie mówi się o nich na tutejszym forum. Ani nie zmienia faktu, że ich ocena w rankingu BGG nie jest niska.

Jak już pisałam - nie widziałam nawet okładek tych gier, w żadną z nich nie grałam, a wiem, że istnieją. Wiem to właśnie z lektury tego forum. A jestem na nim krócej niż 12 lat. :)

Myślę, że jeśli chcesz poznać inne tytuły niż szeroko podawane w mediach gry pierwszego kroku (Catan, Carcassonne, Wsiąść do Pociągu, Splendor) lub gry trudniejsze/bardziej złożone, to to forum jest bardzo dobrym miejscem poszukiwań i źródłem wiedzy.
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 212 times
Been thanked: 330 times

Post autor: konradstpn »

Perełki to z pewnością i są, ale żadną miarą ukryte czy mniej znane. Były bądź nadal są pod znaczną ilością geekowskich strzech
Gram, więc jestem.
Awatar użytkownika
claymore77
Has thanked: 5 times
Been thanked: 52 times

Post autor: claymore77 »

Dorzucając swoje trzy grosze do wątku:
Blue moon city - niegdyś popularne, dziś zapomniane
Elekt - niszowy, mroczny tytuł, doskonały w swej formie
Regicide - kooperacyjna karcianka na bazie klasycznej talii, która jest jeszcze lepsza gdy się gra autorską talią z wektorowymi postaciami ze świata fantasy
inny_89
Has thanked: 368 times
Been thanked: 119 times

Post autor: inny_89 »

claymore77 pisze: 19 sie 2024, 17:51 Dorzucając swoje trzy grosze do wątku:
Blue moon city - niegdyś popularne, dziś zapomniane
Elekt - niszowy, mroczny tytuł, doskonały w swej formie
Regicide - kooperacyjna karcianka na bazie klasycznej talii, która jest jeszcze lepsza gdy się gra autorską talią z wektorowymi postaciami ze świata fantasy
Poodbijam Elekta.
Ta gra jest rewelacyjna! Zwłaszcza w podstawce bez dodatków -mocno policzalna.
Grałem w 3 osoby i wtedy serio to fantastycznie chodziło.

Właśnie dlatego nie wiedziałem jak nazwać temat, bo byłem pewny, że trafi się x osób, co to te gry znają i uznają za oczywistości, więc poczują potrzebę walki z moją tezą.

Hansa na 42 strony postów raptem 4 ma z ostatnich 2 lat, więc uznajmy, że została zapomniana, a moim zdaniem niesłusznie i takich gier szukam ;)

To jednak nie ułatwia wyłapanie kolejnych tytułów, zwłaszcza gdy nie wszystko jest dostępne w sklepach albo w Polsce.

Aktualnie wpadło mi w oko rocznicowe wydanie Tikal (październik start KS) oraz Orleans (Ma być do zakupu na Spiel 2024)

ps. Mój temat nie bardzo pasuje do założeń tego ale OK. Moim celem było wyłapać stare gry, które nie przewijają się w mediach, bo nie oszukujmy się jak nie ma filmu na YT/BGG to nie ma sprzedaży. Nie bez powodu wydawcy rozdają gratis kopie tym wszystkim recenzentom a przestają udzielać się tu na forum (fakty). Filmik Gambita o El Grande na pewno sprzedał im więcej sztuk niż cały temat z tego forum.
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 564 times
Been thanked: 1310 times

Re: Perły z lamusa

Post autor: psia.kostka »

Moje spojrzenie (renesansowego, beżowego kupca z rejonu Morza Srodziemnego :lol: ):

Hansa byla mocno wyhajpowana przez recenzje SUSD, oni potrafia czyscic wydawcy cale naklady z magazynow, bo ludziki kupuja te gry niejako w ramach fanbojstwa dla tej grupy recenzenckiej ;) To bylo dosc niedawno, nie wiem czy z okazji nowego printu/wydania czy jakichs innych recenzenckich serii.
Wiec jak ktos nie sledzi ich filmow, to moze byc staroc z lamusa.
Podobny "service" zrobili wspomnianej wyzej Concordii.

Jakas gra moze tez byc wyhajpowana na forum, a nieznana poza bańka, bo np pojdzie cynk o grupowym zakupie Tikal lub Discordia tanio z Francji, lub zakup 3 tuzinow Arthurian kNights z Zatu w tydzien :mrgreen: . Jak podlacza sie pod to recenzenci lub blogerzy, to mamy efekt kuli snieznej ;)

Sam polecajek nie wypisuje (no chyba ze Blokus 4ever ;)). Nie sledze tez rankingow/ratingow bgg. Bardziej ceny rynkowe tytulow. I tu np za 50zl mozna (bylo?) wyhaczyc Santa Maria, ktora jest dosc powazana, ale z uwagi na mylacą szate graficzna oraz cene jak za Fasolki, moze spasc poza horyzont "true gamera". Przy kulcie nowosci, to takich starszych, tanich gierek wartych grzechu i wydania 50-100zl pewnie sa tysiace. A weterani forum ogrywajacy wszystko, jeszcze podziekuja, ze im to z regalu zabierzesz, bo "idzie nowe" i to w duzych KSowych boxach :twisted:
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Awatar użytkownika
cactusse
Has thanked: 511 times
Been thanked: 409 times

Post autor: cactusse »

Niedawno trafiłem na taki bardzo przyjemny zakątek w internecie jak https://www.reddit.com/r/patientgamers/ , gdzie dyskutuje się o starszych grach (komputerowych), których czas przeminął i wyleciały już z centrum uwagi badź świadomości czy pamięci graczy. Miejsce jest zaskakująco spokojne i takie "refleksyjne", a rozmowy ciekawe i często zachęcające do odświeżenia sobie starszej gry.

Wydaje mi się, że gdyby chcieć coś podobnego zrobić tutaj na forum, to można by tworzyć periodyczne wątki w dziale "Ogólnych dyskusji" na modłę "Gra Miesiąca", gdzie można się bezstresowo podzielić wrażeniami z odkurzenia starszego tytułu. Niektórzy forumowicze wrzucają co jakiś czas tego typu posty do tytułowych wątków, ale rotacja w "Konkretnych Tytułach" jest tak częsta, że IMHO te wrażenia zwykle przelatują bez echa.

A bardziej w tym temacie - popatrzyłem na swoje wpisy tutaj rok lub dwa temu i jestem zaskoczony, jak bardzo zmieniły się pozycje w rankingu grom, które wymieniałem (i to często nie na lepsze). Z drugiej strony więcej ciekawostek zjechało poniżej granicy twórcy wątku, więc będę mógł podrzucić jeszcze trochę dziwnych tytułów ;-) .
Xyhoo
Has thanked: 473 times
Been thanked: 253 times

Post autor: Xyhoo »

psia.kostka pisze: 19 sie 2024, 22:33
Bardziej ceny rynkowe tytulow. I tu np za 50zl mozna (bylo?) wyhaczyc Santa Maria, ktora jest dosc powazana, ale z uwagi na mylacą szate graficzna oraz cene jak za Fasolki, moze spasc poza horyzont "true gamera". Przy kulcie nowosci, to takich starszych, tanich gierek wartych grzechu i wydania 50-100zl pewnie sa tysiace. A weterani forum ogrywajacy wszystko, jeszcze podziekuja, ze im to z regalu zabierzesz, bo "idzie nowe" i to w duzych KSowych boxach :twisted:
Santa Maria jest koszmarnie brzydka i poza świetnym mechanizmem kości reszta gry jest mocno taka sobie. Oby reimplementacja pt. Saltfjord dowiozła, bo tam może być geniusz zakopany.

Moim zdaniem mocno niedoceniona i zapomniana obecnie jest najlepsza gra Suchego, w ktorą gralem czyli Pulsar 2849. Cudny sucharek (Podwodnych miast nie lubię)
buhaj
Has thanked: 1064 times
Been thanked: 683 times

Post autor: buhaj »

z gier, które mają małą popularność albo słabą prasę to wymieniłbym dwie:
1. Forum Trajanum - S. Felda (sic!) Kapitalna i szybka. Z ciekawymi wyborami i mechaniką. Świetnie się skaluje
2. Aqua Mirabilis - tematyczn euro z dostrzegalnym klimatem o produkcji perfum i ich prezentacji w Wersalu , królowi Ludwikowi. Kilka aren rozgrywki: podróże, kupowanie mikstur i kwiatów, produkcja i prezentacja. Wszystko oparte na kołowrotku, który odpala czas gry
ODPOWIEDZ