Pagan: Tajemnica Roanoke / Pagan: Fate of Roanoke (Kasper Kjær Christiansen, Kåre Storgaard)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
Re: Pagan: Fate of Roanoke (Kasper Kjær Christiansen, Kåre Storgaard)
Pyz wierz mi, biorę poprawkę na to, że dużo osób gra w Pagana i przeważają bardzo dobre opinie o tej grze. Tak samo jak to, że twórcy przetestowali wszystkie mechaniki więcej niż trzy razy. Tak, chcę właśnie popróbować z takim homerule i bez niego, ale serio widzę taktykę łowcy "nie eliminuję, tylko odkrywam podejrzanych, a jak wiedźma komuś wrzuci żeton ponad dwie przysługi, to na wszelki wypadek obława" jako receptę na wygraną.
- Tyrek
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 158 times
Mam podobne odczucia, ocierające się skrajnie o opinię, że gra jest lekko popsuta. O ile początkowo Łowca u nas wygrywał, tak im dalej w las tym statystka mocno przechyliła się na korzyść wiedźmy i tam pozostała. Dawno nie grałem (gra z pierwszego KSa). Rozegraliśmy przeszło 20 gier. Jak ktoś pisze że Łowca przegięty a Wiedźmą nie idzie wygrać, to albo gdzieś popełnia błąd w zasadach, albo jeszcze zbyt mało gier, żeby dostrzec pewne elementy.
Zgadzam się. Na początku również uważałem, że Hunter jest za mocny co zostało zweryfikowane przez kolejne gry. Ogólnie przez fakt że Witch robi więcej dzięki brew i familiary to Hunter nie jest często w stanie tego nadgonić. Dodatkowo Witch ma większy dociąg kart co powoduje, że łatwiej jej się dokopać do kart których potrzebuje, co w połączeniu z możliwością wywierania presji bez kart całkowicie psuje balans. No przecież to jest absurdalne, że jak bawisz się w deck construction to Witch może zrobić power turę w której zrobi kilkanaście akcji w porównaniu do maksymalnie pięciu ze strony Huntera. Hunter może nawiązać dobrą walkę w momencie gdy ma dobre karty na start.
Natomiast podejście autorów jest co najmniej dyskusyjnej - sami przyznali, że lokacje są do dupy a jednocześnie utrzymują, że w ich testach wychodzi gra bardzo dobre zbalansowana. Jak na discordzie zacząłem punktować wady w balansie(poparte zdjęciem statystyk) to jedyne co dostałem w odpowiedzi to parafrazując "u nas działa"
Natomiast podejście autorów jest co najmniej dyskusyjnej - sami przyznali, że lokacje są do dupy a jednocześnie utrzymują, że w ich testach wychodzi gra bardzo dobre zbalansowana. Jak na discordzie zacząłem punktować wady w balansie(poparte zdjęciem statystyk) to jedyne co dostałem w odpowiedzi to parafrazując "u nas działa"
Właśnie pojawiła się informacja że poza tymi małymi dodatkami co były zapowiedziane pojawi sie jeszcze jeden duży też bezposrednio do retail i pokażą go na Essen. Są też w trakcie projektowanei bardzo dużego dodatku i ma się pojawić z kampanią na KS za jakiś czas. Informacja z ich discorda: We will have the 3 Content packs that go straight to retail. One of the bigger ones we announce at Essen will be straight to retail. The really big one will be a Kickstarter and it will be possible to include all released stuff in that KS. But this will be a bit until we are ready 

Na discordzie właśnie się dowiedziałem, że angielski print i przyszłe dodatki będą miały inne karty - bez lnianego/płóciennego wykończenia co stawia wszystkich wpierających na ks w niefajnej sytuacji... trochę lipa 

- japanczyk
- Moderator
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 3931 times
O lol xD
Jak zabic gre na szybko

Sprzedam: (S) Redukcja kolekcji! 100+ tytulow: Pagan i inne
Moje Zbiórki na KS: tu
https://buycoffee.to/japanczyk
Gry to pewnie nie zabije bo różnica będzie tylko między ks eng a retilem eng. Ale jednak trochę to nie nie fair w stosunku do ludzi którzy wsparli grę na ks. Ale może koszulki wystarczą żeby nie było widać różnicy podczas dociągania.
Różnica będzie tylko w angielskiej wersji, powodem jest że nowy wydawca na USA Capston Games nie chce płuciennych kart a poprzedni wydawca wycofał się całkowicie z rynku. Polska wersję dalej wydają Lucky Duck i nie powinno być problemów.
Nie wystarczą. Płótnowane karty mają z reguły żywsze kolory... nie tylko chodzi o samą powierzchnię papieru.lobo_ktj pisze: ↑ Ale może koszulki wystarczą żeby nie było widać różnicy podczas dociągania.
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 418 times
- Been thanked: 363 times
Do grania przede wszystkim istotne, żeby rewersy tak samo wyglądało. A koszulki też mogą kolory nieźle stłumić
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Chyba, że kupisz koszulko z nieprzezroczystym tyłem, ale one są o wiele droższe.Seraphic_Seal pisze: ↑20 sie 2024, 07:07 Do grania przede wszystkim istotne, żeby rewersy tak samo wyglądało. A koszulki też mogą kolory nieźle stłumić
W przeciwnym razie rewersy nie będą tak samo wyglądały w przezroczystych koszulkach i zawsze poznasz, która karta jest płótnowana a która nie.
Spoiler:
Trochę offtop, bo jest osobny temat do tego, no ale skoro już się tutaj wszyscy na zapas martwią to:
https://a.aliexpress.com/_EvaURGt
Używam, polecam.

- Seraphic_Seal
- Has thanked: 418 times
- Been thanked: 363 times
Dla mnie są przede wszystkim brzydkie xDScorpZero pisze: ↑20 sie 2024, 12:04Oj tam dużo droższe.Spoiler:
Trochę offtop, bo jest osobny temat do tego, no ale skoro już się tutaj wszyscy na zapas martwią to:
Używam, polecam.![]()
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
- BOLLO
- Has thanked: 1327 times
- Been thanked: 2026 times
- Kontakt:
No ok jest to jakieś rozwiązanie ale trochę dłuższy będzie setup jeżeli nie zakoszulkujesz w kilku kolorach a te niestety ale w takiej barwie nie dodadzą klimatu grze. Lepiej wybrać stonowane kolory czarny/szary/biały/ciemny niebieski. Generalnie wolałbym jednak w tej grze mieć przezroczyste koszulki.ScorpZero pisze: ↑20 sie 2024, 12:04Oj tam dużo droższe.Spoiler:
Używam, polecam.![]()
Z ciekawości: które lokacje uważasz za sensowne? W podstawce jest ich sześć, z czego na moje kaprawe oko dobre są dwie: Centrum wioski i Tablica ogłoszeń (aczkolwiek ta druga tylko wtedy, jeśli zagrasz ją wcześnie). Pozostałe są albo bardzo sytuacyjne (Zbrojownia i Kwatera główna), albo wręcz słabe (Gabinet i Główny hol).
Wspomniane przez Ciebie są "okej" jak na lokacje(w dodatkach jest jest jeszcze parę takich). Natomiast sam koncept lokacji jest słaby - niby masz dodatkowe pole żeby wykonać akcję ale musisz poświęcić jeden z pionków, żeby ją odpalić. Poświęcenie pionka który nie pójdzie na wieśniaka i nie zablokuje pola oraz nie wrzuci dodatkowych assetów na wieśniaków... Natomiast te które "same się ładują" i potrzebujesz pionka żeby je tylko odpalić mogą zostać bez trudu ściągnięte przez wiedźme. Jest familiar w którymś małym dodatku który się ładuje i w tej samej samej albo w następnej turze jest w stanie ściągnąć w zasadzie dowolna lokacje (w zależności od ich kosztu, ale większość kosztuje do 3). Lokacje nie mają startu do familiarów wiedźmy (jest taki co pozwala zagrać kartę xD więc dodatkowa akcja za darmoszke) czy jej eliksirów które są zwykle potężnymi akcjami które wykonuje bez pionka i które łowcy ciężko zdjąć
Czy dodatek Za palisadą zawiera w sobie zestaw Podstępy? Trafiłem przypadkiem na takie info na anglojęzycznym forum, ale nie widzę takiej wzmianki na stronach w sklepach.
- japanczyk
- Moderator
Nie, dlaczego mialby zawierac?
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 763 times
Nie ma opcji by był częścią "Za palisadą", ponieważ to osobny dodatek.
Sam mam do Pagana jedynie dodatek Przodkowie, który uważam za najlepszy z I fali dodatków - najbardziej zwiększa IMO regrywalność i ma dobry stosunek ceny/zawartości. Teraz chciałem sobie przejrzeć zawartość tych trzech nowych nadchodzących dodatków. Tymczasem poza bardzo enigmatycznymi opisami, trudno jest tak właściwie znaleźć jakieś konkretne informacje poza tym, że każdy z nich zawiera po 16 kart łowcy i wiedźmy - ale czym się one różnią od tych kart z podstawki czy innych dodatków, co specjalnego wprowadzają?
Jeszcze jedna bardzo ważna informacja od wydawcy: "To play this expansion, you need to own the base game Pagan and the Beyond the Palisades expansion.". Jest to trochę mylące jak się porówna opis na stronie Rebela (wzięty od dystrybutora, jak rozumiem, ale Kaczki jeszcze w ogóle nie mają w swoim sklepie tego produktu): "To jest dodatek do gry Pagan: Tajemnica Roanoke. Wymaga podstawowej gry i korzysta z żetonów mroku. Zasady ich użycia są dostępne w dodatku Za palisadą.". Dla mnie to jest takie trochę "shady", bo jednak powinno być w opisie to opisane, że wymagany jest dodatek "Za palisadą", w którym znajdują się żetony mroku oraz instrukcja jak ich używać, a nie tylko same żetony...
Sam mam do Pagana jedynie dodatek Przodkowie, który uważam za najlepszy z I fali dodatków - najbardziej zwiększa IMO regrywalność i ma dobry stosunek ceny/zawartości. Teraz chciałem sobie przejrzeć zawartość tych trzech nowych nadchodzących dodatków. Tymczasem poza bardzo enigmatycznymi opisami, trudno jest tak właściwie znaleźć jakieś konkretne informacje poza tym, że każdy z nich zawiera po 16 kart łowcy i wiedźmy - ale czym się one różnią od tych kart z podstawki czy innych dodatków, co specjalnego wprowadzają?
Jeszcze jedna bardzo ważna informacja od wydawcy: "To play this expansion, you need to own the base game Pagan and the Beyond the Palisades expansion.". Jest to trochę mylące jak się porówna opis na stronie Rebela (wzięty od dystrybutora, jak rozumiem, ale Kaczki jeszcze w ogóle nie mają w swoim sklepie tego produktu): "To jest dodatek do gry Pagan: Tajemnica Roanoke. Wymaga podstawowej gry i korzysta z żetonów mroku. Zasady ich użycia są dostępne w dodatku Za palisadą.". Dla mnie to jest takie trochę "shady", bo jednak powinno być w opisie to opisane, że wymagany jest dodatek "Za palisadą", w którym znajdują się żetony mroku oraz instrukcja jak ich używać, a nie tylko same żetony...
- japanczyk
- Moderator
No ale nie jest potrzebny, gloom tokeny mzoesz zastapic dowolnymi innymi znacznikami a instrukcja ejst dostepna onlineEsperanzaDMV pisze: ↑09 gru 2024, 15:22 Jeszcze jedna bardzo ważna informacja od wydawcy: "To play this expansion, you need to own the base game Pagan and the Beyond the Palisades expansion.". Jest to trochę mylące jak się porówna opis na stronie Rebela (wzięty od dystrybutora, jak rozumiem, ale Kaczki jeszcze w ogóle nie mają w swoim sklepie tego produktu): "To jest dodatek do gry Pagan: Tajemnica Roanoke. Wymaga podstawowej gry i korzysta z żetonów mroku. Zasady ich użycia są dostępne w dodatku Za palisadą.". Dla mnie to jest takie trochę "shady", bo jednak powinno być w opisie to opisane, że wymagany jest dodatek "Za palisadą", w którym znajdują się żetony mroku oraz instrukcja jak ich używać, a nie tylko same żetony...
> posiadaj jeden dodatekEsperanzaDMV pisze: ↑09 gru 2024, 15:22 Sam mam do Pagana jedynie dodatek Przodkowie, który uważam za najlepszy z I fali dodatków
> uwazaj go za najlpeszy
Nie wiem troche co chcialbys zeby ci opisy mowily - zdolnosci kazdej z kart, ktora tam jest?
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 377 times
- Been thanked: 763 times
No jednak jest potrzebny bo skądś te żetony trzeba wziąć. "Dowolnymi innymi żetonami", to w sumie po co w tych wszystkich grach dają jakieś żetony, jak można by wziąć do każdej gry jakiś jeden zestaw i sobie potem wyobrażać co dany żeton w innej grze robi - a ile by na tym było oszczędności! Tak, wiem, argument ad absurdum, ale jeśli oryginalny wydawca pisze, że jest wymagany inny dodatek, to ma to jakiś sens, jest to też w pewien sposób "damage control" na wypadek jakby ktoś kupił dodatek i odkrył, że bez "Za palisadą" nie da się praktycznie grać bez kombinowania skądś żetonów, szukania instrukcji w necie etc. - co nie oszukujmy się wygodne nie jest. Oryginalny wydawca pisze o tym wprost, i traktuję to jako zagranie fair, w przeciwieństwie do polskiego opisu, który już dla mnie z fair play nie ma wiele wspólnego.japanczyk pisze: ↑09 gru 2024, 16:37No ale nie jest potrzebny, gloom tokeny mzoesz zastapic dowolnymi innymi znacznikami a instrukcja ejst dostepna onlineEsperanzaDMV pisze: ↑09 gru 2024, 15:22 Jeszcze jedna bardzo ważna informacja od wydawcy: "To play this expansion, you need to own the base game Pagan and the Beyond the Palisades expansion.". Jest to trochę mylące jak się porówna opis na stronie Rebela (wzięty od dystrybutora, jak rozumiem, ale Kaczki jeszcze w ogóle nie mają w swoim sklepie tego produktu): "To jest dodatek do gry Pagan: Tajemnica Roanoke. Wymaga podstawowej gry i korzysta z żetonów mroku. Zasady ich użycia są dostępne w dodatku Za palisadą.". Dla mnie to jest takie trochę "shady", bo jednak powinno być w opisie to opisane, że wymagany jest dodatek "Za palisadą", w którym znajdują się żetony mroku oraz instrukcja jak ich używać, a nie tylko same żetony...
Sorry, ale w którym miejscu napisałem, że nie grałem ze wszystkimi pozostałymi? Spora nadinterpretacja z Twojej strony. Grałem, grałem także na macie i z tymi bajeranckimi znacznikami, i spośród wszystkiego co wyszło zdecydowałem się samemu na zakup podstawki i tego jednego dodatku (chociaż znaczniki cały czas kuszą, mata niekoniecznie). Pozostałe dodatki są w moim odczuciu tylko dla fanów budowania talii przed grą typu MtG. Próbowałem i strasznie się wymęczyłem przy konstruowaniu talii i finalnie wolałem już zagrać taliami z "Za palisadą".japanczyk pisze: ↑09 gru 2024, 16:37> posiadaj jeden dodatekEsperanzaDMV pisze: ↑09 gru 2024, 15:22 Sam mam do Pagana jedynie dodatek Przodkowie, który uważam za najlepszy z I fali dodatków
> uwazaj go za najlpeszy
Nie wiem troche co chcialbys zeby ci opisy mowily - zdolnosci kazdej z kart, ktora tam jest?
A czego bym się spodziewał? Ano chociażby czegoś co przygotował Geek Factor w temacie I fali dodatków. Omówienie, co jest co i czym się różni, w jakikolwiek sposób omówienie czym się te dodatkowe karty do talii Łowcy i Wiedźmy różnią, cokolwiek.
Rozwiązanie problemu - masz żetony, nie masz Za Palisadą, wszystko oficjalne 
https://luckyduckgames.com/pl/games/735 ... now-do-gry

https://luckyduckgames.com/pl/games/735 ... now-do-gry
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Uczepiliście się trochę na siłę wątku pobocznego z wypowiedzi EsperanzaDMV. On wskazuje na problem nie informowania klienta przez Rebel, że dodatek jest wymagany, co oryginalny wydawca czyni na swojej stronie produktu. Więc faktycznie zachodzi tutaj zagubienie pewnej informacji, która na karcie produktu widnieć powinna.
Przecież można by napisać tak jak jest oryginalnie, które elementy są wymagane i wtedy kupujący może sobie alternatywnie dosztukować je we własnym zakresie.
Przecież można by napisać tak jak jest oryginalnie, które elementy są wymagane i wtedy kupujący może sobie alternatywnie dosztukować je we własnym zakresie.