Dokładnie tak. Albo zostawiasz kartę, bo chcesz coś zrobić konkretnego w przyszłej turze albo boisz się larw i nie chcesz ataku potwora albo wysypujesz się całkiem i liczysz na nowe karty.Seraphic_Seal pisze: ↑25 mar 2024, 13:18No ale to jest odpowiedź na Twoje pytanie. W momencie spasowania możesz, ale nie nie musisz odrzucić wybrane karty z ręki. Na początku RUNDY dobiera się do pięciu kart na ręce. W fazie gracza, w momencie spasowania możesz wedle uznania odrzucać karty pozostałe na ręce. W fazie wydarzeń ani nie odrzuca, ani nie dobiera się żadnych kart.
Nemesis - pytania o zasady.
- Hardkor
- Has thanked: 1565 times
- Been thanked: 1139 times
- Kontakt:
Re: Nemesis - pytania o zasady.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Spoko, wcześniej siedziałem w bitewniakach, tam wcale lżej nie jest

Sorry za offtop
- Seraphic_Seal
- Has thanked: 416 times
- Been thanked: 361 times
Czy odblokowując przedmiot osobisty kosztem samej akcji odblokowania jest odrzucenie jakieś karty akcji?
Na forum wchodzę głównie 7-15:30 w dni robocze.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
Osoby odpowiedzialne za produkcję i dystrybucję monopoly w 2024r. powinny być osądzone za zbrodnie wojenne. 90 minut bezdecyzyjnego rzucania 2k6.
- Hardkor
- Kontakt:
Dokładnie. Musisz spełnić cel tego przedmiot + odrzucenie 1 karty akcji z ręki.Seraphic_Seal pisze: ↑12 kwie 2024, 13:54 Czy odblokowując przedmiot osobisty kosztem samej akcji odblokowania jest odrzucenie jakieś karty akcji?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Czy jeżeli robię akcje ucieczki od obcego do odkrytego pomieszczenia to rzucam na szmery? W przypadku ucieczki do pomieszczenia z inną postacią wiem że nie.
No i oczywiście rozpatruje atak obcego.
Dzięki pozdrawiam
No i oczywiście rozpatruje atak obcego.
Dzięki pozdrawiam
Cześć Wszystkim! Takie pytanko: czy osoba będąca w kapsule ratunkowej liczy się jakby była w sektorze ewakuacyjnym odpowiadającym literze kapsuły? Bo zastanawiam się czy kapitan może rozkazać komuś opuszczenie kapsuły i przejście do sektora obok, czy tylko intruz może wygonić z kapsuły oprócz jej samodzielnego opuszczenia?
Według mnie kapitan, żeby wydać rozkaz musi być w kapsule z "ofiarą" a nie w sektorze. Natomiast pogrzebałem na BGG i nie widzę, żeby była taka wątpliwość, więc może dobrze tam zapytać.
- Hardkor
- Kontakt:
Moim zdaniem oboje się mylicie. Jeśli ktoś wejdzie do kapsuły to ma dwie opcje: zostać w niej i czekać do końca rundy albo od razu odlecieć. Nie ma żadnej opcji rozkazania wyjścia, bo nie ma takiej akcji.
no właśnie wg FAQ gracz siedzący w kapsule ma 3 opcje do zrobienia więc rozkaz kapitana ma rację bytu.

- Hardkor
- Kontakt:
Dalej jednak karta kapitana mówi chyba o przesunieciu/wykonaniu jakiejs akcji. To nie są imo akcje i też nie traktowałbym tego jak przesuniecia. Ale no to tylko moja interpretacja.
To ja też zapytam przy okazji.
1) czy po przejściu do innego pomieszczenia tunelem wentylacyjnym (karta mechanika) rzucam na szmery czy od razu pasuje? Ostatnio jak graliśmy to nie rzucałem, bo uznałem że to nie jest akcja ruchu.
2) co w sytuacji jeśli przechodzę wentylacją do nieodkrytego pomieszczenia i na żetonie eksploracji są drzwi? Gdzie powinienem je postawić? xD
1) czy po przejściu do innego pomieszczenia tunelem wentylacyjnym (karta mechanika) rzucam na szmery czy od razu pasuje? Ostatnio jak graliśmy to nie rzucałem, bo uznałem że to nie jest akcja ruchu.
2) co w sytuacji jeśli przechodzę wentylacją do nieodkrytego pomieszczenia i na żetonie eksploracji są drzwi? Gdzie powinienem je postawić? xD
To jest ruch postaci, rzucasz na szmery (chyba, że znajduje się tam już jakaś postać lub intruz).
Ignorujesz go.
ps. warto szukajki używać, tutaj już chyba wszystkie przyapdki obgadano w tym wątku

viewtopic.php?p=1158734#p1158734
Cześć,
chciałbym się poradzić w temacie zakończenia gry.
Jeżeli powiedzmy w 9-10 rundzie wszyscy gracze będę już bez akcji (wystrzelą się kapsułą lub zahibernują lub zginą) to czy to jest koniec gry czy gra trwa aż do zakończenia ostatniej rundy i w międzyczasie rozpatrujemy pozostałe możliwe akcje. Dla przykładu odkrywamy akcje wydarzeń na których mogą wyjść nowe usterki, pożary które spowodują zniszczenie statku i wówczas postacie zahibernowane giną?
Nie wiem jaka wersja jest poprawna.
Pozdrawiam!
chciałbym się poradzić w temacie zakończenia gry.
Jeżeli powiedzmy w 9-10 rundzie wszyscy gracze będę już bez akcji (wystrzelą się kapsułą lub zahibernują lub zginą) to czy to jest koniec gry czy gra trwa aż do zakończenia ostatniej rundy i w międzyczasie rozpatrujemy pozostałe możliwe akcje. Dla przykładu odkrywamy akcje wydarzeń na których mogą wyjść nowe usterki, pożary które spowodują zniszczenie statku i wówczas postacie zahibernowane giną?
Nie wiem jaka wersja jest poprawna.
Pozdrawiam!
Hej. Zasiadłem do gry w podstawkę po długiej przerwie i mam pewne wątpliwości. W fazie kolonii obcych losuję z woreczka dorosłego osobnika, rzucamy więc na szmery. W pomieszczeniu są 2 postaci i pierwsza tak rzuca, że w następstwie, losujemy potworka. Wylosowanym obcym jest larwa. I teraz tak, gracz który doprowadził do tego ataku ma 1 kartę na ręce, więc larwa nic mu nie robi. Czy to jest koniec, czy larwa atakuje 2 postać znajdującą się w pomieszczeniu? Akurat druga jest bez kart... Dobrze to rozumiem, że atak jest skierowany w osobę która doprowadziła do spotkania, czy może przeciwnik rzuca się wpierw na gracza bez kart?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2024, 06:39 przez sopel82, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki za odp. Czyli ta zasada ze str. 20 tyczy się wszystkich ataków? Pomyliło mi się, że czasami celem ataku może być osoba która doprowadziła do spotkania z intruzem... Zawsze ilość kart na ręce, a następnie numer gracza?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2024, 10:41 przez WILK060, łącznie zmieniany 1 raz.
Sorry. Żle ci napisałem. Pomyliłem 6. Atak Intruzów z 9. Kolonia intruzów.
W twoim przypadku będzie ta osoba, która zainicjowała (atak z zaskoczenia). (Str 15 Rzut na szmery -> str 18 Spotkanie z intruzem -> str 20). W tej sytuacji larwa wskoczy do pomieszczenia (bo ten co zainicjował ma kartę), a drugi gracz już nie rzuca na szmery bo jest wtedy już związana walka.
Ha ha, no i wszystko jasne. Właśnie tak grałem, jak to teraz opisałeś, tylko nie umiałem się doczytać w instrukcji, by to potwierdzić... i myślałem że coś pokręciłem. Dziękisopel82 pisze: ↑14 paź 2024, 06:38 Sorry. Żle ci napisałem. Pomyliłem 6. Atak Intruzów z 9. Kolonia intruzów.
W twoim przypadku będzie ta osoba, która zainicjowała (atak z zaskoczenia). (Str 15 Rzut na szmery -> str 18 Spotkanie z intruzem -> str 20). W tej sytuacji larwa wskoczy do pomieszczenia (bo ten co zainicjował ma kartę), a drugi gracz już nie rzuca na szmery bo jest wtedy już związana walka.

-
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 2 times
Witam serdecznie,
Chciałbym zapytać o kwestię spotkaniach z intruzem.
Hipotecznie, po wyrzuceniu szmerów, intruz pojawia się w pomieszczeniu do którego się udałem (rozpatruję spotkanie).
Następnie w tej turze, mogę wykonać jeszcze jedną akcję, chciałbym wykonać ruch do kolejnego pomieszczenia (w moim obecnym pomieszczeniu jest intruz ze spotkania z przed chwili) i teraz pytanie...
Czy taki ruch będzie traktowany jako normalny ruch z akcji czy jako ucieczka czyli z rozpatrzeniem ataku intruza?
Hipotecznie, po wyrzuceniu szmerów, intruz pojawia się w pomieszczeniu do którego się udałem (rozpatruję spotkanie).
Następnie w tej turze, mogę wykonać jeszcze jedną akcję, chciałbym wykonać ruch do kolejnego pomieszczenia (w moim obecnym pomieszczeniu jest intruz ze spotkania z przed chwili) i teraz pytanie...
Czy taki ruch będzie traktowany jako normalny ruch z akcji czy jako ucieczka czyli z rozpatrzeniem ataku intruza?
-
- Has thanked: 168 times
- Been thanked: 30 times
Hej. Z tego co Kojarzę to jako ucieczka, czyli z rozpatrzeniem ataku intruza.pedroo85pl pisze: ↑16 gru 2024, 22:19 Witam serdecznie,
- Gun3R
- Has thanked: 49 times
- Been thanked: 70 times
Od razu jak obcy pojawia się w Twoim pomieszczeniu, jesteś związany z nim walką. I teraz czytasz to co jest napisane w sekcji nt. ucieczki. A więc to będzie normalny ruch ale z dodatkowym efektem ucieczki z walkipedroo85pl pisze: ↑16 gru 2024, 22:19 Witam serdecznie,
Spoiler:
Hobbystyczny modelarz i drukarz 3D. Tutaj buduję swoją markę ;)