Barrage (Simone Luciani)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
yaro_
Has thanked: 78 times
Been thanked: 132 times

Re: Barrage (Simone Luciani)

Post autor: yaro_ »

Ja na spokojnie poczekam na sklepik portalu, okazuje sie ze potrafią wytargać z cranio nawet "exclusivy"
Jdn
Has thanked: 77 times
Been thanked: 64 times

Post autor: Jdn »

Tzn tak jestem pełen podziwu dla Portalu odnośnie tego tytułu. Lepsza instrukcja niż ks, zawartość po środku. Tytuł jest super, ale przyznam się że odkąd zacząłem grać w niego na bga to nie wyjąłem ani razu na stół. Dodrukowałem mu nawet insert i tyle. Niestety przygotowanie gry trwa tu nie krótko. Zwykle w tym czasie co wyciągnięcie tytułu na bga z automami mam dwie partie za za sobą.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 150 times
Been thanked: 211 times

Post autor: Yooreck »

Zastanawiam się nad zakupem, ale dużo czytałem o problemach z balansem. Czy dodatki jakoś to naprawiają?
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
yaro_

Ja tam nie widzę żadnego problemu z balansem.
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 919 times
Been thanked: 1482 times

Post autor: ave.crux »

Yooreck pisze: 22 lip 2024, 09:02 Zastanawiam się nad zakupem, ale dużo czytałem o problemach z balansem. Czy dodatki jakoś to naprawiają?
Miło byłoby gdybyś opisał szerzej jakie to były problemy.

Z doświadczenia w samą podstawkę przy 4 graczach jeden jest trochę poszkodowany, bo nie ma za bardzo miejsca na rozbudowę. Naprawione w projekcie leeghwatera.
W aferze na nilu nie pchanie się jak najszybciej po płytki irygacji powoduje, że o zwycięstwo nie ma co walczyć, ale to raczej kwestia mapy, która pcha nas po te płytki, a nie balansu jako tako.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 453 times

Post autor: itsthisguyagain »

Yooreck pisze: 22 lip 2024, 09:02 Zastanawiam się nad zakupem, ale dużo czytałem o problemach z balansem. Czy dodatki jakoś to naprawiają?
Gwarantuję ci że lepszy gracz wygra ze słabszym w 100% gier barrage nawet jeśli lepszy będzie grać słabszymi kombinacjami frakcji.
Awatar użytkownika
yaro_

Na BGA jest to dobrze rozwiązane że ostatni gracz jako pierwszy wybiera naród + dyrektora.
W zasadzie odpowiedni dyrektor jest ważniejszy niż początkowa pozycja na mapie, więc licytacje często rozgrywają się o ostatnią pozycję, a nie pierwszą. Pierwszy gracz za to zwykle kupuje najlepszą technologię, drugi zwykle też. Zostaje więc sporo 'czasu' i miejsca by się wybudować gdzie się chce.
Do tego kupując technologię, brakuje już kasy by zbudować się na wyższej pozycji, jesteś do przodu o technologię, ale do tyłu o miejsce :)
Wszystko jest tu idealnie zbalansowane jeśli chodzi o start.

Można by się przyczepić tylko że planszetka Holendrów ma trochę słabszy income, ale dobry gracz nie ma z tym problemu.
Fojtu
Has thanked: 580 times
Been thanked: 1379 times

Post autor: Fojtu »

IMO balans jak na ten rodzaj gry (asymetryczność + losowość setupu) jest dobry, zmierzający do bardzo dobry z pewnymi drobnymi zmianami.

Planszetki państw są raczej mniej ważne, aczkolwiek Holenderska jest raczej trochę słabsza. W balansie planszetek w dużej mierze chodzi o bonusy z budynków, mniej o zdolności z elektrowni. Holandia nie ma zarówno kręcenia kołem jak i maszyny za drugi budynek, które są bardzo mocne. My zazwyczaj gramy bez holandii, ale zdarza nam się ją wrzucić w miks.

Gorzej trochę jest w XO. W podstawce odstaje Anton Krylov a w dodatku Lesli Spencer. Anton pozwala na bardzo szybkie budowanie jednego typu budowli, a jak dorwie niektóre płytki technologii to potrafi wykręcić jakieś niesamowite kosmosy. W dobrych rękach Anton to jest prawie auto win jak ktoś wie co robi.
Lesli jest bardzo silna, bo jej zdolność to też tak naprawdę ekstra przekręcenie koła, co nie jest do końca tak oczywiste na papierze.
My gramy po prostu bez nich, szczególnie że mamy jeszcze jakiś ekstra z mniejszych dodatków.

Do tego jedna płytka technologii trochę odstaje (ekstra przekręcanie za budowę podwyższenia). Jest popularny house rule na to (-1 przekręcenie), ale też tą płytką trzeba dobrze pograć i musi trochę pasować setup.

Ogólnie te rzeczy wychodzą dopiero później po iluś grach kiedy gracze zorientują się jak grać optymalnie i wyciągać faktycznie wysokie wyniki. Do tego w ogóle można grać z licytacją, to rozwiązuje jakiekolwiek problemy balansu.
itsthisguyagain pisze: 22 lip 2024, 10:28
Gwarantuję ci że lepszy gracz wygra ze słabszym w 100% gier barrage nawet jeśli lepszy będzie grać słabszymi kombinacjami frakcji.
Tego typu stwierdzenia to totalna bzdura w każdej grze tego typu. Bo co jak gracz jest lepszy o 1%? Lepsze zdolności nie nadrobią tego 1%? W Barrage nadrobią spokojnie, nie bez powodu licytacje na BGA są często na 20+ punktów
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 453 times

Post autor: itsthisguyagain »

Fojtu pisze: 22 lip 2024, 11:41
Tego typu stwierdzenia to totalna bzdura w każdej grze tego typu. Bo co jak gracz jest lepszy o 1%? Lepsze zdolności nie nadrobią tego 1%? W Barrage nadrobią spokojnie, nie bez powodu licytacje na BGA są często na 20+ punktów
Nie wiem jak byś chciał zmierzyć te 1%. Mi chodzi o to, że gracz który wie co robi i dobrze odczyta setup wygra zawsze z tym co próbuje i testuje co działa a co nie.
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 97 times

Post autor: pabula »

Pamiętacie ze Holandia ma źle wydrukowane przychód z maszyn? powinny być 2 zamiast 1.
Fojtu

itsthisguyagain pisze: 22 lip 2024, 15:30
Fojtu pisze: 22 lip 2024, 11:41

Nie wiem jak byś chciał zmierzyć te 1%. Mi chodzi o to, że gracz który wie co robi i dobrze odczyta setup wygra zawsze z tym co próbuje i testuje co działa a co nie.
No tak, tylko nie to napisałeś. Gracze doświadczeni też mogą być lepsi i słąbsi. I nie zawsze lepszy wygra ze słabszym a już na pewno nie w Barrage, gdzie XO potrafi być warty 20+ punktów w sensownych rękach. Ok, dobry, doświadczony gracz wygra z początkującym, ale to trochę inne twierdzenie.
pabula pisze: 22 lip 2024, 15:39 Pamiętacie ze Holandia ma źle wydrukowane przychód z maszyn? powinny być 2 zamiast 1.
Tak, ale to nie ma tak dużego znaczenia, bo jest za głęboko. Bonusy pod drugim budynkiem są ważniejsze, a te z kręceniem i maszyną pozwalają szybciej budować (i dokopać się do bonusu pod 4/5).
Awatar użytkownika
ave.crux

pabula pisze: 22 lip 2024, 15:39 Pamiętacie ze Holandia ma źle wydrukowane przychód z maszyn? powinny być 2 zamiast 1.
u mnie jest normalnie 2 wydrukowane.
Awatar użytkownika
pabula

Proszę jak się ma expert do średnio zaawansowanego gracza (tak przynajmniej o sobie myślę :) )
link do gry na BGA z 2 expertami. wygrał Holender:
https://boardgamearena.com/table?table=536024636
I najzabawniejsze to myślałem że mi dobrze idzie... :)
końcowa plansza:
Spoiler:
Fojtu

pabula pisze: 22 lip 2024, 17:22 Proszę jak się ma expert do średnio zaawansowanego gracza (tak przynajmniej o sobie myślę :) )
link do gry na BGA z 2 expertami. wygrał Holender:
https://boardgamearena.com/table?table=536024636
I najzabawniejsze to myślałem że mi dobrze idzie... :)
końcowa plansza:
Spoiler:
Zdecydowanie za mało budujesz. Niestety Barrage to głównie gra o budowaniu, nie robieniu prądu :wink:
Awatar użytkownika
yaro_

pabula pisze: 22 lip 2024, 17:22 Proszę jak się ma expert do średnio zaawansowanego gracza (tak przynajmniej o sobie myślę :) )
Całkiem dobrze Ci szło, jak na grę z dwoma najlepszymi graczami na świecie to szliście łeb w łeb :) Miałeś mega farta że tak wcześnie wszedł ten kontrakt dwoma poziomami i ci go nie podkradli :) Bez niego ta tama na samej górze to trochę ryzykowne zagranie.
maroommaru wygrał jak kupił technologię punktującą za technologie zaawansowane, ale zbytnio nie mieliście szans mu jej podebrać bo zaczynał tę rundę :)
A honmayan to menda jedna, gra naraz 66 aren i co klikam to na niego trafiam, pastwi się nad słabszymi zamiast sobie odpoczywać na tym 1# miejscu :roll:
Awatar użytkownika
pabula

możesz go dodać do wrogów i wtedy nie będzie BGA ci go dawał.
A co do mojej gry to tak wyszło z budowaniem. Nie taki był plan :)
Awatar użytkownika
yaro_

pabula pisze: 22 lip 2024, 18:51 możesz go dodać do wrogów i wtedy nie będzie BGA ci go dawał.
Gdzieś czytałem że to ukrócili i już tak nie działa
Atk
Has thanked: 555 times
Been thanked: 347 times

Post autor: Atk »

ave.crux pisze: 22 lip 2024, 16:42
u mnie jest normalnie 2 wydrukowane.
Po 1 druku zgłosiłem Portalowi błąd (błąd był chyba międzynarodowy, zeby nie bylo że Portal zwalił jak zwykle) poprawili to chyba w kolejnych.
Lailonn
Has thanked: 8 times
Been thanked: 109 times

Post autor: Lailonn »

Czy aby co kolejną zbiórkę nie udostępniają pozostałych dodatków? Nie wszystko co wydali można dziś kupić w sklepach a z tego co widziałem to chyba w new lands można było dobrać poprzednie addony
Atk
Has thanked: 555 times
Been thanked: 347 times

Post autor: Atk »

Lailonn pisze: 23 lip 2024, 23:57 Czy aby co kolejną zbiórkę nie udostępniają pozostałych dodatków? Nie wszystko co wydali można dziś kupić w sklepach a z tego co widziałem to chyba w new lands można było dobrać poprzednie addony
Zdaje mi się, że zawsze można kupić u nich na wspieraczce wszystko. Nawet jak wydają inna grę, to addonu były do wszystkiego co wydali. Pamiętaj tylko, że tam nie ma w języku PL tego co u nas wyszło.
Awatar użytkownika
ave.crux

Barrage: Colorado Connection

Rozgrywka na nowej mapie w barrage w składzie czteroosobowym utworzyła swojego rodzaju ranking map, które mamy w barrage.
W colorado connection zmianą w porównaniu do podstawowej mapy są drogi, które będziemy budowali na swoich tamach oraz akcje, które występują obok każdego z basenów na mapie.

Drogi mają na sobie akcje jednorazowe i zawsze wychodzą wszystkie dostępne, ale w losowym ułożeniu. 4 kafle drogi na górach i po 3 na wyżynach oraz nizinach.
Akcje jednorazowe to np.: dodatkowe maszyny, pieniądze, punkty, akcja produkcji energii, krople na źródła, itd.
Zakupiony kafel drogi stawiamy na naszej tamie w danym regionie.
Po zbudowaniu drogi na naszej tamie nie możemy już budować na niej podwyższeń.

Dodatkowe akcje na planszy losuje się spośród trzech stosów A B i C, które im dalej od pola, z którego budujemy będą miały coraz silniejsze efekty. Przykładowo na kafelku B będą 2 maszyny, na kafelku C będą 3 maszyny, które otrzymamy po postawieniu na danej akcji inżyniera.
Kafelki te są ściśle powiązane z drogami ponieważ nie ma nic za darmo i będzie trzeba opłacać myto za przejazd drogami licząc od miejsca początkowego do miejsca, na które stawiamy inżyniera i tak oto cennik przedstawia się następująco:
  • 3 monety do banku jeżeli przechodzimy przez basen bez drogi;
  • 1/2/3/4 monety do kieszeni wrogiego gracza, jeżeli przejeżdżamy przez jego basen, a ma tam swoją drogę. Różny koszt jest w związku z tym czy ma drogę na basenie pierwszym/drugim/trzecim/czwartym od miejsca startowego;
  • 0 monet jeżeli przejeżdżamy po własnej drodze;
Po początkowym rozłożeniu i przeczytaniu zasad uznaliśmy, że trzeba będzie mieć niebotyczne sumy pieniędzy w zasobach aby móc wykonywać akcje z planszy, ale ostatecznie okazało się, że dobre zarządzanie i planowanie swoich tam powoduje, że raczej te akcje nie będą tak drogie na jakie by wyglądały. Miło, że doszła do gry kolejna kwestia, w której trzeba płacić innym graczom, bo w moich rozgrywkach przelewanie wody kanałami innych jest dość rzadkie, a zarazem 1 moneta oraz 1pkt nie jest czymś co specjalnie boostuje gracza, którego kanał użyjemy. Tutaj mamy możliwość zbierania 3 a nawet w niektórych przypadkach 4ech monet od innych, co już jest dość miłym bonusem, zwłaszcza, że często te 3 monety do czegoś brakują. Poza tym same akcje są takim lepszym wyjściem, gdy w zasobach zostanie ten ostatni inżynier i nie wiemy co z nim zrobić żeby było dobrze.

Sama logiczna zagadka zaserwowana przez twórców w postaci zbudowania drogi na tamie i zablokowania jej dalszej rozbudowy została całkiem sprytnie zaimplementowana. Gracz, który zbuduje drogę pierwszy płaci za nią 1 monetę, kolejny już zapłaci 3 monety, a każdy następny 2 monety więcej od poprzednika, więc z jednej strony opłaca się wziąć bonus szybciej, który też zmniejszy koszt postawienia pracownika na pole przy basenie, z drugiej strony może lepiej poczekać i zapłacić trochę więcej, ale za to mieć tamę, która pozwoli nam wyprodukować energię z większej liczby kropel.

Szczęśliwie colorado connection nie cierpi na to co afera na nilu i zaniechanie budowania mostów czy chodzenia na akcje na planszy nie powoduje, że jesteśmy wykluczeni z walki o zwycięstwo. Jeden z graczy w naszej partii stwierdził, że nie chce mu się bawić w te przepychanki i obrał swoją strategię tak jakby grał na podstawowej mapie. Nie zbudował żadnej drogi, ani nie wykorzystał żadnej akcji i ostatecznie w końcowym punktowaniu był drugi, a wyniki po tej partii plasowały się następująco:
128-117-106-70

Czy więc colorado connection jest najlepszą mapą do barrage?
Na pewno jest lepiej przemyślaną mapą niż afera na nilu i nie skupia graczy wokół jednej rzeki i konkretnych basenów. Rozłożenie mapy jest bardzo szybkie, bo jest to ułożenie na niej ok 20 kafelków. Dodaje bardzo przyjemną zagadkę logiczną i fajną dodatkową interakcję między graczami w postaci opłat za używanie drogi przy tym nie wymuszając grania pod to co dodała. W związku z tym, że zaobserwowaliśmy, że nie trzeba budować dróg i stawiać tam pracowników uznaje, że jest to tylko wartość dodana, ale ostatecznie czy jest to mapa podstawowa czy colorado to bawię się tak samo dobrze. Jeżeli ktoś z was zastanawia się nad dodatkową mapą to na pewno lepiej wybrać colorado connection zamiast afery na nilu, która jednak za mocno odciąga od tego czym barrage stoi.
dave8
Has thanked: 86 times
Been thanked: 106 times

Post autor: dave8 »

Ruszyła kampania legendary box.
Cena gruba ja raczej pas.
khuba
Has thanked: 330 times
Been thanked: 330 times

Post autor: khuba »

75EUR z wysyłką do Polski (VAT wliczony) daje jakieś 320 PLN za pudło i 2 dodatki. Cena mnie nie przeraża - robi to rozmiar pudła ( na razie roboczopodają 465x335x220 mm - czyli coś w stylu podstawki Primala...)
Sprzedam:
1% A Game of Strategic Chance (69zł), Weather Machine - metalowe zębatki, Chronicle X(115zł), Namiestnik(29zł), Flame & Fang(129zł),Vagrantsong(264zł), Video Game Champion(169zł)
rogal
Has thanked: 42 times
Been thanked: 72 times

Post autor: rogal »

Czekam na info o grupówce kto organizuje :) ja jestem za :)
Awatar użytkownika
brutusss
Has thanked: 345 times
Been thanked: 80 times

Post autor: brutusss »

rogal pisze: 28 sie 2024, 17:59 Czekam na info o grupówce kto organizuje :) ja jestem za :)
Nie sądzę, żeby grupówka miała tutaj sens. Retailer's pledge nawet nie ma, a rozmiar pudła pewnie spowoduje, że za każdy egzemplarz będzie osobne 10 ewro szipingu.
ODPOWIEDZ