Era Innowacji/Age of Innovation: A Terra Mystica Game - pytania i wątpliwości

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Bulva
Has thanked: 90 times
Been thanked: 44 times

Era Innowacji/Age of Innovation: A Terra Mystica Game - pytania i wątpliwości

Post autor: Bulva »

Przepraszam, że tu o to pytam, ale mam jeden problem z interpretacją zasad w grze solowej.
W instrukcji głównej gry na str. 19 jest napisane:
"Podczas rozgrywki dwuosobowej oraz rozgrywki jednoosobowej przeciwko Automie, obowiązują poniższe dodatkowe
zasady. (Grając w pojedynkę przeciwko Automie, musisz skorzystać także z zasad Automy z osobnej instrukcji).

Zaś w instrukcji do wersji solo czyli Automy czytamy:
"Specjalne zasady dla gry dwuosobowej (znajdujące się na stronie 19 instrukcji podstawowej) nie mają zastosowania."

Więc jest tu jakaś ewidentna niejednoznaczność interpretacji zasad - jakiś "babol" w jednej z instrukcji... :?

Moje więc pytanie : czy w grze solo umieszczamy Frakcję niezależną (trzeci kolor) na torach Naukowych ???

Wydaje mi się, że ten problem pojawia się tylko w polskiej wersji instrukcji (w niemieckiej i angielskiej nie ma tej niejednoznaczności).

A jaką Wy, Gracze solowi, stosujecie regułę ???
Używacie trzeciej Frakcji na torach Nauki ???

Dziękuję za odpowiedzi ... ;-)
BorryS
Has thanked: 22 times
Been thanked: 1 time

Re: Era Innowacji/Age of Innovation: A Terra Mystica Game - pytania i wątpliwości

Post autor: BorryS »

Na moje zrozumienie mamy tu trzy tryby rozgrywki:
- dwuosobowa bez automy
- solo z automą
- dwuosobowa z automą

Zapis z głównej instrukcji tyczy się pierwszej i drugiej opcji. Natomiast wyjątek opisany w instrukcji solo dotyczy tej ostatniej.

Efekt tych pokrętnych reguł i wyjątków jest taki, że na torach nauki mamy we wszystkich tych trybach trzy kolory znaczników, więc jest się z kim przepychać.
Bulva

Re: Era Innowacji/Age of Innovation: A Terra Mystica Game - pytania i wątpliwości

Dzięki za Twój głos w sprawie ;-)
Niestety ta nieścisłość jest (jak pisałem) tylko w polskim tłumaczeniu instrukcji...
Gdyby wyjątek opisany w instrukcji solo dotyczył tylko gry dwuosobowej z automą, to ten tekst byłby w ramce z niebieskim tłem (jak wszystko co dotyczy gry dwuosobowej z automą).
Jak się ogląda materiały na YT, to solowi gracze polscy (czyli p. Jakub, bo chyba tylko On nakręcił film z rozgrywką solo) oraz gracze francuscy używają dodatkowych elementów wirtualnego, trzeciego gracza. Zaś angielscy i niemieccy gracze solo ich nie używają :D :) ;-)
Pytanie, czy polska instrukcja jest wydrukowana z błędem, czy może jako późniejsza wersja wydania, jest wersją poprawioną i bardziej aktualną ???
Jednak na forum bgg większość głosów jest za przyjęciem zasad angielskiej wersji instrukcji, czyli bez trzeciego wirtualnego gracza.
A tych wątków z tym dylematem jest tam sporo.
Osobiście również uważam, że gra jest ciekawsza i bardziej emocjonująca, gdy pojawia się gracz duch i tak zamierzam grać, gdy tylko gra pojawi się u mnie na stole ...
Sefira
Has thanked: 53 times
Been thanked: 22 times

Post autor: Sefira »

Przy blisko 30 rozgrywkach solo w Erę Innowacji nigdy nie używałem elementów trzeciego gracza - i tak jest o co się martwić :)
Bulva

Era Innowacji/Age of Innovation: Automa i akcja pasowania

Zgodnie z instrucją dotyczącą trubu solo, w 2 punkcie rozdziału "Dobierz kartę Decyzji" czytamy:

"2. Jeśli talia Automy jest wyczerpana, Automa pasuje. Przejdź do zasad pasowania (zobacz obok)...."

I tu mam problem (zakładając, że nie została wyciągnięta karta z symbolem pasowania).

a) Czy Automa pasuje od razu, gdy tylko wykona wszystkie polecenia z ostatniej karty ???

b) A może, gdy Automa wykona akcje z ostatniej karty, następuje moja tura, zaś Automa spasuje dopiero w swojej następnej turze, gdy nie będzie w satnie pobrać karty (pusta talia) ???

Która z odpowiedzi jest poprawna ???

[EDIT}

Odpowiedź b) jest prawidłowa
ODPOWIEDZ