galaktikon 2024

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
Izaa1
Has thanked: 51 times
Been thanked: 1 time

galaktikon 2024

Post autor: Izaa1 »

Witam. Mam pytanie co dla początkującego gracza może być interesujące w wydarzeniu Galaktikon 2024? :D
Cellstar
Has thanked: 9 times
Been thanked: 4 times

Re: galaktikon 2024

Post autor: Cellstar »

Izaa1 pisze: 29 sie 2024, 16:36 Witam. Mam pytanie co dla początkującego gracza może być interesujące w wydarzeniu Galaktikon 2024? :D
Zagranie w gry w games roomie. Nie wszystkie są trudne np. takie terrorscape czy raucha są grami jak najbardziej dla początkujących graczy. Dodatkowo będzie sklepik. Możliwość poznania nowych ludzi, prelekcje itp.
bosik111
Has thanked: 9 times
Been thanked: 39 times

Post autor: bosik111 »

Byłem dwa lata temu, ogólnie nie polecam wypadu solo, głównymi atrakcjami był game room i sklep firmowy z konwentowy mi cenami. Dla fanów Arkham horror jest jeszcze dzień fanatyka, czyli taki event z grami drużynowymi w Arkham l horror i promkami ale na to trzeba osobny bilet. Jak jesteś w okolicy i masz znajomych których możesz wyciągając to całkiem spoko, zasadniczo dzień grania w planszowki galakty na hali. Poza tym raczej bez jakiegoś szału.
shuji
Has thanked: 37 times
Been thanked: 225 times

Post autor: shuji »

bosik111 pisze: 01 wrz 2024, 20:26 Byłem dwa lata temu, ogólnie nie polecam wypadu solo, głównymi atrakcjami był game room i sklep firmowy z konwentowy mi cenami. Dla fanów Arkham horror jest jeszcze dzień fanatyka, czyli taki event z grami drużynowymi w Arkham l horror i promkami ale na to trzeba osobny bilet. Jak jesteś w okolicy i masz znajomych których możesz wyciągając to całkiem spoko, zasadniczo dzień grania w planszowki galakty na hali. Poza tym raczej bez jakiegoś szału.
jeszcze są mistrzostwa gry o tron, ale trzeba miec specjalny bilet
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1435 times
Been thanked: 933 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

Izaa1 pisze: 29 sie 2024, 16:36 Witam. Mam pytanie co dla początkującego gracza może być interesujące w wydarzeniu Galaktikon 2024? :D
Rok temu krakowska Gralicja była odpowiedzialna za tłumaczenie gier galakty na miejscu, więc idać solo mogłeś po prostu poznać nowe gry. Nie wiem czy w tym roku będzie tak samo, ale raczej tak.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
GapcioMaluszek
Has thanked: 13 times
Been thanked: 51 times

Post autor: GapcioMaluszek »

• Można zagrać w różne tytuły, które jeszcze nie miały swojej premiery (i takie gry są tłumaczone na miejscu)
  • Można pograć w każdą inną grę wydaną przez Galaktę, ale tutaj już bez tłumaczenia.
  • Są mistrzostwa w Grę o Tron, Catan czy wydarzenie dla ludzi grających w Horror w Arkham ( ale tutaj były osobne bilety)
  • Są warsztaty malowania figurek dla początkujących.
  • Będą prelekcje autorów gier, którzy opowiedzą o tworzeniu i pracy jako autor.
Oprócz tego będzie konkurs w zgadywanie wagi i można coś wygrać, aktualizacja planów wydawniczych i zapowiedź nowych tytułów, będzie można uzupełnić swoje planszówki o brakujący element, będzie quiz z wiedzy o grach Galakty. I pewnie coś jeszcze, o czym zapomniałem. :D
Izaa1

Dzięki za odpowiedzi nie będę sama a w jakie gry dla początkujących warto zagrać? dotychczas grałam w spór o bór, santorini, kakao, splendor, carcassonne :D
GapcioMaluszek

Izaa1 pisze: 04 wrz 2024, 14:09 Dzięki za odpowiedzi nie będę sama a w jakie gry dla początkujących warto zagrać? dotychczas grałam w spór o bór, santorini, kakao, splendor, carcassonne :D
Zależy ile Was będzie, jeśli dwie osoby to polecam bardzo Kahunę, mała gra, proste zasady i sporo negatywnej interakcji. Trochę trudniejszy jest Tuareg, moim zdaniem jedna z lepszych dwuosobówek, zasad nie ma bardzo trudnych, ale jest bardziej skomplikowana od kahuny.

Na więcej osób, jeśli lubicie kooperacje, to Załoga, a jeśli rywalizację to Ukryci Liderzy albo Oriflamme. Jest klasyk w posiaci Catana :D

I ostatnią dużą polecajką z mojej strony są Ślimaki, czyli takie wormsy na planszy.
Izaa1

A te ślimaki to na ile osób bo będzie nas dwójka?
GapcioMaluszek

Izaa1 pisze: 05 wrz 2024, 11:36 A te ślimaki to na ile osób bo będzie nas dwójka?
Od 2 do 4 :) Gra będzie tłumaczona na miejscu i pewnie będzie sporo osób, które będą chciały zagrać w ten tytuł.
Izaa1

Jakby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje gier to może napisać :D
Awatar użytkownika
Muleq
Has thanked: 180 times
Been thanked: 179 times

Post autor: Muleq »

Zapraszam na Turniej Gota choć nie wiem czy to jest dobra opcja dla nowicjusza :)
ODPOWIEDZ