Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1299 times

Re: Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Post autor: psia.kostka »

Moze to takie zagranie "na trzewika z neuro hexem" ;) A potem wjada na GenCon na bialym koniu z reprintem.

Ja jeszcze widly i pochodnie mam schowane (oraz sciskam polski Harad kurczowo :twisted: )
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
Olesław
Has thanked: 32 times
Been thanked: 31 times

Re: Władca Pierścieni: Gra Karciana / The Lord of the Rings: The Card Game (Nate French)

Post autor: Olesław »

W Gnomie dobra cena za Angmar Awakened Campaign Expansion ‐ 255 zł Link. Na ten moment została 1 sztuka. Wrzucam tutaj bo może nie każdy śledzi wątek z okazjami.
EDIT: Kod nie działa jednak w sklepie Gnom. Ale cena wciąż atrakcyjna.
Muadib
Has thanked: 41 times
Been thanked: 16 times

Post autor: Muadib »

Hej w xjoy rownie dobre ceny
Awatar użytkownika
Wajar

Post autor: Wajar »

Hej!

Piszę do Was z prośbą o poradę. Razem z dziewczęciem bardzo lubimy temat Lotra, więc postanowiliśmy sprawdzić odświeżoną wersję karciarki, w którą grałem jak tylko wyszła i już ledwie co pamiętam poza tym, że Arkham później miał troszkę lepsze mechaniki kampanii.

Stąd też pytanie - od czego warto zacząć? Czy mechaniki kampanijne działają w jakiejś sadze podobnie jak w AH, czy to raczej dorzucone na siłę do osobnych scenariuszy?
Sprzedałem na forum:
Spoiler:
http://www.boardgamegeek.com/collection/user/Wajar
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1245 times
Been thanked: 2401 times

Post autor: warlock »

Saga ma mega klimatyczną kampanię, ale fabuła wynika z budowy scenariuszy (świetnie oddają sceny z książki/filmów), natomiast nie dostaniesz tu rpgowego klimatu. Arkham ma "scenki fabularne" trochę jak z papierowego RPGa, także jeśli zależy Ci na fabule jako takiej, to Arkham będzie dużo lepszym wyborem.
Muadib

Wajar pisze: 07 sie 2024, 13:39 Hej!

Piszę do Was z prośbą o poradę. Razem z dziewczęciem bardzo lubimy temat Lotra, więc postanowiliśmy sprawdzić odświeżoną wersję karciarki, w którą grałem jak tylko wyszła i już ledwie co pamiętam poza tym, że Arkham później miał troszkę lepsze mechaniki kampanii.

Stąd też pytanie - od czego warto zacząć? Czy mechaniki kampanijne działają w jakiejś sadze podobnie jak w AH, czy to raczej dorzucone na siłę do osobnych scenariuszy?
Hej jak lubicie klimat LOTR , polecam rowniez sprawdzic War for the Ring: Gra karciana ( ares)- przyjemny tutul pojedynkowy , przystepna cena ( w porownaniu do tytulow LCG)i za chwile dodatek dodajacy wiecej frakcji , dodatkowe mechaniki walki.
jamjar
Has thanked: 63 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jamjar »

Wajar pisze: 07 sie 2024, 13:39
[...]
Czesc,

Lotr lcg jest moją ulubioną krcianką, ale przyznam sie szczerze, że chyba nie chcialbym od niej zaczynac. Jest surowa i mechaniczna. Przygoda jest gdzieś tam w tle. Dodatkowo jest trudną grą w dużej części scenariuszy.
Jako posiadacz i gracz takze wspomnianego HwA LCG moge napisac, ze Horror jest bardziej dynamiczny, a jesli chodzi o klimat przygody jest duzo bardziej atrakcyjny dla gracza. Dużą rolę odgrywa tutaj fizyczny ruch miedzy kartami lokacji i sporo tekstu kampanijnego. Bardzo czesto dany scenariusz ma opcjonalny początek lub zakonczenia w zaleznosci od wybranej ścieżki.
Jesli nie ma dla Was znaczenia uniwersum, to chyba brałbym HwA.
Muadib

Hej,

Mam pytanie, przymierzam sie do skladanie talii na podstawie strony :https://ringsdb.com/

I niestety mam tu maly problem bo glownie opieram sie na przedrukach w nowym wydaniu, natomiast strony w opisie kart zawieraja informacje dotyczace pochodzenia karty ze starych wydan.

Czy znacie jakis posob by sie w tym odnalezc?
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Post autor: Neoptolemos »

Hej!

1. Po pierwsze, w ustawieniach swojego konta możesz zaznaczyć, jakie masz karty (zakładka My Collection -> Adventure Packs) - przy czym istotnie podzielone są "starym" systemem. Jeśli masz wydawane nowym systemem cykle Angmar Awakened, Dream-Chaser, Ered Mithrin i cykle sagi - nie ma problemu, wystarczy że zaznaczysz odpowiednie cykle (wszystkie 6 paczzek dla danego cyklu) oraz "duże" rozszerzenia, czyli The Lost Realm dla Angmaru, The Grey Havens dla Dream-Chasera i The Wild of Rhovanion dla Ered Mithrin. Czyli przykłądowo jeśli masz Angmar Awakened z nowego systemu, zaznaczasz paczki:
- The Lost Realm
- Angmar Awakened: The Wastes of Eriador
- Angmar Awakened: Escape from Mount Gram
- Angmar Awakened: Across the Ettenmoors
- Angmar Awakened: The Treachery of Rhudaur
- Angmar Awakened: The Battle of Carn Dum
- Angmar Awakened: The Dread Realm

Jak zaznaczysz odpowiednie paczki, to w zakładce "decks -> new deck" będą Ci się domyślnie wyświetlały wszystkie karty które masz (i tylko te; zaznacz tylko, że masz też podstawkę w 3 kopiach - bo z tego co rozumiem, nowa podstawka ma wszystkie karty w 3 kopiach). Analogicznie możesz zaznaczyć talie startowe (Dwarves of Durin etc.)
To, jakie masz sety, możesz zaznaczyć też ręcznie każdorazowo otwierając nowy deck (między przyciskami Filter help i Options masz "Sets"), ale to będzie dość upierdliwe.

2. Druga kwestia jest taka - jeśli szukasz gotowych decków (do grania bezpośrednio lub jako inspiracji), przy wyszukiwaniu decklist zaznacz, żeby w tytule pojawiło się oznaczenie RCO albo #RCO - to oznacza "revised content only" i jest używane przez wiele osób żeby zaznaczyć, że używają wyłącznie kart z przedrukowanej edycji.
Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
Awatar użytkownika
Robin Wood
Has thanked: 21 times
Been thanked: 11 times

Post autor: Robin Wood »

Podstawkę oznacz jako:

Core Set / 2 / 3

i

Revised Core Set (Campaign only)

W ten sposób masz pełną, nową podstawkę oznaczoną.
Awatar użytkownika
sqb1978
Has thanked: 43 times
Been thanked: 149 times

Post autor: sqb1978 »

Geekowski, ale dlatego też warty wspomnienia artykuł dotyczący statystyk w grze:
https://expectingmischief.wordpress.com ... rds-stats/
Sprzedam: nic
samszef
Has thanked: 106 times
Been thanked: 22 times

Post autor: samszef »

Nie żebym coś pisał, ale pojawiła się przedsprzedaż Powrotu króla :roll: !
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 155 times
Been thanked: 214 times

Post autor: Yooreck »

Gdzie się pojawiła? Bo nie mogę znaleźć…
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek, Arcadia Quest - duży zestaw

Moja kolekcja
jamjar
Has thanked: 63 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jamjar »

Yooreck pisze: 09 wrz 2024, 17:25 Gdzie się pojawiła? Bo nie mogę znaleźć…
Ja zamówiłem np. w xjoy w przedsprzedaży.
toblakai
Has thanked: 401 times
Been thanked: 416 times

Post autor: toblakai »

jamjar pisze: 09 wrz 2024, 17:40
Yooreck pisze: 09 wrz 2024, 17:25 Gdzie się pojawiła? Bo nie mogę znaleźć…
Ja zamówiłem np. w xjoy w przedsprzedaży.
W xjoy jest od miesiąca dostępne w preorderze. Sam zamawiałem na początku sierpnia.
Pynio
Has thanked: 185 times
Been thanked: 154 times

Post autor: Pynio »

Szybkie pytanie:

Jak rozumiem żeby dodać w ringsdb . com karty graczy z dodatku angmar awakened (po repacku), muszę dodać poszczególne scenariusze (jest ich 6), wtedy jak widze podczas budowania talii pojawiają sie np. postaci.

Po co zatem po lewej w menu jest coś takiego: Angmar Awakened Campaign expansion? Nie widzę żadnych różnic w wyborze kart do talii. Chyba że wtedy można dodać karty np. BOON? (te typowo kampanijne?).

Drugie pytanie: Mam dodatki powiernicy pierścienia i Two Towers (Sagi po repacku). Nie widzę kompletnie tych pudełek do zaznaczenia w ringsdb. Mam je jeszcze zafoliowane. Mam rozumieć, że nie ma tam żadnych kart, które umożliwiają rozbudowę talii?

edit: jest jakieś Lord of The Rings (6 scenariuszy), ale co to to nie wiem :)
Awatar użytkownika
hejcz
Has thanked: 23 times
Been thanked: 12 times

Post autor: hejcz »

Campaign expansion to są te karty graczy z kampanii np. Boons. Sagi po repacku mapują się na te 6 scenariuszy które znalazłeś. Pierwsze pudełko z repacku to the black riders I the road darkens itd.
Pynio

hejcz pisze: 21 wrz 2024, 21:55 Campaign expansion to są te karty graczy z kampanii np. Boons. Sagi po repacku mapują się na te 6 scenariuszy które znalazłeś. Pierwsze pudełko z repacku to the black riders I the road darkens itd.
Super. Łapię, a drugiej części czyli Two Towers tam nie ma, prawda?
Awatar użytkownika
scraber
Has thanked: 301 times
Been thanked: 141 times

Post autor: scraber »

Pynio pisze: 21 wrz 2024, 22:32 Super. Łapię, a drugiej części czyli Two Towers tam nie ma, prawda?
Na Two Towers składa się:
- The Treason of Saruman
- The Land of Shadow

Te już są w ringsdb
Pynio

scraber pisze: 21 wrz 2024, 23:08
Na Two Towers składa się:
- The Treason of Saruman
- The Land of Shadow

Te już są w ringsdb
Czyli jak rozumiem Black Riders + Road Darkens - 1 część, Treason of Saruman + Land of Shadow - 2 część, Flame of the west + Mountain of Fire - 3 część.
Awatar użytkownika
Michałku
Has thanked: 22 times
Been thanked: 36 times
Kontakt:

Post autor: Michałku »

Przy każdym repacku jak spojrzysz na tył pudełka to jest informacja z jakich paczek zawiera karty. Wtedy te właśnie musisz zaznaczyć na ribgsdb i będziesz widział karty, które posiadasz.
Ogólnopolskie Forum A Game Of Thrones
Sefira
Has thanked: 89 times
Been thanked: 26 times

Post autor: Sefira »

Cześć,

Sorry jak podobne pytania padły - przeczytałem pierwsze 50 stron i ostatnie kilkanaście, ale całości nie dałem rady :)

Udało mi się dostać Revised Core Set (którego już nie ma normalnie do dostania w sklepach). Szukałem czegoś solo
podobnego do serii Imperium - mojej absolutnie najczęściej granej solówki. Co dla mnie nie było oczywiste, właśnie lcg proponowano na reddicie jako coś mającego podobny vibe. A że jestem też fanem LotR, ostatecznie wszedłem w to (nawet wiedząc, że lcg to nie ccg, i tak mam poczucie jakbym wchodził do kasyna :)). Gra mnie oczarowała. Ale tu się zaczynają schody.

Z researchu, który robiłem, docelowo chciałbym mieć do podstawki:
-Mirkwood Scenario Pack (dobra, przyznaję się, to już kupiłem :))
-2-3 hero packi
-przede wszystkim całą sagę (te 3 duże pudła),
czyli odpuścić cykle.

Stąd moje pytania:
-Czy taki zestaw miałby dobre 'ratio' questów do kart gracza? Czegoś szczególnie by mi brakowało? Nastawiony jestem na "fun" a nie spinanie się o całość, ale zobaczymy jak to się rozwinie :)
-Wiadomo, że nie chciałbym kupować wszystkiego od razu. I głupio tak dużo kasy ładować od razu, a i nie wiem czy entuzjazm mi nie opadnie. Ale niestety widzę, że niektóre rzeczy zaczynają się kończyć - z tego, co widziałem zarówno właśnie ten Mirkwood ze scenariuszami, niektóre hero packi i Two Towers są na ukończeniu. Jak wygląda polityka FFG? Na razie nie zapowiada się dobrze, skoro nie widzę więcej podstawki, a nie znalazłem info o reprincie. Moje prehistoryczne doświadczenia z Inwazją i Netrunnerem (ale to po polsku od Galakty) też są zresztą słabe. Jednym słowem, czy jeżeli teraz nie kupię póki się nie skończy, to raczej już na 100% będę zmuszony szukać z drugiej ręki czy reprinty są prawdopodobne? Chyba znam odpowiedź, ale chce mieć usprawiedliwienie do dalszych zakupów :)
-Jeżeli jednak zdecydowałbym się na razie na Dwie Wieże, nie mając Drużyny Pierścienia, to czy coś byłoby nie tak z tą kolejnością? Na kampaniach na razie mi nie zależy. Czy lepiej byłoby wrzucić wtedy Dwie Wieże do szafy i zaczekać aż będę miał Drużynę?

Dzięki też za cały wątek - jak pisałem, wszystkiego nie dałem rady przeczytać, ale naprawdę fajna, merytoryczna dyskusja tu się rozwijała i z przyjemnością się czytało!
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 68 times
Been thanked: 156 times

Post autor: Grellenort »

Z takim celowanym zestawem otrzymasz 3 (core) + 2 (Mirkwood) + 18 (saga) = 23 scenariusze. Jak na taki zestaw to naprawdę sporo. Talie startowe bardzo tutaj pomogą, należy jednak pamiętać, że najlepiej zadziałają takie jakie je skonstruowano, ewentualnie ze swoim sideboardem. Pudło podstawowe i Dark of Mirkwood spokojnie zagrasz taliami z zestawu startowego, jest tam przepis na dwie fajnie się uzupełniające talie dwusferowe.
Pudła z sagi mają generalnie rosnący poziom trudności co ma odzwierciedlać rosnące niebezpieczeństwo z prozy Tolkiena. Spokojnie jednak do zagrania są poza kolejnością, choć w przeciwieństwie do pozostałych dodatków kampanijnych trochę dziwniej grać je wyrwane z kontekstu - ale spokojnie się da.

Ostatnia rzecz - gdybyś jednak w przyszłości celował w rozgrywanie trylogii w trybie kampanii, rozejrzyj się tu i tam za którymś z dwóch scenariuszy - old forest lub fog on the burrow-downs; może będziesz miał szczęście któryś wyhaczyć. Fajnie uzupełniają one pudło Fellowship of the Ring o główne wydarzenia z książki wycięte z ekranizacji P. Jacksona.
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 275 times
Been thanked: 899 times

Post autor: Ayaram »

Dla osób nie-grupowo-fejsowych

pojawiła się strona przez którą można zamówić fanowskie dodatki do Władka w rodzimym języku w tym ALEPy i Pierwsza Era

(czyli de facto stare fejsowe akcje z cyklicznym drukowaniem fanowskich dodatków tylko, że w nowej formie)
horror
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Post autor: horror »

Ayaram pisze: 14 paź 2024, 12:57 Dla osób nie-grupowo-fejsowych

pojawiła się strona przez którą można zamówić fanowskie dodatki do Władka w rodzimym języku w tym ALEPy i Pierwsza Era

(czyli de facto stare fejsowe akcje z cyklicznym drukowaniem fanowskich dodatków tylko, że w nowej formie)
wiadomo coś o dodatkach w języku angielskim do LoTRa?
ODPOWIEDZ