Rebel - plany wydawnicze na 2024
- Gramaciej
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 20 times
Re: Rebel - plany wydawnicze na 2024
No z tych zapowiedzi to kupię Ganges karciany, a reszta nie dla mnie. Dodatek do Leśnego Rozdania niby fajnie, ale gram tylko na BGA... Wiedźmina Stary Świat mam wszystko.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1420 times
- Been thanked: 1640 times
Rebel wrzucił zapowiedzi:
Źródło: FB RebelaO Wiedźminie już wiecie, więc teraz czas na resztę! Przed Wami garść najnowszych zapowiedzi
Leśne rozdanie: Na skraju lasu – nowe rozszerzenie z 36 kartami zwierząt, roślin i nowym typem kart – krzewami. Łączą one możliwości drzew i grzybów, ale nie należą do żadnej z tych kategorii, dzięki czemu pozwolą na wypróbowanie nowych strategii!
Sushi Go! 10. rocznica – jubileuszowa edycja popularnej gry z dodatkowymi kartami deserów i wyjątkowymi akcesoriami, które dodadzą grze klimatu!
3 rozdziały – magiczna przygoda w księdze baśni, podzielona na trzy etapy, w której zbieracie towarzyszy, sprawdzacie skuteczność drużyny i odkrywacie finał historii.
Linko – szybka i dynamiczna rozgrywka, w której nieustannie podbieramy sobie nawzajem zgromadzone punkty. Waszym celem będzie utrzymanie jak największej liczby kart przed sobą przy jednoczesnym pozbyciu się jak największej liczby kart z ręki.
Dolina żywiołów – wciągająca i niezwykle płynna gra karciana łącząca sprytne zarządzanie zasobami w postaci magicznych kamieni z umiejętnym wykorzystywaniem dostępnych efektów, w której wcielicie się w łowców potężnych smoków i innych fantastycznych stworzeń.
Ganges: Karty i karma – ruszcie w podróż do Indii z czasów początku Państwa Wielkich Mogołów, gdzie jako radżowie i rani wzniesiecie wspaniałe budowle nad Gangesem i będziecie handlować cennymi towarami, zdobywając sławę i bogactwo!
Nie, dziękuję – prosta, ale emocjonująca karcianka, w której unikacie nieszczęść, oszczędnie gospodarując żetonami.
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 330 times
- Been thanked: 678 times
To chyba najlepsze miejsce na to, zatem pozwolę sobie napisać tutaj o swoich przemyśleniach odnośnie do samego wydawnictwa, poniekąd powiązane będzie to z tym co wydają i promocją tychże tytułów.
Byłem w miniony weekend na 35. Międzynarodowym Festiwalu Komiksu i Gier (MFKiG) w Łodzi. Na miejscu było sporo wydawnictw (z tych większych Lucky Duck Games, Egmont, Black Monk Games, IUVI Games, Phalanx, Portal Games), mnie natomiast mocno zdziwiła nieobecność największego z nich, czyli właśnie Rebela. Mając małe dziecko (i drugie w drodze) przestałem jeździć na wydarzenia planszówkowe do innych miast i liczyłem mocno na MFKiG. Przyznam, że mocno się nastawiałem na wizytę u nich na stoisku, nawet nie sprawdzałem przed festiwalem czy będą (było to dla mnie wręcz oczywiste), i dopiero będąc już na miejscu w jednej z dwóch hal nie mogłem ich nigdzie znaleźć i odpaliłem listę wystawców...
MFKiG to największa impreza z planszówkami w Łodzi, bądź co bądź jednym z największych miast w Polsce. Dziwi mnie trochę nieobecność Rebela, tak samo jak w ostatnim czasie (od czasu odejścia Medyka?) nie rozumiem ograniczenia promocji swoich produktów przez Rebel. Przykładowo taka Ostoja czy Trekking przez historię to mam wrażenie że miały wręcz zerowy marketing, i bardziej opierał się on o marketing szeptany, niż działania wydawnictwa. O Ostoi głośniej było z powodu błędu z punktami na jednej karcie niż dzięki działaniom wydawnictwa...
Orientuje się ktoś co stoi za takimi decyzjami Rebela, by ograniczyć swoją obecność na wydarzeniach planszówkowych i w temacie promocji swoich gier? Czy to tylko moje wrażenie, spowodowane rozczarowaniem podczas weekendu?
Byłem w miniony weekend na 35. Międzynarodowym Festiwalu Komiksu i Gier (MFKiG) w Łodzi. Na miejscu było sporo wydawnictw (z tych większych Lucky Duck Games, Egmont, Black Monk Games, IUVI Games, Phalanx, Portal Games), mnie natomiast mocno zdziwiła nieobecność największego z nich, czyli właśnie Rebela. Mając małe dziecko (i drugie w drodze) przestałem jeździć na wydarzenia planszówkowe do innych miast i liczyłem mocno na MFKiG. Przyznam, że mocno się nastawiałem na wizytę u nich na stoisku, nawet nie sprawdzałem przed festiwalem czy będą (było to dla mnie wręcz oczywiste), i dopiero będąc już na miejscu w jednej z dwóch hal nie mogłem ich nigdzie znaleźć i odpaliłem listę wystawców...
MFKiG to największa impreza z planszówkami w Łodzi, bądź co bądź jednym z największych miast w Polsce. Dziwi mnie trochę nieobecność Rebela, tak samo jak w ostatnim czasie (od czasu odejścia Medyka?) nie rozumiem ograniczenia promocji swoich produktów przez Rebel. Przykładowo taka Ostoja czy Trekking przez historię to mam wrażenie że miały wręcz zerowy marketing, i bardziej opierał się on o marketing szeptany, niż działania wydawnictwa. O Ostoi głośniej było z powodu błędu z punktami na jednej karcie niż dzięki działaniom wydawnictwa...
Orientuje się ktoś co stoi za takimi decyzjami Rebela, by ograniczyć swoją obecność na wydarzeniach planszówkowych i w temacie promocji swoich gier? Czy to tylko moje wrażenie, spowodowane rozczarowaniem podczas weekendu?
- garg
- Has thanked: 1581 times
- Been thanked: 1151 times
Może wynika to z jakichś decyzji na poziomie Asmodee, np. obcięcie budżetów marketingowych, bo kasa potrzebna jest gdzie indziej?
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)
Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
-
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 60 times
W skrócie, Asmodee, a tym samym Rebel mają spore zadłużenie, więc muszą ciąć wydatki.
Dużo osób "odpłyneło" z wydawnictwa w ostatnim czasie: Medyk, Aftar, Jesion (właśnie zobaczyłam zapowiedź Planszowych Newsów że ten ostatni pracuje teraz w Black Monk). Ciekawe czym to jest spowodowane.
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 330 times
- Been thanked: 678 times
Z kolei właśnie na live Przemek z Kości, Piony i Bastiony ogłosił, że dołącza do ekipy Rebela do działu sprzedaży (tak to zrozumiałem).
- VivoBrezo
- Has thanked: 160 times
- Been thanked: 577 times
- Kontakt:
HejEsperanzaDMV pisze: ↑22 wrz 2024, 22:29 Z kolei właśnie na live Przemek z Kości, Piony i Bastiony ogłosił, że dołącza do ekipy Rebela do działu sprzedaży (tak to zrozumiałem).
Do działu handlowego. Także, nie będę robił nic widowiskowego, raczej to na czym się znam i od ponad 10 lat robię (tylko w innej branży).
Cześć! Nie widzicie nas, ale możecie nas usłyszeć w podcaście Kości, Piony i Bastiony. Rozmawiamy o grach, które lubimy, bo życie jest za krótkie, na te słabe.
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
Kości, Piony i Bastiony Youtube
Kości, Piony i Bastiony Spotify
ooo, dramki zmiękną.VivoBrezo pisze: ↑23 wrz 2024, 10:38HejEsperanzaDMV pisze: ↑22 wrz 2024, 22:29 Z kolei właśnie na live Przemek z Kości, Piony i Bastiony ogłosił, że dołącza do ekipy Rebela do działu sprzedaży (tak to zrozumiałem).
Do działu handlowego. Także, nie będę robił nic widowiskowego, raczej to na czym się znam i od ponad 10 lat robię (tylko w innej branży). 🙂
raczej nie zmiękną, ale zmienią główny obiekt zainteresowań na np. wpadki i dramki planszówkowiczów albo problemy na kickstarterach...
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
-
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 208 times
Widziałem na Spodku Civolution na stole w języku polskim. Grali m.in. WCet i KubaP. (tak na 98%, chyba że majaki miałem i to jednak inna gra)
Pewnie przedsprzedaż tuż za rogiem.
Jestem bardzo ciekawy, ale chyba poczekam na pewne wyprzedaże - jak mniemam standardowe duże (jak na nasz rynek) nakłady rebela + wygląd gry nie dają złudzeń. Będzie gorzej niż ze skymines LDG.
Poza tym nie ma co wspierać wydawnictwa które eurosucharzystów nie wspiera dodatkami.
Pewnie przedsprzedaż tuż za rogiem.
Jestem bardzo ciekawy, ale chyba poczekam na pewne wyprzedaże - jak mniemam standardowe duże (jak na nasz rynek) nakłady rebela + wygląd gry nie dają złudzeń. Będzie gorzej niż ze skymines LDG.
Poza tym nie ma co wspierać wydawnictwa które eurosucharzystów nie wspiera dodatkami.
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D
Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Tidal Blades Wieczna Zima+dodatki Era Innowacji-insert Redrewno Twisted Fables ALL-IN + mata i inne
Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Tidal Blades Wieczna Zima+dodatki Era Innowacji-insert Redrewno Twisted Fables ALL-IN + mata i inne
-
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 44 times
Czy wiadomo może coś o dodruku dodatku do Tzolkin, Plemiona i przepowiednie?
-
- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 9 times
Z okazji 10 urodzin Colt Express krążą wieści o dodruku Big Box. Wiecie może, czy Rebel się tego podejmie ( jak również dodruku z nową okładką oraz dodatku rocznicowego)?
Przyznam że dodatek wygląda super. Ważne że sama gra z nowym pudełkiem na youtube ma ta samą zawartość co podstawka nie wyglada ze cos dodali, ale na amazonie dodali fotki nowych postaci mimo że w opisie brak. Dodatkowo z okazji Essen można było za 20€kupić dodatek rocznicowy i ten wygląda super. Nowe wagony nowe postaci itd. Fajne ale nigdzie już nie dostępne.
Podejmie się dodatku rocznicowego. Premiera 30-go października. Chyba nawet już pre-order możliwy u nich.
EDIT. Przedsprzedaż dodatku trwa: https://www.wydawnictworebel.pl/games/c ... -5575.html
sprzedam (steam power deluxe, ziemia, blitzkrieg, iron blood snow mud) / bgg contribs
Hej.
Evenfall PL! Super. Czy planujecie też dodatek? Kiedy?
Czy na polskich planszetkach klanu Star, uwzglęniono erratę:
gdzie koszt kolejnych członków klanu zwiększyli z 1/1/1 na dowolne 5. Do oryginału wyszły pliki do wydrukowania. Czy planszetki są już poprawione w wersji PL czy też się bawimy z naklejkami?
(w podręczniku pdf jest zdjęcie tej planszetki bez poprawki...)
gdzie koszt kolejnych członków klanu zwiększyli z 1/1/1 na dowolne 5. Do oryginału wyszły pliki do wydrukowania. Czy planszetki są już poprawione w wersji PL czy też się bawimy z naklejkami?
- rand
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 103 times
Chciałbym się mylić ale ....buzzardpl pisze: ↑23 paź 2024, 13:06 Hej.
1.Rebel chyba na forum już się nie udziela.
2.Dodatki wydaje tylko jak siepodstawka sprzedaje wyjątkowo dobrze, więc marne szanse a nawet jeżeli to dowiemy się pewnie za pół roku lub później.
3.Patrząc na ostatnie wydania Rebela to wątpię, żeby to poprawili ale trzymam kciuki, że się mylę. Jeżeli już błędy będą to naklejkami będziesz musiał się bawić sam, bo oni raczej nie pomogą.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1420 times
- Been thanked: 1640 times
Był wczoraj live od Rebela na planszowych newsach:
na niecałe 3h oglądania szkoda mi życia, ale może ktoś inny widział i podzieli się nowostkami
na niecałe 3h oglądania szkoda mi życia, ale może ktoś inny widział i podzieli się nowostkami
- PytonZCatanu
- Has thanked: 1860 times
- Been thanked: 2303 times
SETI IQ 2025
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 1.01.2024
-
- Has thanked: 159 times
- Been thanked: 87 times
Zerżnięte z FB PN:
" ZAPOWIEDŹ
Jeśli oglądaliście naszą wczorajszą transmisję, wiecie już co szykuje wydawnictwo Rebel.pl. A szykuje same dobre rzeczy!
Nakładem polskiego wydawcy ukażą się:
Mali Alchemicy, czyli polska edycja Little Alchemists od CGE,
SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence,
Black Forest od Feuerland Spiele,
3 dodatki do Nucleum: Australia, Court of Progress oraz Patrons Set,
dodatek do Doliny Żywiołów - Artefakty. "
" ZAPOWIEDŹ
Jeśli oglądaliście naszą wczorajszą transmisję, wiecie już co szykuje wydawnictwo Rebel.pl. A szykuje same dobre rzeczy!
Nakładem polskiego wydawcy ukażą się:
Mali Alchemicy, czyli polska edycja Little Alchemists od CGE,
SETI: Search for Extraterrestrial Intelligence,
Black Forest od Feuerland Spiele,
3 dodatki do Nucleum: Australia, Court of Progress oraz Patrons Set,
dodatek do Doliny Żywiołów - Artefakty. "
Na początku 2025 roku dodruk Brass Birmingham w wersji retail i wersji delux (z iron clays-ami) oraz ponownie samodzielne zestawy Iron claysów.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2024, 09:11 przez Dako, łącznie zmieniany 1 raz.