Marco Polo 2 (Simone Luciani, Daniele Tascini)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 2814 times
Been thanked: 2732 times

Re: Marco Polo 2 (Simone Luciani, Daniele Tascini)

Post autor: Gizmoo »

Po czterech latach od mojego wpisu w tym wątku, napiszę w zasadzie to samo. Bawię się przy MP2 całkiem nieźle, ale część pierwszą uważam za zdecydowanie lepszą grę. Dwójka wydaje mi się za luźna i jest zdecydowanie gorzej zbalansowana i bardziej... Losowa. Tak, postaci są moim zdaniem bardzo nierówne. Po kilku partiach wyeliminowałem z gry te niegrywalne, bo odstają za bardzo.

Aha - pominę milczeniem minidodatek "Karawany". Jest, działa, ale jednocześnie zabawa z nim absolutnie niczego nie dodaje. I... Lepiej moim zdaniem grać bez niego, bo zamula tylko rozrywkę.

Z kolekcji MP2 nie wyrzucę, bo za bardzo lubię, ale w zeszłym roku zagraliśmy z rodzicami w jedynkę i od razu w dwójkę i wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy, że pierwsza odsłona jest lepsza. ;)
Awatar użytkownika
eveni
Has thanked: 646 times
Been thanked: 557 times

Post autor: eveni »

Ja uwielbiam obie części, żałuję tylko że nie kupiłam mini dodatku Karawany do II części jak był dostępny :cry:
Super
Has thanked: 239 times
Been thanked: 130 times

Post autor: Super »

Gizmoo pisze: 26 wrz 2024, 18:53 Aha - pominę milczeniem minidodatek "Karawany". Jest, działa, ale jednocześnie zabawa z nim absolutnie niczego nie dodaje. I... Lepiej moim zdaniem grać bez niego, bo zamula tylko rozrywkę.
eveni pisze: 26 wrz 2024, 19:28 Ja uwielbiam obie części, żałuję tylko że nie kupiłam mini dodatku Karawany do II części jak był dostępny :cry:
Hm... Brzmi jakbyście się mogli dogadać :wink:
Awatar użytkownika
Grellenort
Has thanked: 44 times
Been thanked: 120 times

Post autor: Grellenort »

Super pisze: 26 wrz 2024, 21:59
Gizmoo pisze: 26 wrz 2024, 18:53 Aha - pominę milczeniem minidodatek "Karawany". Jest, działa, ale jednocześnie zabawa z nim absolutnie niczego nie dodaje. I... Lepiej moim zdaniem grać bez niego, bo zamula tylko rozrywkę.
eveni pisze: 26 wrz 2024, 19:28 Ja uwielbiam obie części, żałuję tylko że nie kupiłam mini dodatku Karawany do II części jak był dostępny :cry:
Hm... Brzmi jakbyście się mogli dogadać :wink:
Kto ma i gardzi niechaj mówi, odkupię z ochotą :lol:
Xyhoo
Has thanked: 358 times
Been thanked: 179 times

Post autor: Xyhoo »

Z mojego doświadczenia są trzy postacie znacznie lepsze od pozostałych. Są to pani od jadeitów, pani od dostawania gratisów za oczka na kostkach i pan który nie płaci za podróże.
Mimo to bardzo lubię tę grę, jedynka wydaje mi się wykastrowana i nudna, ale może to dlatego że dwójkę poznałem jako pierwszą?
Awatar użytkownika
Marx
Has thanked: 62 times
Been thanked: 21 times

Post autor: Marx »

Gizmoo pisze: 26 wrz 2024, 18:53 Tak, postaci są moim zdaniem bardzo nierówne. Po kilku partiach wyeliminowałem z gry te niegrywalne, bo odstają za bardzo.
Mam wrazenie, żę w jedynce to też jest problemem. Postać, która otrzymuje prowizję od akcji na rynku wygrywała u nas z łatwością.
Waiting is the hardest part.

Z nimi przychodzi mi się pożegnać
probbi
Has thanked: 50 times
Been thanked: 126 times

Post autor: probbi »

W jedynke mam ponad 50 partii na żywo i powiem, że KAŻDĄ postacią da się wygrać. I na pierwszy rzut oka tylko, "złodziej" jak go nazywamy jest przegięty. Można grać dookoła niego bez problemu
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1128 times
Been thanked: 2136 times

Post autor: warlock »

Ja tam w jedynce widziałem inny problem - postacie były tak zbalansowane, że prawie zawsze róznice między zwycięzcą i przegranym wynosiły u nas 2-3 punkty ;). Ostatnie co bym powiedział to to, że zdolności z pierwowzoru były nierówne.
Awatar użytkownika
Marx
Has thanked: 62 times
Been thanked: 21 times

Post autor: Marx »

warlock pisze: 02 paź 2024, 08:26 Ja tam w jedynce widziałem inny problem - postacie były tak zbalansowane, że prawie zawsze róznice między zwycięzcą i przegranym wynosiły u nas 2-3 punkty ;). Ostatnie co bym powiedział to to, że zdolności z pierwowzoru były nierówne.
No proszę, a u nas tak wysokie różnice i zgodne poczucie zupełnej ucieczki niektórych postaci...
Waiting is the hardest part.

Z nimi przychodzi mi się pożegnać
Awatar użytkownika
seki
Moderator
Has thanked: 1152 times
Been thanked: 1321 times

Post autor: seki »

W moich partiach również różnice są spore w mp1. Nawet raz przegrałem o jakieś 90% punktów (żona mnie prawie zdublowała w punktach). Różnice rzędu 20% między graczami to normalka.
ODPOWIEDZ