Undaunted 2200: Callisto (D.Thompson, Osprey Games)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 486 times
- Kontakt:
Undaunted 2200: Callisto (D.Thompson, Osprey Games)
Undaunted 2200: Callisto – Unboxing & Overview
Undaunted 2200: Callisto właśnie dotarło. Normandia była świetna, Stalingrad okazał się rozczarowaniem, Battle of Britain miała dosyć dyskusyjną okładkę. Ciekawe jak będzie tutaj - na pewno z synami przetestujemy, bo dzieciaki uwielbiają tą serię. Dzisiaj materiał pokazujący grę (naprawdę piękna) plus garść zdjęć. Wrażeniami podzielę się po kilku rozgrywkach.
PS. Na pierwszy rzut oka: jest oficjalnym solo mode; da się grać na czterech; kostka (nareszcie!) automatycznie nie trafia już na 10tce. To zdecydowanie zmiany na plus. Zobaczymy jak będzie dalej.
LINK: Undaunted 2200: Callisto – Unboxing & Overview
LINK: BGG
Undaunted 2200: Callisto właśnie dotarło. Normandia była świetna, Stalingrad okazał się rozczarowaniem, Battle of Britain miała dosyć dyskusyjną okładkę. Ciekawe jak będzie tutaj - na pewno z synami przetestujemy, bo dzieciaki uwielbiają tą serię. Dzisiaj materiał pokazujący grę (naprawdę piękna) plus garść zdjęć. Wrażeniami podzielę się po kilku rozgrywkach.
PS. Na pierwszy rzut oka: jest oficjalnym solo mode; da się grać na czterech; kostka (nareszcie!) automatycznie nie trafia już na 10tce. To zdecydowanie zmiany na plus. Zobaczymy jak będzie dalej.
LINK: Undaunted 2200: Callisto – Unboxing & Overview
LINK: BGG
Mój blog, serdecznie zapraszam!
https://theboardgameschronicle.com/
-
- Has thanked: 97 times
- Been thanked: 486 times
- Kontakt:
Re: Undaunted 2200: Callisto (D.Thompson, Osprey Games)
Undaunted 2200: Callisto – New Mechanics
Seria Undaunted po raz pierwszy zabiera nas w kosmos i nieznaną przyszłość. A to tylko jedna z kluczowych zmian w podstawach tego systemu. Sprawdzmy co nowego przygotowali nam autorzy - zapraszam!
LINK: Undaunted 2200: Callisto – New Mechanics
Seria Undaunted po raz pierwszy zabiera nas w kosmos i nieznaną przyszłość. A to tylko jedna z kluczowych zmian w podstawach tego systemu. Sprawdzmy co nowego przygotowali nam autorzy - zapraszam!
LINK: Undaunted 2200: Callisto – New Mechanics
Mój blog, serdecznie zapraszam!
- raj
- Administrator
- Has thanked: 307 times
- Been thanked: 936 times
- Kontakt:
A tak w dwóch zdaniach, jakie są różnice mechaniczne między 2200 a wcześniejszymi grami systemu?
"Jest to gra planszowa. Każdy gracz ma planszę i lutuje nią przeciwnika." - cytat za "7 krasnoludków - historia prawdziwa."
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
Szukajcie recenzji planszówek na GamesFanatic.pl
- Ciuniek
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 409 times
Największe, które przykuwają moją uwagę to:
- asymetryczność konfliktu korpo kontra powstańcy i wynikająca z tego różnica w uzbrojeniu
- znaczenie ukształtowania terenu. Różnica wysokości determinuje czy na trafienie rzucasz k8, k10 czy k12.
- zestaw predefiniowanych plansz gotowych do użycia zamiast kafelków i układania puzzli przed każdą rozgrywką
Po usłyszeniu tych szczegółów gdzieś w zachodnich podcastach przestałem szukać kolejnych, bo jeszcze bym kupił. A to bez sensu, bo nie mam z kim grać.
- asymetryczność konfliktu korpo kontra powstańcy i wynikająca z tego różnica w uzbrojeniu
- znaczenie ukształtowania terenu. Różnica wysokości determinuje czy na trafienie rzucasz k8, k10 czy k12.
- zestaw predefiniowanych plansz gotowych do użycia zamiast kafelków i układania puzzli przed każdą rozgrywką
Po usłyszeniu tych szczegółów gdzieś w zachodnich podcastach przestałem szukać kolejnych, bo jeszcze bym kupił. A to bez sensu, bo nie mam z kim grać.
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 674 times
- Been thanked: 1043 times
[puk puk!] Dzień dobry, z tej strony moduł solo. Czy ktoś mnie wzywał?
- Markus
- Has thanked: 599 times
- Been thanked: 292 times
SOLO w planszówkach to zło!
Powinni przestać projektować gry wieloosobowe pod solo, od tego masz komputer.
Przecież granie solo to jak picie do lustra....
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 674 times
- Been thanked: 1043 times
No tak, tylko znacznie łatwiej wydać planszową grę solo na dowolny temat, niż komputerową.
Zwłaszcza w świecie gier (około)wojennych i historycznych sporo jest ciekawych tematów, które są poruszane w tego typu grach (Mr President, Resist, Comancheria, El Planeta del Rey) i raczej nie mogłyby liczyć na komputerowe wersje.
Zwłaszcza w świecie gier (około)wojennych i historycznych sporo jest ciekawych tematów, które są poruszane w tego typu grach (Mr President, Resist, Comancheria, El Planeta del Rey) i raczej nie mogłyby liczyć na komputerowe wersje.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1397 times
- Been thanked: 1624 times
Nie to nie zło. Jak się nasiedzę >10h godzin przed ekranem w pracy, to mam albo siadać w domu do PC, albo szukać o 21 ludzi którzy mają akurat ochotę zagrać w jakąś niszową grę O.o
jak Ci oczu nie szkoda, to możesz siedzieć i 24h.
Mnie tam cieszy, że nie trzeba tak jak w poprzednich odsłonach serii dokupować dodatku, żeby zagrać solo. Może w końcu się skuszę, żeby przetestować.
Jakieś przecieki o polskiej wersji? Ja radzę sobie z angielskim, ale angielka gorzej się sprzedaje jak jest polska wersja
- scraber
- Has thanked: 258 times
- Been thanked: 116 times
Podpytałem na Spodku. Narazie OGRYwaja angielski egzemplarz przed podjęciem decyzji.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1397 times
- Been thanked: 1624 times
-
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 23 times
Spoiler:
oczywiscie czekam ale martwi troche szybko rosnaca liczba pytan w watku rules na bgg
- Gromb
- Has thanked: 871 times
- Been thanked: 380 times
Gra na celowniku, jak będzie wersja PL to super sprawa, przynajmniej jest nadzieja, że erraty dla scenariuszy na planszy będą już naniesione.
The Corps Is Mother, the Corps Is Father