A Gest of Robin Hood (F. Serval)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 27 times
Been thanked: 87 times

Re: A Gest of Robin Hood (F. Serval)

Post autor: sinbad78 »

NeXuS AlphA pisze: 22 sie 2024, 02:57 Poleciało: karty wydarzeń, karty Podróżników, karty pomocy, instrukcja (ujmuje to co w faq) oraz również samo
Nexus - właśnie skończyłem wkładać Twoje karty do koszulek z oryginalnymi. Wspaniała robota stary. Dzięki Twojej pracy będę mógł przedstawić grę szerszemu gronu znajomych.

Mam dwa pytania:
Major Oak - dlaczego nie Wielki Dąb? Rozumiem, że to nazwa własna tego konkretnego drzewa, ale przetłumaczona nadal je określa. Wiem, że to durne z mojej strony ale po prostu chciałbym wiedzieć.

CO powiesz na pomysł na dodanie dosłownie jednego rodzaju ikonki do kart pomocy? Mam tu na myśli złotą lub srebrną ikonkę monety z numerem [0-3] na niej, zaraz po słowie Koszt. To w moim odczuciu niesamowity skrót wizualny, bardzo pomocny w planowaniu wydatków na akcje.
NeXuS AlphA
Has thanked: 100 times
Been thanked: 125 times

Post autor: NeXuS AlphA »

Cieszę się bardzo zatem, że się się podoba zatem. Dzięki.

Co do Major Oak trwała właśnie w domu debata i... finalnie jak widać zostało z nazwą własną bo to nazwa własna a i tak karty zostały długo trzymane przed puszczeniem więc nie chciałem dalej przedłużać.
. Można powiedzieć, że z jednej bodzie w oczy ale z drugiej, w "Robina w kapturze" też się nie bawiłem ;)

Karta pomocy to jeszcze zapewne będą kiedyś tam modyfikowane. Aktualnie zacząłem przyglądać się kartom do Gandhiego i tu zacząłem przygotowywać taką formę bardziej typową dla COIN, więc kto wie.

Edycja #1: chwilę dziś popatrzylem w tym zakresie adaptacji do tego stylu co wspominałem, to jak rozumiem mowa o czyms takim?
Spoiler:
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 27 times
Been thanked: 87 times

Post autor: sinbad78 »

Jeszcze uwaga do karty pomocy:
- ZDRADA zamiast Zdrajca, SKRADANIE zamiast Zakradnięcie - ponieważ odnosimy się do czynów i intryg a nie osób, a w drugim przypadku skradanie to jednak prostsza forma dokładnie tego co robił RH :)
NeXuS AlphA

Jeśli o mnie chodzi właśnie obie rzeczy mi nie leżą w ujęciu przedstawionym.
Turncoat to ergo osoba która dopuszcza się takiej a nie innej czynności dodatkowo to nie Robin dokonuje zdrady (czy też Kompan) jako czynu a po prostu poplecznik okazuje się być przekupny.
Skradanie jako tako to ogólna czynność "w trakcie", zakradnięcie to czynność dokonana gdzie udało sie dzielnie wykonać ruch i pozostać niezauważonym.
Skradać to się można po miedziaka na trakcie, ale zakraść, o(!) to śmialo na królewskie włości :mrgreen:
Tam jedyne ci mnie bolało od początku to brak "się".
maciej.kr
Has thanked: 57 times
Been thanked: 43 times

Post autor: maciej.kr »

NeXuS AlphA pisze: 27 sie 2024, 19:18 Jeśli o mnie chodzi właśnie obie rzeczy mi nie leżą w ujęciu przedstawionym.
Turncoat to ergo osoba która dopuszcza się takiej a nie innej czynności dodatkowo to nie Robin dokonuje zdrady (czy też Kompan) jako czynu a po prostu poplecznik okazuje się być przekupny.
Skradanie jako tako to ogólna czynność "w trakcie", zakradnięcie to czynność dokonana gdzie udało sie dzielnie wykonać ruch i pozostać niezauważonym.
Skradać to się można po miedziaka na trakcie, ale zakraść, o(!) to śmialo na królewskie włości :mrgreen:
Świetna robota. Dziękuję za ogrom pracy jaki zrobiłeś żeby ułatwić nam granie
karolstiopa
Been thanked: 1 time

Post autor: karolstiopa »

NeXuS AlphA pisze: 27 sie 2024, 19:18 Jeśli o mnie chodzi właśnie obie rzeczy mi nie leżą w ujęciu przedstawionym.
A nie pokusisz się za jakiś czas o przetłumaczenie player screen ? ;)
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 2141 times

Post autor: warlock »

W kwestii tłumaczenia @NeXuS AlphA, wybacz ale śmiechłem przy jednej rzeczy :D. W talii podróżników masz "Syna Millera" - miller to młynarz :D.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1397 times
Been thanked: 1624 times

Post autor: Mr_Fisq »

warlock pisze: 05 wrz 2024, 12:34 W kwestii tłumaczenia @NeXuS AlphA, wybacz ale śmiechłem przy jednej rzeczy :D. W talii podróżników masz "Syna Millera" - miller to młynarz :D.
To nie błąd, to Easter Egg ;)
Sprzedam: Dochodzi: Hannibal & Hamilcar, Fliptown. Obniżki: Black Rose Wars: Odrodzenie,Rebirth, Tales from the Red Dragon Inn, Czas Cthulhu, Dungeon Aliance, Fliptown
Przygarnę: Skirmishe (lista w temacie)
NeXuS AlphA

warlock pisze: 05 wrz 2024, 12:34 W kwestii tłumaczenia @NeXuS AlphA, wybacz ale śmiechłem przy jednej rzeczy :D. W talii podróżników masz "Syna Millera" - miller to młynarz :D.
:lol: :lol: :lol:
Jak człowiek miał jedną wersję, szlag ją trafił i odbudowywał to w głowie zostało że to juz było zmieniane :roll: i tak oto Much został synem Leszka :shock:
Poleci do poprawki.

Edycja: poprawione pliki polecały do administracji BGG.

Edycja #2: Poprawiony plik jest juz dostępny na karcie gry.
maslopi
Has thanked: 12 times
Been thanked: 12 times

Post autor: maslopi »

Dodam siebie do osób, którym gra się spodobała, a nóż aktywność tego tematu skłoni kogoś do wydania tytułu w polsce :)

Grałem na spodku z dziewczyną pod okiem Aposa i bardzo gra nam siadła, co jest paradoksem, bo gier konfliktowych w domu raczej nie odpalamy - kończą się zwykle płaczem! Tutaj było inaczej, gra nie jest bardzo chamska, a za to bardzo klimatyczna. Sam system prosty, ale ciekawy. Generalnie mam green light do kupienia, także liczę na jakąś polską zapowiedź, ale pewnie i na planszostrefę zerknę jeśli nikt się o to nie pokusi.
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 931 times
Been thanked: 676 times

Post autor: bajbaj »

Ja też dopisuję się do fanów gry. Mam sześć partii za sobą i choć mamy już jakieś pomysły na grę Robinem (zerkneliśmy też na bgg), to ten wciąż przegrywa. Dopiero jednak podczas dyskusji po ostatniej partii odkryliśmy potencjalne mocne zagranie Robina. Najpewniej jest tak jak pisał autor gry, że po iluś tam partiach gra będzie bardziej wyrównana. Tzn. mam nadzieję, że tak będzie🤔.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 466 times
Been thanked: 1036 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Dodam od siebie coś z innej beczki.

W trakcie Planszówek w Spodku poprowadziłem 5 partyjek Robin Hooda. Odbiór gry jak i wrażenia z rozgrywki były bardzo pozytywne, ale jest jedna wisienka na torcie. W niedzielę popołudniu zgłosiła się do mnie dwójka dzieci z tatą i zapytali się czy mogą zagrać w Robin Hooda. Syn wiek około 7 i córka 13 lat. Obawiałem się, że po wysłuchaniu zasad zrezygnują albo się odbiją - w końcu to gra wojenna, a nie rodzinna lekka gierka. Dziewczyna wybrała Robin Hooda (bo podpowiedziałem, że on ma zwykle trudniej), a tata z synem grali jako Szeryf. Przez kilka pierwszych tur podpowiadałem o możliwościach akcji oraz na co zwracać uwagę dla obu stron. Z każdym ruchem gra szła im coraz sprawniej. Tak sprawnie, że ich zostawiłem i poszedłem do innego stolika na naszym stoisku. Wróciłem na fazę royal inspection, którą zrobiliśmy wspólnie. Dziewczyna była przyparta do muru, o krok od automatycznej wygranej szeryfa, który zacierał ręce. Widać było, że się wciągnęli, skupili na celach gry, a mózgownice pracowały na wyższych obrotach :D . Dalej grali już sami i rozegrali całość bez mojej pomocy! Wróciłem na finalne punktowanie, gdzie król Ryszard oznajmij, że o 1 punkt wygrywa Robin Hood. Dzieci przeszczęśliwe, ojciec dumny, a ja pozytywnie zaskoczony. Zapytałem ich co było największą trudnością w "Robin Hoodzie". Dzieciaki odpowiedziały że język angielski (ale nie zasady!).

Jeżeli Wy gracze i wydawcy(!) szukacie fajnej, przystępnej oraz klimatycznej gry towarzyskiej na 2 osoby, do zagrania nawet z młodszymi, to dalej szukać nie musicie :D

Dla mnie Robin Hood to świetna gra, która wprowadziła powiew świeżego powietrza do planszowego świata. Wraz z Vijayanagarą otworzyła drogę do większych gier wojennych i tak w grupie zagrywamy się w Fire in the Lake - czyli dużego i ciężkiego COIN'a.

W tym miejscu, mam jeden problem z A Gest of Robin Hood, bo nie gram w tak małym składzie osobowym. Skłaniam się też bardziej ku The British Way, które dla mojej zaawansowanej grupy może być ciekawszych wyborem i możliwe że gra pójdzie pod młotek.
samuraj1369
Has thanked: 250 times
Been thanked: 233 times

Post autor: samuraj1369 »

Czy Robin Hooda zapowiedział ktoś po polsku?
Mieliśmy wpaść na Spodku na partyjkę, ale czasu nie starczyło :(

No i pytanie czy gra sprawdza się na dwie osoby i czy osoba, która ma all-ina Wojny o Pierścień ma czego tutaj szukać?
NeXuS AlphA

Apos pisze: 02 paź 2024, 10:57 (...) Zapytałem ich co było największą trudnością w "Robin Hoodzie". Dzieciaki odpowiedziały że język angielski (ale nie zasady!).
Wiem, że z mojej strony może to zabrzmieć troche nie do końca :) ale właśnie zastanawiałem się czemu nie było wykorzystane w żadnym zakresie (z tego co widziałem) wsparcie w postaci polskiego tłumaczenia :mrgreen:
Awatar użytkownika
vinnichi
Has thanked: 1338 times
Been thanked: 819 times
Kontakt:

Post autor: vinnichi »

samuraj1369 pisze: 02 paź 2024, 12:22

No i pytanie czy gra sprawdza się na dwie osoby
Podobno na dwie działa najlepiej...
kręcimy wąsem na dobre gry
you tube
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 466 times
Been thanked: 1036 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

samuraj1369 pisze: 02 paź 2024, 12:22 Czy Robin Hooda zapowiedział ktoś po polsku?

No i pytanie czy gra sprawdza się na dwie osoby i czy osoba, która ma all-ina Wojny o Pierścień ma czego tutaj szukać?
Nagłośniamy ciekawe tytuły, które nie doczekały się (jeszcze) polskiego wydania. Trzymamy kciuki, że to się zmieni.

RH to gra tylko dwuosobowa.

WoP to długa, o ciężkich zasadach gra. RH ma prostsze zasady, ale mimo tego dużo głębi. Tu konflikt jest przedstawiony w wyrafinowanej, wielowymiarowej formie z klimatycznymi akcjami jak ściąganie podatków przez szeryfa, napadaniem na biednych i obdarowywaniem bogatych, podtrzymywaniem uciśnionych mieszkańców na duchu. To gra na 50-60 minut, z potencjalnym zakończeniem gry już po 20 minutach. Przez tą przystępną i tematyczną formę, można wciągnąć znajomych, młodszych lub dziewczynę/żonę/chłopaka/męża do nowego gatunku gier planszowych.

NeXuS AlphA pisze: 02 paź 2024, 12:24
Apos pisze: 02 paź 2024, 10:57 (...) Zapytałem ich co było największą trudnością w "Robin Hoodzie". Dzieciaki odpowiedziały że język angielski (ale nie zasady!).
Wiem, że z mojej strony może to zabrzmieć troche nie do końca :) ale właśnie zastanawiałem się czemu nie było wykorzystane w żadnym zakresie (z tego co widziałem) wsparcie w postaci polskiego tłumaczenia :mrgreen:
Miałem wydrukowane ściągi akcji graczy w PL i te się przydały. Jednak na kartach wydarzeń jest trochę tekstu, a niektóre angielskie słówka są dość wyszukane.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2024, 13:53 przez Apos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 220 times
Been thanked: 345 times

Post autor: salaba »

samuraj1369 pisze: 02 paź 2024, 12:22 Czy Robin Hooda zapowiedział ktoś po polsku?

Gest jest oficjalnie tylko na dwie osoby xD. A porównanie do all in WoP to chyba trollowy żart :D
Niemniej odpowiem...

Gest to gra na godzinkę jak się zna zasady, w WoP powodzenia jak w godzinkę rozłożysz na stole ;P

Dziękuję.
Oklaski.
Kurtyna.
samuraj1369
Has thanked: 250 times
Been thanked: 233 times

Post autor: samuraj1369 »

Żaden trollowy żart, po prostu nie znam RH, a słyszałem tylko tyle, że to gra pvp 1vs1, co jest dokladnie takie same jak w WoPie, dziękuję za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 275 times
Been thanked: 415 times

Post autor: Nilis »

A czy jakakolwiek gra od GMT została przetłumaczona na język polski?
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 89 times
Been thanked: 103 times

Post autor: Yooreck »

Nilis pisze: 02 paź 2024, 18:37 A czy jakakolwiek gra od GMT została przetłumaczona na język polski?
Twilight Struggle
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 275 times
Been thanked: 415 times

Post autor: Nilis »

Czyli szansę na wersję PL są bliskie zeru. Nie ma co czekać, trzeba brać wersję ENG. Tak zareklamowaliście tutaj tę grę że chyba się skuszę i spróbuje :roll:
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
NeXuS AlphA

Apos pisze: 02 paź 2024, 12:44
NeXuS AlphA pisze: 02 paź 2024, 12:24
Miałem wydrukowane ściągi akcji graczy w PL i te się przydały. Jednak na kartach wydarzeń jest trochę tekstu, a niektóre angielskie słówka są dość wyszukane.
Ja będąc w Spodku, miałem akurat jeszcze w plecaku i instrukcję po polsku i wszystkie karty przetłumaczone. Przez chwilę się zastanawiałem, czy to nie byłoby pomocne, ale... po chwili rozmowy poleciałem dalej a potem ta kwestia już uleciała.

Ps: Wydanych gier GMT po polsku ogólnie trochę bylo kiedyś przez np. Barda czy Phalanx typu aktualnie Dominant Species: Marine.
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 490 times
Been thanked: 460 times

Post autor: Shodan »

Parę zdań po 2 rozgrywkach na TTS. Gra jest bardzo ładna i klimatyczna, polega głównie na zabawie w kotka i myszkę między Robinem a Szeryfem. Ze względu na mały obszar i długość gry jest o wiele bardziej taktyczna i losowa niż duże COiNY. Nie widzę tam miejsca na jakieś wielkie strategie, a pod względem głębi i złożoności rozgrywki, to jest kilka kroków za takim FitL. Natomiast gra się szybko, przyjemnie i wystarczy 2 graczy zamiast 4 (lub obsługiwania botów). Świetny tytuł do wprowadzenia w serię COiN-a i oswojenia się z mechanikami tego systemu, jednak mnie szybko przestałby wystarczyć.
Awatar użytkownika
bajbaj
Has thanked: 931 times
Been thanked: 676 times

Post autor: bajbaj »

Shodan pisze: 03 paź 2024, 09:50 Parę zdań po 2 rozgrywkach na TTS. Gra jest bardzo ładna i klimatyczna, polega głównie na zabawie w kotka i myszkę między Robinem a Szeryfem. Ze względu na mały obszar i długość gry jest o wiele bardziej taktyczna i losowa niż duże COiNY. Nie widzę tam miejsca na jakieś wielkie strategie, a pod względem głębi i złożoności rozgrywki, to jest kilka kroków za takim FitL. Natomiast gra się szybko, przyjemnie i wystarczy 2 graczy zamiast 4 (lub obsługiwania botów). Świetny tytuł do wprowadzenia w serię COiN-a i oswojenia się z mechanikami tego systemu, jednak mnie szybko przestałby wystarczyć.
Po 6 partiach napiszę tak - Szeryf może grać reaktywnie i to zazwyczaj wystarczy. Robin musi mieć strategię, musi wiedzieć wcześniej, gdzie chce być, gdzie punktować, a do tego musi podejmować dobre taktyczne wybory. Błąd Szeryfa jest do naprawienia, błąd Robina może oznaczać szybki koniec gry (tak też piszą ograni bardziej na bgg).
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 220 times
Been thanked: 345 times

Post autor: salaba »

I od razu mi lepiej dlaczego nie wygrywam Robin Hoodem :D
ODPOWIEDZ