Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
akustyk
Has thanked: 64 times
Been thanked: 56 times

Re: Dune: War for Arrakis (Marco Maggi, Francesco Nepitello)

Post autor: akustyk »

mat_eyo pisze: 02 paź 2024, 16:12 W weekend miałem okazję zagrać drugi raz i mój ostrożny entuzjazm…
Moje spostrzeżenia:
1. Czerw nie może atakować w ogóle terenów górskich. Nie ma takiej opcji.
2. Nie wykorzystywałeś chyba w ogóle opcji przemieszczenia się po czerwiach/żetonach - jeździec piasku. Możesz w ten sposób czasem pół planszy jednym legionem „przejechać” i szybko „dojść” do osad Harkonnenów.
3. Piszesz, że szybko zdobył Ci dwie sicze po 3 pkt. a potem dalej, że ich broniłeś. Ja się pytam jak? Używałeś czerwi, kurzawy Coriolisa?
4. Wiesz, że rzucasz tylko kośćmi ile wynosi poziom siczy+wojsko.
5. Wiesz, że Jak chcesz kontynuować atak na legion który znajduje się w osadzie to co rundę musisz sobie zadać jedno trafienie?
6. Wiesz, że jak legion musi dokonać odwrotu to przeciwnik decyduje gdzie?
7. Pewnie opisany przez Ciebie scenariusz jest możliwy, ale zawsze masz karty które możesz odpalić dowolną kością. To naprawdę czasem dużo zmienia.

To tak na szybko co mi przyszło do głowy. Może jakieś zasady uciekły. Nie mówię, że na pewno, ale tak rozmyślam głośno:)
bdm
Has thanked: 532 times
Been thanked: 98 times

Post autor: bdm »

Ale jak Atryda ustawi sobie żetony czerwia w celu szybszego przemieszczania się to przecież Harkonen nie jest ślepy i widzi, że musi wzmocnić swoim wojskiem osadę bądź stanąć na tej drodze i wyeliminować chociaż jeden taki żeton.
akustyk

Jak zostawił wszystkie puste osady to musiało być grubo. Nie wierzę, że nie dało się tam wjechać. Zdobyta osada przepada i już Harkonneni nie mogą w niej rekrutować. To może mocno zaboleć. Nie można Atrydami bać się kąsać Harkonnenów:)
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 316 times
Been thanked: 498 times

Post autor: Nilis »

bdm pisze: 02 paź 2024, 16:29 Ja wywaliłem te blistry na figurki i wszystko się bez problemu mieści.

W mojej partii też miałem niebywałego pecha w rzutach: jak potrzebowałem wsparcia jednostek to nie wyrzuciłem ani jednej kości na akcję rozmieszczenia. A jak straciłem wszystkich przywódców to rzucałem same wyniki na akcję przywództwa. :lol:
Czyli jak ma się pecha w rzutach kostkami to się przegrywa? Dobra ta gra
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
akustyk

Dziwne bo jak masz za dużo tych samych kości to możesz je potem przydzielić w miejsce gdzie nie masz ich wcale a potem gdzie mniej. W WoP-ie też też tak czasem bywa. Nie uważam, że to psuje rozgrywkę.
Kitshu
Has thanked: 5 times
Been thanked: 41 times

Post autor: Kitshu »

Nilis pisze: 02 paź 2024, 18:36
bdm pisze: 02 paź 2024, 16:29 Ja wywaliłem te blistry na figurki i wszystko się bez problemu mieści.

W mojej partii też miałem niebywałego pecha w rzutach: jak potrzebowałem wsparcia jednostek to nie wyrzuciłem ani jednej kości na akcję rozmieszczenia. A jak straciłem wszystkich przywódców to rzucałem same wyniki na akcję przywództwa. :lol:
Czyli jak ma się pecha w rzutach kostkami to się przegrywa? Dobra ta gra
Nie raczej kolega nie ogarnął rulebooka
Awatar użytkownika
Marx
Has thanked: 67 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Marx »

Całkiem sporo dzieje się na kartach, także outów trzeba szukać :-)
Waiting is the hardest part.

Z nimi przychodzi mi się pożegnać
bdm

Zgadza się ale w mojej grze Atryda miał karty, które naprawdę zmieniały sporo w rozgrywce, np obniżenie o ileś tam poziomów jednego znacznika na torze jasnowidzenia i podniesienie wybranego o tyleż samo poziomów w górę.
A Harkonnen dostawał karty o dodanie pojazdów kiedy przyprawa była akurat mało potrzebna albo intrygi Hawata albo wprowadzenie Aramszama...

Akurat frakcje były rozlosowane ale gdybym miał wybierać to wolałbym grać Atrydami. Ciekawiej się gra.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Has thanked: 944 times
Been thanked: 1480 times
Kontakt:

Post autor: mat_eyo »

akustyk pisze: 02 paź 2024, 18:14 1. Czerw nie może atakować w ogóle terenów górskich. Nie ma takiej opcji.
Umknęło mi to, faktycznie. Czyli jeszcze niesprawiedliwie ułatwiłem sobie rozgrywkę, którą z kretesem przerżnąłem, kiepsko :/

akustyk pisze: 02 paź 2024, 18:14 2. Nie wykorzystywałeś chyba w ogóle opcji przemieszczenia się po czerwiach/żetonach - jeździec piasku. Możesz w ten sposób czasem pół planszy jednym legionem „przejechać” i szybko „dojść” do osad Harkonnenów.
Nie mogłem rekrutować nowych jednostek, więc nie miałem czym szastać w kontekście poruszania. Kilka razy poruszyłem się, żeby zebrać stacje ekologiczne, ale to tyle. Miałem drogę do Harkonnenów po znakach czerwia/czerwiach, próbowałem szachować przeciwnika, ale się nie przejął. Dopóki nie zostanie zdetonowana atomówka, to jeźdźcy piasku nie mogą skończyć ruchu w osadzie Harkonnenów, więc nie da się wjechać do pustej osady w jednej akcji. A jeśli bym podjechał legionem (małym, bo przypominam, że nie miałem jak rekrutować), to Harkonnen wystawia tam wojsko i tyle. Jasne, mogę próbować z nim walczyć, ale szanse są marne (bo legion mały), a potencjalna porażka bardzo bolesna (bo nie mogę rekrutować).

akustyk pisze: 02 paź 2024, 18:14 3. Piszesz, że szybko zdobył Ci dwie sicze po 3 pkt. a potem dalej, że ich broniłeś. Ja się pytam jak? Używałeś czerwi, kurzawy Coriolisa?
Nie do końca rozumiem. Broniłem wszystkich siczy poprzez zostawienie tam startowych wojsk. Nie wiem, może powinienem porzucić jedynkowe sicze i przemieścić te startowe legiony do trójkowych, ale to by było dosyć oczywiste, poza tym trzeba się pod to przygotować akcjami potęgi pustyni.

akustyk pisze: 02 paź 2024, 18:14 4. Wiesz, że rzucasz tylko kośćmi ile wynosi poziom siczy+wojsko.
Wiem i to jest bardzo przyjemny bonus, do momentu przydzielenia obrażeń. Jeśli bronię trójkowej siczy dwiema jednostkami i liderem (bo nie mogę rekrutować) i wydam kartę, żeby mieć 6 kostek na start, to pryska po pierwszym przydzieleniu obrażeń. Miałem taką walkę z legionem pięciu Harkonnenów, przeciwnik nie mógł dokupić kości przez zakaz, a i tak przegrałem, bo jednak więcej jednostek to więcej punktów życia.

akustyk pisze: 02 paź 2024, 18:14 5. Wiesz, że Jak chcesz kontynuować atak na legion który znajduje się w osadzie to co rundę musisz sobie zadać jedno trafienie?
Wiem, ale co to dla Legionu Harkonnenów złożonego z elit i sardaukarów? Nie kosztuje to jednostki, czyli nie kosztuje kostki. Miało by większy wpływ, gdybym sam miał w walce więcej figurek, ale nie miałem, bo nie mogłem rekrutować.

akustyk pisze: 02 paź 2024, 18:14 6. Wiesz, że jak legion musi dokonać odwrotu to przeciwnik decyduje gdzie?
Wiem, w swojej pierwszej partii jako Harkonnen skorzystałem nawet z tego, żeby uwalić Atrydzie cel. Przy czym we wspomnianej wyżej partii nie wycofywałem się i może to był błąd, bo dwie rundy walki zwykle wystarczyły, żeby mnie całkiem zmieść. Choć zdażały się też takie, w których po pierwszej był koniec, więc nie było się czym wycofać.

akustyk pisze: 02 paź 2024, 18:14 7. Pewnie opisany przez Ciebie scenariusz jest możliwy, ale zawsze masz karty które możesz odpalić dowolną kością. To naprawdę czasem dużo zmienia.
Miałem, korzystałem z ulepszonej akcji Jessiki, robiłem co się dało z tymi kartami. Przy czym niestety nie dało się wiele ugrać.

Kitshu pisze: 02 paź 2024, 19:06 Nie raczej kolega nie ogarnął rulebooka
Lol, dziękuję za błyskawiczną, bezsensowną i nietrafioną diagnozę. Nie lepiej by było wczytać się w to, co napisałem, zanim rzucać takim błyskotliwym oświadczeniem?
akustyk

A propos pkt. 5 to kosztuje to jak najbardziej jednostki. Sytuacja która często się dzieje:
masz na planszy wszystkie zwykłe jednostki, aby kontynuować walkę musisz sobie zadać jedno trafienie. Zadajesz i nie masz w zasobach jednostki regularnej więc musisz poświęcić elitkę lub super elitkę:)
Z innej beczki: wiesz ze liderzy też mogą być poświęcani na straty. Mają 1 pkt „życia”.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

akustyk pisze: 02 paź 2024, 22:35 A propos pkt. 5 to kosztuje to jak najbardziej jednostki. Sytuacja która często się dzieje:
masz na planszy wszystkie zwykłe jednostki, aby kontynuować walkę musisz sobie zadać jedno trafienie. Zadajesz i nie masz w zasobach jednostki regularnej więc musisz poświęcić elitkę lub super elitkę:)
Z innej beczki: wiesz ze liderzy też mogą być poświęcani na straty. Mają 1 pkt „życia”.
Ja nie twierdzę, że to nigdy nie kosztuje jednostki, ale w ogólnym rozrachunku mojej partii nie miało znaczenia. Zwłaszcza, że jest fajna karta w talii bodajże Imperatora, która pozwala na atak i ignorowanie obrażeni przy kontynuowaniu. O tym, że lider ma jeden hp wiem, ja naprawdę znam zasady ;)
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

Kontynuacja walki w osadzie/siczy zawsze kosztuje...
Zrewiduj poglądy z księgą zasad...
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
akustyk

tomp pisze: 03 paź 2024, 12:16 Kontynuacja walki w osadzie/siczy zawsze kosztuje...
Jest taka jedna karta na której jest napisane, że nie musisz tego robić. Pamiętam z gry, ale nie powiem CI nazwy teraz. Także ok.
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

tomp pisze: 03 paź 2024, 12:16 Kontynuacja walki w osadzie/siczy zawsze kosztuje...

Następny as-pouczacz :D Proponuję skupić się podczas czytania. Nie napisałem, że nie kosztuje, tylko
mat_eyo pisze: 02 paź 2024, 20:50 Wiem, ale co to dla Legionu Harkonnenów złożonego z elit i sardaukarów? Nie kosztuje to jednostki, czyli nie kosztuje kostki.
Obrażenie trzeba przyjąć, ale jeśli legion jest duży i złożony z jednostek elitarnych i sardaukarów, a w moim przypadku był, to nie wpływa ono na liczbę kostek w następnej rundzie walki.
Awatar użytkownika
Marx
Has thanked: 67 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Marx »

Jest taka karta, która niweluje ten koszt. Także proponuje już nie sugerować czytania instrukcji, chociaż to wskazane w sumie bo zasad bez liku :D Sam zaglądam.

No właśnie, gra do najlżejszych nie należy, a znajomy beginner chciałby zagrać z uwagi na temat. Myślicie, że jest sens zasaiadać do tej gry z planszówkowym żółtodziobem?
Waiting is the hardest part.

Z nimi przychodzi mi się pożegnać
Gosterq
Has thanked: 21 times
Been thanked: 34 times

Post autor: Gosterq »

A czemu nie? Jakaś uber skomplikowana nie jest i albo lubi ten sport, albo nie 🙂 jakoś się będzie musiał nauczyć. Rozpoznanie bojem daje rade 🙂

A co do gry to ja tam podzielam zdanie mat_eyo i szkoda mi na ten tytuł czasu i pieniędzy. Pozycja Rebelii nie jest zagrożona 🙂
Że też tyłu fanatyków jest, co ślepo próbuje obalić trafne spostrzeżenia.
Ostatnio zmieniony 03 paź 2024, 15:27 przez Gosterq, łącznie zmieniany 1 raz.
akustyk

Gosterq pisze: 03 paź 2024, 15:14 A czemu nie? Jakaś uber skomplikowana nie jest i albo lubi ten sport, albo nie 🙂 jakoś się będzie musiał nauczyć. Rozpoznanie bojem daje rade 🙂

A co do gry to ja tam podzielam zdanie mat_eyo i szkoda mi na ten tytuł czasu i pieniędzy. Pozycja Rebelii nie jest zagrożona 🙂
Że też tyłu fanatyków jest, co ślepo broni trafnych spostrzeżeń.
Powiadasz Rebelii gdzie można mieć pecha i w pierwszej rundzie znaleźć bazę :) Tak tylko nawiązuje do nieudanych rzutów kostkami. Heh :)
akustyk

Marx pisze: 03 paź 2024, 14:39 Jest taka karta, która niweluje ten koszt. Także proponuje już nie sugerować czytania instrukcji, chociaż to wskazane w sumie bo zasad bez liku :D Sam zaglądam.

No właśnie, gra do najlżejszych nie należy, a znajomy beginner chciałby zagrać z uwagi na temat. Myślicie, że jest sens zasaiadać do tej gry z planszówkowym żółtodziobem?
Ja moją wtedy... 11 letnią córkę nauczyłem grać w WoP-a więc da się. Kwestia tylko cierpliwości i pokory, że kilka partii to będzie nauka.
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 330 times
Been thanked: 547 times

Post autor: tomp »

akustyk pisze: 03 paź 2024, 12:28
Jest taka jedna karta na której jest napisane, że nie musisz tego robić. Pamiętam z gry, ale nie powiem CI nazwy teraz. Także ok.
zgadza się, jest karta która robi wyjątek. Można polecieć frazesem "Wyjątek potwierdza regułę".
Chciałem przez mój post, aby zwrócić uwagę na zasady gry. Można grać home-rulami, ale wtedy nie można mieć pretensji do autorów gry...
Tutaj zasady mówią jasno, chcesz kontynuować to poświęć coś.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
mat_eyo
Kontakt:

akustyk pisze: 03 paź 2024, 15:26
Gosterq pisze: 03 paź 2024, 15:14 A czemu nie? Jakaś uber skomplikowana nie jest i albo lubi ten sport, albo nie 🙂 jakoś się będzie musiał nauczyć. Rozpoznanie bojem daje rade 🙂

Powiadasz Rebelii gdzie można mieć pecha i w pierwszej rundzie znaleźć bazę :) Tak tylko nawiązuje do nieudanych rzutów kostkami. Heh :)
Tak, ale ;) Chyba zgodzisz się, że w Rebelii obie strony mają zdecydowanie większą kontrolę nad rozgrywką, przez co jest ona głębsza niż w Wojnie o Arrakis. Oczywiście, wszystko to kosztem czasu rozgrywki i liczby zasad do przyswojenia, ale nadal, losowość w WoA jest dużo większa niż w Rebelii.

No i jeśli Imperium w pierwszej rundzie znalazło bazę, to dlatego, że rebeliant zaryzykował i wystawił ją imperialnym pod nosem, na zasadzie high risk - high reward. W WoA jeśli trójkowe sicze się pojawią blisko Harkonnenów, to... tak się wylosowały ;)
akustyk

mat_eyo pisze: 03 paź 2024, 15:58 Tak, ale ;) Chyba zgodzisz się, że w Rebelii obie strony mają zdecydowanie większą kontrolę nad rozgrywką, przez co jest ona głębsza niż w Wojnie o Arrakis. Oczywiście, wszystko to kosztem czasu rozgrywki i liczby zasad do przyswojenia, ale nadal, losowość w WoA jest dużo większa niż w Rebelii.

No i jeśli Imperium w pierwszej rundzie znalazło bazę, to dlatego, że rebeliant zaryzykował i wystawił ją imperialnym pod nosem, na zasadzie high risk - high reward. W WoA jeśli trójkowe sicze się pojawią blisko Harkonnenów, to... tak się wylosowały ;)
Uważam, że każda z tych 3 gier (rebelia, wop, woa) ma swoje miejsce na półce oraz pośród graczy. Mam 2 z nich (wop i woa) a w rebelię grywałem. Mnie osobiście gra się w nią najsłabiej (rebelię) a wręcz nie lubię jej. Czy to oznacza, że jest kiepska? Nigdy w życiu. Każdy z nas ma swoje gusta i ma prawo sobie wybrać to co mu pasuje. Mi bardzo się spodobała woa bo jest dużo prostsza i dużo krótsza od wopa, a takiej gry szukałem. Jak mam dużo czasu i chęci to siadam do wopa a jak trochę mniej to woa. A jak mam ochotę na zupełnie inne klimaty to siadam do innych gier. Nie staram się na siłę udowadniać, że dana gra jest zepsuta albo zasady są złe. Tylko i aż tyle ;)
Wozik
Has thanked: 38 times
Been thanked: 43 times

Post autor: Wozik »

mat_eyo pisze: 02 paź 2024, 16:12 Dodatkowo, jakbym miał mało problemów, to obie trójkowe sicze wylosowały się obok siebie, pod samym nosem Harkonnenów.
Czerwie nie pomogły?
bdm

W sumie to można byłoby zastosować mały home rule i sicze rozłożyć wedle uznania. Zepsułoby to grę? Nie sądzę.
Wozik
Has thanked: 38 times
Been thanked: 43 times

Post autor: Wozik »

mat_eyo pisze: 02 paź 2024, 20:50
Nie mogłem rekrutować nowych jednostek, więc nie miałem czym szastać w kontekście poruszania. Kilka razy poruszyłem się, żeby zebrać stacje ekologiczne, ale to tyle. Miałem drogę do Harkonnenów po znakach czerwia/czerwiach, próbowałem szachować przeciwnika, ale się nie przejął. Dopóki nie zostanie zdetonowana atomówka, to jeźdźcy piasku nie mogą skończyć ruchu w osadzie Harkonnenów, więc nie da się wjechać do pustej osady w jednej akcji.
Żeby zdobyć osadę, robisz to akcją ataku, nie ruchu.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 140 times
Been thanked: 199 times

Post autor: Yooreck »

mat_eyo pisze: 03 paź 2024, 15:58
akustyk pisze: 03 paź 2024, 15:26

Tak, ale ;) Chyba zgodzisz się, że w Rebelii obie strony mają zdecydowanie większą kontrolę nad rozgrywką, przez co jest ona głębsza niż w Wojnie o Arrakis. Oczywiście, wszystko to kosztem czasu rozgrywki i liczby zasad do przyswojenia, ale nadal, losowość w WoA jest dużo większa niż w Rebelii.

To z kontrolą SW Rebelia to jednak za daleko poszedłeś ;) nie trzeba być obok - są misje, które pozwalają losowo trafić na jakąś planetę, gdzie akurat jest baza. Miałem taką rozgrywkę. Albo rzut na to, czy rozwalisz gwiazdę śmierci... Gra jest bardzo dobra i ją lubię, ale jest w niej sporo losowości.
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek

Moja kolekcja
ODPOWIEDZ