Inserty zrobione na drukarce 3d by Sortirus

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Awatar użytkownika
sortirus
Has thanked: 33 times
Been thanked: 80 times

Re: Inserty by Sortirus - Eclipse 2nd Dawn

Post autor: sortirus »

yosz pisze: 08 lip 2024, 18:20
Rozumiem że drugiej połowy lipca ? ;)

Ups, tak :lol:
Moja kolekcja
Moje projekty insertów (i nie tylko) do planszówek:
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
sortirus

Inserty by Sortirus - Frostpunk aktualizacja

Dzisiaj wpada aktualizacja insertu do Frostpunka:
printables

Co się zmieniło:
  • udało się zaoszczędzić przynajmniej 160g, wcześniej podawałem, że potrzeba ~1300g w pełnej wersji, na obecnych ustawieniach pokazywało mi, że potrzeba 1040g, wersja 2 potrzebuje 880g,
  • 26 modeli z których wychodziło 26 rzeczy do wydruku (ok. 38 licząc separatory kart) vs 19 modeli, z których wychodzi 20 rzeczy do wydruku (ok. 28 licząc separatory kart) - insert znacząco uproszczony, szybszy i łatwiejszy teardown,
  • zredukowana liczba wymaganych magnesów z 30 do 6 - tak naprawdę być może nie są wymagane, dużo zależy od tolerancji drukarki i tego jak bardzo jesteśmy ostrożni, bo te 6 magnesów jest by połączyć 2 części pojemnika na budynki,
  • kilka pojemników na karty jak i pojemników na kafle połączonych, tak by uprościć teardown,
  • usunięty dashboard ekspedycji - uznałem, że nie jest potrzebny,
  • wszystkie zasoby teraz są w jednej przegródce (podobnie z meeplami), głównie po to by zaoszczędzić miejsce w pudełku. Pojemniki na nie mają wbudowany tor nadziei / niezadowolenia (dzięki czemu nie trzeba tej planszy kłaść na stole). Dodatkowo jest też miejsce by kilka kart postawić pionowo (jak np. ustanowione prawa, wynalezione technologie, kartę scenariusza),
  • dodane miejsce na duże kafle mapy - nie są już luźno w pudełku,
  • karty pogody mają teraz swój oddzielny pojemnik - można je wyjąć i postawić na planszy,
  • karty zmierzchu teraz są w jednym wielkim pojemniku, w którym jest również miejsce na karty ekspedycji, ulepszenie generatora oraz 2 miejsca by postawić pionowo talie zmierzu (i wyczerpanych kart), dzięki temu pojemnikowi plansza zmierzchu nie jest już potrzebna.
Myślę, że raczej tutaj już nic nie zmienię. Czy dodam? Jest minimalna ilość miejsca nad generatorem, myślę jeszcze nad jakimiś stojakami na karty technologii, ale czy zdecyduję się to dodać to czas pokaże.

Wymagania:
  • około 880g - jak zawsze, zależy od konfiguracji. Moja konfiguracja to - infill 15% gyroid, 2 ściany, 3 bottom, 5 top layers. Dodatkowo zależy też od tego czy wydrukujemy to w kolorze czy nie,
  • łóżko minimum 201mm x 205mm,
  • 6 magnesów 6mmx3mm - tak jak powiedziałem wcześniej, być może nie będą potrzebne.

Przyszłe aktualizacje:
Spoiler:
Zaczynam pracę nad Barrage. W przeciwieństwie do Frostpunka mam wielką ochotę nad tym posiedzieć, więc możliwe, że aktualizacja pojawi się znacząco szybciej niż ta do Frostpunka, ale po drodze jeszcze urlop, więc bardzo możliwe, że pojawi się dopiero pod koniec sierpnia / na początku września.

Plany:
Spoiler:
Wskoczyło na listę Apiary, na prawie samą górę - gra zamówiona w przedsprzedaży, przyjdzie pewnie w sam raz po Barrage, więc bardzo możliwe, że zacznę pracę nad Apiary przed Robinsonem, z racji, że to będzie szybszy i prostszy insert. Podobnie z Hrabstem Harrow, ale to zależy od tego czy we wrześniu faktycznie przyjdzie. Anunnaki z listy wypadł - finalnie wystawiłem tą grę na sprzedaż, długo doczekać rozgrywki się nie mogła, ogromne pudło nie zachęca by grę zostawić na półce.

Mam nadzieję, że insert się spodoba, a jeśli drukarki nie masz to zapraszam do innego tematu, który niedawno założyłem: (SU) Inserty z drukarki 3d by Sortirus - tam oferuję usługę druku moich insertów.
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2024, 02:15 przez sortirus, łącznie zmieniany 2 razy.
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
sortirus

Inserty by Sortirus - aktualizacje planów i tajemniczy projekt

Cześć wszystkim!

Na starcie chciałbym przeprosić za błąd, który się wkradł w poprzednim poście - na początku postu była wiadomość, że dotyczy on insertu do Eclipse, ale dotyczył aktualizacji insertu do Frostpunka. Dzisiaj wpadam z aktualizacją, co się u mnie dzieje, gdyż dawno nie było już żadnego insertu ;). Zachęcam do przeczytania do końca, szczególnie osoby, które mają problem z zbyt małym stołem do grania w gry ;).

Jaki będzie kolejny insert?
Barrage. Początkowo nie uwzględniłem dodatku Duel w pierwszej wersji mojego insertu. Trochę od tamtej pory się zmieniło i okazało się, że Duel jest jednak przeze mnie pożądany i chcę dla niego też znaleźć miejsce. Niestety szukałem, szukałem i miejsca nie znalazłem, więc zdecydowałem się poczekać na kickstarter Legendary Boxa. Niestety moje przeczucia co do niego się spełniły, czyli pudełko jest ogromneeeeeeeeee (brakuje jeszcze z tysiąca 'e' :D). Mam jednego Big Boxa od Cranio - do Anunnaki i jest ono 2x większe niż powinno być, podobnie jest z Legendary Boxem do Barrage, dlatego zmieniłem plany i kupiłem dodatek dla 5 gracza (mimo, że w 5 osób grać nie zamierzam, ale do dodatku Leeghwater pudełka już się pozbyłem). W tamtym tygodniu przesyłkę otrzymałem, więc niedługo zacznę pracę nad insertem 2 pudełkowym, prawdopodobnie mapy będą w pudełku z dodatku, reszta w pudełku z podstawki (z miejscem na 2 nowe firmy z najnowszego KSa). Insert pojawi się prawdopodobnie albo we wrześniu albo w październiku, obecnie pracuję nad innym bardzo ciekawym i nietypowym projektem (nie insertem), o tym później.

Co po Barrage?
👉Robinson Crusoe Edycja Kolekcjonerska ALL IN - tu ciągle brakuje czasu by zagrać i zaznajomić się z tytułem, więc być może pojawi się trochę później, po innym insercie,
👉Hrabstwo Harrow - kupiłem razem z dodatkiem, niedługo ma premierę, więc być może wskoczy przed Robinsonem,
👉Apiary - gra niedawno do mnie przyszła, jeszcze nie zagrałem i niedługo wyjdzie dodatek (lub już wyszedł, ale czekam jeszcze na wieści o ewentualnej polskiej wersji), więc być może wstrzymam się jeśli podstawowy insert dołączony do gry spełni dobrze swoją rolę (a rolę przechowywania gry spełnia nienajgorzej).

Printables i mój klub:
Niedawno utworzyłem klub na printables. Jest to coś w stylu patronite dla osób drukujących moje inserty. Obecnie jest on "goły", czyli jeszcze nie ma treści, ale zamierzam go w najbliższych miesiącach rozwijać. Dlaczego nie teraz, skoro już otworzyłem? Prosta odpowiedź - nie mam jeszcze wspierających, więc nie mam dla kogo tworzyć treści. Jest to sposób wsparcia mnie w tworzeniu insertów z kilkoma benefitami, jak np. dostęp do ekskluzywnych modelów (projekty insertów zawsze będą za darmo, natomiast mam kilka pomysłów na np. akcesoria, które będą już dostępne dla moich wspierających). Przy wyższych progach wsparcia z chęcią też podzielę się swoją wiedzą, która myślę, że pozwoli i Wam na tworzenie własnych insertów czy kompletnie innych rzeczy.
Dołączyć można poprzez przycisk "Support creator" na jednym z moich modeli, np. Printables Eclipse

Tajemniczy projekt, który m.in. opóźnił barrage:
Coraz częściej moje biurko, na którym grywam, które nie jest małe - ma 140x78cm - jest niewystarczające do gier planszowych, szczególnie do np. Euthii czy Eclipse. Gry niestety idą w złą stronę, czyli wszystko jest większe, często też tym się chwalą (moim zdaniem niesłusznie). Nie każdego stać na większy stół, czy do gier czy zwykły, nawet nie chodzi o pieniądze a o miejsce. Mój najnowszy projekt ma w tym pomóc. Wcześniej wsparłem projekt na KSie stołu (czy raczej bardziej nakładki na stół), spełniał swoją rolę, ale z racji na rozmiary nie opłacało się go składać, czyli złożony zajmował miejsce w mieszkaniu + przynajmniej 2 osoby były wymagane by go przygotować do gry. Nie był też stabilny, nawet po kilku moich modyfikacjach. Dodatkowo oprócz kosztów projektu dochodziły spore koszty druku.

Obrazek
Obrazek

Na zdjęciach mogliście już zauważyć coś, co jest moim najnowszym projektem, czyli wydrukowanym "rozszerzeniem" stołu. Zależało mi, by by można było go w 100% wydrukować, bez potrzeby klejenia, kupowania dodatkowych części (aczkowiek myślę o użyciu magnesów do dodatków, ale nie będą one wymagane). Zależało mi też na stabilności, dlatego części są masywne, więc filamento-żerne, ale wiem już że zdecydowanie wpływa to na stabilność, mam nadzieję że też wpłynie na trwałość.

No dobra, ale w czym on pomaga? Pozwala część gracza, czyli plansze, karty, zasoby przenieść na ten dashboard (brakuje mi tu niestety dobrego tłumaczenia, więc to rozszerzenie stołu nazywać będę dashboardem), który zajmuje niewielką część stołu. Dzięki temu na stole jest tylko plansza, ogólne zasoby / żetony i mała część tego dashboardu (6cm), plansza gracza jak i jego karty, zasoby są na tym dashboardzie.

Dashboard mocuje się za pomocą klamr zaciskowych do stołu, więc montaż jest prosty i szybki. Obecna wersja "zabiera" 6x18.5cm stołu, ale dodaje ~20cm szerokości i ~43cm szerokości poza stołem + 6x18.5cm na stole, które służy albo jako dodatkowe miejsce na planszę gracza (jeśli jest wyjątkowo ogromna), albo miejsce na karty, monety i surowce. Jeśli chodzi o grubość stołu - wspierać będzie ok. 4cm, ale bez problemu jeśli taka potrzeba się pojawi będę w stanie zmodyfikować, by wspierało grubszy stół. Planuję też zrobić kilka rozmiarów tego dashboardu jak tylko pojawi się zapotrzebowanie na nie.

Jaka drukarka będzie potrzebna dla osób drukujących?
To zależy od Was, pierwszą wersję tworzę uniwersalną, czyli potrzebna będzie drukarka o wielkości łóżka min. 22.4mm, ale bez problemu jeśli pojawi się taka prośba będę mógł zmniejszyć te wymagania do dowolnej wielkości.

Cały ten projekt podzieliłem na kilka części, co zwiększa wymagania filamentowe, ale ułatwia drukowanie jak i pozwala na łatwą modyfikacje, rozszerzanie funkcjonalności jak i łatwą wymianę części.

Na obecną chwilę jeden taki dashboard, w obecnej wersji, bez dodatków będzie pożerał ok. 500g filamentu. Będę starał się obniżyć wymagania, ale nie kosztem stabilności czy wytrzymałości.

Cena?
Jak wspominałem nie jeden raz, projekty insertów są u mnie darmowe, projekty insertów premium (czyli wizualne ulepszenia, najbliżej obecnie do kategorii premium jest insert Mage Knight, Euthia czy Eclipse, ale mimo wszystko to dla mnie nie jest jeszcze premium) czy akcesoriów będą płatne. Ten dashboard będzie dostępny dla moich klubowiczów na printables, już dla najniższego progu czyli 3$. Być może też jeśli projekt się rozrośnie wystartuję ze wspieraczką.

Jeśli chodzi o opcję wydrukowania w mojej ofercie - będą to okolice 100-120zł za wersję podstawową, bez dodatków.

Dodatki:
Obecnie myślę o rozszerzeniu części dashboardu, która jest na stole, czyli dodaniu dodatkowego miejsca na karty czy surowce, tak by rozszerzyć to do długości całego dashboardu. W przyszłości planuję też inne panele (obecnie będą dostępne tylko "organiczne panele") - panele imitujące deski czy modularne, pozwalające na dowolne modyfikowanie dashboardu (jak np. dodanie dodatkowych miejsc na karty, surowce, wieżę na kostki, miejsce na napój itd.).

Co Waszym zdaniem jest jeszcze konieczne do dodania do tego dashboardu?
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
Lomik
Has thanked: 11 times
Been thanked: 23 times

Re: Inserty by Sortirus - aktualizacje planów i tajemniczy projekt

Post autor: Lomik »

sortirus pisze: 07 wrz 2024, 23:41 z miejscem na 2 nowe firmy z najnowszego KSa
A co z już zapowiedzianą 8 firmą i jeszcze jedną mapą?
Awatar użytkownika
sortirus

Re: Inserty by Sortirus - aktualizacje planów i tajemniczy projekt

Lomik pisze: 08 wrz 2024, 10:10
A co z już zapowiedzianą 8 firmą i jeszcze jedną mapą?
Na nową mapę też prawdopodobnie będzie miejsce, na kolejną firmę jeszcze nie wiem, ale będę próbował zostawić miejsce ;)
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
sortirus

Inserty by Sortirus - Barrage ALL IN

Dzisiaj wpada aktualizacja insertu do Barrage:
printables

Co się zmieniło:
  • udało się zaoszczędzić ~40g, wcześniej podawałem, że potrzeba ~690g, na obecnych ustawieniach pokazywało mi, że potrzeba 604g, wersja 2 potrzebuje 567g,
  • 18 modeli z których wychodziło 26 rzeczy do wydruku vs 11 modeli, z których wychodzi 19 rzeczy do wydruku (25 jeśli liczyć 3 kolejne organizery na spółki) - insert znacząco uproszczony, o wiele szybszy i łatwiejszy teardown,
  • wspiera w pełni dodatki: Leeghwater, Nile Affair, Colorado, Duel, 5th player, dyrektorów A-E, drewniane koła, metalowe monety. ALL IN (pomijając mapę 3d). Wspiera również jeszcze nie wydane Far Companies + jest miejsce jeszcze na 1 nową, zapowiedzianą spółkę. Nowa zapowiedziana mapa powinna też się zmieścić, ale miejsca na żetony dołączone do niej jeszcze nie ma,
  • machinerie są teraz w 1 przegródce - podobnie jak w innych insertach, wolę dać jedną większą przegródkę niż kilka małych, wypchanych. O wiele łatwiej odłożyć zasoby do pojemnika,
  • monety i krople wody są teraz w 1 przegródce.
To nie jest prawie na pewno ostateczna wersja. Jestem z niej bardzo zadowolony, ale na dalekim horyzoncie jest nowa mapa oraz 3 nowe spółki. Spółki pomieszczą się już w tej wersji, natomiast mapa nie do końca - sama mapa powinna, ale miejsca na żetony nie ma. Jak już będę miał nową mapę w swoich rękach to wtedy pewnie zaktualizuje insert, ale małe są szanse, że będzie to gruntowny update, raczej zaktualizuje tylko pojemniki setupowe i dodam ewentualnie kolejny.

Wymagania:
  • około 567g / 724g - jak zawsze, zależy od konfiguracji. Moja konfiguracja to - infill 15% gyroid, 2 ściany, 3 bottom, 5 top layers. Dodatkowo zależy też od tego czy wydrukujemy 5 czy więcej pojemników na spółki,
  • łóżko 183mm x 144mm.
Z tej wersji jestem w pełni zadowolony. Pamiętam jak byłem podekscytowany tym, że będę ten update robić... Zmieniło się to szybko jak tylko zacząłem, zapomniałem o tej ogromnej ilości żetonów o różnych wymiarach. Dosyć mocno klnąłem na Cranio podczas tworzenia tego insertu :D. Finalnie moim zdaniem wyszło może nie idealnie, jakbym miał więcej miejsca to kilka rzeczy bym jeszcze dodał / zmienił, ale na to miejsce które miałem zrobiłem co mogłem :D.

Przyszłe aktualizacje:
Spoiler:
Udało się zminimalizować powyższą listę do tylko 3 pozycji. Doszło Dice Settlers - głównie poprawa wymagań filamentowych, bo nie widzę innych ulepszeń które mógłbym tutaj dodać. Do aktualizacji prędko nie siądę, bo nowe planszówki zaczną niedługo przychodzić i będę miał ręce pełne roboty.

Plany:
Spoiler:
W ten weekend zaczynam pracę nad Robinsonem. Dalej nie grałem i muszę w ten weekend odpokutować :D. Jest to ogromny projekt, więc jeszcze nie wiem kiedy się pojawi. Chciałbym go zakończyć przed dostawą Distilled, które jest kolejne na liście (albo Hrabstwo Harrow, zależy od insertu dołączonego do gry). Apiary póki co przesunąłem w planach, gdyż już pojawił się dodatek i czekam na jakieś info od Rebela o polskiej wersji. Po Distilled prawdopodobnie przyjdą już Łowcy, więc to będzie kolejny insert.

Dodatkowo niedawno opublikowałem pierwszy ekskluzywny model, dla moich klubowiczów na printables:
https://www.printables.com/model/101331 ... -extension
Jest to rozszerzenie stołu, mocowane za pomocą klamr zaciskowych do stołu. Jest to moja odpowiedź na coraz to większe planszówki, które zajmują ogrom miejsca na stole i ciężko je pomieścić ;).

Mam nadzieję, że insert się spodoba, a jeśli drukarki nie masz to zapraszam do innego tematu, który niedawno założyłem: (SU) Inserty z drukarki 3d by Sortirus - tam oferuję usługę druku moich insertów.
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 27 times
Been thanked: 88 times

Re: Inserty by Sortirus - Barrage ALL IN

Post autor: sinbad78 »

sortirus pisze: 28 wrz 2024, 00:35
Ankh all in byłbym bardzo zainteresowany
Awatar użytkownika
sortirus

Re: Inserty by Sortirus - Barrage ALL IN

sinbad78 pisze: 03 paź 2024, 22:07 Ankh all in byłbym bardzo zainteresowany
Będzie będzie ;), tylko raczej w kolejnym roku, Q1 lub początek Q2
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
sortirus

Inserty by Sortirus - Robinson Crusoe CE

Cześć! Dzisiaj opublikowałem insert do Robison Crusoe Edycji Kolekcjonerskiej ALL IN:
printables

Cechy:
  • wspiera ALL INa z gamefounda,
  • wspiera pionowe przechowywanie,
  • wspiera koszulki 70 micron,
  • wspiera żetony odkryć w kapslach,
  • 2 pojemniki setupowe, jeden na elementy z dodatku Opowieści Niesamowite, drugi na figurki i większość elementów z podstawki,
  • 5 pojemników na karty eksploracji (3 dla kart z companion app packów, 1 dla kart z dodatku Opowieści Niesamowite, 1 dla kart z podstawki - można je wyjąć i postawić na planszy,
  • 1 pojemnik na karty bestii, pomysłów, przedmiotów startowych - można go wyjąć i postawić na planszy,
  • 1 pojemnik na miniaturkę obozu, surowce i kafle mapy - można go wyjąć i postawić na stole,
  • 1 pojemnik na karty tajemnic - można je wyjąć i postawić na planszy,
  • 3 pojemniki na żetony, znaczniki, kości.
Wymagania:
  • około 1180g - jak zawsze, zależy od konfiguracji. Moja konfiguracja to - infill 15% gyroid, 2 ściany, 3 bottom, 5 top layers. Wliczam w to 19 separatorów na karty.
  • łóżko 232mm x 247mm.
Jestem z tego insertu bardzo zadowolony i wątpię, że w przyszłości coś w nim poprawię, setup i teardown powinien być prosty i szybki, gdyż nie jest to skomplikowany insert. Filamentu też dużo nie idzie jak na tak duże pudło, udało się to fajnie zoptymalizować.

Przyszłe aktualizacje:
Spoiler:
Miałem do aktualizacji nie siadać, ale na chwile aby chciałem zajrzeć do Scythe, bo miałem pewien pomysł i kurczę, prawie cały insert od nowa zrobiłem w jeden wieczór :D. Jeszcze pozostaje mi to wydrukować, więc aktualizacja pojawi się najwcześniej za tydzień, ale co mogę zdradzić to to, że początkowe plany legły w gruzach. Chciałem zrobić miejsce dla wszystkich instrukcji, ale finalnie się nie zmieszczą jeśli ktoś ma wielką księgę zasad. Chciałem też znacząco odchudzić ten insert, ale wymagania filamentowe prawdopodobnie się nie zmienią lub zmienią się nieznacznie. Insert natomiast będzie znacząco uproszczony, zamiast 3 warstw i układania puzli by wszystko pasowało będą 2 warstwy (a raczej 1.5), z czego górną będzie się zawsze wyciągać. O wiele łatwiej i szybciej będzie można wyciągnąć potrzebne rzeczy. Figurki mechów będą bardziej zabezpieczone, ale figurka postaci będzie już luzem wrzucona razem ze wszystkimi budynkami, znacznikami itd. Jeśli ktoś jeszcze nie wydrukował lub chce wydrukować jeszcze raz to moim zdaniem warto czekać ;).
Po Scythe prawdopodobnie zaktualizuję Dice Settlers.

EDIT: Po Scythe siadam do Zamków Burgundii, główny cel aktualizacji to zrobienie miejsca dla naklejek - obecnie prawdopodobnie się nie mieszczą (chociaż jeszcze nie sprawdzałem). Przy okazji postaram się też zminimalizować wymagania filamentowe. Prawdopodobnie zaktualizuję większość bądź wszystkie pliki, ale wątpię, by wymiary modeli się zmieniły, więc będzie to wersja coś w stylu 1.5, ale nazwę ją 2.0. Po Zamkach kolejną aktualizacją będzie Dice Settlers i to już będzie gruntowna przebudowa.

Plany:
Spoiler:
Hrabstwo Harrow przyszło, jeszcze nie grałem, insert do gry nie jest zły, no ale widzę kilka rzeczy, które mógłbym tu poprawić. Przede wszystkim wyeliminowanie tych 3 warstw insertu, by nie trzeba było wyjmować pojemników tylko po to, by dostać się do innego pojemnika. Karty w koszulkach ledwo się mieszczą, więc to też do poprawy, niektóre komponenty prawie wylatują, nie ma też dedykowanego pudełka do dodatku. Niestety nie jestem pewien, czy wgl będą chętne osoby na taki insert, więc póki co mi się z nim nie spieszy. Wypadł Gutenberg z planów z racji, że grę zamierzam sprzedać. Być może podobny los podzieli The Gallerist, ale tu jeszcze nie jestem pewny, czy chcę go sprzedać.
Obecnie zajmuję się aktualizacjami głównie dlatego, że sam nie wiem co kolejnego robić. Z Apiary czekam na info o polskiej wersji dodatku (chociaż być może się złamię i kupię w wersji angielskiej) a na Ankh jeszcze gotowy nie jestem (z racji tych figurek, największa "zabawa" jest zawsze z nimi).
Na Ankh wiem, że przynajmniej jedna osoba czeka, więc jest wysoko w kolejce, ale nie chcę jeszcze zaczynać z racji, że na horyzoncie Łowcy i Distilled. Ktoś z Was może czeka na jakiś inny insert z moich planów?

EDIT: Ankh wypada z planów. Przemyślałem sprawę i wystawiłem go na sprzedaż, w komentarzu niżej wstawiłem link do moim zdaniem dobrego insertu. Ankh miejsca zajmować będzie sporo nawet z insertem (2 pudełka), a fanem figurek wielkim nie jestem (a 3/4 tej gry to figurki, gra by u mnie prawdopodobnie została gdyby zamiast nich były meeple lub bardzo małe figurki). Ankh mi się spodobał, ale nie na tyle by był dla mnie diamentem, a głównie takie planszówki zostawiam w kolekcji, szczególnie gdy już miejsca zaczyna brakować, a obecnie miejsca niestety nie mam. Insert być może powstanie, nie jest to sprawa przesądzona, bo być może nie uda się tej gry sprzedać, ale na ten moment jest na liście sprzedażowej, więc wyleciał z planów.

Mam nadzieję, że insert do Robinsona się spodoba, a jeśli drukarki nie masz to zapraszam do innego tematu, który niedawno założyłem: (SU) Inserty z drukarki 3d by Sortirus - tam oferuję usługę druku moich insertów.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2024, 07:51 przez sortirus, łącznie zmieniany 3 razy.
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
sinbad78
Has thanked: 27 times
Been thanked: 88 times

Re: Inserty zrobione na drukarce 3d by Sortirus

Post autor: sinbad78 »

annnnkkkhhh PLSSSSS
Awatar użytkownika
sortirus

sinbad78 pisze: 20 paź 2024, 00:00 annnnkkkhhh PLSSSSS
Powiem szczerze, poświęciłem teraz trochę czasu na research i miałem już pisać, że zacznę w kolejnym tygodniu. Znalazłem natomiast ten insert: https://www.thingiverse.com/thing:5388635, który wydaje się dosyć dobry i nie wiem, czy będę w stanie coś lepszego zrobić, a swoje inserty robię dlatego, że jestem pewien, że coś mogę zrobić lepiej. Dodatkowo przy BRW:R, które też zawiera mnóstwo figurek męczyłem się niesamowicie, dlatego tak z tym insertem zwlekałem. Przemyślałem kwestię Ankha i szczerze nie wiem, czy się pojawi insert do gry z racji, że grę postanowiłem wystawić na sprzedaż (głównie przez to, że miejsce się u mnie na planszówki skończyło, a Ankh nie jest u mnie popularną grą). Być może coś się zmieni w przyszłości, jeśli gry się nie uda sprzedać i wpadnę na jakiś pomysł jak to fajnie zorganizować, ale na ten moment insert do Ankh stoi pod dużym znakiem zapytania.
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
sasquach
Has thanked: 983 times
Been thanked: 623 times

Post autor: sasquach »

Nie wiem jak cenowo wychodzi ten zalinkowany insert do Ankha, ale zdecydowanie polecam ten:
https://laserox.net/products/ankh-organizer
Każde bóstwo ma swoje osobne pudełeczko, więc setup jest znacznie prostszy niż w tym drukowany.
Awatar użytkownika
sortirus

sasquach pisze: 20 paź 2024, 02:32 Nie wiem jak cenowo wychodzi ten zalinkowany insert do Ankha, ale zdecydowanie polecam ten:
https://laserox.net/products/ankh-organizer
Każde bóstwo ma swoje osobne pudełeczko, więc setup jest znacznie prostszy niż w tym drukowany.
Tego co poleciłem nie sprawdzałem ile wyniesie, ale jakbym miał na oko ocenić to prawdopodobnie będą to okolice 3kg, być może nawet mniej, więc cenowo myślę, że 150-270zł (zależy jaki filament). Insert laserox zdecydowanie lepszy, no ale też zdecydowanie droższy :D
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
Lomik
Has thanked: 11 times
Been thanked: 23 times

Post autor: Lomik »

Awatar użytkownika
sortirus

Inserty by Sortirus - Scythe Legendary Box ALL IN aktualizacja

Cześć! Nie sądziłem, że tak szybko się tu pojawię, szczególnie, że gra nie należy do tych najmniejszych, no ale szybko poszło :D, przed Wami zaktualizowany insert do Scythe:
printables

Co się zmieniło:
  • udało się zaoszczędzić 300g filamentu! Wcześniej podawałem, że wersja 1 pochłania 2350g, na obecnych ustawieniach pokazywało mi 1937g, nowa wersja potrzebuje 1637g,
  • poprzednia wersja miała aż 3 warstwy insertu, sporo rzeczy trzeba było wyjąć by dotrzeć do frakcji znajdujących się na samym dole. Teraz są tylko 2 warstwy (a raczej 1.5), gdzie górną warstwę zawsze się wyjmuje (bo to monety, zasoby i karty bitwy), więc o wiele szybciej i łatwiej można się dostać do czegokolwiek,
  • wspiera pionowe przechowywanie,
  • wspiera koszulki 70 micron (nawet na kartonowych kaflach),
  • 2 pojemniki setupowe, jeden główny, jeden do Fenrisa,
  • ulepszone pojemniki frakcji, po pierwsze mechy już nie powinny latać w pudełku, po drugie jest o wiele więcej miejsca na wszelkie znaczniki, budynki itd., po trzecie - teraz układa się je pionowo w pudełku, dzięki czemu jest o wiele łatwiejszy i szybszy dostęp do nich. Jedyny minus - figurka postaci jest razem z wszystkimi innymi znacznikami, więc będzie sobie latać,
  • 2 pojemniki na karty eksploracji - jeden na te z podstawki + promo, drugi na ten dodatek z nową talią,
  • 2 pojemniki na monety i zasoby, można rozdzielić teraz zarówno monety jak i zasoby pomiędzy te dwa pojemniki i jeden pojemnik położyć po jednej stronie stołu, drugi po drugiej,
  • 1 pojemnik na karty do bitwy + żetony eksploracji.
Wymagania:
  • około 1637g - jak zawsze, zależy od konfiguracji. Moja konfiguracja to - infill 15% gyroid, 2 ściany, 3 bottom, 5 top layers.
  • łóżko 240mm x 166mm (być może da radę zmniejszyć do 220mm poprzez obrócenie pojemnika na karty bitwy).
Tak jak ostatnio pisałem, nie planowałem tak szybko robić aktualizacji, ale coś mnie natchnęło i wyjątkowo szybko poszło. Pamiętam, że byłem dumny z pierwszej wersji, ale od tamtego czasu moje umiejętności skoczyły w górę i teraz ten insert był taką skazą na moim wizerunku :D. Udało się zdecydowanie go naprawić jak i przewyższyć moje oczekiwania, jestem bardzo z tej wersji zadowolony i wątpię, że cokolwiek w przyszłości w nim zmienię (ewentualnie jakieś bardzo małe poprawki).

Przyszłe aktualizacje:
Spoiler:
Siadam do Zamków Burgundii. Myślę, że jestem w stanie trochę zmniejszyć wymagania filamentowe jak i zrobić miejsce na naklejki (chociaż jeszcze nie sprawdzałem, może mieszczą się i w obecnej wersji). Prawdopodobnie zastąpię większość modeli, ale część z nich będzie pewnie nieznacznie zmieniona - głównie dodam dziury w ścianach by zmniejszyć wymagania.

Plany:
Spoiler:
Nucleum wskoczyło do planów i to na samą górę listy. Grę zamówiłem jak i wszystkie dodatki, promo itd. do niej, jak tylko gra przyjdzie (prawdopodobnie w kolejnym tygodniu) to zacznę prace. Jak tylko przyjdą dodatki zamówione w przedsprzedaży to prace skończę ;).

Mam nadzieję, że insert do Scythe się spodoba, a jeśli drukarki nie masz to zapraszam do innego tematu, który niedawno założyłem: (SU) Inserty z drukarki 3d by Sortirus - tam oferuję usługę druku moich insertów.
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
sortirus

Inserty by Sortirus - Zamki Burgundii SE aktualizacja

Cześć! Idę jak burza :D, przed Wami zaktualizowany insert do Zamków Burgundii:
printables

Co się zmieniło:
  • udało się zaoszczędzić 180g filamentu! Wcześniej podawałem, że wersja 1 pochłania 1100g, na obecnych ustawieniach pokazywało mi 890g, nowa wersja potrzebuje 707g,
  • głównym celem tej aktualizacji było zapewnienie miejsca na naklejki, w poprzedniej wersji hexy z naklejkami wchodziły na styk, w tej dodałem trochę więcej miejsca,
  • połączyłem modele, które wcześniej były podzielone na 2 części w jeden, tak by zaoszczędzić filamentu i niepotrzebnego klejenia. Są one podobnych rozmiarów co te w wersji 1, więc jak ktoś ma mniejszą drukarkę to może wydrukować stare wersje tych modeli lub pociąć je w slicerze,
  • jest trochę więcej miejsca na monety, robotników, plansze winnic, o wiele więcej miejsca na tarcze i bonusowe żetony z dodatku.
Wymagania:
  • około 707g - jak zawsze, zależy od konfiguracji. Moja konfiguracja to - infill 15% gyroid, 2 ściany, 3 bottom, 5 top layers.
  • łóżko 253mm x 200mm (największe modele można z łatwością pociąć w slicerze lub skorzystać z modeli z wersji pierwszej, ale będą one bardziej filamentożerne).
Funkcjonalnie za dużo tu się nie zmieniło, tylko i wyłącznie jest ciut więcej miejsca na niektóre rzeczy. Na printables dodałem poradnik aktualizacji, co trzeba przedrukować by wspierać naklejki.

Przyszłe aktualizacje:
Spoiler:
Dice Settlers zacząłem, a tak właściwie to prawie kończę. Póki co pokazuje, że insert będzie wymagał... 20g mniej filamentu, wiem, dużo :lol:. Postanowiłem zamiast gonić w tym przypadku za mniejszymi cyferkami to zwiększyć trochę funkcjonalność - dodać pojemniki gracza. Insert pojawi się prawdopodobnie w kolejny weekend.

Plany:
Spoiler:
Tak jak pisałem, w tym tygodniu gra powinna przyjść więc zacznę pracę. Chciałbym je skończyć jak najszybciej, ale kiedy dokładnie to zależy od tego kiedy przyjdą najnowsze dodatki.

Mam nadzieję, że insert do Zamków Burgundii się spodoba, a jeśli drukarki nie masz to zapraszam do innego tematu, który niedawno założyłem: (SU) Inserty z drukarki 3d by Sortirus - tam oferuję usługę druku moich insertów.
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
Awatar użytkownika
sortirus

Inserty by Sortirus - Dice Settlers aktualizacja

Cześć! Dzisiaj obiecana aktualizacja do Dice Settlers:
printables

Co się zmieniło:
  • udało się zaoszczędzić 70g filamentu! Wcześniej podawałem, że wersja 1 pochłania 900g, na obecnych ustawieniach pokazywało mi 777g, nowa wersja potrzebuje 705g,
  • głównym celem tej aktualizacji było zmniejszenie wymagań filamentowych. Średnio mi to poszło :lol:, ale głównie dlatego, że postanowiłem trochę rzeczy pozmieniać,
  • połączyłem kilka pojemników w setup holder,
  • dodałem oddzielne pojemniki dla każdego gracza,
  • insert jest teraz jedno poziomowy, więc łatwiej wszystko odłożyć do pudełka.
Wymagania:
  • około 705g - jak zawsze, zależy od konfiguracji. Moja konfiguracja to - infill 15% gyroid, 2 ściany, 3 bottom, 5 top layers.
  • łóżko 196mm x 134mm.
Cieszę się, że się udało te 70g obciąć, bo początkowo wychodziło, że uda się co najwyżej 20g. Fajnie, że udało się też dodać te pojemniki gracza. Prawdopodobnie to już ostatnia wersja, bo nie sądzę, że pojawią się jakieś dodatki. Mam jednak w głowie pomysł robienia swoich komponentów, tutaj np. przydałaby się kompaktowa plansza gracza, ale chciałbym by to było "jakościowe", czyli tekturka. Powoli się rozglądam czy jest jakaś zautomatyzowana opcja konsumencka na robienie własnych komponentów, więc być może w przyszłości pojawią się jakieś aktualizacje do innych insertów, by te komponenty pomieścić, ale to raczej daleka przyszłość.

Przyszłe aktualizacje:
Spoiler:
Pojawiła się nowa pozycja - ISS Vanguard, ale zacznę nad nią pracę dopiero jak przyjdzie dodatek. Circadians ma najmniejszy priorytet, może się to zmienić, ale na ten moment nie mam go w planach na najbliższe miesiące. Nie chcę jeszcze na listę dodawać kilku pozycji, np. Nemesis - nie wiem czy będę chciał robić aktualizację, bo to już "stara" gra (z racji nowych wersji), jakbym robił to chciałbym uwzględnić te "komiksy", Mage Knight - czekam na najnowszy dodatek, o ile się po polsku pojawi, jeśli tak, to będzie ogromna przebudowa insertu, będę chciał zdecydowanie obniżyć wymagania filamentowe i uprościć wydruk.

Plany:
Spoiler:
Nucleum prace rozpoczęte, ale dalej czekam na ostatni dodatek - Court of Progress, dopiero go otrzymam za 2-3 tygodnie. Na szczęście większość komponentów jest podobnych, więc na spokojnie mogę nad insertem pracować. Plany się zmieniają dynamicznie, więc nie mogę obiecać, ale obecnie planuje większość rzeczy wrzucić do pudełka od podstawki a plansze, instrukcje i mini plansze - do pudełka od dowolnego dodatku. Z funkcjonalnych usprawnień - będzie oczywiście, jak zawsze - pojemnik dla każdego gracza, będzie też dashboard eksperymentu, tak by można kafle wysuwać i całość przechowywać w pudełku.

Hrabstwo Harrow udało się zagrać no i gra jest bardzo fajna, zasługuje na insert. Gra awansowała o kilka pozycji na liście, ale raczej prędko się nie pojawi, na horyzoncie gry, które bardziej insertu potrzebują. Głównie będę chciał zrobić jedno lub 1.5 poziomowy insert, tak by nie trzeba było większości rzeczy wyjmować by dostać się do tego, co chcemy.

Pojawił się Trickerion - no musiałem kupić :lol:. Miałem analizować przed kupnem, ale po zobaczeniu ceny - nie mogłem nie kupić. Słyszałem, że słabo mieści koszulki, na szybko też spojrzałem na jakiś unboxing i niektóre rzeczy są w woreczkach, więc prawdopodobnie insert się pojawi, ale nie obiecuję, czekam aż przyjdzie.

Na tą chwilę po Nucleum jestem prawie pewny, że zajmę się Destylatami, ale wszystko zależy od tego, czy faktycznie Destylaty przyjdą w listopadzie. Jeśli coś się pojawi wcześniej i skończę Nucleum, to być może zajmę się czymś innym.

Mam nadzieję, że insert do Dice Settlers się spodoba, a jeśli drukarki nie masz to zapraszam do innego tematu, który niedawno założyłem: (SU) Inserty z drukarki 3d by Sortirus - tam oferuję usługę druku moich insertów.
Moja kolekcja
Printables Thingiverse
ODPOWIEDZ