Szukam gry

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Micaet

Szukam gry

Post autor: Micaet »

Witam,

poszukuję gry... Szczerze mam dosyć mało wymagań ale dużo tropów.
1.Przede wszystkim nie może być to deck builder
2.Język Polski
3. Cena nie gra roli ale z wyczuciem (lekko ponad 500 max jeśli np gra ma dodatki).
4.Preferowany styl fantasy/rysunkowy. Coś jak Root czy Spirit Island
5. Ilość graczy 1/2-4/5

Jeśli coś mi jeszcze przyjdzie do głowy/ zobaczę jakieś pytania, żeby zawężyć te ogólne rozważania to zedytuję.
Z góry dziękuję za pomoc bardziej wtajemniczonych użytkowników. :D
agt
Has thanked: 916 times
Been thanked: 511 times

Re: Szukam gry

Post autor: agt »

Jesli masz jakieś wymagania odnośnie trudności/ciężaru (np. w skali BGG) oraz czasu rozgrywki to na pewno pomoże ich podanie.

A także, jeśli to gra dla Ciebie, to w jakie gry już grałeś i które się spodobały, a które nie.
Micaet

Post autor: Micaet »

agt pisze: 06 paź 2024, 21:33 Jesli masz jakieś wymagania odnośnie trudności/ciężaru (np. w skali BGG) oraz czasu rozgrywki to na pewno pomoże ich podanie.

A także, jeśli to gra dla Ciebie, to w jakie gry już grałeś i które się spodobały, a które nie.
Jeśli chodzi o trudność to najprawdopodobniej coś na pograniczu medium/medium heavy (skala BGG), ale pewnie bliżej medium.

Jestem fanem gier do około 40 min na gracza. Wolę zagrać na dłuższym spotkaniu w 2 gry, a nie jedną długą.

Ogrywałem już kilka tytułów na różnym poziomie spektrum. Brzdęk (akurat Katakumby) jest dla mnie przyjemną grą (ale grałem w go tyle razy, że muszę zrobić od niego i gatunku przerwę). Twilight Imperium mimo, że też bardzo przyjemne to stosunek czasu i sił do przyjemności jest zdecydowanie za mały. Root mimo swojego skomplikowania urzekł mnie ilością "różnych" gampleyów i stylem. Co-opy Nemesis (obie części) i Spirit Island też mają coś w sobie ciekawego, ale myślę, że szczególnie ten drugi na dłuższą metę może się znudzić (chociaż oczywiście to tylko przemyślenie), ze względu na brak dodatków (po polsku), które urozmaicają rozgrywkę (Ale to dopiero po bardzo wielu grach). W Nemesisie jest jednak ta mechanika przeszkadzania współtowarzyszom/ sabotażowania. Diuna Imperium zupełnie mi nie podeszła. Myślę, że jedyny typ gier w jaki nie grałem to typowa gra euro, chyba że nie do końca wiem co to oznacza.

Jeśli z ww miałbym zrobić subiektywny ranking:
1.Nemesis / Root
2. Brzdęk/Spirit Island
3.Wonderland's War (Niby ładna ale po prostu mi nie pasowała sama gra)
4.TI
5. Diuna Imperium

Grałem jeszcze w karcianki (Res Arcana, Imperium Antyk, Unmatched) ale obecnie szukam gry planszowej

Mam ten problem/szczęście, że znajomi posiadają dosyć spore kolekcje przez co mogłem w te tytuły zagrać mimo ich ceny.
MowMiStefan
Has thanked: 142 times
Been thanked: 318 times

Post autor: MowMiStefan »

Patrzac na top 1 i zestawienie z WW mam wrazenie, ze moglyby sie Tobie spodobac gry konfrontacyjne z negatywna interakcja. Widzialbym tu (w nawiasie sugerowana liczba graczy):
1. Trylogie Matagota: Kemet (3-5), Cyklady (4-6), Inis (3-4)
2. W zaleznosci od ilosci graczy: Bloodrage (4+), Ankh (2-2)
3. Grzech nie podac Tyranow Podmroku (2-4), ktorzy maja troche z brzdeka, troche z area control - no ale tu buduje sie deck, wiec….
4. Nie moge tez nie wspomniec mojej Top 3 gry: Pan Lodowego Ogrodu (4-4)
5. Spojrzalbym tez na Scythe (2-7) z dodatkoem Fenris Powstaje.

I w sumie to chyba na start do przejrzenia :)
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 303 times
Been thanked: 842 times

Post autor: arturmarek »

Ja bym nie szukał żadnych "ukrytych perełek" tylko przeanalizował TOP10 BGG i wybrał to na co masz ochotę:
1. Brass - fenomenalne gra ekonomiczna. Jeżeli często grasz w 2, to pewnie bym bardziej polecał wersję Lancashire.
2-3,10. Pandemic legacy, Gloomhaven - pytanie czy masz stałą ekipę. Jeśli tak, to każda z tych gier będzie super doświadczeniem kampanijnym. Oczywiście "duży GH" to wielka kobyła i trzeba wiedzieć na co się piszesz (ok. 50 scenariuszy do zagrania z prawie 100 w grze, pewnie 100+h)
4, 7. Ark Nova, Terraformacja Marsa - to bardziej karcianki, ale za to z "rozmachem". Ja wolę Terraformację, ale wysoko-poziomowo to podobne gry.
8-9. Wojna o Pierścień, SW: Rebelia - dwie gigantyczne dwuosobówki. Dalekie od 40min/gracza.

Myślę, że jeśli któraś "styl" którejś z tych gier Cię interesuje na ten moment to jest duża szansa, że będzie dobrym wyborem. Z "typowych" euro poleciłbym Projekt Gaja. Są jeszcze gry, których ważnym elelementem jest fabuła i tutaj mogę polecić dwie zupełnie różne- Tainted Grail oraz Detektyw.
Bulva
Has thanked: 118 times
Been thanked: 55 times

Post autor: Bulva »

Projekt Gaja (jak ktoś woli kosmos) lub ciut mniej wymagająca Era Innowacji (jak ktoś woli klimaty fantazy).
W obu grach nie ma klimatu - ale to jedne z najdoskonalszych gier Euro, jakie chyba istnieją (z przewagą Gai) :wink:
ODPOWIEDZ