Mythic Games

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1152 times
Been thanked: 2365 times

Re: Mythic Games

Post autor: Ardel12 »

loaru pisze: 04 paź 2024, 15:12 A mogli jak Lazy Squire Games przy Stormsunder wydawać updejt co miesiąc, że testują kilka kart i tak ciągnąć temat latami :mrgreen:
W ostatniej aktualizacji napisali, że w kolejnej podzielą się w końcu planem, więc zobaczymy. KDM też trwał w limbo wiele lat, a teraz dostaję dodatek co pół roku. LSG jakby przestali dawać te aktualizacje, to by ludzie zapomnieli, więc jakby firma miała się zwinąć to nie wiem w jakim celu mieliby to utrzymać, chyba tylko po to by dalej jako LSG produkować figurki do innych gier.

Nie bronię ich, odwalają totalną manianę, ale jeszcze jest jakaś opcja dowozu.
manicminer
Has thanked: 88 times
Been thanked: 130 times

Post autor: manicminer »

KDM miał rzeszę fanów i świetne figurki, które utrzymały Pootsa na powierzchni. Mythic miał tylko KSy, pandemia i inflacja ich zabiła. Myślę, że z LSG jest podobnie. Problemem nie jest , że oni nie chcieli, problemem zawsze była wielkość projektów, DD to był bardzo duży projekt z kupą figurek, udało im się z core, ale z wave 2 już nie. A Stormsunder nie miał tego szczęścia, wątpię by coś im zostało na produkcję, więc nie zdziwię się jak następny update wyjdzie z opóźnieniem, a w nim nie będzie dobrego info.
Leo okradł tysiące osób i powinien siedzieć, tylko prawo jest kulawe i KS nic nie gwarantuje, mimo że vat musisz płacić teraz jak w sklepie.
Awatar użytkownika
Ardel12
Has thanked: 1152 times
Been thanked: 2365 times

Post autor: Ardel12 »

manicminer pisze: 05 paź 2024, 13:25 KDM miał rzeszę fanów i świetne figurki, które utrzymały Pootsa na powierzchni. Mythic miał tylko KSy, pandemia i inflacja ich zabiła. Myślę, że z LSG jest podobnie. Problemem nie jest , że oni nie chcieli, problemem zawsze była wielkość projektów, DD to był bardzo duży projekt z kupą figurek, udało im się z core, ale z wave 2 już nie. A Stormsunder nie miał tego szczęścia, wątpię by coś im zostało na produkcję, więc nie zdziwię się jak następny update wyjdzie z opóźnieniem, a w nim nie będzie dobrego info.
Leo okradł tysiące osób i powinien siedzieć, tylko prawo jest kulawe i KS nic nie gwarantuje, mimo że vat musisz płacić teraz jak w sklepie.
LMS ma poboczne roboty, gdzie tworzą i sprzedają figurki, więc mogą z tego ciągnąć szmal na utrzymanie, ale zgadzam się, że fanów jak KDM nie mają i po tym nigdy mieć nie będą. Ja na szczęście wsparłem samą podstawkę acz nie powiem,.że nie byłem blisko wrzucenia all on,.bo zaprezentowany świat jak i mechaniki mnie kupiły. Potencjał jest ogromny, ale zanim wypchną, jeśli w ogóle, to już może to być nudne i odtwórcze.

Popieram, Mythic karnie powinien beknac, głównie za to sprzedawanie rzeczy ze sklepu,.których nie posiadają oraz wyciąganie kasy za opłaconą grę. Oczywiście nie popieram życzeń śmierci jakie sie pojawiają.
Zonexir
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Zonexir »

Dobrze, że z all-ina chociaż pierwsza fala do mnie przyszła.

Mam nadzieje że jeszcze nie wszystko stracone i jest szansa na wysyłkę drugiej fali oraz lokalną realizacje.

Jak to z kumplem obgadaliśmy przy pierwszym "wyłudzaniu na wysyłki", będą prosić o kasę, to będziemy marudzić ale i tak zapłacimy, po czym zostanie nam czekanie i modły by dowieźli
Awatar użytkownika
Shodan
Has thanked: 487 times
Been thanked: 464 times

Post autor: Shodan »

A ktoś orientuje się jaka skala problemu jest z polską przedsprzedażą DD przez Lukrum, gdyby jednak nie dowieźli i musieli oddać kasę? Czy nie ma ryzyka, że Mythic pociągnie wtedy za sobą LG?
Awatar użytkownika
Wildcard
Has thanked: 165 times
Been thanked: 89 times

Post autor: Wildcard »

Raczej bym sie nie obawial ze LDG zbankrutuje bo beda musieli oddac troche kasy za przedsprzedaz jednej gry :)
Awatar użytkownika
Padre
Has thanked: 21 times
Been thanked: 177 times

Post autor: Padre »

Leonidas V. zwyczajnie kryje d*psko, bo przewały MG wyszły spod wspieraczkowego parasola i zacumowały bliżej pierdla. Nie da się zasłonić KS-ową mantrą o braku gwarancji i nie byciu sklepem kiedy zbierasz pieniądze za VAT nieistniejącego produktu, a twój sklep nie realizuje opłaconych zamówień.

Ja tę płaczliwą wypowiedź zawodowego oszusta odbieram jako pokazanie wspierającym środkowego palca. Znowu. "Nic nie dostaniecie, nic nam nie udowodnicie, a ja właśnie rozkręcam nową firmę ze 100k kapitału na start. Sorry, not sorry".
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 341 times
Been thanked: 403 times

Post autor: sliff »

Jedyna co jest wiarygodne w tym oświadczeniu to to że kasa przepadła na amen.

Reszta to typowe dla oszustów rozmywanie odpowiedzialności i stawianie się w roli ofiary.

Oglądałem niedawno dokument "Król Zanzibaru" i tam schemat wygląda identycznie. Budowa spirali gdzie kolejne wpłaty idą na spłacanie aktualnych długów, kłamiąc i oszukując tak długo jak się tylko da.
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3521 times
Been thanked: 3546 times

Post autor: japanczyk »

Shodan pisze: 06 paź 2024, 10:24 A ktoś orientuje się jaka skala problemu jest z polską przedsprzedażą DD przez Lukrum, gdyby jednak nie dowieźli i musieli oddać kasę? Czy nie ma ryzyka, że Mythic pociągnie wtedy za sobą LG?
Zadna, Lucrum zwroci caly hajs - takie prawo polskie przedsprzedazy
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1441 times
Been thanked: 978 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

japanczyk pisze: 06 paź 2024, 17:40
Shodan pisze: 06 paź 2024, 10:24 A ktoś orientuje się jaka skala problemu jest z polską przedsprzedażą DD przez Lukrum, gdyby jednak nie dowieźli i musieli oddać kasę? Czy nie ma ryzyka, że Mythic pociągnie wtedy za sobą LG?
Zadna, Lucrum zwroci caly hajs - takie prawo polskie przedsprzedazy
Dla klientów owszem, ale lucrum tę kasę mogło już zainwestować w coś :)
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

Hardkor pisze: 06 paź 2024, 22:47 Dla klientów owszem, ale lucrum tę kasę mogło już zainwestować w coś :)
No to niestety cena prowadzenia biznesu - na pewno Leser pisal ze poświęcił czas na tłumaczenie, pytanie jakie koszta ponieśli jeśli produkcja i jeszcze nie ruszyla
manicminer

sliff pisze: 06 paź 2024, 16:09 Jedyna co jest wiarygodne w tym oświadczeniu to to że kasa przepadła na amen.

Reszta to typowe dla oszustów rozmywanie odpowiedzialności i stawianie się w roli ofiary.

Oglądałem niedawno dokument "Król Zanzibaru" i tam schemat wygląda identycznie. Budowa spirali gdzie kolejne wpłaty idą na spłacanie aktualnych długów, kłamiąc i oszukując tak długo jak się tylko da.
Brzmi jak biznesy firm na KS i GF, może ludzie się obudzą jak zaczną tracić kasę. Karuzela się kręci jak kasa ciągle płynie, jednak większy zgrzyt i ludzi wywali z foteli na twarz.
Jdn
Has thanked: 65 times
Been thanked: 49 times

Post autor: Jdn »

manicminer pisze: 08 paź 2024, 15:27
sliff pisze: 06 paź 2024, 16:09 Jedyna co jest wiarygodne w tym oświadczeniu to to że kasa przepadła na amen.

Brzmi jak biznesy firm na KS i GF, może ludzie się obudzą jak zaczną tracić kasę. Karuzela się kręci jak kasa ciągle płynie, jednak większy zgrzyt i ludzi wywali z foteli na twarz.
Nie do końca masz rację. Wydaje mi się że przebitka na grach nie jest 5 czy 10%. Więc tam naprawdę trzeba zaszaleć by nie dowieźć gry. Widać to szczególnie po mniejszych grach zobacz jak często one wychodzą tylko nakładem wydawnictwa i jak dużo mają często w środku. Po prostu wiele firm za szybko osiąga za duży pułap sprzedażowy, to powoduje że muszą na już zwiększyć moce produkcyjne. I dla obecnego tytułu wszystko jest ok, ale jak któryś nie wypali to w pewnym momencie jest problem, jak ktoś nie pierwszy biznes prowadzi to nie wyłoży tego, ale jak to pierwsza firma i wszystkim dał kontrakty na 2lata lub UoP to niestety nie nadaje się do biznesu i lepiej by to wyłożył teraz mniej ofiar będzie.
manicminer

[
Spoiler:
Tylko ja właśnie nie mówię o mniejszych grach, tylko molochach pokroju DD, stormsunder, Kingdom of Forlon i kilku innych. Gdzie twórcy zakładają, że projekt skończą w 2 lata, a po 4 nadal, robią. Jak zakładasz dwa lata, robisz dwa razy dłużej, to koszt chyba też rośnie, co nie? Wystarczy po drodze inflacja 20% i masz problem. Albo robisz masówkę jak Ludus, kilka projektów się poślizgnie i już lecisz.
Plastik kosztuje...
A teraz jeszcze dochodzi kryzys w Chinach, gdzie możesz załapać się na bankructwo producenta...
Ryzyko jest duże, a ludzie nawet nie dopuszczają do myśli, że stracą kasę.
Złoty okres wspieraczek skończył się wraz z covid i vat w EU.
Awatar użytkownika
Padre
Has thanked: 21 times
Been thanked: 177 times

Post autor: Padre »

Ciekawostka: Mythic Games się zwija. To dalej może być przewał, bo zdaje się, że Leo V. ma firmę zarejestrowaną w Luksemburgu.

https://annonces-legales.leparisien.fr/ ... 2285e239c3

"Under the minutes of the extraordinary general meeting dated October 1, 2024, the partners of the company MYTHIC GAMES FRANCE SARL with capital of €2,000, whose registered office is located at 17Bis Rue de Sofia in 75018 PARIS, registered 843 586 348 RCS PARIS, have decided on the early dissolution of the Company as of the same day and its liquidation and appointed as Liquidator Mr. Pascal Léonidas VESPERINI residing at 14 Rue d'Orsel in 750148 PARIS, previously manager of the company, with the broadest powers to carry out the liquidation operations and achieve its closure. The headquarters of the liquidation has been set at 17Bis Rue de Sofia in 75018 PARIS, address to which all correspondence must be sent, and acts and documents relating to the liquidation must be notified. The filing of acts and documents relating to the liquidation will be made at the RCS PARIS.(...)"
tommyray
Has thanked: 461 times
Been thanked: 693 times
Kontakt:

Post autor: tommyray »

manicminer pisze: 12 paź 2024, 08:36 Złoty okres wspieraczek skończył się wraz z covid i vat w EU.
Złota era zawsze była wczoraj…
Masz jakieś statystyki do poparcia tej tezy? Ilość projektów, zebrane fundusze, ilość wsparć?
Inaczej to takie gadanie starego, że groch to tylko samemu łuskany bo z puszki śmierdzi, woda tylko ze studni, a mleko tylko od kóz z własnej obory. Nie widzę jakoś zwijania się KS lub GF. Ale analityki, które temu zaprzeczą chętnie poznam.
toblakai
Has thanked: 318 times
Been thanked: 330 times

Post autor: toblakai »

Kolega chyba raczej stwierdził to w kontekście 'było taniej' - bo tutaj faktycznie poszło w górę ze względu na VAT i koszty dostawy.

Aczkolwiek jednocześnie mam wrażenie, że walory produkcyjne też poszły w górę - dane z 'Instytutu Widzi Mi Się' ;)
manicminer

tommyray pisze: 14 paź 2024, 12:58
manicminer pisze: 12 paź 2024, 08:36 Złoty okres wspieraczek skończył się wraz z covid i vat w EU.
Złota era zawsze była wczoraj…
Masz jakieś statystyki do poparcia tej tezy? Ilość projektów, zebrane fundusze, ilość wsparć?
Inaczej to takie gadanie starego, że groch to tylko samemu łuskany bo z puszki śmierdzi, woda tylko ze studni, a mleko tylko od kóz z własnej obory. Nie widzę jakoś zwijania się KS lub GF. Ale analityki, które temu zaprzeczą chętnie poznam.
Za dużo mądrości wylewa się z twojego posta, jak mam z tym polemizować? wybacz malutkiemu.
Raztel
Has thanked: 4 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Raztel »

Ogólnie ciekawa sprawa pojawił się insider na discordzie Mythic który twierdził ze druga fala jest gotowa i produkcja miała ruszyć w Maju ale Luxemburg wbił i wyszyścili fundusze w związku z długami przez co wszystko zostało zatrzymane, teoretycznie wszystko istnieje ale stracili kasę na produkcję przez długi xd
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1583 times
Been thanked: 1151 times

Post autor: garg »

Raztel pisze: 15 paź 2024, 16:33 Ogólnie ciekawa sprawa pojawił się insider na discordzie Mythic który twierdził ze druga fala jest gotowa i produkcja miała ruszyć w Maju ale Luxemburg wbił i wyszyścili fundusze w związku z długami przez co wszystko zostało zatrzymane, teoretycznie wszystko istnieje ale stracili kasę na produkcję przez długi xd
Niesamowite, jak dużo ludzie mogą wymyślić, żeby tylko nie wziąć odpowiedzialności za swoje postępowanie.

Luxemburg nie "wbijałby" na konto, gdyby spółka nie narobiła wcześniej długów.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator

garg pisze: 15 paź 2024, 17:05
Raztel pisze: 15 paź 2024, 16:33 Ogólnie ciekawa sprawa pojawił się insider na discordzie Mythic który twierdził ze druga fala jest gotowa i produkcja miała ruszyć w Maju ale Luxemburg wbił i wyszyścili fundusze w związku z długami przez co wszystko zostało zatrzymane, teoretycznie wszystko istnieje ale stracili kasę na produkcję przez długi xd
Niesamowite, jak dużo ludzie mogą wymyślić, żeby tylko nie wziąć odpowiedzialności za swoje postępowanie.

To jest truizm, no ale jednak uruchomienie procesu Unii Europejskiej moglo storpedowac srodki, ktore mieli zachowane na sfinalizowanie produkcji, co jednak jest niezalezne od nich
Ale nie powiem, ciekawa sytuacja, bo sam zglosilem z Anastyrem prosbe o refund ta droga :P
Awatar użytkownika
garg
Has thanked: 1583 times
Been thanked: 1151 times

Post autor: garg »

japanczyk pisze: 15 paź 2024, 22:37
garg pisze: 15 paź 2024, 17:05

To jest truizm, no ale jednak uruchomienie procesu Unii Europejskiej moglo storpedowac srodki, ktore mieli zachowane na sfinalizowanie produkcji, co jednak jest niezalezne od nich
Ale nie powiem, ciekawa sytuacja, bo sam zglosilem z Anastyrem prosbe o refund ta droga :P
To i tak było przelewanie z jednego dzbanka do drugiego - jeśli mieli odłożoną kasę na to, nie wystarczyłoby jej na coś innego. Czyli "wbicie" na konto z pewnością przyspieszyło nieuniknione i być może uwaliło jedną grę z kilku, które mieli dostarczyć.

Nadal wygląda to jak oszustwo przeprowadzone przez osobowość narcystyczną/psychopatyczną, która skłamała o jeden raz za dużo.
Mam / Sprzedam/wymienię
(Może nie wystawiłem, ale też chętnie wymienię)

Najstarszy offtop świata: Ceterum censeo Carthaginem esse delendam ;-)
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 588 times
Been thanked: 1547 times

Post autor: Leser »

Pewnie wszyscy zainteresowani Darkestem i tak zaglądają do wątku wydawniczego Lucrum. Jednak na wszelki wypadek: działamy i na razie wciąż trzymamy się stanowiska, że grę ze swojej strony dowieziemy. Potrzebujemy wciąż aneksu do umowy z Mythiciem. Jeżeli go klepną, mam nadzieję, że ruszymy z produkcją na własną rękę.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 341 times
Been thanked: 403 times

Post autor: sliff »

Leser pisze: 15 paź 2024, 23:20 Pewnie wszyscy zainteresowani Darkestem i tak zaglądają do wątku wydawniczego Lucrum. Jednak na wszelki wypadek: działamy i na razie wciąż trzymamy się stanowiska, że grę ze swojej strony dowieziemy. Potrzebujemy wciąż aneksu do umowy z Mythiciem. Jeżeli go klepną, mam nadzieję, że ruszymy z produkcją na własną rękę.
Wróbelki donoszą że Mythic w likwidacji także, za chwilę może nie być z kim aneksu podpisywać :(

Co do insajderskich informacji ciekawe, mieli kilka lat aby wszystko dowieźć i akurat w tak newralgicznym momencie im zły "luxemburg" przeszkodził. Najpewniej szyny były złe ...
Awatar użytkownika
Leser
Has thanked: 588 times
Been thanked: 1547 times

Post autor: Leser »

sliff pisze: 16 paź 2024, 01:33
Leser pisze: 15 paź 2024, 23:20 Pewnie wszyscy zainteresowani Darkestem i tak zaglądają do wątku wydawniczego Lucrum. Jednak na wszelki wypadek: działamy i na razie wciąż trzymamy się stanowiska, że grę ze swojej strony dowieziemy. Potrzebujemy wciąż aneksu do umowy z Mythiciem. Jeżeli go klepną, mam nadzieję, że ruszymy z produkcją na własną rękę.
Wróbelki donoszą że Mythic w likwidacji także, za chwilę może nie być z kim aneksu podpisywać :(

Co do insajderskich informacji ciekawe, mieli kilka lat aby wszystko dowieźć i akurat w tak newralgicznym momencie im zły "luxemburg" przeszkodził. Najpewniej szyny były złe ...
Wiemy o tym. Trochę szerzej odniosłem się do tematu w stosowniejszym wątku wydawniczym.
I rozjarzam się na mgnienie w uśmiechu z tych, co to trzeba mieć ten polor we krwi, żeby zmieścić bez pośpiechu pozdrowienie mimo energicznego pośpiechu przecież.
ODPOWIEDZ