Star Wars: The Deckbuilding Game (Caleb Grace)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- EsperanzaDMV
- Has thanked: 370 times
- Been thanked: 750 times
Re: Star Wars: The Deckbuilding Game (Caleb Grace)
Biorąc pod uwagę że pierwsza podstawka lata teraz na wyprzedażach po 90zl, to również poczekam aż cena sensownie spadnie. A jako fan pierwszej podstawki na pewno będę chciał kupić.
-
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 184 times
Bardzo elegancka mechanika. Człowiek czuje się oszukany jak dostanie bęcki od Luke'a lub Vadera więc te pierwszoplanowe postacie mają odpowiwdnią wagę. Tym bardziej doceniam Jawy, które potrafią mitygować losowość.
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to trochę zbyt mała dostępność anihilacji ( fajnie aby podstawowe transportowce mialy taką możliwość z automatu) jak i szczątkowa użyteczność okrętów, te żadko kiedy przetrwają do kolejnej rundy.
Strona imperium jest mało wyrazista w kwestii znanych postaci. Nie jest to wina gry a materiału źródłowego. Spodziewam się, że edycja Wojny Klonów będzie dużo lepsza w tej materii bo i materiału źródłowego jest więcej.
Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to trochę zbyt mała dostępność anihilacji ( fajnie aby podstawowe transportowce mialy taką możliwość z automatu) jak i szczątkowa użyteczność okrętów, te żadko kiedy przetrwają do kolejnej rundy.
Strona imperium jest mało wyrazista w kwestii znanych postaci. Nie jest to wina gry a materiału źródłowego. Spodziewam się, że edycja Wojny Klonów będzie dużo lepsza w tej materii bo i materiału źródłowego jest więcej.
- PytonZCatanu
- Has thanked: 2020 times
- Been thanked: 2623 times
Tak, niestety będzie to końcówka września (miesiąc później w stosunku do zapowiedzi).
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 27.03.2025
-
Czy Rebelia ma szanse wygrać w tej grze? Z 7 partii za nami i Rebelia nie była blisko zwycięstwa nawet raz.
Sojusz ma fajne mechaniki discardu, grania na moc ale z tępą siłą Galaktycznego Imperium nie ma, u nas w domu, szans.
Sojusz ma fajne mechaniki discardu, grania na moc ale z tępą siłą Galaktycznego Imperium nie ma, u nas w domu, szans.
- PytonZCatanu
Z moich statystyk wynika, że Rebelia wygrywa 33% partii (z 20). Wydaje się że jest trudniej (co jest nawet klimatycze), ale też nie tak że nie ma żadnych szans
-
- Has thanked: 137 times
- Been thanked: 103 times
U mnie przy kilkunastu partiach Rebelia wygrała ich ciut mniej, ale bywało, że o zwycięstwie w danej partii decydował dociąg kart na rynek, gdzie Imperium dość szybko dostało Vadera, a Luke czy Leia się nawet nie pojawili. Mimo to nie miałem wrażenia, że jedna ze stron jest dużo mocniejsza i w sumie planuję dokupić drugą część, jak tylko trafię na dobrą promkę.
Rabaty: Rebel 8%, Planszostrefa 10%, Mepel 4%.
U nas trochę ponad 10 partii i nie mamy wrażenia aby rebelia nie miała szans. Jest czasem nimi ciężej ale nie są bez szans. Inaczej gra się imperium a inaczej rebelia co akurat zaliczam na mocny plus
- EsperanzaDMV
Mam podobnie - trzeba tylko umieć grać Rebelią
Imperium jest pod tym względem prostsze, ponieważ tam jest tylko siepanie i brutalna siła. Zauważyłem, że przegrywam Rebelią jak chcę grać nią jak Imperium, czyli "na spokojnie, zbudujmy sobie najpierw odpowiednio talię". Im dłużej trwa gra, tym mniejsze szanse na gracz Rebelii.
W moim odczuciu (a wygrałem już sporo razy Rebelią), kluczowe jest jak najszybsze zamknięcie gry, absolutnie nie opłaca się przedłużać. Grając Imperium można sobie budować talię, neutralnymi jednostkami czy tymi dającymi zasoby (jest to nawet wskazane), natomiast Rebelia jeśli pójdzie w taką samą taktykę to przegra - i ma to nawet fabularny sens, wszak tak samo było w oryginalnej trylogii
Także moja rada:
- kupować dużo jednostek żądających dużo obrażeń zamiast zasobów. Generalnie pistolecik > kosteczka.
- karty neutralne kupować tylko, jeśli naprawdę nic innego już nie ma (ale nawet wtedy warto się zastanowić, czy nie lepiej zmarnować pozostałe zasoby a mieć mniej zapchaną talię)
- dbać o unikalne karty w swojej talii - nie wszystkie są drogie, a kilka z nich się ładnie kombuje jak są inne unikalne obok na stole. Chociażby taki Chewbacca czy postacie z Rogue One.
- dobieranie kart, X-Wing is your friend. Oraz wszystkie inne z tą opcją.
To taka garść porad jak grać Rebelią ode mnie, może komuś pomoże odwrócić szalę zwycięstwa

W moim odczuciu (a wygrałem już sporo razy Rebelią), kluczowe jest jak najszybsze zamknięcie gry, absolutnie nie opłaca się przedłużać. Grając Imperium można sobie budować talię, neutralnymi jednostkami czy tymi dającymi zasoby (jest to nawet wskazane), natomiast Rebelia jeśli pójdzie w taką samą taktykę to przegra - i ma to nawet fabularny sens, wszak tak samo było w oryginalnej trylogii

Także moja rada:
- kupować dużo jednostek żądających dużo obrażeń zamiast zasobów. Generalnie pistolecik > kosteczka.
- karty neutralne kupować tylko, jeśli naprawdę nic innego już nie ma (ale nawet wtedy warto się zastanowić, czy nie lepiej zmarnować pozostałe zasoby a mieć mniej zapchaną talię)
- dbać o unikalne karty w swojej talii - nie wszystkie są drogie, a kilka z nich się ładnie kombuje jak są inne unikalne obok na stole. Chociażby taki Chewbacca czy postacie z Rogue One.
- dobieranie kart, X-Wing is your friend. Oraz wszystkie inne z tą opcją.
To taka garść porad jak grać Rebelią ode mnie, może komuś pomoże odwrócić szalę zwycięstwa

- PytonZCatanu
Ja lubię te rebelianckie bombowce zmuszające do zrzucania karty przez imperium. Jest ich kilka, jak zakupisz 2-3 na początku gry to mega utrudnia rozwinięcie skrzydeł przeciwnikowi i jest dla niego psychicznie irytujące 
-
Udało mi się. Rzutem na taśmę, mając tą planetę, co za odrzucenie karty zadaje DMG planecie imperium, gdy doszły mi 2 karty wyrzucające przeciwnikowi karty z ręki. Co więcej, jakby doszła mi tylko jedna, to Bobba F. w towarzystwie 2 AT-ST i jednego myśliwca, na hita by mi zdjeli ostatnią bazę.
Rebelia - idealne frakcja dla ojców - wygrać można tylko fartem
Rebelia - idealne frakcja dla ojców - wygrać można tylko fartem

- PytonZCatanu
Znalazłem ciekawy insert. Według opisu na stronie po zakupie 2 insertów jesteśmy w stanie trzymać grę w jednym pudełku. Link:
A na pytanie czy pierwsza część przyjęła się dobrze w naszej grupie odpowiem zdjęciem:

Spoiler:
A na pytanie czy pierwsza część przyjęła się dobrze w naszej grupie odpowiem zdjęciem:
Spoiler:

- PytonZCatanu

Gotowy do gry
Oczywiście, że obie mieszczą się w jednym pudełku, jeśli usunięcie "insert"
Kto już grał w nową część? Jak wrażenia?
Wojny klonów nie ruszałem, póki co sprawdzam czy pierwsza wersja siądzie.
Grał ktoś w wariancie na 5 baz do zniszczenia? W małych deckbuilderach przeważnie gry kończą się dla mnie za szybko, z drugiej strony nie wiem czy ta 5 baza coś mocno zmieni, czy tylko przedłuży rozgrywkę o turę (bo gracze w późnej fazie gry zadają potężne obrażenia).
Grał ktoś w wariancie na 5 baz do zniszczenia? W małych deckbuilderach przeważnie gry kończą się dla mnie za szybko, z drugiej strony nie wiem czy ta 5 baza coś mocno zmieni, czy tylko przedłuży rozgrywkę o turę (bo gracze w późnej fazie gry zadają potężne obrażenia).
- arturmarek
- Has thanked: 301 times
- Been thanked: 830 times
Mim zdaniem jest ryzyko, że gra się zatnie. Ja raz, nawet grając na 4 bazy, miałem rozgrywkę, która przeciągała się w nieskończoność. Skończyła nam się talia i musieliśmy szukać w instrukcji co zrobić w takiej sytuacji. Było to w rozgrywce, gdzie stosunkowo wcześnie obu graczom udało się zebrać kilka statków. Do tego oczywiście anihilicja "śmieci", jakieś zdolności naprawcze i na prawdę było ciężko się przebić przez obronę i zadać istotne obrażenia bazie. Na pewno nie graliśmy bardzo efektywnie, więc może przy bardzo doświadczonych graczach nie ma takiego ryzyka. W każdym razie w tamtej rozgrywce, gdybyśmy grali na 5 baz, to gra chyba nigdy by się nie skończyło.Scamander pisze: ↑09 paź 2024, 22:21 Wojny klonów nie ruszałem, póki co sprawdzam czy pierwsza wersja siądzie.
- warlock
- Has thanked: 1224 times
- Been thanked: 2373 times
Grałem raz, ale wstrzymam się z oceną bo graliśmy w ten sugerowany wariant na start do zniszczenia 3 baz i gra się skończyła zanim poczułem, że podjąłem jakąkolwiek nieautomatyczną i interesującą decyzję. Pierwsza część bardzo mi się podobała, ale nie chcę wypowiadać się na temat Wojny Klonów po czymś takimPytonZCatanu pisze: ↑29 wrz 2024, 13:20
Gotowy do gry
Oczywiście, że obie mieszczą się w jednym pudełku, jeśli usunięcie "insert"
Kto już grał w nową część? Jak wrażenia?

- karmazynowy
- Has thanked: 219 times
- Been thanked: 501 times
Po ok 20 partiach powiedziałbym, że gra na 4 bazy to optymalny wariant.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż i zamianę (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
- PytonZCatanu
Zagrałem 3 partie nowymi deckami i jestem bardzo zadowolony. To nie jest reskin, karty różnią się zasadniczo od poprzednich, a każda frakcja ma wyraźny charakterek. Separatyści kąsają droidami,. które mnożą się, wstają z martwych i popełniają seppuku. Republika manipuluje kartami, dekckami, zamienia, podmienia itp.
A wisienką na torcie jest karta Jar Jara i jej właściwości świetnie oddające tę postać
A wisienką na torcie jest karta Jar Jara i jej właściwości świetnie oddające tę postać

Mnie trochę boli w tej grze, że nie ma żadnego budowania talii. Brakuje mi, żeby były np. jakieś nowe karty dla Republiki albo Imperium. Co raz wyszło to wyszło, koniec
- PytonZCatanu
1. Nie rozumiem, przecież cała gra to budowanie talii, Deckbuilding....
2. Chyba, że marzy Ci się zamiana tej gry w jakieś kolekcjonerskie CCG... Boże, broń. Przecież masz nowe Unlimited do tego. Ta karcianka jest fajna, bo nie trzeba się w to bawić
Spoiler:
Ale z drugiej strony, no jest to racja - wtedy byłoby to jakieś CCG. Chyba jestem spaczony po LCG i mi szkoda, że to nie LCG.

- Zet
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 198 times
Nie rozumiem zawodu - przecież masz od tego SW Unlimited, więc czego tutaj ma być szkoda? A wątek SW Unlimited jest na tej samej stronie forum.ScorpZero pisze: ↑13 paź 2024, 09:14 Znaczy, trochę mnie boli, że przed samą grą nie ma żadnego budowania talii. Nawet minimalnego. Ot, masz gotowe talie i grasz. A jak wychodzą dodatki to są to tylko następne talie do grania na gotowo - nie możesz np. pomieszać Republiki z Rebelią (wiem, wiem, inne czasy).
Ale z drugiej strony, no jest to racja - wtedy byłoby to jakieś CCG. Chyba jestem spaczony po LCG i mi szkoda, że to nie LCG.![]()
- EsperanzaDMV
Było już Star Wars LCG, wciąż można dostać nawet dodatki do tej gry gdzieniegdzie, a sama gra hula na OLX (sam mam podstawkę i wszystkie duże dodatki). Też odbieram to jako trochę taki "zarzut" od czapy, właśnie też biorąc pod uwagę, że wyszło jeszcze Unlimited.
A sam nie jestem fanem konstruowania talii przed grą w stylu MtG (dodatkowo wydając na to miliony monet), także bardzo się cieszę, że ta gra wygląda jak wygląda, a dla szukających innego typu gry karcianej akurat Star Wars ma wiele do zaoferowania
Niemniej jeśli chodzi o oczekiwania, to wciąż myślę że fajnie byłoby zobaczyć dodatki z postaciami, których jeszcze nie ma w grze. Nie mam jeszcze wesji z Wojny Klonów, ale w pierwszej podstawce przydałby się taki Imperator, Yoda, Ackbar, Executor... Całkiem skoro ikonicznych postaci/statków jeszcze można by tam wrzucić.
A sam nie jestem fanem konstruowania talii przed grą w stylu MtG (dodatkowo wydając na to miliony monet), także bardzo się cieszę, że ta gra wygląda jak wygląda, a dla szukających innego typu gry karcianej akurat Star Wars ma wiele do zaoferowania

Niemniej jeśli chodzi o oczekiwania, to wciąż myślę że fajnie byłoby zobaczyć dodatki z postaciami, których jeszcze nie ma w grze. Nie mam jeszcze wesji z Wojny Klonów, ale w pierwszej podstawce przydałby się taki Imperator, Yoda, Ackbar, Executor... Całkiem skoro ikonicznych postaci/statków jeszcze można by tam wrzucić.
- PytonZCatanu
W drugiej też nie ma Yody i Palpatine