Przygoda i scenariusze

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Seble
Has thanked: 29 times
Been thanked: 2 times

Przygoda i scenariusze

Post autor: Seble »

Witajcie!

Po przegraniu wielu godzin w HP: Hogwarts Battle i kilku rozgrywkach w Robinsona oraz CDMD poszukuję nowej gry ze scenariuszami.

Gra powinna działać bardzo dobrze na 4 osoby, bo to w takim składzie będziemy ją ogrywać. Lepiej żeby było kolorowo jak w HP czy Robinsonie, bo mroczniejsze klimaty zniechęcają płeć piękną w ekipie. Zależy mi też na tym żeby móc usiąść przy stole, zagrać po kolei wszystkie scenariusze i cieszyć się grą. Wolałbym uniknąć tytułów z mechaniką legacy, oklejanie planszy/kart, zdrapki, niszczenie itd jest nie dla mnie. Koniecznie w polskim języku i musi się zmieścić na stole o wymiarach 100x100.

Macie jakieś pomysły?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam ;)!
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 124 times

Re: Przygoda i scenariusze

Post autor: Alextasha »

Zawsze polecam Magię i Myszy
Awatar użytkownika
Sarna
Has thanked: 138 times
Been thanked: 65 times

Post autor: Sarna »

Zombiecide
Seble

Wracam do tematu;)

Zakup nowej gry ostatnio odszedł na dalszy plan ale zostałem postawiony przed wyborem prezentu urodzinowego dla siebie.

Jak w pierwszym poście tego tematu, szukam gry która spełniałaby powyższe wymagania.
Aktualnie czeka w koszyku na mnie Władca Pierścieni Podróże przez Śródziemie. Byłem skłonny ją zamówić ale w wątku o grze doczytałem, że gra jest bardzo łatwa... Możecie zaproponować jakieś inne tytuły?
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 326 times
Been thanked: 693 times

Post autor: arian »

Nie jest bardzo łatwa i możesz ją śmiało kupować. Żeby była łatwiejsza, bo część osób narzekała na to, że gra daje za mało czasu na eksplorację, dodano nawet w aplikacji łatwiejszy tryb przygodowy. A jest jeszcze poziom trudny. W dodatku jak na przygodówkę gra pozwala na sporą decyzyjność i ograniczanie losowości. Tyle, że nie polecam jej na więcej niż trzy osoby, bo na planszy robi się tłok i większość akcji sprowadza się do walki z kolejnymi falami przeciwników. No i stół może być małym problemem, bo niektóre mapy są w tej grze spore. A potrzeba jeszcze miejsca na plansze gracza i przygotowane karty.

Za to jeśli chodzi Ci o grę bardziej złożoną, to masz np. jeszcze Gloomhaven: Szczęki Lwa. Jeszcze więcej planowania i kombinowania, scenariusze to swego rodzaju łamigłówki. Gra działa dobrze na cztery osoby no i ma więcej scenariuszy. Za to moim zdaniem jest mniej przygodowa niż PpŚ. Za to mapy są mniejsze, bo są wydrukowane w księdze scenariuszy. Klimat jest z jednej strony lekko mroczny, ale nie bardziej niż w PpŚ.

Fajną grą scenariuszową jest Bloodborne. Tu już klimat dość posępny, ale mechanika bardzo ciekawa i też oparta na kartach. Poziom trudności całkiem wysoki. Pojedynczy scenariusz jest elementem małej kampanii, składającej się z kilku rozdziałów. Takich małych kampanii w podstawce gry jest cztery. Łacznie chyba 12 scenariuszy.
Seble

A jak to jest w Szczękach Lwa z mechaniką legacy? Oprócz oklejania mapy pojawia się coś innego? Jeśli tak to czy jestem w stanie to jakoś zastąpić - np wydrukować mapę samemu i opisywać zamiast oklejać.

Bloodborne na pewno odpada, zbyt mroczny klimat zniechęca płeć piękną w naszym towarzystwie;)
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 326 times
Been thanked: 693 times

Post autor: arian »

Jest tylko mapa, którą można zupełnie zignorować. Możesz sobie zapisywać na kartce, do jakich scenariuszy masz w danej chwili dostęp, a później wykreślać te, które ukończyłeś. Można też sobie pewnie też tą mapę po prostu wydrukować, ale dla mnie to jest i tak zbędny element. Ja po prostu na jednej z kartek bohaterów pisałem sobie np.

[ ] 10.
[x] 17.
[ ] 19.

Co oznaczało, że w scenariusze 10. i 19. mogę zagrać, a 17. mam już wygrany. I to wszystko. W toku gry można odblokować dostęp do scenariuszy związanych z postaciami, którymi gramy i zdarza się, że mamy jakiś wybór gdzie pójść, więc może być tak, że w danej chwili możemy wybierać sposóród dwóch, trzech, czy czterech scenariuszy do zagrania.
Seble

W takim razie Szczęki Lwa wysuwają się na prowadzenie, ogromne dzięki za pomoc!

A co z Uśpionymi Bogami? Nic nie wiem o dodruku, sklepy puste, a sama szata graficzna i rozgrywka wydają się fantastyczne.
czata
Has thanked: 15 times
Been thanked: 18 times

Post autor: czata »

Seble pisze: 22 paź 2024, 07:19 A co z Uśpionymi Bogami?
Uśpieni Bogowie, to świetna gra, ale nie jest to gra scenariuszowa.
Kampania w tej grze tworzy całość, bez podziału na scenariusze.
Cyel
Has thanked: 1414 times
Been thanked: 1694 times

Post autor: Cyel »

Ja polecę Machina Arcana. Scenariusze są mocno regrywalne bo gra nie ma stałej mapy przypisanej do scenariusza. Przygoda na fajny klimat z opisami na kartach trzymającymi styl Lovecrafta (choć nie wiem czy polski tłumacz poradził sobie z oddaniem tej atmosfery) ale sama gra ma sporo akcji i rozwałki, więc ta posępność jest tam do potraktowania z przymrużeniem oka :)
Seble

Cyel pisze: 22 paź 2024, 12:52 Ja polecę Machina Arcana. Scenariusze są mocno regrywalne bo gra nie ma stałej mapy przypisanej do scenariusza. Przygoda na fajny klimat z opisami na kartach trzymającymi styl Lovecrafta (choć nie wiem czy polski tłumacz poradził sobie z oddaniem tej atmosfery) ale sama gra ma sporo akcji i rozwałki, więc ta posępność jest tam do potraktowania z przymrużeniem oka :)
Baaardzo chciałem sprezentować sobie w zeszłym roku ale właśnie przez mroczną kolorystykę oraz ilość miejsca na stole (mamy do dyspozycji stół 100x100) musiałem zrezygnować z zakupu:(
ODPOWIEDZ