Nie wiem czego szukam
-
- Has thanked: 199 times
- Been thanked: 22 times
Nie wiem czego szukam
Hej
Jak w tytule, ciężko mi znaleźć wspólną cechę gier które dają mi największą radość. Gramy tylko we dwie osoby
Co ostatnio siadło
- 51 ms z dodatkami
- zamki Burgundii
- terraformacja Marsa gra Kościana
- splendor pojedynek
- najemnicy od lucrum
- azul (tylko podstawowy)
Co ostatnio nie siadło
- leśne rozdanie (zbyt proste)
- pojedynek władca pierścieni (7cś) zbyt proste
- 5 klanów (duży downtime) raz na jakiś czas zagramy
- capital Granny - sam draft i kafelki średnio
Ogólnie jest tego dużo więcej, ale nie sięgam myślami.
Co żałuję że sprzedałem a ciężko dostać
- innowacje
Generalnie chyba lubujemy się w grach które są kombogenne, proste w obsłudze i z możliwością kontroli drugiego gracza (negatywnie lub pasywnie). Podrzucie na jakie gry dodatkowo zwrócić uwagę?
Jak w tytule, ciężko mi znaleźć wspólną cechę gier które dają mi największą radość. Gramy tylko we dwie osoby
Co ostatnio siadło
- 51 ms z dodatkami
- zamki Burgundii
- terraformacja Marsa gra Kościana
- splendor pojedynek
- najemnicy od lucrum
- azul (tylko podstawowy)
Co ostatnio nie siadło
- leśne rozdanie (zbyt proste)
- pojedynek władca pierścieni (7cś) zbyt proste
- 5 klanów (duży downtime) raz na jakiś czas zagramy
- capital Granny - sam draft i kafelki średnio
Ogólnie jest tego dużo więcej, ale nie sięgam myślami.
Co żałuję że sprzedałem a ciężko dostać
- innowacje
Generalnie chyba lubujemy się w grach które są kombogenne, proste w obsłudze i z możliwością kontroli drugiego gracza (negatywnie lub pasywnie). Podrzucie na jakie gry dodatkowo zwrócić uwagę?
- Arashii
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Re: Nie wiem czego szukam
Sprawdźcie może Pętlę. Kolorowa gra logiczna, kooperacja z budowaniem talii, fajna dla dwóch graczy, z możliwością robienia mega kombo w swojej turze. Jest kilka różnych wariantów gry, kilka postaci do wyboru, każda ma inną umiejętność i swoją unikalną startową talię. Klimat gry jest bardziej humorystyczny.
Ma kilka ciekawych mechanik, jak losowanie tzw wyrw czasowych z wieży na środku planszy. Ogólnie polecam, tryb solo też jest bardzo fajny.

It's not the devil at your door,
it's just your shadow on the floor
it's just your shadow on the floor
- Ziemia- bo lubicie TM kościane i 51 Stan, bo gracie głównie w dwie osoby
- Everdell - jak wyżej, plus dużo combosów między karcioszkami
- Pory roku - stare, ale jare, bardzo strategiczna bo pierwsze minuty to wyszukanie najlepszych połączeń między kartami a potem reszta gry to realizacja naszego planu
- Parki- najprostsze z tych propozycji, przyjemne, do tego to co lubicie: fajna interakcja na szlaku między graczami, na zmianę się blokujecie, podwójne myślenie (ja myślę, że ona pójdzie tu więc ja pójdę wcześniej tam...)
- Pory roku - stare, ale jare, bardzo strategiczna bo pierwsze minuty to wyszukanie najlepszych połączeń między kartami a potem reszta gry to realizacja naszego planu
- Parki- najprostsze z tych propozycji, przyjemne, do tego to co lubicie: fajna interakcja na szlaku między graczami, na zmianę się blokujecie, podwójne myślenie (ja myślę, że ona pójdzie tu więc ja pójdę wcześniej tam...)
-
Scamander pisze: ↑24 paź 2024, 18:13 - Ziemia- bo lubicie TM kościane i 51 Stan, bo gracie głównie w dwie osoby
Ziemia wydaje się zbyt otwarta. Coś na kształt zamków ale rzutem oka raczej ciężko będzie decydować co zrobić żeby nie dac za dużo przeciwnikowi.
Everdell - cały czas się wzbraniam przeciw tej grze, sądząc że to po prostu 51 ms tyle że bez negatywnej interakcji.
Pory roku - zapomniałem wspomnieć ale jedna z pierwszych takich gier które ograliśmy mocno, otarła się o dodatki. Ostatnio gdzieś w pubie mieliśmy okazję ponownie zagrać ale już nie dawała radości.
Parki - wiem najmniej o nich. Sprawdzę.
Grę o rowerach podziękuję. Myślałem o heat ale odpuściłem.
Evenfall sprawdze.
-
- Has thanked: 554 times
- Been thanked: 659 times
Polecam (typowe euro):
- Czerwona Katedra (od autorów Białego Zamku);
- Tiletum (od autorów gier na literę "T");
- Architekci Zachodniego Królestwa (od autora Najeźdźców ze Scytii czy tam Północy - kto co woli).
Z innych typów:
- Upadek Rzymu (Pandemic system - kooperacja)
- Tyrants of the Underdark (deckbuilding + area control)
- Diuna Imperium lub jej nowsza wersja Powstanie (deckbuilding + area control)
- Epoka Kamienia (klasyk - worker placement i set collection)
Warto wypróbować małe i szybkie karcianki:
- Spór o Bór
- Zwierzęcy Front
- Jaipur
A może skusisz się na przygodę:
- Star Wars: Zewnętrzne Rubieże
- Czerwona Katedra (od autorów Białego Zamku);
- Tiletum (od autorów gier na literę "T");
- Architekci Zachodniego Królestwa (od autora Najeźdźców ze Scytii czy tam Północy - kto co woli).
Z innych typów:
- Upadek Rzymu (Pandemic system - kooperacja)
- Tyrants of the Underdark (deckbuilding + area control)
- Diuna Imperium lub jej nowsza wersja Powstanie (deckbuilding + area control)
- Epoka Kamienia (klasyk - worker placement i set collection)
Warto wypróbować małe i szybkie karcianki:
- Spór o Bór
- Zwierzęcy Front
- Jaipur
A może skusisz się na przygodę:
- Star Wars: Zewnętrzne Rubieże
Moje typy:
-Sagrada - jak podoba się kościana TM i Azul, to może siąść
-Bonfire - bo średniej ciężkości euro od autora zamków Burgundii i idzie czasami wyrwać w promocyjnych cenach
-Great Western Trail - jak próba spróbowania troszkę czegoś innego (taka trochę gra kolejnego kroku). Gra łączy w fajny sposób kilka ciekawych mechanik (wyścig, przesuwanie się na torach i budowanie talii)
-Patchwork - jako abstrakt, gra pojedynkowa (analogicznie jak Splendor: Pojedynek)
-Sagrada - jak podoba się kościana TM i Azul, to może siąść
-Bonfire - bo średniej ciężkości euro od autora zamków Burgundii i idzie czasami wyrwać w promocyjnych cenach
-Great Western Trail - jak próba spróbowania troszkę czegoś innego (taka trochę gra kolejnego kroku). Gra łączy w fajny sposób kilka ciekawych mechanik (wyścig, przesuwanie się na torach i budowanie talii)
-Patchwork - jako abstrakt, gra pojedynkowa (analogicznie jak Splendor: Pojedynek)
-
Parę rzeczy skomentuje
Sagrada - mieliśmy ograliśmy
Bonfire - minęliśmy bo ograne wiedźmia skala
Gwt - przerażała mnie wielkość gry + setupu
Patchwork - ograne. Raz na jakiś czas wypożyczamy z biblioteki
Dominion - nudne. Wiem na czym polega deck build, ale wolę już inne tworyc chociaż origami które się nie przyjęło
Kahuna - nie znam
Czerwona katedra - kiedyś planowałem kupić i odpuściłem. Sprawdzę
Tiletum - sprawdzę
Architektow/palladynow - sprawdze
Warchest/WOP - ja chętnie, natomiast druga połówka odpada. Rój,nhex z tego samego powodu odpadły
Shotten toten ograny
Jaipur - czarne wracamy
Sagrada - mieliśmy ograliśmy
Bonfire - minęliśmy bo ograne wiedźmia skala
Gwt - przerażała mnie wielkość gry + setupu
Patchwork - ograne. Raz na jakiś czas wypożyczamy z biblioteki
Dominion - nudne. Wiem na czym polega deck build, ale wolę już inne tworyc chociaż origami które się nie przyjęło
Kahuna - nie znam
Czerwona katedra - kiedyś planowałem kupić i odpuściłem. Sprawdzę
Tiletum - sprawdzę
Architektow/palladynow - sprawdze
Warchest/WOP - ja chętnie, natomiast druga połówka odpada. Rój,nhex z tego samego powodu odpadły
Shotten toten ograny
Jaipur - czarne wracamy