Trickerion: Legends of Illusion (Richard Amann, Viktor Peter)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3933 times

Re: Trickerion: Legends of Illusion (Richard Amann, Viktor Peter)

Post autor: japanczyk »

_leigam_ pisze: 01 lis 2024, 15:36 Po prostu chce sie dowiedziec jakie sa roznice dokladnie, takie to dziwne. Prawie wszyscy sie zachwycaja ze taka dobra cena (dzieki inpostowi m.in.) wiec rozumiem ze porownuja ta cene do wersji en ktora zawiera czesciowo inne komponenty.

Poza tym w Anachrony grafiki postaci w pierwszej wersji byly dosc slabe, pozniej zrobili alternatywne grafiki. Nie widzialem ich ale podobno byly lepsze.

Edit: oki, teraz juz wszystko jasne
Wersją en zawiera te same Komponenty, na poprzednich kampaniach byla sprzedawana jako Trickerion Bundle (big box + wszystkie dodatki) za jedyne 135 wur + vat

Wersją Collectors z pierwszego KSa zawiera wyżej wymienione rzeczy

To naprawdę świetna cena za te gre od Portalu
_leigam_
Has thanked: 126 times
Been thanked: 213 times

Post autor: _leigam_ »

Nie no luz, kupilem :wink:
Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D Niezwiązany z branżą.

NA SPRZEDAŻ Hegemony +2 dodatki + insert UV Carnegie + dodatek Trickerion Too Many Bones PL i inne
Awatar użytkownika
Maleficii
Has thanked: 25 times
Been thanked: 17 times

Post autor: Maleficii »

Robicie tutaj lepszy marketing niż cały portal :D Mam nadzieję, że gra będzie dobra.
Awatar użytkownika
pabula
Has thanked: 4 times
Been thanked: 97 times

Post autor: pabula »

Gra jest dobra, ale poziom wejścia jest wysoki. I najlepiej chodzi na 4 osoby - 4-6 h bite gry. To zależy jaki kto ma procesor.
To tak żeby co niektórych zniechęcić :)
A może później sprzedadzą? Może wtedy kupię polską używkę. Tak mam z Mage Knightem.
buhaj
Has thanked: 1054 times
Been thanked: 676 times

Post autor: buhaj »

pabula pisze: 01 lis 2024, 17:56 Gra jest dobra, ale poziom wejścia jest wysoki. I najlepiej chodzi na 4 osoby - 4-6 h bite gry. To zależy jaki kto ma procesor.
To tak żeby co niektórych zniechęcić :)
A może później sprzedadzą? Może wtedy kupię polską używkę. Tak mam z Mage Knightem.
Gra kapitalnie chodzi na dwie osoby -czas rozgrywki około 1,5 do 2 h. Na 4 osoby nie grałem w to nigdy dłużej niż 3,5 h, a oficjalnie rozegrałem najwięcej partii na świecie ;). Zgadzam się, że próg wejścia jest wysoki ale warto jak cholera. Jedna z najlepszych euro - gier i na pewno najbardziej klimatyczna
Awatar użytkownika
ixi24
Has thanked: 167 times
Been thanked: 65 times

Post autor: ixi24 »

Ktoś grał solo? Jak wrażenia? Warto kupować tylko pod ten tryb? I czy wszystkie moduły działają solo?
Gram solo na pełen etat w co tylko się da ;)

Sprzedam Kupie
Awatar użytkownika
psia.kostka
Has thanked: 563 times
Been thanked: 1300 times

Post autor: psia.kostka »

Lubicie dramy? wiem, ze tak :mrgreen:
psia.kostka pisze: 31 paź 2024, 17:58 wg bgg gra jest z 2019roku
no to po pierwsze, to z 2019r jest to wydanie kompletne BB, a sama podstawka jest z 2015r

Gdy cofniemy sie o te 9lat w czasie, to trafimy na recenzje Tomasza Wasyla, ktory:
1. nie umie grac w gry
2. mimo to recenzuje gry :P (ale takich osob jest wiele :lol: )
3. wrzuca pod pociag Trickeriona
4. kreci wideo z przeprosinami za bledne granie
5. wciaz trashuje Trickeriona :mrgreen:
Spoiler:
~~
Mam tez smieszkowa teorie spiskowa dotyczaca atrakcyjnej ceny
(Pisze atrakcyjnej, bo przeciez nie niskiej. Srednio jest to 400pln, a scd 600pln, no to fiu fiu przeciez.)
Spoiler:
A bardziej realnie, to jesli gra ma 9lat, to rzeczywiscie ciezko jest ja wprowadzac na rynek z podobnym hajpem, jak drogie swiezynki Lacerdy czy inne hity/nowosci Essen. Jednak trzeba troche "spuscic z ceny" mysle, bo ultrasy tytulu i tak maja od dawna anglika.

PS
Swiat tez poszedl do przodu i cos, co 10lat temu bylo "slicznym euro na bogato", dzis moze miec pod gorke w konfrontacji z nowa szkola ilustracji w grach, od znanych i lubianych artystow. Wiec moze te "alt arty", to nie bylby taki glupi pomysl? :P (detrytusek hejtowal brzydkie obrazki postaci, zanim to bylo modne ;))

PS2
No ale kupilem w preorderze :lol: i odradzac zakupu nikomu nie zamierzam. Caly wpis z przymruzeniem oka ;) niech sie dobrze gra, a wydawcy sprzedaje
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
sasquach
Has thanked: 1042 times
Been thanked: 666 times

Post autor: sasquach »

psia.kostka pisze: 02 lis 2024, 03:46 A bardziej realnie, to jesli gra ma 9lat, to rzeczywiscie ciezko jest ja wprowadzac na rynek z podobnym hajpem, jak drogie swiezynki Lacerdy czy inne hity/nowosci Essen. Jednak trzeba troche "spuscic z ceny" mysle, bo ultrasy tytulu i tak maja od dawna anglika.
Tymczasem 7-letnie Too Many Bones, za cenę dwukrotnie wyższą zdążyło się wyprzedać w sklepie wydawcy.

Co do posiadania od dawna to przypominam, że pierwszy druk Spirit Island zszedł szybko, choć podobno też miało być słabo bo "Ci co chcieli już dawno kupili".
Awatar użytkownika
psia.kostka

Polecam film Paula Grogana
https://boardgamegeek.com/video/266161/ ... ion-review
fajna forma, sporo krytycznych uwag, nie jest takim roztrzepancem jak TomV lub Rahdo :roll:
sasquach pisze: 02 lis 2024, 04:02 zdążyło się wyprzedać w sklepie wydawcy
To jest nie do konca prawda, bo maja setki egzemplarzy w outlecie. Co moze byc tez "outletem", czyli trickiem na opchniecie gier ponizej scd (bo za tyle nikt tego nie kupi), z pominieciem dystrybucji hurtowo-sklepowej.
edit: no i czego wyznacznikiem mialby byc sklep wydawcy? Zamawiaja jak kazdy inny sklep z magazynu centralnego. Liczy sie dostepnosc globalnie, a ta jest chyba powszechna. Portal jest zawalony tymi "outletami" TMB, wiec nie potrzebuje sciagac na sklep kolejnych kartonow z magazynu. Takie moje zdanie 8)
sasquach pisze: 02 lis 2024, 04:02 przypominam, że pierwszy druk Spirit Island zszedł szybko
To jak przypominasz, to przypomnij prosze date premiery swiatowej i polskiej, zebysmy mogli to ocenic z sensem :P
SI to tez cena 0.5scd Trickeriona i top BGG, a T nawet nie jest w pierwszej 100 obecnie.

SI to tez genialny, swiezy koncept na "anty-Catan", ktory porwal tlumy, nawet mnie. Oraz uchodzi za dobra kooperacje bez efektu gracza alfa. Wiele cech niespotykanych w tysiacu innych gier. Trickerion jawi sie dosc sucho w porownaniu, eurasek jak kazdy inny. W dodatku jest mocno przekombinowany, szczegolnie solo (patrz recenzja od Paula), natomiast Spirit solo, to pewnie glowne uzycie tej gry ;)

Aha, to czy gra sie sprzeda dobrze, majac 7 lub 9 lat w czasie premiery polskiej wersji, wiaze sie w olbrzymim stopniu z zaleznoscia jezykowa oraz dostepnosca na rynku. TMB z tego co wiem nie mial zbyt powszechnej dystrybucji, wiec ludzie sa wyposzczeni. Uroslo tez cale pokolenie majetnych graczy, szukajacych cymesow, wiec gra sie moze sprzedawac. SI to przy Trickerionie i TMB jest "zwyklakiem" z empiku/amazona ;) (edit: tzn corebox Spirit jest zwyklakiem, bo dokladajac dwa male i dwa duze pudelka rozszerzen, to mamy juz pokazny i rownie drogi "Bigbox" :lol: )
Sprzedam (importowane, nowe): Harmony, Courtisans, Sea Salt & Paper, Rivages, Solstis, Tikal, Furnace, Knarr, Eddie z Iron Maiden (zestaw PL pod konkretna gre) +inne
sasquach

A skąd te wieści o "setkach egzemplarzy w outlecie"? Jakieś tajne fotki z magazynu?
psia.kostka pisze: 02 lis 2024, 04:43 Trickerion jawi sie dosc sucho w porownaniu, eurasek jak kazdy inny. W dodatku jest mocno przekombinowany,
No tak. Programowanie akcji jest w co drugim eurasku ;)
A co do przekombinowania to po pierwsze, mocno względne pojęcie więc żaden argument, plus wagowo wg. bgg jest na podobnym poziomie co SI. Zresztą na podsumowaniu Paul sam twierdzi, że to nie jest gra dla niego, że jest w nią słaby i nie ogrania. Nic dziwnego, że ocenia ją jako przekombinowaną.

Plus nie chodzi o to co jest jak dobre czy popularne. Ale o to, że padają te same argumenty które już nie raz się nie sprawdziły.
Awatar użytkownika
psia.kostka

Wykonalem (brakujaca do dyskusji) kwerende w sprawie wydan Spirit Island 8)
https://boardgamegeek.com/boardgame/162 ... s?pageid=4

2017rok
1. wydanie English
2. wydanie English

2018rok
1. wyd German
1. wyd French
3. wydanie English
4. wydanie English
5. wydanie English
6. wydanie English
(widac szal na tytul, z tego jedynie dwie lokalizacje)

2019rok
Spanish
Russian
Portuguese
Korean
Hungarian
2. wyd German
3. wyd German "Spiele Hit"
2. wyd French
7. wydanie English
8. wydanie English

2020rok
1. wydanie Polish
1. wydanie Italian
Chinese
9. wydanie English
10. wydanie English

Czyli przespali pierwszy druk miedzynarodowy w 2018, ale wtedy dopiero gra startowala widac z popularnoscia. Przespali drugi miedzynarodowy, ale zalapali sie na trzeci w 2020. Gdzies po drodze byl srovid.
Nie widze tu opoznien lamiacych sens druku. A to co gadaly baby na targu, to widac nie warto sluchac :P

~~
Co do outletu TMB, to dalo sie odpytywac sklepik portalu ze stanow magazynowych i mieli tego setki. Pisalem o tym w dziale okazji-dyskusji. A niedawno wlepili nawet shorta na YT z pelnymi regalami TMB i obnizyli cene. Wiec raczej nie sukces sprzedazowy, a pchanie tej taczki do mety.
Link do shorta nawet gdzies byl na forum.

~~
sasquach pisze: 02 lis 2024, 05:32 Programowanie akcji jest w co drugim eurasku
Mi po tej recenzji Paula lekko usmiech sie odkleil, bo wyglada na to, ze gre musze zaplanowac na 3h do przodu, jeszcze przed pierwszym ruchem :roll: no nie wiem, czy wielu fanow takiego stylu gry bedzie wsrod swiezych nabywcow :|
A proceduralne solo od Turcziego ("dobre, doceniam, ale pracochlonne"), brzmi jak masochizm, nie marketing :P
gregoff
Has thanked: 662 times
Been thanked: 218 times

Post autor: gregoff »

psia.kostka pisze: 02 lis 2024, 05:49
~~
Co do outletu TMB, to dalo sie odpytywac sklepik portalu ze stanow magazynowych i mieli tego setki. Pisalem o tym w dziale okazji-dyskusji. A niedawno wlepili nawet shorta na YT z pelnymi regalami TMB i obnizyli cene. Wiec raczej nie sukces sprzedazowy, a pchanie tej taczki do mety.
Link do shorta nawet gdzies byl na forum.

~~
W skrócie mój komentarz do TMB: coś zobaczyłeś, coś wydedukowaleś, ale Ty to w Detektywa nie graj bo strzelasz kulą w płot...

A co do Trickeriona od 2020; zrobił się na niego śmieszny viral kiedy wszyscy dopytywali czy wydadzą a Portal przez rok bawił się w kotka i myszkę zanim potwierdzili. Potem niestety sprawy się posypały i mieliśmy opóźnienie w produkcji. Jednak jakiś hype pozostał bo gra Euro z unikatowym tematem plus dobre recenzje zrobiły swoje.

Ja sam chciałem kupić, ale jeszcze się waham bo rodzinne wydatki mnie odcisnęły.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2024, 09:03 przez seki, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zgłoszono wugaryzmy
Jestem tak stary, że pamiętam internet do którego sie dzwoniło...
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 892 times
Been thanked: 896 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

ixi24 pisze: 01 lis 2024, 22:06 Ktoś grał solo? Jak wrażenia? Warto kupować tylko pod ten tryb? I czy wszystkie moduły działają solo?
Nie grałam, to się wypowiem :D. Ale mocno się solo interesowałam, bo to też będzie jeden z często granych trybów u mnie. Po pierwsze solo nie zagrasz w podstawkę. Tryb solo został wprowadzony dopiero w dodatku Dhalgaards Academy i to z tym dodatkiem tylko ten tryb działa (tzn z innymi dodatkami z tego co kojarzę też działa, tylko nie z łysą podstawką). Dodatek zwiększa poziom zaawansowania gry, więc trzeba się nastawić, że grając solo trzeba od razu skoczyć na głęboką wodę. Dodatek ten z tego co pamiętam też wydłuża czas gry względem samej gry podstawowej. Po drugie jest to tryb wymyślony przez Davida Turcziego, czyli będzie to tryb mocno angażujący w obsługę ruchów automy - jak ktoś nie lubi poświęcać co najmniej tyle samo czasu na obsługę automy, co na własną turę, to niech lepiej tu do solo nie siada.

EDIT: jak później zwrócono uwagę, jednak można grać w podstawową grę solo, przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2024, 17:41 przez anitroche, łącznie zmieniany 2 razy.
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
sasquach

anitroche pisze: 02 lis 2024, 11:42 Nie grałam, to się wypowiem :D. Ale mocno się solo interesowałam, bo to też będzie jeden z często granych trybów u mnie. Po pierwsze solo nie zagrasz w podstawkę. Tryb solo został wprowadzony dopiero w dodatku Dhalgaards Academy i to z tym dodatkiem tylko ten tryb działa (tzn z innymi dodatkami z tego co kojarzę też działa, tylko nie z łysą podstawką).
Bzdura. W instrukcji masz zasady też dla gołej podstawki
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 892 times
Been thanked: 896 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

sasquach pisze: 02 lis 2024, 11:52
anitroche pisze: 02 lis 2024, 11:42 Nie grałam, to się wypowiem :D. Ale mocno się solo interesowałam, bo to też będzie jeden z często granych trybów u mnie. Po pierwsze solo nie zagrasz w podstawkę. Tryb solo został wprowadzony dopiero w dodatku Dhalgaards Academy i to z tym dodatkiem tylko ten tryb działa (tzn z innymi dodatkami z tego co kojarzę też działa, tylko nie z łysą podstawką).
Bzdura. W instrukcji masz zasady też dla gołej podstawki
Oooo to przepraszam za wprowadzenie w błąd, ale jak kilka lat temu się interesowałam wersją angielską, to o trybie solo w anglojęzycznym internecie się wypowiadali ludzie tylko w kontekście grania z dodatkiem. W takim razie tym bardziej się cieszę, że zamówiłam w przedsprzedaży :)
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
nomalas
Has thanked: 67 times
Been thanked: 13 times

Post autor: nomalas »

Cześć,

pytanie do wyjadaczy Trickeriona oraz euro-sucharzystów:

jakie szanse na w miarę bezbolesne wejście ma ekipa, w której najcięższymi - jak dotąd - grami były: Spirit Island, Alchemicy, GWT i Brass? Mam dużą ochotę na polskiego Trickeriona, ale nie chciałbym grać tylko solo. Obawiam się, że przeskok między tymi tytułami może być zbyt duży, jak uważacie?
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 221 times
Been thanked: 504 times

Post autor: karmazynowy »

Spokojnie ogarniecie, same zasady nie są przesadnie trudne, może nawet trochę demonizowane - trudność w tej grze robi zaplanowanie strategiczne tego jakie triki chcemy robić i w jakiej kolejności. Trzeba mieć plan.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3933 times

Post autor: japanczyk »

nomalas pisze: 02 lis 2024, 23:35 Cześć,

jakie szanse na w miarę bezbolesne wejście ma ekipa, w której najcięższymi - jak dotąd - grami były: Spirit Island, Alchemicy, GWT i Brass? Mam dużą ochotę na polskiego Trickeriona, ale nie chciałbym grać tylko solo. Obawiam się, że przeskok między tymi tytułami może być zbyt duży, jak uważacie?
Najważniejsze jest zehy ktos wytłumaczył jaka wagę niesie za sobą wybieranie tricków
Ogolnie rzecz biorąc jak w GWT czy Brassie do pewnego momentu się odkujesz to tutaj będzie to ciężkie
Awatar użytkownika
Neoptolemos
Has thanked: 201 times
Been thanked: 1049 times

Post autor: Neoptolemos »

Ja tylko chciałem dodać od siebie, że o ile uwielbiam euro, to wolę raczej średnią półkę wagową (poniżej 4 na BGG) - żadna jak dotąd gra Lacerdy (grałem w Kanban, On Mars, Vinhos) mnie nie porwała, Mage Knight wymęczył, Dominant Species mocno zawiodło. Barrage był tylko ok, Brassa lubię - ale właśnie za to, że w porównaniu do swojej wagi ma bardzo niskie complexity (i "zaledwie" ciężkość 3.87 na BGG).

A Trickerion mnie oczarował, mimo że graliśmy w 4 osoby i trwało to dość długo, byłem pod ogromnym wrażeniem rozgrywki. W związku z tym oczywiście zamówiłem swój egzemplarz, chociaż wiem, że ciężko będzie o czas i ekipę - ale jeśli mam mieć jedno naprawdę porządne ciężkie euro w domu, to dla mnie dość pewny wybór.
Game developer w Lucky Duck Games
Autor bloga Karta - stół!
Redaktor Board Times
Awatar użytkownika
Nilis
Has thanked: 323 times
Been thanked: 509 times

Post autor: Nilis »

nomalas pisze: 02 lis 2024, 23:35 Cześć,

Przeskok między GWT czy Brassem a Trickerionem jest duży. W GWT czy Brassa można pyknąć partię z marszu jeżeli już sie w niego grało kilka razy. Nie ma wielu pytań podczas gry i dużego downtime-u. Tutaj nie da się "pyknąć partii" :wink: szczególnie jak wystawia się tricki do teatru i odgrywa przedstawienie. Wtedy potrzeba więcej skupienia i zaangażowania.

Dla mnie Trickerion to ścisły TOP ale swój egzemplarz sprzedałem rok temu. Zaprezentowała go dwóm ekipom i gra im bardzo nie podeszła. Planowanie kolejności nauki tricków i zasady związane z teatrem odepchnęły ludzi. Po raz ostatni kiedy próbowałem to rozłożyć usłyszałem "A może po prostu zagramy w coś co da się zrozumieć bez mnóstwa pytań podczas gry:)"
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
Awatar użytkownika
bly73
Has thanked: 146 times
Been thanked: 17 times

Post autor: bly73 »

To chyba miałeś jakieś koszulki nie bardzo. Kilka fotek jak to u mnie wygląda. Wszystko w koszulkach i wszystko świetnie pasuje.
Spoiler:
Sam projektowałeś tłumaczenie kart? Masz wkładki czy nalepki?
sasquach

nomalas pisze: 02 lis 2024, 23:35 jakie szanse na w miarę bezbolesne wejście ma ekipa, w której najcięższymi - jak dotąd - grami były: Spirit Island, Alchemicy, GWT i Brass? Mam dużą ochotę na polskiego Trickeriona, ale nie chciałbym grać tylko solo. Obawiam się, że przeskok między tymi tytułami może być zbyt duży, jak uważacie?
Moim zdaniem nie jeśli chodzi o trudność zasad. Zostaje tylko kwestia planowania. To jest gra gdzie musimy wiele rzeczy sobie przemyśleć, ustalić co chcemy robić i mieć plan B oraz C, a do tego wszystkiego mieć jeszcze dobry zamysł na całą rozgrywkę. I to jest chyba rzecz od której ludzie się najczęściej odbijają.

Ja polecam. Świetna gra do której chętnie wracam.
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 430 times
Been thanked: 684 times

Post autor: bogas »

bly73 pisze: 03 lis 2024, 23:05
To chyba miałeś jakieś koszulki nie bardzo. Kilka fotek jak to u mnie wygląda. Wszystko w koszulkach i wszystko świetnie pasuje.
Spoiler:
Sam projektowałeś tłumaczenie kart? Masz wkładki czy nalepki?
Wkładki. Ja robiłem tylko część tłumaczenia (karty mocy z dodatku Dalaghard's gifts).
IrasArgor
Has thanked: 194 times
Been thanked: 97 times

Post autor: IrasArgor »

Parę dni temu na kanale Planszowych Newsów wpadł filmik z unboxingu, można zobaczyć jak insert się sprawuje i skalkulować czy zakoszulkowane karty do niego wejdą (w filmiku nie ma o tym mowy). Na moje oko wygląda to nieźle i wystarczająco do moich potrzeb.
Wosho
Has thanked: 213 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Wosho »

Zamówione chocby mialo stac na regal w ktorym juz dawno nie ma miejsca ;)
ODPOWIEDZ