Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
-
- Has thanked: 126 times
- Been thanked: 213 times
Re: Voidfall (Nigel Buckle, David Turczi)
"Kup se insert zamiast hantli. Promocja 2 w 1"

Preferuje: średnie/ciężkie euro, rywalizacja. Gram we wszystko :D Niezwiązany z branżą.
NA SPRZEDAŻ Projekt Gaja - nakładki na plansze Carnegie + dodatek Trickerion Too Many Bones PL i inne
NA SPRZEDAŻ Projekt Gaja - nakładki na plansze Carnegie + dodatek Trickerion Too Many Bones PL i inne
Wydaje kupe kasy na gry jakbym mial to wydawac prawie x2 na inserty to by byla totalna masakra juz..brucewayne0 pisze: ↑18 lis 2024, 20:15Jeśli gra siądzie to zdecydowanie polecam dedykowany insert. Ja akurat korzystam z redrewno i wygoda jest przeogromna. Schowanie wszystkiego do momentu zamknięcia pudełka to raptem 10 minutDodatkowo wszystko ma swoje miejsce.
- kuleczka91
- Has thanked: 900 times
- Been thanked: 590 times
Też tak kiedyś mówiłam, ale jednak insert to mega wygoda i dużo szybsze składanie i rozkładanie gry.
Choć insert do Voidfalla w mojej ocenie nie należy do najtańszych to jeśli jednak gra nam się spodoba to jednak go kupię, bo mam inne inserty od reDrewno i sobie chwalę

- Jiloo
- Has thanked: 628 times
- Been thanked: 535 times
- Kontakt:
Nie wszystkie gry wymagają insertów. W Voidfall na pewno się przydaje. MIałem wcześniej pudełeczka geek box, tackę i worki strunowe, i z insertem jest o niebo lepiej.
Ten od Redrewno faktycznie dość drogi (za dedykowany insert FS zapłaciłem 180 zł z wysyłką ze strony producenta).
Ale ja nie przepadam za drewnianymi, bo są ciężkie, wolę kartonowo-piankowe. Kupuję Folded Space lub wykonuję własnoręcznie.
Ja tam dalej tak twierdzę i wolę zrobić insert własnoręcznie niż płacić tyle kasykuleczka91 pisze: ↑19 lis 2024, 10:48Też tak kiedyś mówiłam, ale jednak insert to mega wygoda i dużo szybsze składanie i rozkładanie gry.
Choć insert do Voidfalla w mojej ocenie nie należy do najtańszych to jeśli jednak gra nam się spodoba to jednak go kupię, bo mam inne inserty od reDrewno i sobie chwalęCeny drukowanych są raptem 20 zł tańsze więc nie warto, wolę dołożyć do drewnianego
![]()

Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416
Moja kolekcja: https://boardgamegeek.com/collection/user/Leinadus
Pytanie do tych co mają i używają insertu od ReDrewno: na zdjęciach wygląda jakby wkładka z kartami była układana jakoś dziko obrócona bokiem. Wyobraźnia podsunęła mi scenę jak podnoszę tą część z kartami a one majestatycznie wyjeżdżają mi na podłogę - słusznie?
Ktoś miał okazję porównać Folded Space i ReDrewno?
W obu insertach mam wrażenie, że floty są trudno dostępne, mało wygodne do szybkiego odnajdywania / identyfikowania / wyciągania / wkładania w trakcie gry - oceniam ze zdjęć, jak jest w praktyce?
Część zdjęć Folded Space pokazuje dość postrzępione krawędzie; da się do ugładzić, czy taki charakter materiału i trzeba by z tym żyć - wkurzało by mnie i ciągle bym skubał próbując wyrównać
W obu insertach mam wrażenie, że floty są trudno dostępne, mało wygodne do szybkiego odnajdywania / identyfikowania / wyciągania / wkładania w trakcie gry - oceniam ze zdjęć, jak jest w praktyce?
Część zdjęć Folded Space pokazuje dość postrzępione krawędzie; da się do ugładzić, czy taki charakter materiału i trzeba by z tym żyć - wkurzało by mnie i ciągle bym skubał próbując wyrównać

- Jiloo
- Has thanked: 628 times
- Been thanked: 535 times
- Kontakt:
Floty w insercie Folded Space są oznaczone na bokach i łatwo dostępne. W zestawie są dwa podajniki więc można podzielnic na dwie strony stołu.

Krawędzie są gładkie. Chyba, że czegoś nie zrozumiałem.Część zdjęć Folded Space pokazuje dość postrzępione krawędzie; da się do ugładzić, czy taki charakter materiału i trzeba by z tym żyć - wkurzało by mnie i ciągle bym skubał próbując wyrównać![]()
-
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 12 times
Jeśli chodzi o redrewno to bokiem są składowane karty skupienia i wydarzeń. Pojemniki mają jednak z obu stron (tj. góra i dół) dziurki na palce, więc wyjmuje się je i chowa bezproblemowo. Mam karty w koszulkach i nigdy nawet nie byłem bliski tego, aby wypadły. Co do flot to jest słowne oznaczenie każdej z nich, nie sposób się zatem pomylić, co gdzie jest. Dodatkowo są one relatywnie niskie i w zasadzie samo spojrzenie na kafelek floty (są przechowywane obrazkiem wzdłuż pojemnika nie w poprzek) wystarczy do tego, aby poznać jej rodzaj. O pomyłkę zatem trudnoWarenhari pisze: ↑19 lis 2024, 21:35 Pytanie do tych co mają i używają insertu od ReDrewno: na zdjęciach wygląda jakby wkładka z kartami była układana jakoś dziko obrócona bokiem. Wyobraźnia podsunęła mi scenę jak podnoszę tą część z kartami a one majestatycznie wyjeżdżają mi na podłogę - słusznie?
W obu insertach mam wrażenie, że floty są trudno dostępne, mało wygodne do szybkiego odnajdywania / identyfikowania / wyciągania / wkładania w trakcie gry - oceniam ze zdjęć, jak w praktyce.

- Nilis
- Has thanked: 321 times
- Been thanked: 506 times
Wczoraj zagrałem pierwszy raz solo na swoim egzemplarzu. Mam Insert Folded Space i w 20min. rozłożyłem całą grę oraz w 20min. złożyłem. To mój jedyny insert jaki mam i bez niego 2x tyle traciłbym czasu niepotrzebnie. Wszystkim gorąco polecam mimo że klejenie go to trochę udręka
Osobiście często bardziej wolę pograć z ludźmi w planszówki, niż słuchać, co wydaje im się, że mają do powiedzenia. feniks_ciapek
-
- Been thanked: 26 times
Akurat wlasnie dla mnie patrzac na inserty jakie mam/mialem od redrewno i innych podobnych materialowo ( czy to mdf czy sklejka) to folded space bylo arcy przyjemne do sklejaniaNilis pisze: ↑20 lis 2024, 09:00 Wczoraj zagrałem pierwszy raz solo na swoim egzemplarzu. Mam Insert Folded Space i w 20min. rozłożyłem całą grę oraz w 20min. złożyłem. To mój jedyny insert jaki mam i bez niego 2x tyle traciłbym czasu niepotrzebnie. Wszystkim gorąco polecam mimo że klejenie go to trochę udręka

- Edwardo
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 20 times
Ostatnio kupiłem w planszomanii, owszem czekałem ok 3 tygodni ale już mam
Jestem Stanley i jestem planszoholikiem www.planszoholik.pl
-
- Been thanked: 26 times
na dragoneye, przed premiera gry jakos zapytalem o dostepnosc dali znac jak pojawilo sie na stanie i zamowilem.
Chwile myslalem by kupic od producenta, nie wychodzi az tak drogo ( przesylka z bulgarii )
-
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 48 times
Kupiłem Voidfall w wydaniu od Portalu i przygotowuję się do pierwszej rozgrywki w wariancie wprowadzającym. Przeglądałem instrukcję i oglądałem materiał na YT u MadzioraGra, tam zauważyłem, że na karcie wydarzeń galaktyki T1 jest discard progress (postęp) a na mojej portalowej jest rozwój (development). To chyba błąd w polskim wydaniu
-
- Has thanked: 142 times
- Been thanked: 318 times
olej rozgrywke wprowadzajacaDerwisz-14 pisze: ↑20 lis 2024, 20:58 Kupiłem Voidfall w wydaniu od Portalu i przygotowuję się do pierwszej rozgrywki w wariancie wprowadzającym. Przeglądałem instrukcję i oglądałem materiał na YT u MadzioraGra, tam zauważyłem, że na karcie wydarzeń galaktyki T1 jest discard progress (postęp) a na mojej portalowej jest rozwój (development). To chyba błąd w polskim wydaniu

-
- Has thanked: 50 times
- Been thanked: 48 times
Właśnie chciałem w sobotę tłumaczyć grę w grupie, więc już sobie rozłożyłem na większym stole wariant wprowadzający, żeby ograć dzisiaj raz na dwie ręce. A na mniejszym stole mam scenariusz do solo, już w większości przygotowany, na jutro
-
- Has thanked: 1040 times
- Been thanked: 665 times
Wariant wprowadzający można też ograć soloDerwisz-14 pisze: ↑20 lis 2024, 21:31 Właśnie chciałem w sobotę tłumaczyć grę w grupie, więc już sobie rozłożyłem na większym stole wariant wprowadzający, żeby ograć dzisiaj raz na dwie ręce. A na mniejszym stole mam scenariusz do solo, już w większości przygotowany, na jutro

-
okay, jak chcesz sie przygotowac, to dawajDerwisz-14 pisze: ↑20 lis 2024, 21:31 Właśnie chciałem w sobotę tłumaczyć grę w grupie, więc już sobie rozłożyłem na większym stole wariant wprowadzający, żeby ograć dzisiaj raz na dwie ręce. A na mniejszym stole mam scenariusz do solo, już w większości przygotowany, na jutro
ale my gralismy wprowadzajacy we dwoch i kumpel sie zniechecil

-
- Has thanked: 1040 times
- Been thanked: 665 times
Jaką rozgrywkę jak to jest tutorial?MowMiStefan pisze: ↑21 lis 2024, 00:03 ale my gralismy wprowadzajacy we dwoch i kumpel sie zniechecilmocno splyca on rozgrywke
![]()

-
no przecież właśnie mówięsasquach pisze: ↑21 lis 2024, 03:16Jaką rozgrywkę jak to jest tutorial?MowMiStefan pisze: ↑21 lis 2024, 00:03 ale my gralismy wprowadzajacy we dwoch i kumpel sie zniechecilmocno splyca on rozgrywke
![]()
Idziesz praktycznie po sznurku i tyle. Taka zaawansowana forma nauki zasad.

Pierwszy czy początkowy scenariusz do MK mnie zniechęcił do gry, tak samo było z voidfall. Dobrze, że nim nie skończyliśmy, bo gry mają wiele do zaoferowania. Tak jak kolega pisze. Wybrać sobie jakiś normalny prosty scenariusz, najlepiej żeby była możliwość jakiejś walki i jest pełnoprawny tutorial.MowMiStefan pisze: ↑21 lis 2024, 09:17no przecież właśnie mówięsasquach pisze: ↑21 lis 2024, 03:16Jaką rozgrywkę jak to jest tutorial?MowMiStefan pisze: ↑21 lis 2024, 00:03 ale my gralismy wprowadzajacy we dwoch i kumpel sie zniechecilmocno splyca on rozgrywke
![]()
Idziesz praktycznie po sznurku i tyle. Taka zaawansowana forma nauki zasad.
dlatego napisałem, że jak chce to zrobić solo, żeby przygotować się do nauczenia innych graczy, to nawet ok, ale żeby tego w życiu nie grał z innymi
![]()
Ktoś ma insert of GAMU?
https://gamu.pl/produkt/voidfall/
Z zalet: wygląda spoko, lżejszy niż drewno, tacka na agendy może nawet być fajna.
Z wątpliwości: pojemniczków zdaje się być dużo, co robi bajzel samo w sobie. Nie wiem jak faktycznie z praktycznością.
No i bardzo nie lubię efektu samego druku 3D na powierzchni - charakterystyczne karbowanie i rozmycia. Wiem, że wiele zależy od maszyny i wykonania, więc jestem ciekaw, czy ktoś ma i może ocenić.
Ktoś coś może napisać?
Z zalet: wygląda spoko, lżejszy niż drewno, tacka na agendy może nawet być fajna.
Z wątpliwości: pojemniczków zdaje się być dużo, co robi bajzel samo w sobie. Nie wiem jak faktycznie z praktycznością.
No i bardzo nie lubię efektu samego druku 3D na powierzchni - charakterystyczne karbowanie i rozmycia. Wiem, że wiele zależy od maszyny i wykonania, więc jestem ciekaw, czy ktoś ma i może ocenić.
Ktoś coś może napisać?
Dziś puściłem do druku tackę na agendy, ale wygląda trochę inaczej. Na pewno się przyda, ale insert jakoś będę przerabiał, tak, żeby wykorzystać jak najwięcej z tego co jest i żeby zmieściło się z trójwarstwowymi planszetkami w jednym pudle.Warenhari pisze: ↑21 lis 2024, 13:11 Ktoś ma insert of GAMU?
Ktoś coś może napisać?
Usługa druku 3D: viewtopic.php?t=84416