Szarlatani z Pasikurowic / The Quacks of Quedlinburg (Wolfgang Warsch)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 427 times
Kontakt:

Re: Szarlatani z Pasikurowic / The Quacks of Quedlinburg (Wolfgang Warsch)

Post autor: nidhog »

Andrzejzbrowaru pisze: 15 lip 2024, 13:14
MowMiStefan pisze: 29 mar 2024, 21:09 mam
poor man’s wersja tych z BGG co bym je chcial a ich nie ma…

sa troche jak ten rogalik 7 Days - jeszcze nigdy mi sie ten z reklamy nie trafil… mam Ci cyknac fote na planszy?

EDIT No to zrobilem te foty ale to na nich i tak lepiej wyglada.
Spoiler:
Wyglądają na ciemne po wyłożeniu na planszę. Napisałbyś coś więcej jak się sprawdzają?
Ja je miałem w ramach zamawiania komuś. W zasadzie miałem w ręce zarówno to z bgg, jak i te z e-raptora, zwykłe oraz zakapslowane.

I to oczywiście wszystko kwestia gustu, ale moje zdanie jest taki. Opisze. wg kolejności od najgorszej do najlepszej ;)
- Kartonowe z oryginału to najgorsza alternatywa - czytaj dobrze, ze są w grze, ale warto z nimi coś zrobić :P
- E-raptor - w zasadzie to plastikowa wersja tych żetonów powyżej. rozmiar jest ten sam, ale przez to wydają się cienkie i lekkie. Wyglądają ładniej od oryginalnych, ale pod kątem gry wydają mi się gorsze do wyławiania z worka.
- Akryle z BGG. Ładne i drogie. Fajnie się losuje z worka. ładnie wyglądają, ale prywatnie mi się do końca nie podobają, Brakowało mi w nich czegoś, ale nie jestem w stanie określić czego. Nie przekonały mnie, ale lepsze od poprzedników.
- Oryginaly w kapslach. Dla mnie to najlepsze rozwiązanie. Fajnie grzechoczą, ładnie wyglądają. Zabezpieczają tokeny i łątwo się wyciąg z worka. Wada? Po pierwsze kapslowanie całości :P a po drugie - robiąc test zauważyłem, że są większe od miejsc na planszy. Co sprawiało wrażenie, że będzie za mało miejsca na niej w kociołku. Natomiast w trakcie gry w ogóle się tego nie czuje, bo zwykle żetony lądują na tyle gęsto, że nie przeszkadzają sobie. NIezauważalne w trakcie gry.

Sa jeszcze 3 alternatywy.
- żetony e-raptora w kapslach. To dopiero przerost formy nad treścią, ale może byłyby ładniejsza wersją? Nie sprawdziłem, więc nie wiem. Głownie z dwóch powodów. raz - koszt dodatkowy za to, który by mi raczej nie wynagrodził efektu. Dwa (ważniejsze)- drugi raz to kapslować :P
-Osłonki gumowe - o takie: https://allegro.pl/oferta/szarlatani-z- ... 1289645726 Mnie nie przekonują, ale może komuś się spodobają.
- Ostatnia alternatywa, która kiedyś spróbuję zrobić - to żywica i modyfikacja żetonów. o takie
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1554 times
Been thanked: 1120 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

nidhog pisze: 15 lip 2024, 13:30 -Osłonki gumowe - o takie: https://allegro.pl/oferta/szarlatani-z- ... 1289645726 Mnie nie przekonują, ale może komuś się spodobają.
Miałem takowe. Bardzo ładne, wygodne, ale niestety kosztowne.
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
kuleczka91
Has thanked: 862 times
Been thanked: 578 times

Post autor: kuleczka91 »

Hardkor pisze: 15 lip 2024, 13:40
nidhog pisze: 15 lip 2024, 13:30 -Osłonki gumowe - o takie: https://allegro.pl/oferta/szarlatani-z- ... 1289645726 Mnie nie przekonują, ale może komuś się spodobają.
Miałem takowe. Bardzo ładne, wygodne, ale niestety kosztowne.
Zawsze się zastanawiam co te co te gumy mają zabezpieczać poza tym, że żeton się nie rozwarstwi? Przecież nadruk z żetonu dalej się będzie ścierał w trakcie mieszania w worku, bo nadal mają styczność z palcami :p

Osobiście sama mam zakapslowane te tekturowe, podobają mi się te z e-raptora, ale już na samym zdjęciu poglądowym Klik widać , że ten nadruk, czy co to jest schodzi z tego kwiatka na brzegu i obawiam się, że za długo by to nie zdało egzaminu żeby przetrwać więcej rozgrywek niż kilka bez uszkodzeń :)
MowMiStefan
Has thanked: 141 times
Been thanked: 316 times

Post autor: MowMiStefan »

Andrzejzbrowaru pisze: 15 lip 2024, 13:14 Wyglądają na ciemne po wyłożeniu na planszę. Napisałbyś coś więcej jak się sprawdzają?
No tak jak napisałem z rogalikiem 7 Days :)
Ale sprawdzają się na razie. Szarlatani wpadają na stół okazyjnie - raczej przy znajomych, którzy grają na poziomie Ticket to Ride. Przy takim graniu to w zupełności mi wystarczą - nie lubię kartonowych, bo się kiepsko mieszają w worku, ale to co mam z e-raptora jest wystarczające. Bez wodotrysków.
Polo15
Has thanked: 64 times
Been thanked: 51 times

Post autor: Polo15 »

Dla tych co się zastanawiają nad różnymi opcjami zabezpieczenia żetonów to tak wyglądają te z BGG po kilkudziesięciu rozgrywkach:
https://www.reddit.com/r/boardgames/com ... he_geekup/
Ja osobiście wybrałem opcję z kapslami numizmatycznymi i jestem z nich zadowolony, fajnie się je miesza w worku, po około 10 rozgrywkach nie ma żadnych uszkodzeń. Jedyny minus to fakt, że sporo miejsca zajmują w pudełku.
poxi
Has thanked: 62 times
Been thanked: 117 times

Post autor: poxi »

Polo15 pisze: 18 lip 2024, 15:18 Dla tych co się zastanawiają nad różnymi opcjami zabezpieczenia żetonów to tak wyglądają te z BGG po kilkudziesięciu rozgrywkach:
https://www.reddit.com/r/boardgames/com ... he_geekup/
Ja osobiście wybrałem opcję z kapslami numizmatycznymi i jestem z nich zadowolony, fajnie się je miesza w worku, po około 10 rozgrywkach nie ma żadnych uszkodzeń. Jedyny minus to fakt, że sporo miejsca zajmują w pudełku.
OP z tego posta dodał, że grali dużo podczas pandemiii gdzie środki dezynfekcyjne lały się strumieniami, a ponadto jego partnerka używa mnóstwo balsamu do rąk. Obie te rzeczy niszczą geekup bitsy, ale też klawisze klawiatury i inne plastikowe elementy.
Moje po kilkunastu rozgrywkach wyglądają jak nowe. Pomimo ceny mocno polecam.
Strud
Has thanked: 39 times
Been thanked: 46 times

Post autor: Strud »

To ja dodam dla równowagi, że po ponad 15 partiach moje oryginalne żetony tekturowe mają się jak najlepiej, a mieszamy je w workach całkiem konkretnie :)
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 386 times
Been thanked: 359 times

Post autor: Dako »

Mi bardzo podoba się taki sposób na żetony
Jeszcze co prawda nie spróbowałem ale kto wie ;)
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Wyglądają na najlepszą opcję, ale robota ambitna. Sam kupiłem w końcu chyba ostatni zestaw z e-raptora i po kilku partiach jest ok. Rzeczywiście ta folia się zdziera i pewnie będą miały ograniczoną żywotność. Miesza się nimi dużo lepiej niż oryginalnymi, a o to mi głównie chodziło. Te z bga store są niedostępne (razem z dodatkami) i 100$ za komplet to jednak trochę dużo, biorąc pod uwagę że mają naklejki. Kapsle u mnie odpadły bo zależało mi na tym by całość mieściła się w insercie. Chyba przydałaby się jakaś wersja big-boxowa z fabrycznymi, akrylowymi żetonami😅
Awatar użytkownika
nidhog
Kontakt:

Andrzejzbrowaru pisze: 26 lip 2024, 11:00 Wyglądają na najlepszą opcję, ale robota ambitna. Sam kupiłem w końcu chyba ostatni zestaw z e-raptora i po kilku partiach jest ok. Rzeczywiście ta folia się zdziera i pewnie będą miały ograniczoną żywotność. Miesza się nimi dużo lepiej niż oryginalnymi, a o to mi głównie chodziło. Te z bga store są niedostępne (razem z dodatkami) i 100$ za komplet to jednak trochę dużo, biorąc pod uwagę że mają naklejki. Kapsle u mnie odpadły bo zależało mi na tym by całość mieściła się w insercie. Chyba przydałaby się jakaś wersja big-boxowa z fabrycznymi, akrylowymi żetonami😅
Ja zmiescilem wszystko w kapslach i z fanowskimi dodatkami (kilkanascie nowych ksiag) pudelku z podstawki. Sam zrobilem mega fukcnojalny insert :)
Andrzejzbrowaru
Has thanked: 30 times
Been thanked: 24 times

Post autor: Andrzejzbrowaru »

Wziąłem insert z warboxa ze względu na największe podajniki na żetony. Kapsle tam nie wejdą, ale insert bardzo fajny.
grucha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 8 times

Post autor: grucha »

Który insert pomieści grę z wszystkimi dodatkami i żetonami w gumowych osłonkach ?
Pochodzenie człowieka od małpy jest prywatną sprawą każdego z nas.
Andarist
Has thanked: 3 times

Post autor: Andarist »

Insert od Kalkared miesci wszystko, ale zetony mam z BGG (a nie w kapslach)
Poszukuję: Na Chwale Rzymu - Zona Senatora (Mloda)
tomax-zielik
Has thanked: 38 times
Been thanked: 18 times

Post autor: tomax-zielik »

Andarist pisze: 06 paź 2024, 16:13 Insert od Kalkared miesci wszystko, ale zetony mam z BGG (a nie w kapslach)
A można gdzieś w polskim internecie i za zlotówki kupić ten Insert?
MowMiStefan

radarek
Has thanked: 28 times

Post autor: radarek »

MowMiStefan pisze: 08 paź 2024, 16:37 Z WarBoxa też mieści wszystko: https://www.warbox.pl/pl/p/Insert-do-gr ... urowic/327
Nawet z żetonami w kapsułach?
MowMiStefan

radarek pisze: 08 paź 2024, 17:30
MowMiStefan pisze: 08 paź 2024, 16:37 Z WarBoxa też mieści wszystko: https://www.warbox.pl/pl/p/Insert-do-gr ... urowic/327
Nie wyobrazam sobie, zeby jakikolwiek insert zmiescil all-in rowniez z zetonami w kapslach :)
Andarist
Has thanked: 3 times

Post autor: Andarist »

tomax-zielik pisze: 08 paź 2024, 15:28
Andarist pisze: 06 paź 2024, 16:13 Insert od Kalkared miesci wszystko, ale zetony mam z BGG (a nie w kapslach)
A można gdzieś w polskim internecie i za zlotówki kupić ten Insert?
Przesylka z Czech nie wychodzi jakos specjalnie drogo z tego co pamietam. Gosciu ma bardzo pozadne inserty - polecam :p
Poszukuję: Na Chwale Rzymu - Zona Senatora (Mloda)
Awatar użytkownika
nidhog
Kontakt:

MowMiStefan pisze: 08 paź 2024, 18:29
radarek pisze: 08 paź 2024, 17:30
Nie wyobrazam sobie, zeby jakikolwiek insert zmiescil all-in rowniez z zetonami w kapslach :)
Da się taki zrobić. Ja sam zrobiłem sobie z pianki taki. Mam tam oba dodatki i dodatkowe ksiegi z fanowskiego druku (15 dwustronnych ksiąg). Pudełko się spokojnie zamyka :). Mieści żetony w kapslach posortowane kolorami i nominałami.
a tak wygląda podajnik na żetony, który jest elementem tego insertu.
Spoiler:
MowMiStefan

nidhog pisze: 10 paź 2024, 10:44 Da się taki zrobić. Ja sam zrobiłem sobie z pianki taki. Mam tam oba dodatki i dodatkowe ksiegi z fanowskiego druku (15 dwustronnych ksiąg). Pudełko się spokojnie zamyka :). Mieści żetony w kapslach posortowane kolorami i nominałami.
Spoiler:
E no Panie, Francja elegancja :)

Oczywiście zbyt generalizowałem - miałem obraz swoich poszukiwań, gdzie chciałem żeby insert miał też pojemniki ze stojakami na karty :)

Twoje rozwiązanie przypomina mi natomiast moje z Runebounda 3 - w końcu zdecydowałem się na insert (chyba też Przemka) a w pudełku po Wieziach zrobiłem sobie z pianki na żetony :) ale nie wygląda tak ładnie jak Twoje :)
radarek

Opis działania butelki nie jest zgodny z instrukcją angielską i niemiecką (na której zdaje się bazują inne tłumaczenia).
Dodatkowo, opis ten zmieniał się w czasie i różne wersje polskiej instrukcji mają nieco inny zapis.

Moja wersja jest oznaczona jako "Wydanie 5. Rok 2022. Wersja 1.2" (ta informacja znajduje się na tylnej okładce instrukcji).
Opis działania Butelki, instrukcja strona 5:
Gracze mogą zużyć butelkę, aby odłożyć ostatni dobrany biały znacznik do woreczka.
Stwierdzenie "ostatni dobrany biały znacznik" nie implikuje, że to musi być znacznik, który dobraliśmy przed chwilą. Czyli mogłem dobrać najpierw biały, potem czerwony i butelką usunąć biały (bo to był "ostatni dobrany biały znacznik"). I tak grałem pierwsze kilka rozgrywek.

Zacząłem więc porównywać zapisy z wersją polską online, angielską i niemiecką. I tak:
polska wersja dostępna na stronie G3, oznaczona jako 1.0 pisze:https://b2b.g3poland.com/data/links/be0 ... 70_221.pdf
Gracze mogą zużyć butelkę, aby odłożyć ostatni dobrany znacznik do woreczka.
Nie ma słowa "biały", co implikuje, że zapis odnosi się zawsze do ostatniego dołożonego znacznika. Jednak to jest wersja 1.0 więc wygląda, że to starsza wersja.
angielska instrukcja pisze:If the last chip you drew was white, you may put it back in your bag by using your flask.
Tu jeszcze inna wersja. Zapis dotyczy zawsze ostatniego znacznika, ale musi być biały.
wersja niemiecka pisze:Ein Spieler kann seine Flasche einsetzen, um den zuletzt gezogenen Chip wieder in den Beutel zurückzulegen. A
Co wg. google translatora oznacza "A player can use his bottle to return the last chip drawn to the bag."
Zapis zgodny z wersją 1.0 polskiej instrukcji.

To która wersja w końcu jest poprawna? Znalazłem wątek na bgg na ten temat https://boardgamegeek.com/thread/337197 ... e/44901686. Ktoś rzekomo skontaktował się z wydawnictwem "Schmidt Spiele" i dostał odpowiedź, że zasady zmieniły się z czasem i obecna wersja jest taka jak cytowana przeze mnie wyżej wersja niemiecka - możemy odłożyć ostatni znacznik, niezależnie od jego koloru.

Jakim zatem cudem starsza wersja polskiej instrukcji ma zapis poprawny, a nowsza nie? Nie wiem.

Podsumowując, poprawne działanie butelki:
Gracze mogą zużyć butelkę, aby odłożyć ostatni dobrany znacznik do woreczka.
(oczywiście z zachowaniem pozostałych zasad, np. to, że kociołek nie mógł wybuchnąć)
Awatar użytkownika
Tringa
Has thanked: 330 times
Been thanked: 360 times

Post autor: Tringa »

Hej,

My zawsze graliśmy tak, że oskładamy ostatni dołożony składnik. W 99,5% przypadków i tak był biały xD
"Czasami lepiej jest użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność." - Terry Pratchett – Zbrojni

Moje zbiórki: CLICK
Moje gry: CLICK
radarek

Tringa pisze: 28 lis 2024, 12:06 Hej,

My zawsze graliśmy tak, że oskładamy ostatni dołożony składnik. W 99,5% przypadków i tak był biały xD
Tak, ale w mojej instrukcji zapis pozwalał na odłożenie "ostatnio dobranego białego znacznika". To pozwalało na odłożenie białego, pomimo, że on nie był ostatnim znacznikiem w kociołku (ale wciąż był "ostatnim dobranym białym"). A ja nie lubię grać z innymi zasadami niż wymyślił autor ;).
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 293 times
Been thanked: 312 times

Post autor: Scamander »

radarek pisze: 28 lis 2024, 12:02
Jakim zatem cudem starsza wersja polskiej instrukcji ma zapis poprawny, a nowsza nie? Nie wiem.
Może sami nie wiedzieli z której wersji robią korektę. Ja już w tłumaczeniu gier widziałem wszystko.

Szczęśliwie grałem poprawnie, chociaż nie wiedziałem, że zwrócić można dowolny ostatnio dołożony żeton. Dzięki za podrzucenie info!
radarek

nidhog pisze: 10 paź 2024, 10:44 Da się taki zrobić. Ja sam zrobiłem sobie z pianki taki. Mam tam oba dodatki i dodatkowe ksiegi z fanowskiego druku (15 dwustronnych ksiąg). Pudełko się spokojnie zamyka :). Mieści żetony w kapslach posortowane kolorami i nominałami.
Spoiler:
Ja także zrobiłem sobie ostatnio insert z pianki. Zależało mi na tym, żeby nie trzeba było sortować czy układać żetony jeden po drugim bo to niepotrzebna praca przy składaniu gry. Zrobiłem więc takie duże tacki do których wrzucam żetony. Każdy kolor ma swoją oddzielną przegródkę. Całość zamyka się idealnie na styk (gra + 2 dodatki) więc nic się nie wymiesza, nawet jak grę postawimy pionowo.

Poniżej zdjęcia.
Spoiler:
ODPOWIEDZ