Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
A jakie błędy były drukowane? Bo ja kupiłem Viti ze wszystkimi dodatkami dosłownie dwa tygodnie temu to mogę sprawdzić i ci potwierdzić czy wszystko jest ok
Pelarg1r pisze: ↑03 mar 2023, 09:23
A jakie błędy były drukowane? Bo ja kupiłem Viti ze wszystkimi dodatkami dosłownie dwa tygodnie temu to mogę sprawdzić i ci potwierdzić czy wszystko jest ok
Na planszy Toskanii, ta minimapka z gwiazdkami miała przesunięcia
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 03 mar 2023, 09:26 przez scraber, łącznie zmieniany 1 raz.
warlock pisze: ↑03 mar 2023, 09:22
Wielkie dzięki . Grałem wczoraj po raz pierwszy z Toskanią (tyle że EN) i Viticulture wystrzeliło z 7/10 do 9 . Świetna sprawa.
Zgadzam się. Z Toskanią, dodatkowymi kartami pracowników oraz Gośćmi z Doliny Renu lub Wrzosowisk, gra jest jeszcze ciekawsza. Wbrew różnym głosom z netu, że nie działa, że można wygrać bez produkcji wina, etc., ja tę grę bardzo lubię.
miker pisze: ↑03 mar 2023, 09:26Wbrew różnym głosom z netu, że nie działa, że można wygrać bez produkcji wina, etc., ja tę grę bardzo lubię.
To chyba akurat zaleta i feature, a nie bug Myślę, że to całkiem zmyślne, że można tak "ograć" grę o winie - choć wymaga to trochę akrobacji
Dla mnie to nie problem. Zdarzało się, że żona lub ja zagraliśmy kartę usuwającą wszystkie gwiazdki z mapy wpływu i to wygrywało grę. Wredna karta, ale działa.
A z ciekawości - grający na dwie osoby forumowicze, gracie z gwiazdkami wg standardowych zasad (tzn. area control i pkt. na koniec) czy raczej wariant dwuosobowy (czyli tylko bonusy)?
Gra mi się niezmiernie podoba, sama podstawka jest ok, ale już z Toskanią to świetne euro dające do pomyślenia, pięknie wykonane z całkiem prostymi zasadami.
miker pisze: ↑03 mar 2023, 09:26Wbrew różnym głosom z netu, że nie działa, że można wygrać bez produkcji wina, etc., ja tę grę bardzo lubię.
To chyba akurat zaleta i feature, a nie bug Myślę, że to całkiem zmyślne, że można tak "ograć" grę o winie - choć wymaga to trochę akrobacji
Dla mnie to nie problem. Zdarzało się, że żona lub ja zagraliśmy kartę usuwającą wszystkie gwiazdki z mapy wpływu i to wygrywało grę. Wredna karta, ale działa.
Cóż to za karta? Jakieś promo-bonus-cośtam? Grałem już ponad 20 razy w Viti z Toskanią i nigdy ta karta nie pojawiła się w grze.
Seykan pisze: ↑03 mar 2023, 09:54
A z ciekawości - grający na dwie osoby forumowicze, gracie z gwiazdkami wg standardowych zasad (tzn. area control i pkt. na koniec) czy raczej wariant dwuosobowy (czyli tylko bonusy)?
Gra mi się niezmiernie podoba, sama podstawka jest ok, ale już z Toskanią to świetne euro dające do pomyślenia, pięknie wykonane z całkiem prostymi zasadami.
Standardowe zasady. Punkty na koniec i bonusy od razu.
Cóż to za karta? Jakieś promo-bonus-cośtam? Grałem już ponad 20 razy w Viti z Toskanią i nigdy ta karta nie pojawiła się w grze.
Lobbysta. Tu w wersji angielskiej. Z dodatku Goście z Doliny Renu.
Ciesz się, że nie widziałeś jej zagranej przez kogoś innego
Seykan pisze: ↑03 mar 2023, 09:54
Na dwie osoby gramy bez area control, same bonusy. Inaczej pójście w mapkę jednego gracza wymusza z automatu pójście tam drugiego i w każdej porze roku przynajmniej jeden pracownik jest poświęcany na te przepychanki o jeden punkt przewagi w jedną lub drugą stronę. Bez tego to wciąż atrakcyjna sekcja, ale nie wymuszająca reakcji przeciwnika.
Czy dodatki sa zalezne językowo? Widze ze World jest po angielsku tylko, mozna bez problemu miec podstawke PL i dodatek ENG czy lepiej odpuscic wersje PL?
Velsu pisze: ↑19 sie 2023, 13:22
Czy dodatki sa zalezne językowo? Widze ze World jest po angielsku tylko, mozna bez problemu miec podstawke PL i dodatek ENG czy lepiej odpuscic wersje PL?
Są zależne, bo jest tekst na kartach. Viti World jest po polsku i nazywa się Viticulture Winobranie.
Ja ten dodatek odpuściłem zupełnie, bo:
1. To jest kooperacja
2. To nie jest dodatek autorów Viticulture, tylko innych
3. Bo skręca on w stronę ostatnio jedyną właściwą, czyli możesz zamiast matki i ojca, mieć matkę i matkę lub ojca i ojca. Nie jestem za PiSem ani tym bardziej talibanem, ale irytuje mnie przemycanie tego typu rzeczy do mojego hobby. Wystarczy mi tego zewsząd dookoła. Toleruję, ale fanem nie jestem
Cześć, kupiłem viticulture essential edition PL i na pudełku napisane jest że to druga edycja i jest wzbogacona o niektóre pomysły z dodatku Toskania. Czy w takim razie warto dokupić dodatek Toskania ?
Guys jaki rozmiar mają karty w polskiej wersji gry?
Czekam na dostawę i jak przyjdzie chciałbym od razu być uzbrojony w to akcesorium
Generalnie trochę sprzeczne dane na ten temat znajduję w necie więc wolę się upewnić
małe standardowo 44x68, duże 63x88 (te co w Pandemicach). Z tym, że duże to karty rodziny, karty do solo i karty pól - ich nie trzeba musowo koszulkować.
Hubertoom pisze: ↑06 gru 2024, 20:14
Guys jaki rozmiar mają karty w polskiej wersji gry?
Czekam na dostawę i jak przyjdzie chciałbym od razu być uzbrojony w to akcesorium
Generalnie trochę sprzeczne dane na ten temat znajduję w necie więc wolę się upewnić
Hubertoom pisze: ↑06 gru 2024, 20:42
Dzięki byczki, chodzi dokładniej pewnie o 63.5
Na stronie wydawcy jest podane 66,5 co mi śmierdziało od samego początku
Dziękuję, że zwróciłeś na to uwagę. Zrobiłem korektę niedopatrzenia.