Viticulture (Jamey Stegmaier, Alan Stone)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- warlock
- Has thanked: 1163 times
- Been thanked: 2195 times
Re: Viticulture (Jamey Stegmaier, Alan Stone)
Wielkie dzięki . Grałem wczoraj po raz pierwszy z Toskanią (tyle że EN) i Viticulture wystrzeliło z 7/10 do 9 . Świetna sprawa.
A jakie błędy były drukowane? Bo ja kupiłem Viti ze wszystkimi dodatkami dosłownie dwa tygodnie temu to mogę sprawdzić i ci potwierdzić czy wszystko jest ok
- scraber
- Has thanked: 266 times
- Been thanked: 120 times
Na planszy Toskanii, ta minimapka z gwiazdkami miała przesunięcia
Spoiler:
Ostatnio zmieniony 03 mar 2023, 09:26 przez scraber, łącznie zmieniany 1 raz.
- miker
- Has thanked: 612 times
- Been thanked: 462 times
Zgadzam się. Z Toskanią, dodatkowymi kartami pracowników oraz Gośćmi z Doliny Renu lub Wrzosowisk, gra jest jeszcze ciekawsza. Wbrew różnym głosom z netu, że nie działa, że można wygrać bez produkcji wina, etc., ja tę grę bardzo lubię.
To chyba akurat zaleta i feature, a nie bug Myślę, że to całkiem zmyślne, że można tak "ograć" grę o winie - choć wymaga to trochę akrobacji
- miker
Dla mnie to nie problem. Zdarzało się, że żona lub ja zagraliśmy kartę usuwającą wszystkie gwiazdki z mapy wpływu i to wygrywało grę. Wredna karta, ale działa.
A z ciekawości - grający na dwie osoby forumowicze, gracie z gwiazdkami wg standardowych zasad (tzn. area control i pkt. na koniec) czy raczej wariant dwuosobowy (czyli tylko bonusy)?
Gra mi się niezmiernie podoba, sama podstawka jest ok, ale już z Toskanią to świetne euro dające do pomyślenia, pięknie wykonane z całkiem prostymi zasadami.
Gra mi się niezmiernie podoba, sama podstawka jest ok, ale już z Toskanią to świetne euro dające do pomyślenia, pięknie wykonane z całkiem prostymi zasadami.
- bogas
- Has thanked: 396 times
- Been thanked: 659 times
Cóż to za karta? Jakieś promo-bonus-cośtam? Grałem już ponad 20 razy w Viti z Toskanią i nigdy ta karta nie pojawiła się w grze.miker pisze: ↑03 mar 2023, 09:50Dla mnie to nie problem. Zdarzało się, że żona lub ja zagraliśmy kartę usuwającą wszystkie gwiazdki z mapy wpływu i to wygrywało grę. Wredna karta, ale działa.
- miker
Standardowe zasady. Punkty na koniec i bonusy od razu.Seykan pisze: ↑03 mar 2023, 09:54 A z ciekawości - grający na dwie osoby forumowicze, gracie z gwiazdkami wg standardowych zasad (tzn. area control i pkt. na koniec) czy raczej wariant dwuosobowy (czyli tylko bonusy)?
- miker
Lobbysta. Tu w wersji angielskiej. Z dodatku Goście z Doliny Renu.bogas pisze: ↑03 mar 2023, 10:23Cóż to za karta? Jakieś promo-bonus-cośtam? Grałem już ponad 20 razy w Viti z Toskanią i nigdy ta karta nie pojawiła się w grze.
Ciesz się, że nie widziałeś jej zagranej przez kogoś innego
- vnzk
- Has thanked: 300 times
- Been thanked: 488 times
Na dwie osoby gramy bez area control, same bonusy. Inaczej pójście w mapkę jednego gracza wymusza z automatu pójście tam drugiego i w każdej porze roku przynajmniej jeden pracownik jest poświęcany na te przepychanki o jeden punkt przewagi w jedną lub drugą stronę. Bez tego to wciąż atrakcyjna sekcja, ale nie wymuszająca reakcji przeciwnika.
- Velsu
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 6 times
Czy dodatki sa zalezne językowo? Widze ze World jest po angielsku tylko, mozna bez problemu miec podstawke PL i dodatek ENG czy lepiej odpuscic wersje PL?
- miker
Są zależne, bo jest tekst na kartach. Viti World jest po polsku i nazywa się Viticulture Winobranie.
Ja ten dodatek odpuściłem zupełnie, bo:
1. To jest kooperacja
2. To nie jest dodatek autorów Viticulture, tylko innych
3. Bo skręca on w stronę ostatnio jedyną właściwą, czyli możesz zamiast matki i ojca, mieć matkę i matkę lub ojca i ojca. Nie jestem za PiSem ani tym bardziej talibanem, ale irytuje mnie przemycanie tego typu rzeczy do mojego hobby. Wystarczy mi tego zewsząd dookoła. Toleruję, ale fanem nie jestem
Stąd bojkot
Cześć, kupiłem viticulture essential edition PL i na pudełku napisane jest że to druga edycja i jest wzbogacona o niektóre pomysły z dodatku Toskania. Czy w takim razie warto dokupić dodatek Toskania ?
- Shodan
- Has thanked: 490 times
- Been thanked: 466 times
Tak - polska wersja Toskanii jest dostosowana do esential edition. Tzn. nie dubluje zawartości, o którą wzbogacono już podstawkę.
- kuleczka91
- Has thanked: 762 times
- Been thanked: 502 times
Warto, gra z dodatkiem jest o wiele lepsza My już gramy tylko na planszy Toskanii, bo gra jest ciekawsza.