Dune:Wojna o Arrakis

Masz wątpliwości w sprawie zasad jakiejś gry? Zamiast pisać na forum ogólnym, wyszukaj dedykowany wątek na tym podforum i w nim zadaj pytanie.
Tomokontakt

Re: Dune:Wojna o Arrakis

Post autor: Tomokontakt »

Nie twierdze ze instrukcja jest zle napisana. Poprostu chcialem rozwiac watpliwosc. Gra zaraz dojdzie a czytam instrukcje bo autorzy sa ci sami co wop a z wop mam dluga przygode, to wszystko, dzieki
akustyk
Has thanked: 50 times
Been thanked: 50 times

Post autor: akustyk »

To uważaj na pewne „pułapki” tzn. rozwiązania są podobne do WOP-a… a jednak trochę inaczej. Też w WOP-a gram już ładnych kilka lat:) Pozdrówka!
Ianixius
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Ianixius »

Nie ogarnąłem atrydami i po zdobyciu arrakin nie osiągnąłem punktów jasnowidzenia, ale zrobiłem to w następnej turze (wykorzystaniu kości) czy to jest też automatyczny win czy dopuero na koniec rundy?
akustyk

Wg mnie na koniec rundy.
Ianixius
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Post autor: Ianixius »

Jeszcze dodam, że przesunąłem sie na torze jasnowidzenia kartą, która pozwoliła to zrobić zaraz po akcji, a nie na koniec rundy.

Ale też myślę, że na koniec rundy.
papted
Been thanked: 1 time

Post autor: papted »

Właśnie w tym siedzę i tak, na koniec rundy ;-)
Zdaje się, że tam były takie dębowe beczki na wino - https://alembik.eu/213-debowe-beczki-na-wino
Zgadza się?
Ostatnio zmieniony 11 gru 2024, 10:33 przez papted, łącznie zmieniany 1 raz.
akustyk

Mam do was pytanie a propos karty Mahdi:
Obrazek

Rozumiem, że ujawniam tylko sicz, żetonów rozmieszczenia nie dotykam ;) Mam inne pytanie: na BGG niestety nie widzę oficjalnego wyjaśnienia (a może źle szukałem) kiedy następuję ujawnienie tej siczy. Mamy dwie możliwości:
1. Faza Rund
2. Faza Końca Rundy.
Tutaj temat jaki znalazłem, ale sam Kevin Chapman napisał, że nie ma oficjalnej informacji na ten temat od projektantów:
https://boardgamegeek.com/thread/333912 ... ence-cards

Jak wy gracie?
Ostatnio zmieniony 05 gru 2024, 13:54 przez akustyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Wozik
Has thanked: 38 times
Been thanked: 43 times

Post autor: Wozik »

akustyk pisze: 05 gru 2024, 12:17 Mam do was pytanie a propos karty Mahdi:
Obrazek

Rozumiem, że ujawniam tylko sicz, żetonów rozmieszczenia nie dotykam ;) Na BGG niestety nie widzę oficjalnego wyjaśnienia (a może źle szukałem) kiedy następuję ujawnienie tej siczy. Tutaj temat jaki znalazłem, ale sam Kevin Chapman napisał, że nie ma oficjalnej informacji na ten temat od projektantów:
https://boardgamegeek.com/thread/333912 ... ence-cards

Jak wy gracie?
Sicz to sicz.
akustyk

Może pytanie nie zabrzmiało dobrze:
Kiedy ujawniacie tą sicz? Podczas fazy rund czy w fazie końca rundy?
Wozik

akustyk pisze: 05 gru 2024, 13:53 Może pytanie nie zabrzmiało dobrze:
Moim zdaniem bez znaczenia, dopóki spełnione są warunki: sicz ujawniona jest przez gracza grającego Atrydami, jest w niej Paul, obydwie rzeczy są spełnione w fazie końca rundy.
akustyk

Wozik pisze: 05 gru 2024, 14:01
Moim zdaniem bez znaczenia, dopóki spełnione są warunki: sicz ujawniona jest przez gracza grającego Atrydami, jest w niej Paul, obydwie rzeczy są spełnione w fazie końca rundy.
No nie do końca. Jak grasz Harkonnenami i widzisz taką sicz to możesz ją zaatakować. Jak wygrasz to Paul wraca do zbiornika regeneracyjnego i już karty nie możesz pozyskać. Jak ujawnisz na koniec to Harkonnenowie mogą wcześniej przypuszczać, że będziesz chciał to zrobić, ale nie ma pewności i czasem nie zaryzykuje. Różnica jest i 2 pkt piechotą nie chodzą ;) Wczoraj właśnie miałem taką sytuację.
Wozik

akustyk pisze: 05 gru 2024, 14:12
Wozik pisze: 05 gru 2024, 14:01
No nie do końca. Jak grasz Harkonnenami i widzisz taką sicz to możesz ją zaatakować. Jak wygrasz to Paul wraca do zbiornika regeneracyjnego i już karty nie możesz pozyskać. Jak ujawnisz na koniec to Harkonnenowie mogą wcześniej przypuszczać, że będziesz chciał to zrobić, ale nie ma pewności i czasem nie zaryzykuje. Różnica jest i 2 pkt piechotą nie chodzą ;) Wczoraj właśnie miałem taką sytuację.
Czyli warunek na koniec rundy nie jest spełniony, nie ma punktów. Ryzyko Atrydów, aby ugrać punkty z tej misji. Może doprecyzuję, ujawniona sicz i obecność Paula muszą występować na koniec rundy, niezależnie od tego kiedy Paul tam się znalazł, albo kiedy sicz została ujawniona w trakcie rundy.
akustyk

Wozik pisze: 05 gru 2024, 14:14 Czyli warunek na koniec rundy nie jest spełniony, nie ma punktów. Ryzyko Atrydów, aby ugrać punkty z tej misji. Może doprecyzuję, ujawniona sicz i obecność Paula muszą występować na koniec rundy, niezależnie od tego kiedy Paul tam się znalazł, albo kiedy sicz została ujawniona w trakcie rundy.
A czytałeś wypowiedzi Kevina Chapmana na BGG? Dałem linka do forum:
"It is revealed when card is claimed, during the End of the Round phase."
Wozik

akustyk pisze: 05 gru 2024, 15:13
Wozik pisze: 05 gru 2024, 14:14 Czyli warunek na koniec rundy nie jest spełniony, nie ma punktów. Ryzyko Atrydów, aby ugrać punkty z tej misji. Może doprecyzuję, ujawniona sicz i obecność Paula muszą występować na koniec rundy, niezależnie od tego kiedy Paul tam się znalazł, albo kiedy sicz została ujawniona w trakcie rundy.
A czytałeś wypowiedzi Kevina Chapmana na BGG? Dałem linka do forum:
"It is revealed when card is claimed, during the End of the Round phase."
O widzisz, dzięki za wyjaśnienie.
akustyk

Właśnie dlatego zapytałem jak wy gracie?
ODPOWIEDZ