Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Dekoy
Has thanked: 18 times
Been thanked: 19 times

Re: Aeon Trespass: Odyssey (Marcin Wełnicki)

Post autor: Dekoy »

macie może jakieś lepsze rozwiązanie do tłumaczenia skanów z wykonanym ocr niż google translate tak żeby nie niszczyć layoutu? Na razie mam skany, wykonałem idealny OCR ale każda próba tłumaczenia jest zła albo jeszcze gorsza (deepl robi z tekstu makaron).

Google w miarę się trzyma układu ale cała reszta to jest dramat. Chatgpt nie potrafi podmieniać tekstów w pdfie. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 313 times
Been thanked: 1127 times

Post autor: brazylianwisnia »

Dekoy pisze: 14 lis 2024, 15:43 macie może jakieś lepsze rozwiązanie do tłumaczenia skanów z wykonanym ocr niż google translate tak żeby nie niszczyć layoutu? Na razie mam skany, wykonałem idealny OCR ale każda próba tłumaczenia jest zła albo jeszcze gorsza (deepl robi z tekstu makaron).

Google w miarę się trzyma układu ale cała reszta to jest dramat. Chatgpt nie potrafi podmieniać tekstów w pdfie. Jakieś pomysły?
Walka z layoutem to strata czasu. To jest też powod dla którego wolę iść w lektora a tłumaczenie pisemne mieć bez formatowania. Szczególnie, że trzeba robić dużo korekt a niektóre rzeczy aby miały sens po polsku będą zupełnie inaczej ułożone.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
yoyocmg
Has thanked: 47 times
Been thanked: 27 times

Post autor: yoyocmg »

Pytanie do osób, które dostały paczki z obecnie rozsyłanego Wave 1 z kampanii - dostaliście errata pack w swoich zamówieniach?
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

yoyocmg pisze: 28 lis 2024, 20:38 Pytanie do osób, które dostały paczki z obecnie rozsyłanego Wave 1 z kampanii - dostaliście errata pack w swoich zamówieniach?
Errata jest wewnątrz cyklu 4 i 5. Jeśli ktoś nie kupił tego dodatku to będzie można po kosztach kupić errate w ich sklepie.
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
ArtIO
Has thanked: 26 times
Been thanked: 52 times

Post autor: ArtIO »

brazylianwisnia pisze: 28 lis 2024, 21:26
yoyocmg pisze: 28 lis 2024, 20:38 Pytanie do osób, które dostały paczki z obecnie rozsyłanego Wave 1 z kampanii - dostaliście errata pack w swoich zamówieniach?
Errata jest wewnątrz cyklu 4 i 5. Jeśli ktoś nie kupił tego dodatku to będzie można po kosztach kupić errate w ich sklepie.
Zamówić errate, czyli kupić za 0 zł - płaci się tylko za przesyłkę.
Awatar użytkownika
Gribbler
Has thanked: 145 times
Been thanked: 496 times

Post autor: Gribbler »

Ale chyba ten drugi druk ma już zaimplementowaną erratę?
bosik111
Has thanked: 13 times
Been thanked: 61 times

Post autor: bosik111 »

Ja to tak zrozumiałem, errata jest zaimplementowana w podstawce nowego druku, a jeśli zamawialeś tylko cykle 4-5 to możesz zamówić erratę w sklepie.
Awatar użytkownika
thelkaar
Has thanked: 19 times

Post autor: thelkaar »

Errata jest w pudełku cykli 4-5 w osobnym woreczku. Jeśli ktoś je zamawiał nie potrzebuje niczego domawiać.

Zresztą nie przesadzajmy z jakimś must have tej erraty, nawet jeśli ktoś nie ma, większość poprawek jest tak kosmetyczna jak zmiana kolejnością Knockdown i Knocback, czy zamiast 1 jest one. W niektórych przypadkach nawet po szczegółowym porównaniu nie znalazłem co dokładnie zostało erratowane. Ogólnie jednak spory szacun dla ITU, że w tak ogromnej grze było tak bardzo niewiele do poprawy.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

bosik111 pisze: 29 lis 2024, 22:39 Ja to tak zrozumiałem, errata jest zaimplementowana w podstawce nowego druku, a jeśli zamawialeś tylko cykle 4-5 to możesz zamówić erratę w sklepie.
W nowym druku karty są już poprawione. Każde pudło cyklu 4 i 5 do tego zawiera errate.
HorribleNick
Has thanked: 75 times
Been thanked: 41 times

Post autor: HorribleNick »

Czy wypraska na karty na samym dole podstawki jest jakkolwiek użyteczna, czy do wywalenia? :D
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

Jest użyteczna do przechowywania kart dwóch cykli, których aktualnie nie grasz. Najlepiej mieć jakiś wygodny pojemnik na towar z aktualnego cyklu bo ciągle otwieranie pudła to nie jest dobry pomysł..
Awatar użytkownika
Gribbler
Has thanked: 145 times
Been thanked: 496 times

Post autor: Gribbler »

brazylianwisnia pisze: 04 gru 2024, 17:05 Najlepiej mieć jakiś wygodny pojemnik na towar z aktualnego cyklu bo ciągle otwieranie pudła to nie jest dobry pomysł..
Po to chyba ten binder właśnie jest. W zestawie jest pudełko z separatorami do kartt aktualnie rozgrywanego cyklu.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

Last tome dużo pomoże ale wciąż jednak trzeba gdzieś przechowywać choćby kafle terenu, tokeny, plansze/mate kości no i figurki(to raczej na półce).
Ostatnio zmieniony 04 gru 2024, 17:26 przez brazylianwisnia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1693 times
Been thanked: 1851 times

Post autor: Mr_Fisq »

brazylianwisnia pisze: 04 gru 2024, 17:19 Last tome dużo pomoże ale wciąż jednak trzeba dzieci przechowywać
Dzieci na czas gry lepiej wyprosić do innego pokoju ;)
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
Przygarnę: Zone Wars, Agricola: Torfowisko (pierwsze wydanie PL)
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Ktoś znalazł jakieś sensowne koszulki na karty tytanów?
Sprzedam: Czerwcowe obniżki (m.in.: Królestwa Północy, SPQR Deluxe, League of Dungeoneers)
bosik111

Chyba tylko laminacja, widziałem kiedyś temat o tym na bgg, ale link do jedynych które w miarę pasowały jest martwy więc nie wiedziałbym gdzie zacząć szukać.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2024, 17:43 przez bosik111, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Czyli pozostaje szukać lepszych koszulek A5; zdjęcia robią w formacie 21x15 - może to jest dobry kierunek.
Dhel
Has thanked: 626 times
Been thanked: 574 times

Post autor: Dhel »

Tylko pytanie czy rzeczywiście jest sens, ja koszulkuję dużo, ale tutaj nie widziałem potrzeby i po 100 godzinach karty tytanów dalej wyglądają jak nowe.
bosik111

Dhel pisze: 08 gru 2024, 01:10 Tylko pytanie czy rzeczywiście jest sens, ja koszulkuję dużo, ale tutaj nie widziałem potrzeby i po 100 godzinach karty tytanów dalej wyglądają jak nowe.
Są różne szkoły, niektórzy się boją jakiegokolwiek uszkodzenia i koszulkują wszystkie karty, nawet te których się rzadko używa, o tym czy to się opłaca robić przy każdej grze można debatować, zwłaszcza przy tak specyficznych rozmiarach w jakich jest ATO, ale to jest cena spokoju ducha.

Ja osobiście gram głównie solo więc mam pod kontrolą cały stół i nikt z napojami albo przekąskami mi nie podchodzi do niego nawet o metr, więc koszulki mam tylko na kartach które tasuje, ale kolega może mieć zupełnie inną sytuację.
Sixshot
Has thanked: 78 times
Been thanked: 63 times

Post autor: Sixshot »

brazylianwisnia pisze: 04 gru 2024, 17:19 Last tome dużo pomoże ale wciąż jednak trzeba gdzieś przechowywać choćby kafle terenu, tokeny, plansze/mate kości no i figurki(to raczej na półce).
Idealnie się do tego nadają kartonowe narożniki które chroniły pudło gry w kartonie.
MisioKret
Has thanked: 33 times
Been thanked: 22 times

Post autor: MisioKret »

brazylianwisnia pisze: 08 paź 2024, 16:20
MisioKret pisze: 08 paź 2024, 16:02 To brzmi bardzo ciekawie. Masz może jakieś zdjęcie ile taki zestaw zajmuje na półce oraz na stole?
Spoiler:
Na tym jeszcze normalnie leży instrukcja, story book oraz planszetki tytanów i primordiali. Tak u mnie leżało w narożniku stołu między grami. Żona nie narzekała więc chyba nie jest źle :) do tego mata na szafie. Akurat nie korzystałem z żadnego systemu mapy i przez pierwszą połowę cyklu nie jest to potrzebne ale do grania w drugi cykl coś ogarne.
Co byś zmienił w swoim zestawie po uwzględnieniu Last Tome Binder i Tuckbox?
Koniecznie chcę przygotować sobie zewnętrzne przechowywanie cyklu (pudła leżą na górze szafy i nie chcę ich każdorazowo ściągać.

Do tuckboxa na pewno wydrukuję sobie jakiś insert pomagający utrzymać karty w ryzach, ale on raczej nie wystarczy do wszystkiego (chyba, ze się mylę)?
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

Niewiele da się zmienić ale za to będzie wygodniej. Wczoraj właśnie przekładałem karty do tuckobox i nie ma szans wcisnąć tam wszystkiego gdzie większość jest w koszulkach. Teoretycznie w czerwonym pudle mam dużo zapasu ale ciężko znaleźć lepsze rozwiązanie na kafle terenu więc ono musi zostać. Obecnie wygląda to tak:
Tuckobox:
Primordiale, karty mapy, trauma, conditions, deck eksploracji

Last tome:
Loadout, odkryta technologia, zapasowy zbudowany sprzęt, karty technologii produkcyjnych razem z gear który produkują w dokupionycyh stronach "x-wing", karty Nymph I awakening

Czerwone pudło:
Kafle terenu, karty terenu, kratos, Moiros, sprzęt z nieodkrytych technologii, wszystkie karty secret, pozostale karty eksploracji spoza decku, karty clue, triskeliony, duże okrągłe żetony(ładunki, +1/-1) i sporo wolnego miejsca

Token keep i pudełko na żetony z gry:
Reszta żetonów.
Awatar użytkownika
brazylianwisnia

@MisioKret

Tak, to te strony co zamieściłeś. Właśnie to miejsce na CCG jest kluczowe bo karta technologii w formacie CCG ma wypisane koszta wyprodukowania przedmiotów i obok umieszczasz te przedmioty dzieki czemu łatwo przeglądasz co możesz wyprodukować i za ile. Odkrywasz nowa technologię produkcyjna, wkładasz w kolejną stronę karty.
Vaspher
Has thanked: 272 times

Post autor: Vaspher »

@MisioKret
Wygląda na to, że jeszcze w tym sklepie portugalskim mają kilka sztuk tych stron od UG.
https://ptmerch.com/en/ultimate-guard/9 ... 02509.html

Z postu tommyray’a wynika, że 10 takich stron wystarczy w zupełności, więc gdyby ktoś chciał jedną sztukę (dziesięciopak) to będę miał do zaoferowania, jak już dotrze z Portugalii :mrgreen:
MisioKret
Has thanked: 33 times

Post autor: MisioKret »

@Vaspher Dziękuję! Już zamówione z nadwyżką, przydadzą się do X-Winga :)
ODPOWIEDZ