Pętla / The Loop (Maxime Rambourg, Théo Rivière)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3731 times
Been thanked: 3929 times

Re: Pętla / The Loop (Maxime Rambourg, Théo Rivière)

Post autor: japanczyk »

Miszon pisze: 04 gru 2024, 09:34 Zgadzam się z przedmówcami - oglądałem kiedyś jakiś filmik i mechanicznie mnie gra nawet zaciekawiła. Jednakże nie tylko okładka, ale ogólna stylistyka, plus otoczka fabularna - jakoś mnie to odrzucało i ostatecznie nie zdecydowałem się zakupić.
To polecam szybciorem nadrobic poki polski naklad nie zniknal :P

Kurcze, ja sprowadzalem wersje EN ze stanow i nie zalowalem zlotowki wydanej zanim zapowiedziano Polska wersje

Tak jak zachecalem do gry od polskiej zapowiedzi tak bede zachecal dalej, a przejrzalem pierwsze komentarze i Bart Henry doskonale opisal cala gre
Bart Henry pisze: 24 lip 2022, 23:40 Jestem po pięciu dwuosobowych rozgrywkach na prawidłowych zasadach. Tyle wystarczyło, by The Loop wskoczyło u mnie na top 1 gier kooperacyjnych. Bardzo proste zasady, które spinają się w angażujące rozgrywki. Pętla ma duży potencjał do optymalizacji, a przy tym nie trwa w nieskończoność. Wszystkie rozgrywki zmieściliśmy w czasie 1h 15m - 1h 45m, zazwyczaj lekko ponad 1h 30m. A my raczej z tych grających dłużej niż krócej, więc pudełkowe 60 min jest jak najbardziej osiągalne.
Spoiler:
Awatar użytkownika
arian
Has thanked: 326 times
Been thanked: 692 times

Post autor: arian »

Ja kupiłem w promocji i zagrałem kilka partii solo (i na dwie ręce). Graficzne gra jest dla mnie średnia, bo z jednej strony kolorystyka i wyrazistość tych grafik jest bardzo fajna, a z drugiej to jest ten styl rysowania, szczególnie postaci, którego nie cierpię.

Jeśli natomiast chodzi o samą rozgrywkę, to tutaj już dzieje się coś dziwnego. Gra jest losowa, w bardzo wielu aspektach. Grając dwoma postaciami czasami wyraźnie widać, że rozgrywka poszła w kierunku, w którym nie możemy jej na czas opanować, bo nasi bohaterowie nie mają odpowiedniej umiejętności/specjalizacji i liczba czerwonych kostek albo żetonów duplikatów urosła i zaraz przegramy. Karty też mogą wylosować się takie, które zupełnie się nie przydadzą. Innym razem dociągane żetony i wrzucane do wieży kostki wyrw będą błyskawiczne tworzyć kolejne wiry, co jest bardzo trudne do opanowania w trzecim przetasowania kart Fuksa. Sporo kart ma nudne zdolności, w stylu zniszcz kostkę na swojej erze/na sąsiedniej erze/na poprzedniej, czy następnej erze. A jednak mimo tego wszystkiego rozgrywka ma w sobie coś takiego, że ciągnie mnie do kolejnej partii. Jak zwykle nie lubię losowości, na którą gracze nie ma żadnego wpływu i przegrywa mu grę, tak tutaj jedna partia jest na tyle szybka, że jakoś zupełnie mi to nie przeszkadza, że już w zasadzie wiem, że nie mam szans na wygraną, ale muszę dograć te dwie rundy, żeby uczciwie przyznać, że zostałem pokonany i... rozłożyć grę jeszcze raz. 🙂
czata
Has thanked: 15 times
Been thanked: 18 times

Post autor: czata »

mineralen pisze: 03 gru 2024, 06:44 Raczej koopy to nisza w niszy. Paleo też sukcesem nie było.
Nie? Odnoszę wrażenie, że się wyprzedało.
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 369 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

W końcu doszło zamówienie z BF ( prawie 2 tygodnie) i udało się zagrać.

Gra jest świetna i szkoda że nie zyskała jakiegoś większego rozgłosu zanim trafiła na ostateczne czyszczenie magazynów.
W skrócie opisałbym jako pandemic+, dbamy aby nie było więcej niż 3 kostki na danej lokacji z deckbuldingiem i ciekawym planowaniem akcji.

Dla mnie jednak gra trafia w segment gier gdzie bardzo ciężko się przebić - raczej lekkie euro, za skomplikowane na grę rodzinną, nie dość wymagające aby nazwać to takim typowym euraskiem ( gdzieś pomiędzy wingspan a everdell, brzdękiem może).
A takie gry z tego co widzę mają to do siebie, że jeśli nie chwycą ludzi okładką albo w jakiś inny magiczny sposób nie wstrzelą się w szerokie gusta szybko są zapominane i znikają bez śladu.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2024, 16:39 przez sliff, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jacobPL
Has thanked: 26 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jacobPL »

Ja również się cieszę, że zrobiłem blind buy. Super wykonanie, mi się grafiki podobają, nie wieczy, czy ja takiej bajki nie oglądałem na jakimś foxkids za dzieciaka.

W każdym razie, dokładnie jak kolega pisze wyżej, to jest lekkie euro, ale nie typowo rodzinne. Ostatnio właśnie takie gierki dobieram do kolekcji, gdyż zazwycaj nie ma casu lub chęci, żeby na szybkim meetingu zagrać dwie partie w coś większego. Pętla spełnia to samo zadanie jak Brian Boru (kupiony jak Pętla i tak samo trafiony w lukę kolekcji).
GreeN

Post autor: GreeN »

Zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego przy 2 graczach na początku losujemy 7 duplikatów a dla 4 graczy tylko 4.
Logika podpowiada, że więcej graczy to więcej możliwości m.in. więcej specjalnych zdolności postaci, więc na starcie powinno być trudniej. Może coś przeoczyłem...
Awatar użytkownika
sliff
Has thanked: 369 times
Been thanked: 422 times

Post autor: sliff »

GreeN pisze: 26 gru 2024, 00:45 Zastanawia mnie jedna rzecz. Dlaczego przy 2 graczach na początku losujemy 7 duplikatów a dla 4 graczy tylko 4.
Logika podpowiada, że więcej graczy to więcej możliwości m.in. więcej specjalnych zdolności postaci, więc na starcie powinno być trudniej. Może coś przeoczyłem...
1. Gra ma stałą liczbę tur (max 21) także we 2 zagra się potencjalnie po 10 tur na osobę a we 4 ledwo po 5. Kart w grze zobaczy się tylko o 2 więcej więc te też się dzielą między graczy. Także przy mniejszej liczbie osób łatwiej zbudować sobie efektywny deck.
2. Też odległość między kolejnymi twoimi turami jest dużo większa i jeśli np. twoja postać specjalizuje się w usuwaniu duplikatów zanim kółko wróci do ciebie już może być po grze.
GreeN

Post autor: GreeN »

Trafia do mnie jedynie argument, że można efektywniej budować talię przy mniejszej ilości graczy.
Dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Figas
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: Figas »

Grałem z córką z 5 razy i mam wrażenie, że jest trudna. Albo mamy mega niefart. Jak u was win lose ratio?
cappuccinko
Has thanked: 38 times
Been thanked: 10 times

Post autor: cappuccinko »

Z synem grałem 7 razy. 1 przegrana i 5 wygranych. Pierwszej partii nie skończyliśmy, więc nie liczę. Wszystkie najłatwiejsze tryby (pracownik miesiąca) i sabotaż na pracownika roku ukończyliśmy. Zdecydowaną większość graliśmy eksterminatorką i złodziejką czasu. A co do samej gry, to zainteresowałem się nią jeszcze przy premierze, ale jakoś jej nie kupiłem. Oprawa graficzna już na samym początku bardzo MI się spodobała i na pewno wyróżnia grę z tłumu innych. Jak zobaczyłem promkę to od razu ją kupiłem i jestem nią zachwycony. Grałem w trochę coopów i ten na pewno jest jednym z naszych
ulubionych. Proste zasady w połączeniu z przyjemnym kombinowaniem ze składaniem combosów z kart dają sporo frajdy. Dodatkowo sporo trybów gry o różnym poziomie trudności sprawia, że chce się do tej gry wracać. Szkoda, że nie przyjęła się, bo to naprawdę świetny tytuł.
Awatar użytkownika
itsthisguyagain
Has thanked: 264 times
Been thanked: 453 times

Post autor: itsthisguyagain »

Figas pisze: 01 sty 2025, 20:33 Grałem z córką z 5 razy i mam wrażenie, że jest trudna. Albo mamy mega niefart. Jak u was win lose ratio?
3/~10
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 302 times
Been thanked: 328 times

Post autor: Scamander »

Rany... pierwsza partia dzisiaj poszła, na dwie osoby. Myślałem, że to bardziej familijny tytuł. Na najłatwiejszym trybie Doktor Fuks nam tak zlał dupy, że nie było co zbierać. Wykonaliśmy 1 misję sabotażową z czterech potrzebnych do wygrania (druga była blisko).

Podoba się :lol:
ODPOWIEDZ