Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
dostałem zadanie wyboru gry planszowej dla 11-letniej dziewczyny. Grywała wcześniej w Rummikub i Sen. Lubi mangę i kotki.
Wymogi:
- 2-4 osoby, grane głównie z rodzicem w dwójkę
- 20-30 minut
- nieskomplikowana, dziewczyna nie jest z tych bardzo kumatych ani ogranych. Rodzice również nie są graczami.
- nie został podany budżet, ale bez fikołków w stylu "deluxe"
Najlepiej gdyby gra jednocześnie miała szansę wciągnąć wcześniejsze pokolenie w temat
Pisałem to już w innym, podobnym wątku: najważniejsze, żeby ktoś z taką rodzinną ekipą zagrał. Trzeba przeczytać zasady, posadzić ich przy stole i zagrać 2 partie wspólnie. Jeśli jedenastolatka i rodzice nie grają w gry to będzie ciężko, aby sami ogarnęli zasady i znaleźli czas na granie. Nie chodzi o to, że nie ogarną, bo nie mają takich możliwości poznawczych, tylko im się nie będzie chciało - zawsze będzie coś innego do zrobienia.
Jeśli chodzi o konkretne tytuły, to myślę, że ciężko źle wybrać. Pierwsze kilka propozycji:
Azul
Carcassonne
Wsiąść do Pociągu (choć jeśli często będzie grane we 2 osoby to tak sobie)
My city (to myślę mogłoby być hitem, ale trzeba zagrać w stałym składzie te 24 partie)
Splendor
Turbo
Survive the Island
...
Dziękuję za odpowiedź, ale doprecyzuję. Questa dostałem od ojca nastolatki, bo sam nie ma pojęcia co jej sprezentować, także wola w narodzie jest.
Z tych gier co wypisałeś niewiele łapie się w 20-30 minut obawiam się. No i też zignorowałeś podaną preferowaną tematykę, a szczerze wątpię, że dziewczynę lubiącą kotki i mangę zainteresuje gra o wyścigówkach.
Mało i krótko siedze w planszowkach ale jako fanka mangi i zwierząt się wypowiem
Niedawno wydano gre Podróż do Japonii na yt można znaleźć jak w to grać. Wydaje się dość prosta i przejma. Jest też Monopoly...Sailor moon. Wydaje się taką ostatecznością jak nic nie znajdziesz. Bardzo w klimatach anime jest też Nocna parada. Wszystkie 3 wydają się spoko dla fana czy ma 11 czy 35+
Dla fanki kotów jest pięknie wyglądająca gra Koty ogólnie gier z tematem kotów jest trochę
A może Calico. Niby abstrakt ale ładne kotki są. U nas partie trzyosobowe trwały niewiele ponad pół godziny, więc zakładam że we dwójke da się w podanym limicie czasowym wyrobić
Z tym czasem gry i z kotem to może Architekci: 7 Cudów Świata.
Poza tym proponuję zajrzeć na:
Kingdomino
któreś krótkie Wsiąść do Pociągu (Amsterdam, San Francisco)
Marrakech
Gejsze
Draftozaur
Santorini
Wyprawa do El Dorado
Jest też Boop. Fajny abstrakt z kotami. Mnie się podoba mechanika, ale ja lubię takie gry (abstrakty, nie o kotach). Dziecko może znudzić. Jest do spróbowania na BGA.