Ta odpowiedź już dawno padła i to jest 100% pewne, że portal to wyda.
Mage Knight (Vlaada Chvatil)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- ave.crux
- Has thanked: 919 times
- Been thanked: 1482 times
Re: Mage Knight (Vlaada Chvatil)
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
To wszyscy wiedzą (ale na 100 % takiej odpowiedzi nie było od Prezesa, więc czekamy), pytanie tylko kiedy... i takie pytanie padnie na PortalConie. Oby nie wyszło tak, jak z Trickerionem, dwa lata oczekiwania.
Mark
- ave.crux
No była, Grzegorz Polewka na jednym live mówił że to bedzie w portalu
Ja mam wersję MK od Lacerdy i w wersji portalowej różni się chyba całkiem sporo w kwestii słownictwa. Muszę zatem dalej mieszać wersję (pol-ang), bo jak do dwujęzycznego MK dorzucę jeszcze "trzeci" w postaci tłumaczenia od Portalu, to już chyba padnę...
O, ja miałem obie i nie zauważyłem. Ale miałem przerwę w graniu pomiędzy dwiema wersjami. Teraz mam wersję Lacerdy i raczej wziąłbym polską wersję dodatku, jeśli wyjdzie.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2024, 14:23 przez azazelmo, łącznie zmieniany 1 raz.
Wie ktoś może gdzie znajdę spis komponentów do Mage Knighta wydanego przez Lacertę. Kupiłem używaną grę i nie wiem czy jest wszystko, w instrukcjach nic takiego nie widzę.
Zakupiłam na Black Friday w promocji Ultimate Edition. Na razie męczę się z rozdzielaniem wszystkiego i mam pytanie, czy nowe akcje zaawansowane z dodatków mogę od razu dać to podstawowej wersji gry? Tak samo artefakty, czary i nowe jednostki? Nie zaburzy to jakiegoś balansu? 
- ave.crux
Niczego nie zaburzy. Polecam z mepla kupić woreczki średnie w kolorach żetonów oraz strony z klasera na karty żeby tam powrzucać karty miejscówekNalia86 pisze: ↑13 gru 2024, 15:31 Zakupiłam na Black Friday w promocji Ultimate Edition. Na razie męczę się z rozdzielaniem wszystkiego i mam pytanie, czy nowe akcje zaawansowane z dodatków mogę od razu dać to podstawowej wersji gry? Tak samo artefakty, czary i nowe jednostki? Nie zaburzy to jakiegoś balansu?![]()
- ekwilibrystyczny
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 35 times
- ekwilibrystyczny
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 35 times
To raczej będzie tylko figurka smoka jako bossa, reszta powinna zostać bez zmian, inaczej kosztowałoby 2 razy tyle
A mógłbyś podać wymiary kuferka? Chyba że jest jakiś sygnet producenta…
Każdy człowiek jest inteligentny od urodzenia... to jak wykorzystuje swój mózg świadczy o tym...
To co mam (prawie wszystko)
To co mam (prawie wszystko)
Witam. Jestem po tutorialowej rozgrywce z kumplem na 3 rundy, gdzie trzeba odkryć kafelek z miastem, żeby zakończyć grę. On grał Tovakiem, a ja Arytheą. Spróbowałem build'u pod umiejki z zarządzaniem kartami ran: moc bólu i inwokacja oraz zawaliłem sobie deck czterema kartami ran, żeby móc swobodnie to nadużywać i zostałem daleko w tyle. Także pytanko takie, czy jest to w ogóle jakoś mocne? Czy to po prostu mój skill issue?
- Bruno
- Has thanked: 1703 times
- Been thanked: 1298 times
Umiejętności Arythei dot. używania kart ran są mocne, ale zależy też, z jakich umiejętności zrezygnowałeś, żeby wziąć akurat te? Np. nigdy nie odrzuciłbym Motywacji dla żadnego innego skilla.
Ponadto jest kwestia tego, jakich innych wyborów dokonałeś w ciągu gry.
Rozgrywki w MK nie wygra/przegra się tylko umiejętnościami.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Druga edycja GWT: pacholęta wznoszą domy w krainie My little pony.
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!
Rozumiem, czyli skill issue. Ale generalnie to max iloma ranami polecasz zapychać deck, żeby z tego korzystać? Bo problem polega na tym, że dużo razy te rany pojawiały się na ręce masowo i przez to zbyt często miałem słabą rękę. Za mało ran w decku natomiast oznacza bardzo częsty brak możliwości korzystania z tych umiejek postaci i w konsekwencji wykorzystanie awansu na uzyskanie czegoś, co sporadycznie daje mały bonus.Bruno pisze: ↑26 gru 2024, 12:03 Umiejętności Arythei dot. używania kart ran są mocne, ale zależy też, z jakich umiejętności zrezygnowałeś, żeby wziąć akurat te? Np. nigdy nie odrzuciłbym Motywacji dla żadnego innego skilla.
- Bruno
- Has thanked: 1703 times
- Been thanked: 1298 times
Raczej nie więcej ran niż masz aktualnie umiejek (też zależy od tego, które to umiejki - na ile uniwersalne względem kart ran).
Generalnie Arythea ma po prostu możliwość wykorzystania kart ran, ale to nie znaczy, że jej talia ma broczyć krwią

Tym bardziej, że na koniec gry każda rana to i tak minusowe punkty.
Jesteś szczęśliwym posiadaczem np. Gloomhaven? Masz więc egzemplarz tej gry, a nie jej kopię. To znacząca różnica ;-)
Kupię DGT Cube!
Kupię DGT Cube!
Właśnie miałem to pisać, że Arythea pozwala na taką, grę, żeby po zdobyciu rany nie musieć stawać na głowie, żeby się jej jak najszybciej pozbyć. Ale też nie chodzi o to, żeby te rany łapać bez sensu albo ich nie leczyć jak jest okazja 

Właśnie czytałem wiele dyskusji na Reddicie i BGG, w których ludzie narzekają, że druid i wilkorlica są słabeuszami. Zwłaszcza ten pierwszy, "bo nie ma obrażeń, bo jest kiepskim wojakiem". No spoko, asymetrycznie słabe i mocne strony postaci - norma. Tylko powiedzcie mi proszę, czy gigantyczne wartości obrażeń z bazowych kart ataku i umiejętności naprawdę są takie konieczne, aby postać była mocna? Przecież braki w sile ataku można nadrobić w jednostkach, zaawansowanych akcjach i czarach oferujących obrażenia w każdym typie. Przynajmniej ja mam takie wrażenie po kilku rozgrywkach w podstawkę.
-
- Been thanked: 1 time
Witam, mam od niedawna grę i w związku z tym trochę kłopotów z zasadami 
Co to są poziomy miasta??? Czym się różni miasto lvl 5 a miasto lvl 8.
&&&
Pozdrawiam, gra jest naprawdę fajna!!!

Co to są poziomy miasta??? Czym się różni miasto lvl 5 a miasto lvl 8.
&&&
Pozdrawiam, gra jest naprawdę fajna!!!