No to skoro udało się zdobyć Niemcom 20pktów na lewym skrzydle (parcie na forty), to pytanie główne brzmi - Jak daleko Niemcy zaszli i ile rekrutacji zrobił Francuz? Bo u nas na koniec było chyba jakieś 9-10 pktów, więc daleka droga do tej wymaganej dwudziestki.
(Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje
- lacki2000
- Has thanked: 396 times
- Been thanked: 219 times
Re: (Gdańsk) Gry wojenne i historyczne - umawianie się oraz dyskusje
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
:: Moja kolekcja (BGG) :: Chciałbym do kolekcji (BGG) :: Chętnie kupię (BGG) ::
-
- Has thanked: 90 times
- Been thanked: 196 times
Bardzo bym chciał to zobaczyć bo zupełnie nie rozumiem jak?? (jeżeli Francuz gra sensownie). Ale może czegoś nie widzę, może jakieś schematy myślenia przeszkadzają?
Intryguje mnie to jak mało co
- Odi
- Administrator
- Has thanked: 730 times
- Been thanked: 1111 times
Pewnie Grzegorz ma zdjęcia i podeśle, jak go ładnie poprosicie.
Tu mój post z tamtej rozgrywki.
Pamiętam, że nie wyszedł mi tylko jeden atak przez całą rozgrywkę. Wszystkie pozostałe weszły.
Tu mój post z tamtej rozgrywki.
Pamiętam, że nie wyszedł mi tylko jeden atak przez całą rozgrywkę. Wszystkie pozostałe weszły.
- Odi
- Administrator
-
I zaorałeś to tak w półtorej tury?? Niemożliwe. Greg musiał był po kielichu! Albo masz talent samego wodza naczelnego. To albo to.
- lacki2000
I to jeszcze bez przewagi powietrznej
Na planszy ma chyba 10pkt, więc jeśli Francuz zrobił zakupy za 12pkt i nie użył cycatej propagandy do odbicia 2pkt, a po pierwszej turze miał 1pkt z twierdzy, to by się wszystko zamknęło w tych 21pktach dla Niemca...
Może taksówek z dwunastoma oddziałami nie zagrał?
Nie dajcie gnuśnieć umysłom, grajcie w Go! - Konfucjusz (Kǒng Fūzǐ, 551-479 p.n.e.)
- Odi
- Administrator
[skromniś]
To jest trzecia tura. Po drugiej już chcieliśmy składać grę. Pamiętam, że miałem wtedy chyba ok 17 VP... Chyba. I narzekałem, że gra jest nie do wygrania, bo nie wyszedł mi jeden atak, straciłem tempo i już porażka. Wtedy Greg doczytał, że jest jednak trzecia tura. I to jest jest sytuacja po trzeciej.
Niewykluczone, że nie grał optymalnie, o co zawszę trudno, gdy się jeszcze odpowiada za zasady.
Pamiętam, że trochę zaskoczył go mój atak przeskrzydlający w centrum/lewo, w którym udało się otoczyć i wybić trochę francuskich oddziałów (możliwy do zrobienia z ustawienia początkowego), od razu stwarzając poważne zagrozenie na prawym skrzydle francuskim.
Pamiętam też, że chyba w pewnym momencie się trochę znudził obroną i zmontował jakiś kontratak, w którym wytrącił kolejne oddziały.
Ale to co pamiętam przede wszystkim, to brutalne parcie do przodu w wykonaniu Niemców. Mielenie pozycji francuskich kartami i wchodzenie tam piechotą niemiecką. Żadnego dbania o skrzydła, zabezpieczenia pozycji, pauzy operacyjnej. Atak atak atak, i to na jednym wybranym kierunku (po początkowym sukcesie odpuściłem centrum - tylko lewe!). To bylo aż bolesne, ale tak grałem. Raz się tylko zawahałem, przy pierwszym szturmie na Doaumont, co opisałem, grając "growo" i oszczędzając jakąś kartę na później. I to był błąd. Press press press i na.........nie kartami z maksymalną siłą.
- Odi
- Administrator
Widzę, że do szkół wojskowych powinno trafić opracowanie "Manewr Odiego pod Verdun, z 12 lutego 2024"lacki2000 pisze: ↑08 sty 2025, 17:31I to jeszcze bez przewagi powietrznej
Na planszy ma chyba 10pkt, więc jeśli Francuz zrobił zakupy za 12pkt i nie użył cycatej propagandy do odbicia 2pkt, a po pierwszej turze miał 1pkt z twierdzy, to by się wszystko zamknęło w tych 21pktach dla Niemca...
Może taksówek z dwunastoma oddziałami nie zagrał?
-
Dwa sprostowania do tego co piszecie:
1) Scenariusz "krótki" to tylko 2 tury a nie 3. Pierwsza z nich składa się tylko z 1 miesiąca (to wyjątek) zamiast z 2-ch więc de facto ten krótki scenariusz to "półtorej" tury (łącznie 3 miesiące od lutego do kwietnia A.D. 1916).
2) Po pierwszej turze Francuz bierze jednak nie 1pkt ale 3pkt za kontrolę fortu Douanement.
Sprostowanie do sprostowania: widzę na fotce (o ile to jest sytuacja na koniec gry) że dobrze graliście. Rozegraliście 2 tury (półtorej) a nie 3. Znacznik leży tam gdzie trzeba.
Po sprostowaniach wciąż zaskakuje tak porażający sukces Odiego. Proponuję kontynuować postępowanie wyjaśniające.
1) Scenariusz "krótki" to tylko 2 tury a nie 3. Pierwsza z nich składa się tylko z 1 miesiąca (to wyjątek) zamiast z 2-ch więc de facto ten krótki scenariusz to "półtorej" tury (łącznie 3 miesiące od lutego do kwietnia A.D. 1916).
2) Po pierwszej turze Francuz bierze jednak nie 1pkt ale 3pkt za kontrolę fortu Douanement.
Sprostowanie do sprostowania: widzę na fotce (o ile to jest sytuacja na koniec gry) że dobrze graliście. Rozegraliście 2 tury (półtorej) a nie 3. Znacznik leży tam gdzie trzeba.
Po sprostowaniach wciąż zaskakuje tak porażający sukces Odiego. Proponuję kontynuować postępowanie wyjaśniające.
-
Czy Francuz stosował substancje rozweselające / rozluźniające / odurzające w postaciach płynnych / do palenia?
Czy Niemiec aby nie zażywał PERVITIN ??
Czy Niemiec aby nie zażywał PERVITIN ??
- Odi
- Administrator
Spektakularne zwycięstwa zawsze są efektem "współpracy" dwóch stron. Czyli Grzegorz musiał też zrobić coś, co mi pomogło. Jak pisałem, odpowiadał za zasady i grał wcześniej raz czy dwa tylko, więc jak najbardziej mógł niechcący "współpracować" z Niemcami.
Z drugiej strony... To jest zwycięstwo jednym punktem, w ostatnim możliwym momencie, gamey ruchem (jakaś luka, której Grzegorz nie zauważył, a w którą wprowadziłem oddziały żeby zajęły niebronione punktowe miejsce). To raczej pokazuje, że gra jest ekstremalnie trudna do wygrania.
Edit: no i po tym "gamey" ruchu kontratak francuski byłby zabójczy. Już się zresztą szykowali.
Z drugiej strony... To jest zwycięstwo jednym punktem, w ostatnim możliwym momencie, gamey ruchem (jakaś luka, której Grzegorz nie zauważył, a w którą wprowadziłem oddziały żeby zajęły niebronione punktowe miejsce). To raczej pokazuje, że gra jest ekstremalnie trudna do wygrania.
Edit: no i po tym "gamey" ruchu kontratak francuski byłby zabójczy. Już się zresztą szykowali.
-
Zapisane w annałach, raczej nie do powtórzenia. Skupmy się zatem na rozegraniu pełniej gry 6-turowej
Taka refleksja dodatkowa że mi wczoraj też szło niby bardzo dobrze. Prawie wszystkie ataki miałem udane, dobrze na kościach, no dosłownie idealnie "w punkt" kulałem potrzebne mi ilości sukcesów. Ale jednak miałem +1, potem +2 i przez chwilę nawet +3 przewagę w lotnictwie! Z jednej strony dobrze bo dawało mi to przerzuty kostek ale jednak aż 3 razy zagrałem kartę "przewaga na niebie", co z innymi kartami które też "budują silnik" i nie są stricte atakami na Francuza w tak bardzo krótkiej grze mogło być "przeinwestowaniem" w budowanie zdolności. Krótki scenariusz to trzeba się bardziej spieszyć.
Taka refleksja dodatkowa że mi wczoraj też szło niby bardzo dobrze. Prawie wszystkie ataki miałem udane, dobrze na kościach, no dosłownie idealnie "w punkt" kulałem potrzebne mi ilości sukcesów. Ale jednak miałem +1, potem +2 i przez chwilę nawet +3 przewagę w lotnictwie! Z jednej strony dobrze bo dawało mi to przerzuty kostek ale jednak aż 3 razy zagrałem kartę "przewaga na niebie", co z innymi kartami które też "budują silnik" i nie są stricte atakami na Francuza w tak bardzo krótkiej grze mogło być "przeinwestowaniem" w budowanie zdolności. Krótki scenariusz to trzeba się bardziej spieszyć.
- lacki2000
Po Wielkiej Wojnie była też druga, a na kompie najlepszą grą o II w.ś. jest oczywiście Hearts of Iron 4, które niedawno dostało nowe duże DLC, w którym można robić rajdy lotnicze i samoloty matki, jak to koncypowali inżynierowie sowieccy jeszcze przed 2wś.
I nawet udało im się tym ustrojstwem przeprowadzić rajd na rumuńską infrastrukturę naftową w 1941 roku.
Ale ja nie o tym, aczkolwiek poniekąd, bo jakieś ludziska tworzą HoI w wersji planszowej.
Na razie prototyp, i sowieci mają jakiś dziwny czarny kolor, bo w grach Paradoxu brytole są czerwoni, a sowieci też czerwoni, ale z innej strony planszy, więc w komputerowej wersji jest to do przełknięcia, ale na planszy to już nie bardzo.
Sporo tu suwaczków do przesuwania po planszetkach gracza i pewnie te kilka godzin gry to nierealny zakres w naszej wojennej ekipie
I pewnie cena będzie z kosmosu, więc jak na razie warto obserwować, śledzić, czekać na finalną wersję poprawioną, bo złośliwcy już piszą, że przecież gier na planszy nie da się tak łatwo i często łatać jak wersji komputerowej
I nawet udało im się tym ustrojstwem przeprowadzić rajd na rumuńską infrastrukturę naftową w 1941 roku.
Ale ja nie o tym, aczkolwiek poniekąd, bo jakieś ludziska tworzą HoI w wersji planszowej.
Na razie prototyp, i sowieci mają jakiś dziwny czarny kolor, bo w grach Paradoxu brytole są czerwoni, a sowieci też czerwoni, ale z innej strony planszy, więc w komputerowej wersji jest to do przełknięcia, ale na planszy to już nie bardzo.
Sporo tu suwaczków do przesuwania po planszetkach gracza i pewnie te kilka godzin gry to nierealny zakres w naszej wojennej ekipie
I pewnie cena będzie z kosmosu, więc jak na razie warto obserwować, śledzić, czekać na finalną wersję poprawioną, bo złośliwcy już piszą, że przecież gier na planszy nie da się tak łatwo i często łatać jak wersji komputerowej
-
Jak tam Lacki we wtorek spotykamy się pod Verdun? O 16.01 pierwsza salwa artyleryjska po pozycjach Francuzów i ciśniemy na wyczerpanie przez 6 tur (11 miesięcy) aż krajobraz będzie księżycowy?
Jeśli tak to wybierz tylko czy atakujesz z furią czy z furią się bronisz?
(Fotki powyżej to fort Douaumont i jego bliskie okolice 100 lat później, do dziś teren jak ser szwajcarski same dziury)
(Fotki powyżej to fort Douaumont i jego bliskie okolice 100 lat później, do dziś teren jak ser szwajcarski same dziury)
- lacki2000
Jeśli będę, to chcę dokończyć furię obronną. Wtorek trochę mi się zagęszcza, bo mają do mnie jakieś meble przyjechać z precyzyjnym czasem dostawy między 8:00-20:00..., więc będę na bieżąco informować czy dam radę przybyć, czy przekładamy, albo ktoś mnie zastąpi, przecież ochotników na tę bitwę były tysiącehancza123 pisze: ↑12 sty 2025, 09:43 Jak tam Lacki we wtorek spotykamy się pod Verdun? O 16.01 pierwsza salwa artyleryjska po pozycjach Francuzów i ciśniemy na wyczerpanie przez 6 tur (11 miesięcy) aż krajobraz będzie księżycowy?
- AnlAir
- Has thanked: 64 times
- Been thanked: 105 times
Ja bym jutro z chęcią wpadł.
Czy ktoś będzie? Może ma ochotę na Hands…
Mogę być o 16 lub nawet ciut wcześniej.
Czy ktoś będzie? Może ma ochotę na Hands…
Mogę być o 16 lub nawet ciut wcześniej.
- Odi
- Administrator
Mnie niestety jutro nie będzie. Mam mnóstwo pracy z weekendowym wydarzeniem.
Przy okazji zapraszam serdecznie Szanownych Kolegów na Weekend z Kryptologią w MIIWŚ 18-19.01 - czyli wydarzenie popularnonaukowe, organizowane przez MIIWŚ, w partnerstwie z Centrum Szyfrów Enigma z Poznania i gdyńskim WB-Electronics Radmor.
Przy okazji zapraszam serdecznie Szanownych Kolegów na Weekend z Kryptologią w MIIWŚ 18-19.01 - czyli wydarzenie popularnonaukowe, organizowane przez MIIWŚ, w partnerstwie z Centrum Szyfrów Enigma z Poznania i gdyńskim WB-Electronics Radmor.
- lacki2000
Mnie jutro nie będzie z powodu tych mebli. A w weekend mam tryb robotniczy, więc też nie skorzystam z zaproszeniaOdi pisze: ↑13 sty 2025, 21:27 Mnie niestety jutro nie będzie. Mam mnóstwo pracy z weekendowym wydarzeniem.
-
Trochę za późno przeczytałem. Zagrałbym ale na jutro to już plany zmieniłem.
-
- Has thanked: 366 times
- Been thanked: 409 times
Panowie, śledzę sobie wasz temat i widziałem temat Marii. Aktualnie jest na amazonku za 150 zlocisz i zastanawiam się czy działa to na dwie osoby czy musowo 3?
- Odi
- Administrator
Działa na dwie, gram tak z kolegą. Nie pokazuje całego piękna gry (umyka nam ten trójkąt zależności), ale radość z mechaniki można czerpać (manewry, bitwy, zarządzanie kartami).
- Jan_1980
- Has thanked: 27 times
- Been thanked: 81 times
Czy w ten wtorek gramy?
Czy gracze wojenni śnią o drewnianych owieczkach? TAK!
Moja kolekcja:
https://boardgamegeek.com/collection/user/Janek1980
Moja kolekcja:
https://boardgamegeek.com/collection/user/Janek1980
-
50/50 u mnie. Jutro wieczorem będę wiedział.
- Highlander
- Has thanked: 140 times
- Been thanked: 177 times
Liczę że w końcu się uda, ostatnie dwa wtorki miałem domową opiekę na dziećmi. Na ten moment daję sobie solidne 75%