Gdzie kupujecie figurki do malowania? Zakup farbek zimą?

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Thaiphoon
Has thanked: 18 times

Gdzie kupujecie figurki do malowania? Zakup farbek zimą?

Post autor: Thaiphoon »

Cześć
Zapewne część z Was kupuje w Internecie figurki do malowania ponieważ chce poćwiczyć lub interesuje się określoną tematyką.
Czy polecicie mi jakieś źródła, gdzie kupię niedrogo ładne figurki do trenowania malowania? Kompletuje sprzęt, a pierwszych malowań nie chciałbym wykonywać na moich figurkach z planszówek?

Poszerzyłem jeszcze temat o pytanie czy jest ryzyko zakupu farbek zimą, kiedy temperatura jest poniżej 0 stopni, a paczka idzie kurierem lub do paczkomatu?
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 10 sty 2025, 20:14 przez Thaiphoon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1520 times
Been thanked: 1734 times

Re: Gdzie kupujecie figurki do malowania?

Post autor: Mr_Fisq »

Można spróbować z grami od CMON => z drugiej ręki albo uszkodzone - będzie granie i malowanie.
Pewnie można popolować na OLX na wyprzedawane kolekcje.

Ja też kiedyś szukałem czegoś do nauki malowania:
viewtopic.php?p=1523484#p1523484

Pytanie też czy chcesz ogarniać samo malowanie, czy też wycinanie z ramek i sklejanie.

ja próbowałem z Zombicide, później przerzuciłem się na North Stara, Wargames Atlantic, Fireforge Games, etc., ale też nie rozważałem nigdy używek.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW, Aliens), Everdell, Stalingrad '42, Dungeon Universalis, Nemesis: Nieznane Historie.
Przygarnę: Kingdom Death: Monster 1.6 (niepomalowane), Shadows of Brimstone - wybrane tytuły/dodatki
Thaiphoon

Dziękuję za odpowiedź. Juz szukałem CMON na na Aliexpress, ale znalazłem tylko jednego sprzedawcę, który ma spoko figurki od Massive Darkness Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
https://a.aliexpress.com/_EIsRqbK
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

40 PLN za 5 figurek (i to losowych) z Ali to z mojej perspektywy żadne wielkie miody.

To już chyba lepiej od naszego rodzimego Archon Studio wziąć NPC Miniature Pack albo Townsfolk Miniature Pack:
https://mepel.pl/dungeon-and-lasers-tow ... ature-pack
główny minus, że trzeba ogarnąć wycinanie i klejenie samodzielnie.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW, Aliens), Everdell, Stalingrad '42, Dungeon Universalis, Nemesis: Nieznane Historie.
Przygarnę: Kingdom Death: Monster 1.6 (niepomalowane), Shadows of Brimstone - wybrane tytuły/dodatki
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 305 times
Been thanked: 510 times

Post autor: tomp »

do totalnej nauki tj. "pomaluj, porównaj/oceń i nawet nie wracaj" to może jakaś paczka żołnierzyków z chińczyka za 5-15 zł?
jak nie, to na olx/allegro jest masa pudełek z drugiego obiegu. np. zombicide przedstawia bardzo dobrą proporcję złotówki/figurka.

PS. ja poprostu kupuje to co chce grać i maluje. minusem jest to, że zanim pomaluje to gra czeka i czeka na półce.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

tomp pisze: 10 sty 2025, 19:08 PS. ja poprostu kupuje to co chce grać i maluje. minusem jest to, że zanim pomaluje to gra czeka i czeka na półce.
:+1:
Ja "bezcelowe" malowanie ostatecznie porzuciłem. Łatwiej jest o motywację gdy figurki później się przydadzą.
A wskazany minus jest minusem tak długo jak nie masz "zakładki".
tomp pisze: 10 sty 2025, 19:08 "pomaluj, porównaj/oceń i nawet nie wracaj" to może jakaś paczka żołnierzyków z chińczyka za 5-15 zł?
Sporo technik szybkiego malowania opiera się na pewnych nierównościach figurek (ciemniejszy pigment schodzący do zagłębień, czy drybrush podkreślający wystające krawędzie). Nie wiem czy "zwykłe" żołnierzyki pozwolą je dobrze przećwiczyć.
Awatar użytkownika
nidhog
Has thanked: 21 times
Been thanked: 403 times
Kontakt:

Post autor: nidhog »

Żołnierzyki z chińczyka są bez sensu. Lepiej poszukać promek.
Takie LMS regularnie coś wyprzedaje.

Mr_Fisq pisze: 10 sty 2025, 19:03 40 PLN za 5 figurek (i to losowych) z Ali to z mojej perspektywy żadne wielkie miody.

To już chyba lepiej od naszego rodzimego Archon Studio wziąć NPC Miniature Pack albo Townsfolk Miniature Pack:
https://mepel.pl/dungeon-and-lasers-tow ... ature-pack
główny minus, że trzeba ogarnąć wycinanie i klejenie samodzielnie.

Takie paczki są spoko, 60 figurek sensownej jakości do malowania.
Jeśli nie chcesz inwestycji tak dużej to małe paczki jak np taka: https://shop.ludusmagnusstudio.com/prod ... orcements/ (jakbys chciał mam 2 na zbyciu po 20 pln każda, bo za dużo kupiłem :p )

W rgfk.pl sprzedają też uszkodzone figurki własnie pod kątem treningu malowania.
Thaiphoon

Re: Gdzie kupujecie figurki do malowania? Zakup farbek zimą?

Dziękuję Wam za cenne rady :)
Pozostaje kwestia transportu farbek w niskiej temperaturze.
foxikos
Has thanked: 137 times
Been thanked: 262 times

Post autor: foxikos »

W kwestii figurek to każdy kto drukuje figurki ma pudełko figurek którym coś dolega i z chęcią się tego pozbędą
Co znaczy coś dolega - nie ma wydrukowanego elementy, coś się złamało itp

Jak jesteś zainteresowany to napisz mam trochę takich figurek.
Moja kolekcja
Potrzebujesz insertu - zaglądnij https://insertme.pl/
MowMiStefan
Has thanked: 106 times
Been thanked: 237 times

Post autor: MowMiStefan »

Thaiphoon pisze: 10 sty 2025, 20:18 Dziękuję Wam za cenne rady :)
Kupowalem zima i nie mialem problemu. Ale nie pamietam zeby to byla syberyjska zima. Raczej nasze rodzime do -5 stopni. Nic mi nie zamarzlo nigdy. Generalnie dobrze spakowane jest izolowane - jak nie nocujesz w paczkomacie to w ogole nie widze problemu.
Thaiphoon

MowMiStefan pisze: 11 sty 2025, 10:20
Thaiphoon pisze: 10 sty 2025, 20:18 Dziękuję Wam za cenne rady :)
Kupowalem zima i nie mialem problemu. Ale nie pamietam zeby to byla syberyjska zima. Raczej nasze rodzime do -5 stopni. Nic mi nie zamarzlo nigdy. Generalnie dobrze spakowane jest izolowane - jak nie nocujesz w paczkomacie to w ogole nie widze problemu.
Dziękuję za odpowiedź, narazie większe mrozy się nie zapowiadają jak te -5.
Awatar użytkownika
lukiroo
Has thanked: 15 times
Been thanked: 45 times

Post autor: lukiroo »

foxikos pisze: 11 sty 2025, 08:12 W kwestii figurek to każdy kto drukuje figurki ma pudełko figurek którym coś dolega i z chęcią się tego pozbędą
Co znaczy coś dolega - nie ma wydrukowanego elementy, coś się złamało itp
Skoro mówimy już o druku 3d, to poleciłbym też ogarnąć sobie wydruk różnych figurek u kogoś kto ma drukarkę i się tym zajmuje.
Osobiście nie ciągnie mnie do malowania jakichś przypadkowych bezimiennych figurek, dużo przyjemniej jest pomalować coś z gry planszowej którą się lubi, albo figurkę postaci z lubianej gry video, z filmu, serialu, kreskówki, etc. W necie jest tego pełno. Na plus że od razu zna się schemat kolorów jak dana postać ma wyglądać, no i motywacja jakby większa, żeby to dobrze wyszło :wink:
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 54 times
Been thanked: 163 times

Post autor: Koshiash »

Ja z kolei zasugerowałbym kupienie jakichś figurek bitewniakowych, ważne, takich których estetyka zachęca do malowania. Malowanie byle czego bardzo zniechęca zarówno ze względu na brak motywacji do malowania, jak i trudność radzenia sobie z kiepskimi modelami, których pomalowanie w sposób przyjemny dla oka wymaga pewnej wprawy. Zdecydowanie lepiej wydać 100 czy 200 złotych na paczkę fajnych figurek, niż 50 złotych na badziew, który wyląduje niepomalowany w kącie.

W przypadku katastrofy zawsze można zmyć figurkę izopropanolem i zacząć od początku.

Ps. Druk 3d też jest opcją, pod warunkiem, że w Twoje ręce wpada figurka, na której pomalowanie rzeczywiście masz ochotę, a nie przypadkowe odpadki.

Ps.2. Dungeons & Lasers: Townsfolk Miniature Pack całkiem fajnie wygląda, ktoś dopiero co uskarżał się na brak figurek NPC w Łowcach :wink:
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 347 times
Been thanked: 342 times

Post autor: Dako »

W ramach figurek to kup coś co Ci się do posiadanych gier przyda.
Masz np. Robinsona to kup sobie na olx jeden z tych zestawów zestawów:
https://www.olx.pl/d/oferta/robinson-cr ... YOeld.html
https://www.olx.pl/d/oferta/robinson-cr ... derIndex=5
Pomaluj i jak będziesz zadowolony z efektów to wykorzystasz w swoich rozgrywkach.
Awatar użytkownika
Koshiash

Dako pisze: 11 sty 2025, 19:45 W ramach figurek to kup coś co Ci się do posiadanych gier przyda.
Z tym w pełni się zgadzam, jednak zaproponowane przez Ciebie modele to paskudne gumoludy pozbawione detali. Im bardziej szczegółowy model, tym łatwiej uzyskać cieszące oko efekty, które zachęcają do dalszej zabawy pędzelkami.
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 347 times
Been thanked: 342 times

Post autor: Dako »

Koshiash pisze: 11 sty 2025, 19:50
Dako pisze: 11 sty 2025, 19:45 W ramach figurek to kup coś co Ci się do posiadanych gier przyda.
Z tym w pełni się zgadzam, jednak zaproponowane przez Ciebie modele to paskudne gumoludy pozbawione detali. Im bardziej szczegółowy model, tym łatwiej uzyskać cieszące oko efekty, które zachęcają do dalszej zabawy pędzelkami.
Nie wiem czy na tych małych zdjęciach coś na tyle widać aby wydać tak kategoryczne opinie ;)
Przynajmniej te 4 postacie to są wydruki z ogólnie dostępnych plików na thingiverse, pobrałem je i w podglądzie w cura/bambu studio mają całkiem dużo satysfakcjonujących detali ;)
Przykładowo
https://www.thingiverse.com/thing:4249283
https://www.thingiverse.com/thing:4596304
Awatar użytkownika
Koshiash

Okej, modele nie są złe, kiepski jest ich wydruk :P
Edit: nie są złe, ale wciąż nie dobre. Nie umywają się do figurek GW (tej mało znanej firmy, która ma paskudną politykę wobec kilentów i robi beznadziejne gry, ale figurki mają fajne).

Zasadniczo sam stl powinien być dopieszczony, by dało się coś z niego wyciągnąć. Potem dochodzi skala wydruku oraz ustawienia drukarki, im dłuższe naświetlanie tym mniej porażek, ale detale się zlewają.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator

Koshiash pisze: 11 sty 2025, 19:50 Im bardziej szczegółowy model, tym łatwiej uzyskać cieszące oko efekty, które zachęcają do dalszej zabawy pędzelkami.
Ja tam nie jestem fanem bardzo szczegółowych modeli na sam początek. Natłok detali przy braku doświadczenia może być przytłaczający - trzeba wiedzieć gdzie odpuścić.

Ogólnie to:

Dla mnie sweet spotem na początek jest to co oferuje Northstar w liniach Stargrave/Frostgrave (Othmark już IMHO wypada nieco gorzej).
foxikos
Has thanked: 137 times
Been thanked: 262 times

Post autor: foxikos »

Najprostszy będzie tzw marjan
Mam do oddania jak chcesz Marinsa dostałem z jakiegoś gratisa.
Moja kolekcja
Potrzebujesz insertu - zaglądnij https://insertme.pl/
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1170 times
Been thanked: 273 times

Post autor: JollyRoger90 »

Ja kupiłem figurki do nauki w warszawskiej Planszomanii - tam mają figurki z The edge na sztuki.

Dodatkowo na Alegramy sklep spod Warszawy, Planszostrefa też sprzedawał figurki m.in do Scythe, Rising Sun na sztuki.

Polecam zapytać o to w najbliższych sklepach planszowych :)
ODPOWIEDZ