Gdzie kupujecie figurki do malowania? Zakup farbek zimą?
Gdzie kupujecie figurki do malowania? Zakup farbek zimą?
Cześć
Zapewne część z Was kupuje w Internecie figurki do malowania ponieważ chce poćwiczyć lub interesuje się określoną tematyką.
Czy polecicie mi jakieś źródła, gdzie kupię niedrogo ładne figurki do trenowania malowania? Kompletuje sprzęt, a pierwszych malowań nie chciałbym wykonywać na moich figurkach z planszówek?
Poszerzyłem jeszcze temat o pytanie czy jest ryzyko zakupu farbek zimą, kiedy temperatura jest poniżej 0 stopni, a paczka idzie kurierem lub do paczkomatu?
Z góry dzięki za pomoc
Zapewne część z Was kupuje w Internecie figurki do malowania ponieważ chce poćwiczyć lub interesuje się określoną tematyką.
Czy polecicie mi jakieś źródła, gdzie kupię niedrogo ładne figurki do trenowania malowania? Kompletuje sprzęt, a pierwszych malowań nie chciałbym wykonywać na moich figurkach z planszówek?
Poszerzyłem jeszcze temat o pytanie czy jest ryzyko zakupu farbek zimą, kiedy temperatura jest poniżej 0 stopni, a paczka idzie kurierem lub do paczkomatu?
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 10 sty 2025, 20:14 przez Thaiphoon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mr_Fisq
- Administrator
- Has thanked: 1530 times
- Been thanked: 1738 times
Re: Gdzie kupujecie figurki do malowania?
Można spróbować z grami od CMON => z drugiej ręki albo uszkodzone - będzie granie i malowanie.
Pewnie można popolować na OLX na wyprzedawane kolekcje.
Ja też kiedyś szukałem czegoś do nauki malowania:
viewtopic.php?p=1523484#p1523484
Pytanie też czy chcesz ogarniać samo malowanie, czy też wycinanie z ramek i sklejanie.
ja próbowałem z Zombicide, później przerzuciłem się na North Stara, Wargames Atlantic, Fireforge Games, etc., ale też nie rozważałem nigdy używek.
Pewnie można popolować na OLX na wyprzedawane kolekcje.
Ja też kiedyś szukałem czegoś do nauki malowania:
viewtopic.php?p=1523484#p1523484
Pytanie też czy chcesz ogarniać samo malowanie, czy też wycinanie z ramek i sklejanie.
ja próbowałem z Zombicide, później przerzuciłem się na North Stara, Wargames Atlantic, Fireforge Games, etc., ale też nie rozważałem nigdy używek.
Dziękuję za odpowiedź. Juz szukałem CMON na na Aliexpress, ale znalazłem tylko jednego sprzedawcę, który ma spoko figurki od Massive Darkness Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress:
https://a.aliexpress.com/_EIsRqbK
https://a.aliexpress.com/_EIsRqbK
- Mr_Fisq
- Administrator
40 PLN za 5 figurek (i to losowych) z Ali to z mojej perspektywy żadne wielkie miody.
To już chyba lepiej od naszego rodzimego Archon Studio wziąć NPC Miniature Pack albo Townsfolk Miniature Pack:
https://mepel.pl/dungeon-and-lasers-tow ... ature-pack
główny minus, że trzeba ogarnąć wycinanie i klejenie samodzielnie.
To już chyba lepiej od naszego rodzimego Archon Studio wziąć NPC Miniature Pack albo Townsfolk Miniature Pack:
do totalnej nauki tj. "pomaluj, porównaj/oceń i nawet nie wracaj" to może jakaś paczka żołnierzyków z chińczyka za 5-15 zł?
jak nie, to na olx/allegro jest masa pudełek z drugiego obiegu. np. zombicide przedstawia bardzo dobrą proporcję złotówki/figurka.
PS. ja poprostu kupuje to co chce grać i maluje. minusem jest to, że zanim pomaluje to gra czeka i czeka na półce.
jak nie, to na olx/allegro jest masa pudełek z drugiego obiegu. np. zombicide przedstawia bardzo dobrą proporcję złotówki/figurka.
PS. ja poprostu kupuje to co chce grać i maluje. minusem jest to, że zanim pomaluje to gra czeka i czeka na półce.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- Mr_Fisq
- Administrator
Ja "bezcelowe" malowanie ostatecznie porzuciłem. Łatwiej jest o motywację gdy figurki później się przydadzą.
A wskazany minus jest minusem tak długo jak nie masz "zakładki".
Sporo technik szybkiego malowania opiera się na pewnych nierównościach figurek (ciemniejszy pigment schodzący do zagłębień, czy drybrush podkreślający wystające krawędzie). Nie wiem czy "zwykłe" żołnierzyki pozwolą je dobrze przećwiczyć.
- nidhog
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 413 times
- Kontakt:
Żołnierzyki z chińczyka są bez sensu. Lepiej poszukać promek.
Takie LMS regularnie coś wyprzedaje.
Takie paczki są spoko, 60 figurek sensownej jakości do malowania.
Jeśli nie chcesz inwestycji tak dużej to małe paczki jak np taka: https://shop.ludusmagnusstudio.com/prod ... orcements/ (jakbys chciał mam 2 na zbyciu po 20 pln każda, bo za dużo kupiłem :p )
W rgfk.pl sprzedają też uszkodzone figurki własnie pod kątem treningu malowania.
Takie LMS regularnie coś wyprzedaje.
Mr_Fisq pisze: ↑10 sty 2025, 19:03 40 PLN za 5 figurek (i to losowych) z Ali to z mojej perspektywy żadne wielkie miody.
Takie paczki są spoko, 60 figurek sensownej jakości do malowania.
Jeśli nie chcesz inwestycji tak dużej to małe paczki jak np taka: https://shop.ludusmagnusstudio.com/prod ... orcements/ (jakbys chciał mam 2 na zbyciu po 20 pln każda, bo za dużo kupiłem :p )
W rgfk.pl sprzedają też uszkodzone figurki własnie pod kątem treningu malowania.
(S)Anunnaki, BRW - Sator BOX, Nova Aetas (NAR) Mercurial, Heroes of Land Air and Sea, Arnak i wiele innych
Moje zbiórki - szczegóły: tu
Moje zbiórki - szczegóły: tu
Re: Gdzie kupujecie figurki do malowania? Zakup farbek zimą?
Dziękuję Wam za cenne rady
Pozostaje kwestia transportu farbek w niskiej temperaturze.
Pozostaje kwestia transportu farbek w niskiej temperaturze.
-
- Has thanked: 139 times
- Been thanked: 263 times
W kwestii figurek to każdy kto drukuje figurki ma pudełko figurek którym coś dolega i z chęcią się tego pozbędą
Co znaczy coś dolega - nie ma wydrukowanego elementy, coś się złamało itp
Jak jesteś zainteresowany to napisz mam trochę takich figurek.
Co znaczy coś dolega - nie ma wydrukowanego elementy, coś się złamało itp
Jak jesteś zainteresowany to napisz mam trochę takich figurek.
-
- Has thanked: 109 times
- Been thanked: 243 times
Kupowalem zima i nie mialem problemu. Ale nie pamietam zeby to byla syberyjska zima. Raczej nasze rodzime do -5 stopni. Nic mi nie zamarzlo nigdy. Generalnie dobrze spakowane jest izolowane - jak nie nocujesz w paczkomacie to w ogole nie widze problemu.
Dziękuję za odpowiedź, narazie większe mrozy się nie zapowiadają jak te -5.MowMiStefan pisze: ↑11 sty 2025, 10:20Kupowalem zima i nie mialem problemu. Ale nie pamietam zeby to byla syberyjska zima. Raczej nasze rodzime do -5 stopni. Nic mi nie zamarzlo nigdy. Generalnie dobrze spakowane jest izolowane - jak nie nocujesz w paczkomacie to w ogole nie widze problemu.
- lukiroo
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 47 times
Skoro mówimy już o druku 3d, to poleciłbym też ogarnąć sobie wydruk różnych figurek u kogoś kto ma drukarkę i się tym zajmuje.
Osobiście nie ciągnie mnie do malowania jakichś przypadkowych bezimiennych figurek, dużo przyjemniej jest pomalować coś z gry planszowej którą się lubi, albo figurkę postaci z lubianej gry video, z filmu, serialu, kreskówki, etc. W necie jest tego pełno. Na plus że od razu zna się schemat kolorów jak dana postać ma wyglądać, no i motywacja jakby większa, żeby to dobrze wyszło
- Koshiash
- Has thanked: 55 times
- Been thanked: 164 times
Ja z kolei zasugerowałbym kupienie jakichś figurek bitewniakowych, ważne, takich których estetyka zachęca do malowania. Malowanie byle czego bardzo zniechęca zarówno ze względu na brak motywacji do malowania, jak i trudność radzenia sobie z kiepskimi modelami, których pomalowanie w sposób przyjemny dla oka wymaga pewnej wprawy. Zdecydowanie lepiej wydać 100 czy 200 złotych na paczkę fajnych figurek, niż 50 złotych na badziew, który wyląduje niepomalowany w kącie.
W przypadku katastrofy zawsze można zmyć figurkę izopropanolem i zacząć od początku.
Ps. Druk 3d też jest opcją, pod warunkiem, że w Twoje ręce wpada figurka, na której pomalowanie rzeczywiście masz ochotę, a nie przypadkowe odpadki.
Ps.2. Dungeons & Lasers: Townsfolk Miniature Pack całkiem fajnie wygląda, ktoś dopiero co uskarżał się na brak figurek NPC w Łowcach
W przypadku katastrofy zawsze można zmyć figurkę izopropanolem i zacząć od początku.
Ps. Druk 3d też jest opcją, pod warunkiem, że w Twoje ręce wpada figurka, na której pomalowanie rzeczywiście masz ochotę, a nie przypadkowe odpadki.
Ps.2. Dungeons & Lasers: Townsfolk Miniature Pack całkiem fajnie wygląda, ktoś dopiero co uskarżał się na brak figurek NPC w Łowcach
- Dako
- Has thanked: 349 times
- Been thanked: 343 times
W ramach figurek to kup coś co Ci się do posiadanych gier przyda.
Masz np. Robinsona to kup sobie na olx jeden z tych zestawów zestawów:
https://www.olx.pl/d/oferta/robinson-cr ... YOeld.html
https://www.olx.pl/d/oferta/robinson-cr ... derIndex=5
Pomaluj i jak będziesz zadowolony z efektów to wykorzystasz w swoich rozgrywkach.
Masz np. Robinsona to kup sobie na olx jeden z tych zestawów zestawów:
https://www.olx.pl/d/oferta/robinson-cr ... YOeld.html
https://www.olx.pl/d/oferta/robinson-cr ... derIndex=5
Pomaluj i jak będziesz zadowolony z efektów to wykorzystasz w swoich rozgrywkach.
- Koshiash
Z tym w pełni się zgadzam, jednak zaproponowane przez Ciebie modele to paskudne gumoludy pozbawione detali. Im bardziej szczegółowy model, tym łatwiej uzyskać cieszące oko efekty, które zachęcają do dalszej zabawy pędzelkami.
- Dako
- Has thanked: 349 times
- Been thanked: 343 times
Nie wiem czy na tych małych zdjęciach coś na tyle widać aby wydać tak kategoryczne opinie
Przynajmniej te 4 postacie to są wydruki z ogólnie dostępnych plików na thingiverse, pobrałem je i w podglądzie w cura/bambu studio mają całkiem dużo satysfakcjonujących detali
Przykładowo
https://www.thingiverse.com/thing:4249283
https://www.thingiverse.com/thing:4596304
- Koshiash
Okej, modele nie są złe, kiepski jest ich wydruk
Edit: nie są złe, ale wciąż nie dobre. Nie umywają się do figurek GW (tej mało znanej firmy, która ma paskudną politykę wobec kilentów i robi beznadziejne gry, ale figurki mają fajne).
Zasadniczo sam stl powinien być dopieszczony, by dało się coś z niego wyciągnąć. Potem dochodzi skala wydruku oraz ustawienia drukarki, im dłuższe naświetlanie tym mniej porażek, ale detale się zlewają.
Edit: nie są złe, ale wciąż nie dobre. Nie umywają się do figurek GW (tej mało znanej firmy, która ma paskudną politykę wobec kilentów i robi beznadziejne gry, ale figurki mają fajne).
Zasadniczo sam stl powinien być dopieszczony, by dało się coś z niego wyciągnąć. Potem dochodzi skala wydruku oraz ustawienia drukarki, im dłuższe naświetlanie tym mniej porażek, ale detale się zlewają.
- Mr_Fisq
- Administrator
Ja tam nie jestem fanem bardzo szczegółowych modeli na sam początek. Natłok detali przy braku doświadczenia może być przytłaczający - trzeba wiedzieć gdzie odpuścić.
Ogólnie to:
Dla mnie sweet spotem na początek jest to co oferuje Northstar w liniach Stargrave/Frostgrave (Othmark już IMHO wypada nieco gorzej).
-
- Has thanked: 139 times
- Been thanked: 263 times
Najprostszy będzie tzw marjan
Mam do oddania jak chcesz Marinsa dostałem z jakiegoś gratisa.
Mam do oddania jak chcesz Marinsa dostałem z jakiegoś gratisa.
- JollyRoger90
- Has thanked: 1180 times
- Been thanked: 274 times
Ja kupiłem figurki do nauki w warszawskiej Planszomanii - tam mają figurki z The edge na sztuki.
Dodatkowo na Alegramy sklep spod Warszawy, Planszostrefa też sprzedawał figurki m.in do Scythe, Rising Sun na sztuki.
Polecam zapytać o to w najbliższych sklepach planszowych
Dodatkowo na Alegramy sklep spod Warszawy, Planszostrefa też sprzedawał figurki m.in do Scythe, Rising Sun na sztuki.
Polecam zapytać o to w najbliższych sklepach planszowych