inny_89 pisze: ↑05 sty 2025, 20:08Dla kogo:
Biały heteroseksualny 35 letni mężczyzna z dużym zacięciem w temacie finansów, giełdy i matematyki. Lubię klimatu sci-fi i fracht morski.
Chciałbym mieć grę, która prawdziwie będzie stanowić dla mnie wyzwanie.
Równocześnie byłoby fajnie gdyby to nie był kolos do którego trzeba mieć oddzielny dedykowany pokój jak w przypadku Mr President.
Szybki setup gry jest w zasadzie niezbędny, żeby chciało mi się to rozłożyć jak już dzieci położę po 22:30 spać
Po Twoich wymaganiach, pierwsze o czym pomyślałem to High Frontier 4 All, tym bardziej, że lubisz sci-fi. Ta gra to prawdziwe wyzwanie. Co prawda nie jest to gra stworzona tylko do gry w pojedynkę, bo można też w kilku graczy, ale tryb dla jednego gracza jest równorzędny z trybem dla wielu graczy. Niczym mu nie ustępuje. Są scenariusze, ale jest też prawdziwy tryb piaskownicy. Ty decydujesz gdzie chcesz polecieć i co tam robić.
Rozłożenie jest banalne i szybkie: plansza, sześć stosów kart, kilka żetonów i pionek rakiety.
Na czym polega wyzwanie? Gra jest science (fiction tu nie uświadczysz). Twórca gry pracował jako rocket sceientist. Wszystko co robisz w grze, a także opis każdego niemal elementu czy mechaniki jest wytłumaczony naukowo i ma odzwierciedlenie w zjawiskach zachodzących w kosmosie. Wyzwaniem jest zbudowanie odpowiedniej rakiety do celu podróży oraz odpowiednie wyliczenia dla spalania paliwa. Na początku kupujesz i sprzedajesz patenty, aby wyprodukować rakietę. To zaplanowawszy, wyruszasz w przestrzeń kosmiczną (Układ Słoneczny) i decydujesz dalej co robisz. Możesz sprawdzać ciała niebieskie pod kątem ich uwodnienia, możesz stawiać fabryki na ciałach niebieskich i produkować urządzenia, możesz kolonizować, a możesz też badać dalej. Generalnie gra pokazuje jak może wyglądać badanie naszego układu w przyszłości, a to wszystko obrane w naukową otoczkę.
Nie napisałeś ile czasu chcesz poświęcić na grę. Tu niestety trzeba poświęcić około 2-3 godzin na rozgrywkę w trybie dla pojedynczego gracza bez dodatkowych modułów. Moduły wprowadzają dodatkową treść jak polityka, frachtowce, nowe, efektywne napędy izotopowe czy inne. Sama podstawka jednak daje już niesamowitą frajdę i wyzwanie.
A jeśli coś naprawdę szybkiego i wymagającego dla umysłu, to polecam Turing Machine. Gra dedukcyjna z kartami perforowanymi.