Wow, ale mam teraz miłe flaszbaki związane z One Ring'iem. Mam One Ring 1 edycję, wydaną przez Cubicle 7 i tamten podręcznik czytało się fantastycznie. Pamiętam, że podobało mi się wszystko. Najbardziej to, że autorzy bardzo rzetelnie potraktowali materiał źródłowy.
Niestety nie mogę odpowiedzieć na żadne z zadanych przez Ciebie pytań, ponieważ nie mam tego nowego podręcznika, ale... za to mam kilka swoich pytań

W temacie piszesz o 2 edycji, w tekście czytam o 5. To jak to jest w końcu? Pytam z ciekawości, bo w sumie nie wiem jakie są dalsze losy tej gry i gdzie ona finalnie zawędrowała. A mam do niej spory sentyment.
Coś mi się kojarzy jakiś mariaż z systemem d20 i pamiętam, że to mnie bardzo zabolało swego czasu. Pamiętam też, że zamiast kontynuować wydawanie podręczników, zrobiono coś jakby restart, wydano na nowo podręcznik główny, a następnie nowy kontent leciał już w nowym systemie tj. według innych zasad. Ktoś mógłby na szybko wyjaśnić jakie fikoły zaliczył One Ring? Najbardziej mnie interesuje czy to wciąż ta sama gra. Bo coś tam było sporo namieszane (chyba) z mechaniką, wydawcami itd.
Wracając do tego podręcznika, który wrzucasz w temacie.
Autor widzę ten sam. Nepitello. Więc widząc samą okładkę założyłbym, że będzie git, jak za czasów Cubicle 7. Mógłbyś rozwinąć co jest nie tak z tą edycją? A może również miałeś do czynienia ze starszą wersją i mógłbyś porównanie strzelić?