Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
salaba
Has thanked: 350 times
Been thanked: 580 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: salaba »

SwistakCZC pisze: 21 sty 2025, 20:05 Dziękuję Panowie, to już kilka dodatkowych postaci do dorzucenia do gry, a zobaczymy kiedy pokaże się reszta. Nie ma sensu chyba kupować używanych starter decków investigatorów za dwukrotność ceny.
Nie doceniasz starter decków ;) Zresztą co chwila pojawiają się oferty na OLX, są też w normalnych cenach.
Awatar użytkownika
SwistakCZC
Has thanked: 179 times
Been thanked: 39 times

Re: Horror w Arkham: Gra karciana / Arkham Horror: The Card Game LCG (N. French, M. Newman)

Post autor: SwistakCZC »

Nie no nie lekceważę ich, odrobiłem lekcje i widziałem wysoko w power rankingach niektórych investigatorów ze starter decków, stąd w ogóle się nimi zainteresowałem skoro są dobrzy i grywalni, dlatego pewnie jak się trafi w jakiejś normalnej cenie to się weźmie, ale póki nie mam wszystkich rozszerzeń badaczy to wolę brać rozszerzenia gdzie za ~200zł jest kilku badaczy (tudzież niedrogie PnP), a nie 1 za 100 zł od resellera :)
Awatar użytkownika
salaba

Szybciutko na gorąco podzielę się drugim przejściem Carcosy.
Spoiler:
Zgodnie z przewidywaniem, potwierdza się moje własne spostrzeżenie, że za drugim razem kampania podoba mi się zdecydowanie bardziej. Uzyskane zakończenie mnie totalnie zaskoczyło, nie wiedziałam, że kampania
Spoiler:
I właśnie to zakończenie, nie poprzednie, uzyskanie za pierwszym razem, wmurowało mnie w fotel. Tego się po prostu nie spodziewałam. Kto grał ten wie pewnie o czym mówię ;) Nie zdradzę, bo i tak wiem, że czytacie spoilery, choć nie powinniście ;P

Carcosa przesuwa się na prowadzenie i otrzymuje pierwsze miejsce. Przypominam, że grałam dotąd tylko w Dunwich i Carcosę. Ogrywam w kolejności pierwotnego wydania, więc nim wyjdą kolejne kampanie w nowej formule to pewnie zagram w Carcosę po raz trzeci, znowu z innymi badaczami. Arkham nie przestaje zaskakiwać :)
Miszon
Has thanked: 1217 times
Been thanked: 555 times

Post autor: Miszon »

Tak, ten scenariusz od samego początku daje takie mikropodpowiedzi, ale człowiek się chyba przed nimi broni. Ale jak już się kiedyś trafi właśnie takie zakończenie (dlatego opłaca się brać każdą kampanię kilka razy), to kopara w dół. Jak mi się trafiło to, co tobie, to w kolejnej grze jak przeczytałem to
Spoiler:
to ciary grozy od razu miałem.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Awatar użytkownika
salaba

Miszon pisze: 31 sty 2025, 09:44 Tak, ten scenariusz od samego początku daje takie mikropodpowiedzi, ale człowiek się chyba przed nimi broni. Ale jak już się kiedyś trafi właśnie takie zakończenie (dlatego opłaca się brać każdą kampanię kilka razy), to kopara w dół. Jak mi się trafiło to, co tobie, to w kolejnej grze jak przeczytałem to
Spoiler:
to ciary grozy od razu miałem.
Podpowiedzi jest faktycznie sporo, ale największą jest ta jedna karta potkania czyli właśnie
Spoiler:
.

Co mnie natomiast najbardziej przeraziło to
Spoiler:
Im dłużej o tym myślę tym bardziej mam ochotę znowu zagrać i poznać absolutnie wszystkie zakończenia :D
Miszon
Has thanked: 1217 times
Been thanked: 555 times

Post autor: Miszon »

No
Spoiler:
Już wtedy czuć, że coś tu nie do końca jest tak, jak się wydaje.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
Langus
Has thanked: 31 times
Been thanked: 115 times

Post autor: Langus »

Czy w te dodatkowe scenariusze np konkretnie w „Morderstwo w Hotelu Excelsior” można zagrać w więcej niż 2 graczy posiadając tylko jeden zestaw tego scenariusza? Zdaje sobie sprawę, że zestaw to lokacje i karty scenariusza, ale czy nie braknie np wrogów albo jakiś osłabień?
Bo w sklepach podają ilość graczy 1-4 a na blisterku jest informacja 1-2.
Awatar użytkownika
salaba

Langus pisze: 01 lut 2025, 16:17 Czy w te dodatkowe scenariusze np konkretnie w „Morderstwo w Hotelu Excelsior” można zagrać w więcej niż 2 graczy posiadając tylko jeden zestaw tego scenariusza? Zdaje sobie sprawę, że zestaw to lokacje i karty scenariusza, ale czy nie braknie np wrogów albo jakiś osłabień?
Bo w sklepach podają ilość graczy 1-4 a na blisterku jest informacja 1-2.
Dziwne pytanie, ale odpowiem. Kart badaczy tam nie ma, grać możesz max w 4 osoby / 4 badaczy. W Arkham nie ma czegoś takiego jak "za mało wrogów", wszystko się skaluje w zależności od liczby badaczy w grze.

Z ciekawości, grałeś już w coś kiedyś, w jakąś kampanię Horroru w Arkham LCG?
Langus

salaba pisze: 01 lut 2025, 16:29 Dziwne pytanie, ale odpowiem. Kart badaczy tam nie ma, grać możesz max w 4 osoby / 4 badaczy. W Arkham nie ma czegoś takiego jak "za mało wrogów", wszystko się skaluje w zależności od liczby badaczy w grze.

Z ciekawości, grałeś już w coś kiedyś, w jakąś kampanię Horroru w Arkham LCG?
Tak zapytałem dla pewności, bo czytam, że w tym scenariuszu o który pytam oprócz kart lokacji są specjalne karty atutów a w innych scenariuszach też inne rodzaje kart, to wolałem się upewnić że będzie trzeba coś komuś dołożyć, a nie będzie (:
Przeszliśmy w 4 osoby „kampanię” z nowe podstawki i zagraliśmy pierwszy scenariusz z Dunwich. Dzisiaj z innym składem chcę właśnie zwiedzić Excelsior, bo jeszcze nie byłem, a ponoć ładne wnętrza, przyjazna obsługa i interesujący goście (;
Awatar użytkownika
salaba

He he, mam u siebie, ale jeszcze nie grałam. Na razie wolę przechodzić kampanie i uczyć się dobrze budować talię. Ze scenariuszami solo jest chyba tak, że są przewidziane dla tych co potrafią budować talię, ale nie wiem w sumie :D
Langus

No i rozegraliśmy. Scenariusz „Morderstwo w Hotelu Excelsior” jest mechanicznie bardziej skomplikowany niż te które były w podstawce. Samo przygotowanie rozgrywki wymaga wykonania kilku dodatkowych kroków. Zdziwiły mnie trochę talie aktów i tajemnic. „Jak to tylko po 2 karty? Przecież to będzie totalnie liniowe.” No nie jest (: Scenariusz jest świetny. Są zwroty w fabule, ba nawet w rozgrywce. Dochodzi element dedukcji, którego w scenariuszach z podstawki nie było. Można spokojnie zagrać kolejny raz, samo przygotowanie ma mały element randomizujący rozgrywkę co sprawi, że oprócz chęci poznania innego z 10 zakończeń, sama droga do zakończenia będzie wyglądać trochę inaczej, więc jak ktoś lubi i tak przechodzić kolejny raz mało zmienne albo w ogóle niezmienne scenariusze, tor tutaj będzie miał dodatkowy bonus większej zmienności (:
aszolina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 6 times

Post autor: aszolina »

Hej,
Szukam w miarę taniego i wygodnego systemu segregacji. Mam pytanie o separatory Arkhamesque, te z bgg. Z drukarni Denerys. Czy orientujecie się czy one dobrze pasują do oryginalnej wytloczki pudełka nowego formatu? Czy też trzeba jakiś insert do nich oprócz tego motać?
Awatar użytkownika
equiv
Has thanked: 10 times
Been thanked: 15 times

Post autor: equiv »

aszolina pisze: 03 lut 2025, 16:00 Hej,
Szukam w miarę taniego i wygodnego systemu segregacji. Mam pytanie o separatory Arkhamesque, te z bgg. Z drukarni Denerys. Czy orientujecie się czy one dobrze pasują do oryginalnej wytloczki pudełka nowego formatu? Czy też trzeba jakiś insert do nich oprócz tego motać?
Będą na pewno wystawać ułożone w pionie, akurat te pudełka są trochę przykrótkie na wysokość.
Ja zamierzam drukować separatory 3mm z tej stronki: https://arkham-divider.com/#/en/layout/3mm/player.
Zawsze też możesz je przyciąć troszkę ale trochę na tym stracą.
aszolina
Has thanked: 30 times
Been thanked: 6 times

Post autor: aszolina »

equiv pisze: 03 lut 2025, 17:55
aszolina pisze: 03 lut 2025, 16:00 Hej,
Będą na pewno wystawać ułożone w pionie, akurat te pudełka są trochę przykrótkie na wysokość.
Ja zamierzam drukować separatory 3mm z tej stronki: https://arkham-divider.com/#/en/layout/3mm/player.
Zawsze też możesz je przyciąć troszkę ale trochę na tym stracą.
O widzisz, dzięki za uratowanie portfela :p W takim razie na prowadzenie wysuwa się opcja bardzo ekono, coś 8 zł za komplet. https://www.gamegenic.com/product/flex- ... color-pack. Myślę o 2-3 kompletach.

Z tego co czytałam wymiary mają 66 x 92 mm, więc powinny być dobre. Na razie chcę coś co będzie po prostu lepsze od woreczków strunowych. Dopóki nie zdecyduję czy się zaangażuję bardziej.

Obrazek
Langus

Jak już jestem w temacie samodzielnych scenariuszy, to doniosę, że aby zagrać epicki tryb 3 grup badaczy z opisów scenariusza Labirynty Obłędu potrzeba mieć 3 kopie tego mini rozszerzenia. Z jednym zestawem zagramy tryb jednej grupy 1-4 badaczy, albo tryb mini kampanii - 3x ten sam, lekko za każdym razem zmieniony scenariusz.
Informacje te nie wynikają z opisu, są zawarte dopiero w instrukcji. Nie zmienia to jednak faktu, że scenariusz wydaje się wielce interesujący (:
Pomnik
Has thanked: 419 times
Been thanked: 297 times

Post autor: Pomnik »

Langus pisze: 03 lut 2025, 23:55 Jak już jestem w temacie samodzielnych scenariuszy, to doniosę, że aby zagrać epicki tryb 3 grup badaczy z opisów scenariusza Labirynty Obłędu potrzeba mieć 3 kopie tego mini rozszerzenia. Z jednym zestawem zagramy tryb jednej grupy 1-4 badaczy, albo tryb mini kampanii - 3x ten sam, lekko za każdym razem zmieniony scenariusz.
Informacje te nie wynikają z opisu, są zawarte dopiero w instrukcji. Nie zmienia to jednak faktu, że scenariusz wydaje się wielce interesujący (:
Pozostałych epickich scenariuszy też się to tyczy.
"Real darkness have love for a face. The first death is in the heart, Harry."
Awatar użytkownika
Dako
Has thanked: 400 times
Been thanked: 373 times

Post autor: Dako »

aszolina pisze: 03 lut 2025, 18:54
O widzisz, dzięki za uratowanie portfela :p W takim razie na prowadzenie wysuwa się opcja bardzo ekono, coś 8 zł za komplet. https://www.gamegenic.com/product/flex- ... color-pack. Myślę o 2-3 kompletach.

Z tego co czytałam wymiary mają 66 x 92 mm, więc powinny być dobre. Na razie chcę coś co będzie po prostu lepsze od woreczków strunowych. Dopóki nie zdecyduję czy się zaangażuję bardziej.
Ale czy chcesz kupić przekładki pionowe? W pudłach nowej edycji karty leżą na dłuższym boku a nie stoją...
Wydaje mi się, że takie należy zakupić czyli poziome:
https://www.gamegenic.com/product/sidel ... color-pack
Awatar użytkownika
salaba

Idą zmiany, duże zmiany... Przeklejam podsumowanie z discord społeczności Arkham - streszczenie pitu-pitu z oficjalnego live FFG, który odbył się dosłownie przed godziną
Spoiler:
Powiem tak, nie będzie już kolorowo z dostępnością starych kampanii. Nawet w nowej formie. W zasadzie Zatopione Miasto będzie ostatnią częścią w tej formule. Łapcie co możecie, bo dodruki nawet jeśli będą, to nie tak często.

Najnowsza formuła będzie niezależna od tego co mieliśmy do tej pory. Niewiele z tego rozumiem, ale już mi się nie podoba ta zmiana. Ma być mniej a częściej, bo nie każdy ma wszytko. Dla mnie brzmi to jak próba naciągnięcia ludzi drugi raz na zakup podobnych kart. Chyba to odejście Maxiene Newman było prorocze, w sensie zmyła się widząc co się będzie działo.

Weszłam w tytuł dzięki temu, że zaoferowali fajną formułę - dwa opakowania zamiast od groma blistrów. Teraz to zaczyna pachnieć właśnie blistrami. Nie, no nie podoba mi się to wcale. A stream FFG zaczął się od uspokajania, że nie zabijają swoich LCG itd. Nosz kurde, ale się zdenerwowałam... Ktoś coś z tego rozumie?
Arius
Been thanked: 270 times

Post autor: Arius »

salaba pisze: 06 lut 2025, 21:37 Ktoś coś z tego rozumie?
Że niedługo spotkamy graczy mających w talii proxy :)
Awatar użytkownika
Ayaram
Has thanked: 278 times
Been thanked: 911 times

Post autor: Ayaram »

Obrazek

Ogólnie chyba dobra decyzja. Zgodzę się z tym, że rotacje są nieuniknione przy dłuższym funkcjonowaniu gier karcianych. Wywalamy część kart z puli, twórcom łatwiej balansować unikając niezdrowych rzeczy, graczom łatwiej klecić decki, jednocześnie przy dalszej dostawie nowych kart, czyli nowych pomysłów na decki, archetypów itp. Jedyny problem jaki tu widzę, to fakt, no, że w przypadku kooperacyjnego LCGa jak już się bawimy w twardy reset to po prostu wolałbym Arkham Horror 2.0 z nowymi zasadami nowym wszystkim, albo najlepiej jeszcze analogiczną grę w innym świecie. Żeby nowe to było faktycznie nowe, a nie jednak nowe stare.

W sumie nie wiem, bo to jest tak cholernie dobry moment, żeby powiedzieć pas i mieć zamkniętą, kompletną grę na laaata. Ale chętnie się mile zaskocze i popłynę z hypem jeśli twórcy zaserwują nam coś napraaawdę dobrego.
Pomnik

Pozostaje pytanie - co z Pożeraczami i Innsmouth w nowym formacie po polsku?
Awatar użytkownika
salaba

Na ten moment raczej nie będę się bawić w kupowanie niczego w nowej (nowszej) formule. Idę zgodnie z pierwotnym planem - Zapomniana, Krąg i Insmouth (kapanie i badacze) i finito. Nad Zatopionym się zastanawiam jeszcze. Niemniej hard pass na najnowszą formułę. Nie chcę mieć duplikatów z lekko zmienionym tekstem, nie chcę odświeżanych kotletów, krótkich kampanii czy co tam jeszcze wymyślą. Nie teraz, kiedy mam długie kampanie, w których mogę się zagłębić, zżyć z badaczami i poznawać różne zakończenia. Przechodzenie każdej jest jak czytanie powieści. Jeśli wypuszczać będą nowe w tej formule to ok, ale kart badaczy kupować już nie będę w uszczuplonej formule.
Awatar użytkownika
salaba

Pomnik pisze: 06 lut 2025, 22:24 Pozostaje pytanie - co z Pożeraczami i Innsmouth w nowym formacie po polsku?
Liczę, że Galakta ogłosi to w lutym. Będą mieli ostatni rok na przyłączenie się do ostatniego druku a potem nowa formuła albo porzucą Arkham.
Pomnik

salaba pisze: 06 lut 2025, 22:27
Pomnik pisze: 06 lut 2025, 22:24 Pozostaje pytanie - co z Pożeraczami i Innsmouth w nowym formacie po polsku?
Liczę, że Galakta ogłosi to w lutym. Będą mieli ostatni rok na przyłączenie się do ostatniego druku a potem nowa formuła albo porzucą Arkham.
Też mam taką nadzieję - wydanie Pożeraczy i Innsmouth w nowej formie, dodruk Krawędzi, wypuszczenie Zatopionego i mogę spać spokojnie, w najgorszym wypadku zamknę kolekcję :D
Awatar użytkownika
brazylianwisnia
Has thanked: 314 times
Been thanked: 1131 times

Post autor: brazylianwisnia »

salaba pisze: 06 lut 2025, 21:37
Nie będzie tak, źle jak to opisujesz. Obecnie masz 10(!) kampanii do ogrania tak jak lubisz. Każda po kilka razy + małe dodatki to ponad 1000h grania i budowania decków. Dla większości to i tak overkill. Zakładam, że nie są w stanie w sklepach utrzymać kilkanaście kampanii i stąd konieczne są zmiany. Sklepy nie chcą magazynować produktów dla garstki nowych graczy. Szczególnie, że jak nie będzie dunwich to mogą zacząć w tym punkcie, który jest dostepny. Alternatywa jest zamknięcie linii i rozpoczęcie z nowym, niekompatybilny AH LCG 2nd edition - dużo gorzej.
Blistery nie były zle. Kampania kosztowała podobnie a ciągle bylo coś nowego na horyzoncie. Co miesiąc nowe karty :) do tego raczej nie wrócą bo to dla nich droższe w dystrybucji i też wkurzaloby sklepy.
Zakładam, że będą wychodzić kampanie tak jak wychodzą - zamknięte w jednym pudle. Reprinty nie będą pewnie stanowić dużego procenta kart a liczę na to, że dostaną nowe Arty do kolekcji jak w nowym core. Jeśli na 180 kart badacza w dodatku max 20 to będzie reprint sprzed lat i to jeszcze z nadrukowanym taboo I nowym artem to wszystko będzie git.
Uważam to za dobry kierunek dla zdrowia gry jeśli ma żyć kolejne 9 lat. Muszą jednak zwiększyć częstotliwość kampanii bo najlepiej budowało mi się decki gdy było 5-6 kampanii a standard w którym byłyby 2 kampanie to lipa. 4 to minimum.
No i nasze stare kampanie będą znów białymi krukami a wartość kolekcji będzie robić stonks jak za starych dobrych czasów :) zbieracze jednak lubią taki aspekt trudniejszej dostępnosci( tak jestem nałogowym zbieraczem, ale kto na tym forum nie jest?)
Sprzedam:Ostatnia Wola+Utrata posady, Arnak, insert Folded Space dla Everdell, Marvel Zombies
forum/viewtopic.php?f=65&t=76430
ODPOWIEDZ