The Godfather (Eric M. Lang)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
autopaga
Has thanked: 104 times
Been thanked: 370 times

Re: The Godfather (Eric M. Lang)

Post autor: autopaga »

To było moje przypuszczenie nie twierdzenie, dzięki za szybkie info. A mają one sens typu samochód pułapka ma wybuchający samochód na obrazku?
antonio3333
Has thanked: 65 times
Been thanked: 105 times

Post autor: antonio3333 »

@autopaga Niestety nie mam jak teraz sprawdzić konkretnie tych ilustracji, ale moim skromnym zdaniem tutaj Portal naprawdę błysnął. Czuć że obrazki nawiązują do tego co mówi zlecenie, no mi najbardziej zapadło w pamięć to wymuszenie gdzie jest typ związany na krześle w jakiejś ciemnej piwnicy. Po prostu jest dobrze i daje to takiego dobrego sznytu do klimatu l.
bisk
Has thanked: 17 times
Been thanked: 15 times

Post autor: bisk »

Grafik jest 10 - inna dla każdego rodzaju zlecenia i żadna z nich nie jest grafiką z podstawowej talii kart więc na dobrą sprawę można sobie wymienić część kart (np. zlecenia "wymuszenie" którego jest 11 kart) na te z podstawowej talii aby urozmaicić jeszcze bardziej 😉
Awatar użytkownika
karmazynowy
Has thanked: 221 times
Been thanked: 504 times

Post autor: karmazynowy »

autopaga pisze: 03 lut 2025, 14:18 To było moje przypuszczenie nie twierdzenie, dzięki za szybkie info. A mają one sens typu samochód pułapka ma wybuchający samochód na obrazku?
Mają średni sens, na każdej jest po prostu postać, wliczając w to kartę samochodu pulapki.
Na półce | Na stole | Na sprzedaż (Gdynia) | Podzielę się rabatem: Grybezpradu.eu - 5% | Planszostrefa.pl - 11%
Awatar użytkownika
spongePepp
Has thanked: 100 times
Been thanked: 77 times

Post autor: spongePepp »

Sprawdziłem tryb solo udostępniony przez Portal. Mało zasad, prosta obsług, można się pobawić w optymalizowanie. Jednakże nijak ma się to do rozgrywki z żywym graczem przez przewidywalność ruchów automy. Miło, że jest trzech "bosów", dzięki temu można doświadczyć różnych rozgrywek. W każdym razie dwie ostatnie rundy, przez przewidywalność bota, wytracają to pozytywne uczucie związane z szachowaniem się z przeciwnikiem występujące w rozgrywce z prawdziwymi graczami. Tutaj mamy po prostu pewność, że nasz ruch przybliża nas do zamierzonego efektu, a sama automa nijak nam nie przeszkodzi.
Misioł
Has thanked: 16 times
Been thanked: 66 times

Post autor: Misioł »

Wczoraj dane było mi zagrać pierwszy raz w tego klasyka, na trzy osoby. Portal fajnie to wydał bo ledwo dwa tygodnie temu zagrałem pierwszy raz w cyberpunka, więc na świeżo mam porównanie. I przyznam, że godfather podoba mi się bardziej. Mamy tu piękną, bo chamską i brutalną negatywną interakcję, a nie jakieś strzelaninki kapiszonami z której wszyscy graczy mogą wyjść z punktami w kieszeni. A motyw z wyciąganiem niby zabezpieczonych pieniedzy z walizek innych graczy to już w ogóle hit. Piękna gra. Nie mam tu też wrażenia obcowania z niepełnym produktem jak to miałem w cyberpunku. Bardziej jak w blood Rage - domknięty i elegancki mechanizm. Natomiast paradoksalnie cyberpunk ma większe szanse na pojawianie się na stole, bo jednemu z graczy w mojej ekipie gra się bardzo nie spodobała (dostał konkretne lanie i skończył z fatalnym wynikiem). Nie ma tego złego, bo co też jest fajny, a godfather najwyżej skończy jako polisa na życie dla mojego syna
mordajeza
Has thanked: 247 times
Been thanked: 356 times

Post autor: mordajeza »

Misioł pisze: 12 lut 2025, 11:36 (...) jednemu z graczy w mojej ekipie gra się bardzo nie spodobała (dostał konkretne lanie i skończył z fatalnym wynikiem).
To jest cecha Godfathera, przez którą nie może się on doczołgać się do TOP1 mojego prywatnego rankingu gier wszechczasów - nie ma nie znam drugiej takiej gry, w której można tak boleśnie dokopać przeciwnikowi, a kiedy ja jestem tym kopanym, to jest mi autentycznie przykro. Stąd spodziewam się, w mojej odświeżonej topce (jak w końcu do niej siądę) się znajdzie, ale "tylko" gdzieś w okolicach miejsc 3-6 ;)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2025, 15:27 przez mordajeza, łącznie zmieniany 1 raz.
Uncle_Grga
Has thanked: 93 times
Been thanked: 326 times

Post autor: Uncle_Grga »

Nie przesadzajmy.. Godfather bywa srogi, ale razy, które można wyłapać przy La Cosa Nostrze albo Spartakusie bywają sroższe.. polecam sprawdzić.

Podpisuję się za to pod stwierdzeniami o kompletności i elegancji Godfathera. Podobnie jak z wrażeniami przegranych. Wczoraj kolega też marudził, bo zebrał bęcki.. nie pomogły tłumaczenia, że nie miał szans w pierwszej rozgrywce. Ale nie martwię się, dostanie szanse w przyszłości, odegra się, to mu się oglad gry poprawi..

Zachęcam zresztą do tego, aby zniechęconych nowicjuszy namawiać do rewanżu. Gra jest prosta, i nowi relatywnie szybko wstają z kolan.. a chęć odegrania się należy przecież kultywować..

Eeeh.. super z tym Godfatherem, że wrocil na rynek. To jest takie solidne proste granie, że zasługuje na szeroki front użytkowników. I piszę to ja, posiadacz kopii, której dodruk pewnie podzielił wartość mojego egzemplarza przez trzy.. 😉

Z drugiej strony, strata czysto wirtualna, bo też prawdopodobieństwo sprzedaży gry było żadne - dożywocie na półce gwarantowane. Do samego końca, mojego lub jej..
majami
Has thanked: 60 times
Been thanked: 42 times

Post autor: majami »

mordajeza pisze: 12 lut 2025, 12:49

To jest cecha Godfathera, przez którą nie może się on doczołgać się do TOP1 mojego prywatnego rankingu gier wszechczasów - nie ma drugiej takiej gry, w której można tak boleśnie dokopać przeciwnikowi, a kiedy ja jestem tym kopanym, to jest mi autentycznie przykro. Stąd spodziewam się, w mojej odświeżonej topce (jak w końcu do niej siądę) się znajdzie, ale "tylko" gdzieś w okolicach miejsc 3-6 ;)
Myślę, że jest druga taka gra ;) Nawet pokusiłbym się stwierdzenia, że jest bardziej chamska od Godfathera. Sprawdź La Cosa Nostra. Też gangsterskie klimaty. Negatywna interakcja, kłamstwa, dogadywanie się, żeby później wbić nóż w plecy a to wszystko o pieniądze.

Co do mechanik, też mam wrażenie, że Godfather jest pełnym doświadczeniem, gdzie Cyberpunk bez dodstków jest zwyczajnie nudny po 2 grach. Za to gdy dołoży się wszystkie dodatki do CP znowu robi się taki kocioł, że nie da się upilnować wszystkiego i nie zapomnieć o jakiejś dostępnej akcji lub bonusie.
Sprzedam: viewtopic.php?t=83744
Kupię: viewtopic.php?t=83683
a resztę mam w ....... chałupie ;)
Awatar użytkownika
tomuch
Has thanked: 173 times
Been thanked: 208 times

Post autor: tomuch »

spongePepp pisze: 12 lut 2025, 00:25 Sprawdziłem tryb solo udostępniony przez Portal. Mało zasad, prosta obsług, można się pobawić w optymalizowanie. Jednakże nijak ma się to do rozgrywki z żywym graczem przez przewidywalność ruchów automy. Miło, że jest trzech "bosów", dzięki temu można doświadczyć różnych rozgrywek. W każdym razie dwie ostatnie rundy, przez przewidywalność bota, wytracają to pozytywne uczucie związane z szachowaniem się z przeciwnikiem występujące w rozgrywce z prawdziwymi graczami. Tutaj mamy po prostu pewność, że nasz ruch przybliża nas do zamierzonego efektu, a sama automa nijak nam nie przeszkodzi.
To jest wariant solo z BGG - https://boardgamegeek.com/thread/221029 ... ge-the-don czy jakiś inny?
kolekcja
rabaty: Planszostrefa 11%, Planszomania 7%, 3trolle 7%, Rebel 5%, Cdp 5%, Aleplanszowki 5%, Mepel 5%
majami

Ktoś z forumowiczów miał uszkodzoną planszę w dodruku?
Wczoraj rozpakowałem do zagrania a tam jeden róg ubity a inny zadrapany :/
Awatar użytkownika
spongePepp
Has thanked: 100 times
Been thanked: 77 times

Post autor: spongePepp »

tomuch pisze: 12 lut 2025, 23:53
spongePepp pisze: 12 lut 2025, 00:25 Sprawdziłem tryb solo udostępniony przez Portal. Mało zasad, prosta obsług, można się pobawić w optymalizowanie. Jednakże nijak ma się to do rozgrywki z żywym graczem przez przewidywalność ruchów automy. Miło, że jest trzech "bosów", dzięki temu można doświadczyć różnych rozgrywek. W każdym razie dwie ostatnie rundy, przez przewidywalność bota, wytracają to pozytywne uczucie związane z szachowaniem się z przeciwnikiem występujące w rozgrywce z prawdziwymi graczami. Tutaj mamy po prostu pewność, że nasz ruch przybliża nas do zamierzonego efektu, a sama automa nijak nam nie przeszkodzi.
To jest wariant solo z BGG - https://boardgamegeek.com/thread/221029 ... ge-the-don czy jakiś inny?
To jest ten, tyle że z kosmetycznymi modyfikacjami :) Generalnie nie gram i nie lubię grać solo, więc nigdy tego nie szukałem. Opublikowali po polsku na swoich oficjalnych kanałach, zwróciło to moją uwagę, więc stwierdziłem że przetestuje(i tak wysypało mi się akurat tego dnia granie ze znajomymi). W każdym razie fajnie że to zrobili
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3732 times
Been thanked: 3932 times

Post autor: japanczyk »

majami pisze: 13 lut 2025, 06:05 Ktoś z forumowiczów miał uszkodzoną planszę w dodruku?
To zareklamuj, portal bez problemu obsluguje takie reklamajce
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 337 times
Been thanked: 563 times

Post autor: tomp »

tomuch pisze: 12 lut 2025, 23:53
Tutaj wersja po polsku
https://portalgames.blob.core.windows.n ... 5-solo.pdf
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
vder
Has thanked: 348 times
Been thanked: 147 times

Post autor: vder »

W weekend zagrałem pierwszy raz w pięc osób i zlecenia skończyły się już chyba w 3cim akcie - to normalne jest? Aż się zastanawiam, czy nie kupic sobie decku od portalu z nowymi rysunkami i przemieszać, by zleceń było więcej.
Awatar użytkownika
RorK
Has thanked: 132 times
Been thanked: 38 times

Post autor: RorK »

W 5 osób talia kart często się kończy. To główny powód, dlaczego wolę Godfathera na 4 osoby.
majami

vder pisze: 13 lut 2025, 10:37 W weekend zagrałem pierwszy raz w pięc osób i zlecenia skończyły się już chyba w 3cim akcie - to normalne jest? Aż się zastanawiam, czy nie kupic sobie decku od portalu z nowymi rysunkami i przemieszać, by zleceń było więcej.
Wczoraj grałem w 5 osób, też nam się skończyła talia, ale w ostatnim akcie. Wygenerowało to jednak ciekawą sytuację, gdy wszyscy nagle zaczeli szukać możliwości na utylizację kart towarów. Szczerze, uznałem to za całkiem fajny zabieg, który nie pozwala przedłużać za bardzo gry - w ostatnim akcie, gdy dochodzi kolejny członek rodziny, ilość akcji wzrasta, przez co przy wykonywaniu dużej ilości zleceń na koniec mogłoby bardzo wydłużyć grę na 5 graczy.
enrico2000
Has thanked: 5 times
Been thanked: 6 times

Post autor: enrico2000 »

To kończą się Wam karty zleceń nawet te odrzucone, które wracają do gry po wyczerpaniu podstawowego stosu?
majami

enrico2000 pisze: 14 lut 2025, 10:56 To kończą się Wam karty zleceń nawet te odrzucone, które wracają do gry po wyczerpaniu podstawowego stosu?
Tak, wszystkie zlecenia.
Awatar użytkownika
veljarek
Has thanked: 6 times
Been thanked: 29 times

Post autor: veljarek »

enrico2000 pisze: 14 lut 2025, 10:56 To kończą się Wam karty zleceń nawet te odrzucone, które wracają do gry po wyczerpaniu podstawowego stosu?
Mi regularnie w grach na 5 osób kończyły się karty zadań, ich jest za mało.
Has thanked: 458 times
Been thanked: 1253 times
Kontakt:

Post autor: Leviathan »

Unboxing gry:
Atk
Has thanked: 562 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Atk »

majami pisze: 13 lut 2025, 06:05 Ktoś z forumowiczów miał uszkodzoną planszę w dodruku?
Zrób zdjęcie, opisz sprawę i wyślij na reklamacje portalu. Czy ktoś tak miał, czy nie to nie ma najmniejszego znaczenia. Będą mieli to podesla.
majami

Atk pisze: 23 cze 2025, 13:39
Zrób zdjęcie, opisz sprawę i wyślij na reklamacje portalu. Czy ktoś tak miał, czy nie to nie ma najmniejszego znaczenia. Będą mieli to podesla.
Spoko, post napisany pod wpływem chwili. Później uznałem, że nie będę wydawnictwa męczył i olałem sprawę. Nie przeszkadza mi to a grę i mam do grania, nie na handel :)
Atk
Has thanked: 562 times
Been thanked: 350 times

Post autor: Atk »

majami pisze: 23 cze 2025, 16:49
Atk pisze: 23 cze 2025, 13:39
Spoko, post napisany pod wpływem chwili. Później uznałem, że nie będę wydawnictwa męczył i olałem sprawę. Nie przeszkadza mi to a grę i mam do grania, nie na handel :)
tu nie ma meczenia wydawnictwa. Srednio 2% gier ma jakis defekt produkcyjny, wiec kazde wydawnictwo jest swiadome, ze moze miec prosbe o wymiane elementow. Dlatego tez dostaje te elementy odzielnie.
ODPOWIEDZ