Gra dla 5cio latka

Zastanawiasz się co kupić? Poszukujesz gry dla 2 osób? A może najzabawniejszej gry dla 3-6 osób Reinera Knizia o kosmosie, zaczynającej się na literę Z? Pomożemy!
Awatar użytkownika
77rpm
Has thanked: 1 time

Gra dla 5cio latka

Post autor: 77rpm »

Witajcie, proszę Was o radę i wsparcie.

Szukam gry dla 5cio letniego syna. Uwielbia grać w Liska Urwiska, ostatnio bez przerwy lecimy w Kto to był? Karak też jest bardzo ok - dużo przygód, radości i zabawy. Wcześniej siedziały Potwory do Szafy, teraz już mało kiedy otwieramy.

Szukam gry, najlepiej przygodowej i kooperacyjnej. Czy Magia i Myszy to tytuł dla 5cio latka? Może polecicie coś innego? Descent czy Takizman to trochę za wcześnie?

Dziękuję za pomoc 🌺
Awatar użytkownika
KurikDeVolay
Has thanked: 1072 times
Been thanked: 489 times

Re: Gra dla 5cio latka

Post autor: KurikDeVolay »

To czego szukasz to marvel united. Rozgrywki zamykają się w pół godzinki. Żetonów jest niewiele, możesz sugerować dzieciakowi co może zrobić i niech sam podejmuje decyzje. Jako dorosły nie będziesz się nudził. Dla juniora poziom ekscytacji będzie pod sufitem, zwłaszcza jeśli kojarzy uniwersum z jakichś książek czy bajek. Multum podstawek i dodatkow, chociaż pierwsza wersja jest najbardziej przystępna dla wchodzących w system. Akurat wczoraj córa prawie 7 letnia rozgromiła Hulkiem Ultrona, przy moim prawie żadnym wsparciu. Polecam gorąco.
Talizman ssie.
azazelmo
Has thanked: 181 times
Been thanked: 353 times

Post autor: azazelmo »

KurikDeVolay pisze: 04 lut 2025, 11:36 (...) Jako dorosły nie będziesz się nudził. (...)
Różne są na ten temat opinie.

Wydaje mi się, że prostsze w obsłudze niż Magia i Myszy, a równie ekscytujące (dla dziecka) będą Pluszowe Opowieści. Descent za wcześnie moim zdaniem. Synowi pewnie bardzo się spodoba, ale cała obsługa gry będzie na Tobie. Może już lepszy Heroquest niż Descent.
Awatar użytkownika
trixon
Has thanked: 264 times
Been thanked: 297 times

Post autor: trixon »

U mnie jest czterolatka. Może dla bardziej ogranego pięciolatka również będą atrakcyjne rzeczy, które się sprawdziły się u nas:
-Splendor pokemon - mało tutaj świadomych ruchów, ale ma mega frajdę ze zbierania pokemonów, które jej się podobają. Wszystkie ruchy potrafi wykonać w ramach mechanik gry. Zdarzało się, że wygrała pomimo, że się nie podkładałem.
-Dobble - u nas są standardowe i z psim patrolem. Teraz bardziej podobają się już standardowe
-Wirus - ma jeszcze małe problemy z ogarnięciem zasad, ale ma frajdę z grania. Na szczęście nie ma problemu z mechaniką "take that" gdzie niszczymy sobie wzajemnie organy
-W krainie baśni - takie "Gdzie jest Wally" w formie planszowej. Są bogato ilustrowane plansze i ciągniemy karty z przedmiotami, które należy odnaleźć na obrazku.
-Gry z Serii Smart games - u nas mamy Trzy Świnki. Ma frajdę z dopasowywania układanek.
-Kurnik - prosta gra pamięciowa, gdzie trzeba pamiętać pozycje ciągle zmieniających się jajek. Fajna sprawa jak memo się nudzi
Awatar użytkownika
77rpm

Zapomniałem. Mamy oczywiście Dobble i jeszcze Spy Guy. Pluszowych opowieści nie znałem, ale cena przekonuje mnie bardziej od Magii i Myszy. Czytałem jeszcze trochę o CoraQuest, ale nie wiem czy nie będzie zbyt podobny do Karak.
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 62 times
Been thanked: 178 times

Post autor: Koshiash »

Polecam Opowieści z Pryncypii - przygodowa kooperacja, 5-latek może potrzebować pomocy, jednak kooperacyjny charakter rozgrywki to umożliwia.
azazelmo
Has thanked: 181 times
Been thanked: 353 times

Post autor: azazelmo »

77rpm pisze: 04 lut 2025, 12:27 (...) Czytałem jeszcze trochę o CoraQuest, ale nie wiem czy nie będzie zbyt podobny do Karak.
Mamy Coraquest. Ograliśmy wszystkie scenariusze, ale same nie wiem, czy polecać. Ja trochę się wynudziłem. Mechanika jest dość prosta. Małemu się podobała, ale po kampanii już praktycznie nie wraca na stół. Ale też kupiliśmy w tym czasie Małe Epickie Podziemia i Hereoquesta i obie pozycje zastępują Coraquest i na obie łatwiej mnie namówić.
Coraquest też bardzo "nabałaganiona". Są standy zamiast figurek, przewraca się to wszystko co chwila. Plansza, to karty, a nie kafle, więc zaraz rogi kart odstają. Karty się kręcą. Może to kwestia jakieś nerwicy natręctw u mnie, ale zawsze gra mnie wkurza po jakimś czasie.

My graliśmy dużo w Drako, obie wersje, a potem Neuroshime Hex, ale to typowo konfrontacyjne gry i nie każdemu dziecku podjedzie.

O, jeszcze z kampanijnych kooperacji, to fajny jest Robin Hood. Ten z "okienkami". Ale ten z kolei podoba się mnie, a dziecku mniej. Taki los.
Awatar użytkownika
arturmarek
Has thanked: 277 times
Been thanked: 804 times

Post autor: arturmarek »

77rpm pisze: 04 lut 2025, 09:07 Witajcie, proszę Was o radę i wsparcie.

Szukam gry dla 5cio letniego syna. Uwielbia grać w Liska Urwiska, ostatnio bez przerwy lecimy w Kto to był? Karak też jest bardzo ok - dużo przygód, radości i zabawy. Wcześniej siedziały Potwory do Szafy, teraz już mało kiedy otwieramy.

Szukam gry, najlepiej przygodowej i kooperacyjnej. Czy Magia i Myszy to tytuł dla 5cio latka? Może polecicie coś innego? Descent czy Takizman to trochę za wcześnie?

Dziękuję za pomoc 🌺
Rozumiem, że chodzi o granie z rodzicem, który ogarnia gry.

W takim przypadku Magia i Myszy oraz Pluszowe Opowieści są bardzo dobrym wyborem - pytanie jaki klimat bardziej synowi przypadnie do gusty (Klasyczne Fantasy w świecie myszy czy lekko mroczne Toy Story). Z tymi dwoma grami może być jeden kłopot - długość rozgrywki. Pojedynczy scenariusz to miniumun godzina, a bardziej prawdodobnie, że bliżej 1:30. Pluszowe Opowieści da się jako-tako zapisywać, bo jeden scenariusz gra się na kilku mapach (stronach).

Polecę nieoczywistą pozycję: Robinson. Ja grałem z synem jak miał 5lat i uwielbiał. Gra ma bardzo skomplikowane zasady, ale wystarczy, że jedna osoba je ogarnia, chodzi głównie o obsługę. Wszystko jest bardzo klimatyczne i trzyma w napięciu. Oczywiście, tutaj też czas rozgrywki to ponad godzina na scenariusz.

Opowieści z Pryncypii grałem już z dwójką dzieci 10+5 i to przeszukiwanie na telefonie było troche problematyczne, ale z jednym dzieckiem może być lepiej jak się nie będzie musiał dzielić z rodzeństwem :)
agt
Has thanked: 877 times
Been thanked: 478 times

Post autor: agt »

azazelmo pisze: 04 lut 2025, 12:44 O, jeszcze z kampanijnych kooperacji, to fajny jest Robin Hood. Ten z "okienkami". Ale ten z kolei podoba się mnie, a dziecku mniej. Taki los.
Przygody Robin Hooda. Też myślałam czy nie polecić. :)
arturmarek pisze: 04 lut 2025, 12:59 Polecę nieoczywistą pozycję: Robinson. Ja grałem z synem jak miał 5lat i uwielbiał. Gra ma bardzo skomplikowane zasady, ale wystarczy, że jedna osoba je ogarnia, chodzi głównie o obsługę. Wszystko jest bardzo klimatyczne i trzyma w napięciu. Oczywiście, tutaj też czas rozgrywki to ponad godzina na scenariusz.
Są też scenariusze junior i scenariusze fanowskie - więc może znajdzie się coś krótszego. A przygoda jak najbardziej jest. :)

Może jeszcze Zakazana Wyspa?

A Dorfromantik?

I Wyprawa do El Dorado. Ja tam czuję jakąś przygodę, a zasady można sobie przerobić na kooperację.
Awatar użytkownika
77rpm

Tak oczywiście - ja siedzę i ogarniam zasady, mały ma kupę zabawy. Mamy też 9cio łatkę w naszym patchworku, którą zarażam grami - teraz wkręciła się w wirusa.

Mój syn ma 5 i jest głównym targetem.
Zamówiłem pluszowe opowieści, ale to zapewne nie koniec. Cena o połowę lepsza niż Magia i Myszy z drugiej ręki, a to dużo - można mieć za to dodatkowy tytuł.

Ferie… dużo atrakcji, a wieczorami ostro gramy. To zastępuje brak tv w domu i wszyscy są zadowoleni. Praktycznie wszystkie moje „stare” gry poszły na olx i zastępuje je pozycjami do grania z synem, jest coraz bardziej wkręcony w takie granie.

Dziękuję za polecenia.
Dorfromantik wydawało mi się bardzo ciekawe w wersji na Nintendo, ale nigdy nie grałem. 5cio latek sobie poradzi?

HeroQuest wygląda super, ale wygląda dużo bardziej zaawansowanie. Talizman… to gra w którą właściwie grałem sam raz w życiu, zmęczyło mnie turlanie kostki - zastanawiam sie czy to nie będzie fajna przygoda dla dziecka, nie wiem tylko, czy nie jest jeszcze za małe.
ODPOWIEDZ