(Oficjalny) Lucky Duck Games 2024

Plany wydawnicze i dyskusje o wydawnictwach polskich i zagranicznych
Awatar użytkownika
misiencjusz
Has thanked: 190 times
Been thanked: 116 times

Re: (Oficjalny) Lucky Duck Games 2024

Post autor: misiencjusz »

Spodziewam się kolejnych dodatków do Pagana
Rzeszów
BGG: misiencjusz; BGA: misiencjusz; TTS: 446182198
Mam i chętnie zagram Sprzedam Kupię
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 143 times
Been thanked: 885 times

Post autor: Bart Henry »

PytonZCatanu pisze: 01 lut 2025, 12:26 Search for Lost Species ciągle mi się marzy. Szanse są pewnie małe, ale marzyć można 🙂
Z tego co widziałem to Devir lub Maldito zapowiadali hiszpańską wersję na ten rok, więc na pewno leci większy printrun. Wiadomo, że im więcej partnerów, tym taniej, ale może sam fakt, że nie było do tej pory wydawcy na tak duży rynek jak Hiszpania, pozwolił nieco przemyśleć kwestie finansowe oryginalnemu wydawcy? Nie skreślałbym szans na pojawienie się tej gry w portfolio LDG.
czata
Has thanked: 8 times
Been thanked: 16 times

Post autor: czata »

Jak już piszemy o swoich marzeniach, to napiszę, że kolejne dodatki do Paleo.
Awatar użytkownika
Magic
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Magic »

Może dodatek do Radlands? :)
Awatar użytkownika
Scamander
Has thanked: 256 times
Been thanked: 269 times

Post autor: Scamander »

Moim zdaniem nie ma co liczyć na "The Search for Lost Species", już poprzedniczka lądowała na promkach a była znacznie większym hitem na świecie.

Przeczuwam, że wydadzą Castle Combo bo Michał ma nosa do tych małych karcianek.

Może złapią Leviathan Wilds (chociaż Ogry też coś wspominały o kooperacji głośnej która była na wspieraczce).
Alextasha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 112 times

Post autor: Alextasha »

W związku z tym że był dodruk Acropolis niedawno, to może będzie dodatek
Awatar użytkownika
loaru
Has thanked: 105 times
Been thanked: 214 times

Post autor: loaru »

Ja mam tylko jedną prośbę: Pieśń Włóczęgi. Ta gra w pełni zasługuje na polskie wydanie.
copychef
Has thanked: 127 times
Been thanked: 57 times

Post autor: copychef »

loaru pisze: 01 lut 2025, 19:47 Ja mam tylko jedną prośbę: Pieśń Włóczęgi. Ta gra w pełni zasługuje na polskie wydanie.
Mark442 pisze: 12 sty 2025, 18:45
Welnek pisze: 12 sty 2025, 16:00 Vagrantsong/Pieśń Włóczęgi - czy są jakieś informacje, podjęto decyzję, czy będą wydawać w końcu, czy nie?
Była informacja w czasie lajwa w Planszowych Newsach. LDG wycofało się z wydania wersji PL z powodu bliżej niekreślonych problemów z oryginalnym wydawcą.
samuraj1369
Has thanked: 380 times
Been thanked: 432 times

Post autor: samuraj1369 »

Magic pisze: 01 lut 2025, 13:28 Może dodatek do Radlands? :)
To jest pewne
Awatar użytkownika
yrq
Has thanked: 369 times
Been thanked: 427 times

Post autor: yrq »

Moje typy:
- tytuł rodzinny 1 o budowie miasta/cywilizacji
- tytuł rodzinny 2 o zwierzętach
- mała sprytna karcianka
- coś mniejszego, co ma parę lat, ale u nas jeszcze nie było i nawet nie wiedzieliśmy, że na to czekamy
- bardziej rozbudowane euro, tak między 3,5 a 4 ciężaru wg bgg
- jakaś duża gra, lokalizowana wspieraczka, hit zagraniczny z figurkami i deluxe'ami za 1000 pln
- ciekawostka 1 o niespotykanej tematyce
- ciekawostka 2 - coś zupełnie innego

Przewiduję zakup co najmniej 3 z 8 tytułów od razu i 2 kolejnych po pół roku, jak zostanę skutecznie do nich przekonany. Aj Kaczki, że też tak musicie takie dobre gry wydawać :)
Xyhoo
Has thanked: 419 times
Been thanked: 208 times

Post autor: Xyhoo »

W zeszłym roku mimo, że nie mieszczę się w docelowym odbiorcy gier tego wydawnictwa naprawdę dużo gier się przewinęło u mnie przez stół i kilka naprawdę mocno zostało. W tym roku życzyłbym sobie podobnego boom.
Z typów mam tylko Thunder Road Vendetta. Dość głośne, Lucky Duck wydał to w innych krajach, może w Polsce też się uda
majami
Has thanked: 36 times
Been thanked: 24 times

Post autor: majami »

Xyhoo pisze: 02 lut 2025, 21:44 W zeszłym roku mimo, że nie mieszczę się w docelowym odbiorcy gier tego wydawnictwa naprawdę dużo gier się przewinęło u mnie przez stół i kilka naprawdę mocno zostało. W tym roku życzyłbym sobie podobnego boom.
Z typów mam tylko Thunder Road Vendetta. Dość głośne, Lucky Duck wydał to w innych krajach, może w Polsce też się uda
Ooo ależ to by było dobre info!
Sprzedam: viewtopic.php?t=83744
Kupię: viewtopic.php?t=83683
a resztę mam w ....... chałupie ;)
Awatar użytkownika
BOLLO
Has thanked: 1239 times
Been thanked: 1920 times
Kontakt:

Post autor: BOLLO »

Na pewno jak co roku LDG czymś mnie pozytywnie zaskoczą. Wydawnictwo w moim rankingu zaczyna się mocno piąć do góry, jeżeli chodzi o "trafianie" w mój gust planszowy. Zawsze jakaś "perełka" się trafi.
Awatar użytkownika
kokosowy14
Has thanked: 162 times
Been thanked: 70 times

Post autor: kokosowy14 »

Moich kilka typów jakie zapowiedzą kaczki na 2025:
Castle Combo
Ancient Knowledge
Thunder Road: Vendetta
Awatar użytkownika
rand
Has thanked: 135 times
Been thanked: 111 times

Post autor: rand »

Castle Combo to prawie pewniak, trochę się zdziwie jak tego nie wydadzą.
Może Explorers of Navoria.
Liczę na Fall of Lumen, nadzieja w kaczkach lub Galakcie.
Shackelton base, raczej marna szansa ale jakoś pasuje mi do nich, moze dlatego że wydali Skymines, choć na tym raczej trochę wtopili.
Thunder Road: Vendetta brzmi sensownie, ale pasuje mi jeszcze Hard Rock 1977?
Awatar użytkownika
japanczyk
Moderator
Has thanked: 3620 times
Been thanked: 3720 times

Post autor: japanczyk »

rand pisze: 03 lut 2025, 15:33 Liczę na Fall of Lumen, nadzieja w kaczkach lub Galakcie.
Na to bym nie liczyl, ten temat zaoral Gambit swoja recenzja w Polsce :P
Awatar użytkownika
rand

japanczyk pisze: 03 lut 2025, 16:08
rand pisze: 03 lut 2025, 15:33 Liczę na Fall of Lumen, nadzieja w kaczkach lub Galakcie.
Na to bym nie liczyl, ten temat zaoral Gambit swoja recenzja w Polsce :P
Recenzja wyszła niedawno, umowy często podpisywane są dużo szybciej. Po za tym o ile cenie Gambita to często się z nim nie zgadzam. Gracze chyba też nie, pamiętam jak Herosi przynajmniej w wersji prototypowej dostali mocno negatywną recenzje a mimo wszystko gra chyba odniosła sukces, patrząc na inne recenzje i opinie.

W każdym razie tu wrózymy z fusów, jeśli gra nie wyjdzie to wątpię, że przez Gambita :wink:
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 2998 times
Been thanked: 2932 times

Post autor: Gizmoo »

japanczyk pisze: 03 lut 2025, 16:08 Na to bym nie liczyl, ten temat zaoral Gambit swoja recenzja w Polsce :P
Tematu nie zaorał Gambit, bo pomimo dużych zasięgów, raczej nie ma wpływu na decyzje wydawnicze szefów wydawnictw. :lol: I to nie nawet dlatego, że te decyzje bywają dziwaczne i kończące się wyprzedażami, niemal po kosztach stanów magazynowych. Wtopić w tym biznesie bardzo łatwo i jak przeanalizujemy rynek - to najczęściej ofiarami są cięższe, złożone tytuły, które nie mają szans zaistnieć jako "prezent gwiazdkowy dla nastolatka". :wink:

Akurat w tym wypadku decyzja może leżeć po stronie oryginalnego wydawcy. TVOID Games gdy wydawało Legends of Void ogłosiło, że chce wydawać swoje gry wyłącznie na Kickstarterze i nie planują sprzedawania licencji. Oczywiście, od tego czasu ich stanowisko mogło ulec zmianie, ale nie liczyłbym na radykalne ruchy. Wydają mega złożone, niszowe tytuły dla graczy, więc mass market to ostatnia rzecz, która by ich cieszyła. Zresztą gdyby ich celem było dotarcie do masowego odbiorcy to obydwie swoje gry musieliby ogolić z zasad o połowę. :lol:

Dla mnie zarówno LoV, jak I FoL to genialne, ocierające się o wybitność gry, ale żadnej z nich nie wróżyłbym sukcesu wydawniczego. Niech pozostaną tam, gdzie ich miejsce. Kickstarter jest bardzo dobrą platformą wydawniczą dla takich niszowych projektów dla pasjonatów. ;)
Awatar użytkownika
emoprzemoc
Has thanked: 1059 times
Been thanked: 311 times

Post autor: emoprzemoc »

Nocturne i Castle Combo to chyba pewniaki, może do tego jeszcze polska edycja Spectacular i... może Wondrous Creatures? Do tego coś nowego od Laukata, bo pamiętam, że na serii o Uśpionych bogach miała współpraca z RRG się nie kończyć. Wydaje mi się, że ktoś gdzieś, kiedyś coś przebąkiwał o szansie na polskie wydanie Foundations of Metropolis i w sumie jeśli istotnie takowe by miało się pojawić, to Kaczki mogą być za to odpowiedzialne.
Jeśli trafiłem z typami, to choć 1/3 z tego mam już w angielskiej wersji na półce, to pozostałymi nie pogardzę.

Pewnie można też liczyć w tym albo przyszłym roku na jeszcze inne pozycje od Flatout, np. te wszystkie odcinania kuponów od Kaskadii i Calico. Propolis pewnie dopiero w katalogu LDG na 2026, a w Point Galaxy chyba nie pójdą, bo Point City zdaje się, że radziło sobie tak se (mnie też nie porwało).
Awatar użytkownika
rand

emoprzemoc pisze: 04 lut 2025, 15:01 Nocturne i Castle Combo to chyba pewniaki, może do tego jeszcze polska edycja Spectacular i... może Wondrous Creatures? Do tego coś nowego od Laukata, bo pamiętam, że na serii o Uśpionych bogach miała współpraca z RRG się nie kończyć. Wydaje mi się, że ktoś gdzieś, kiedyś coś przebąkiwał o szansie na polskie wydanie Foundations of Metropolis i w sumie jeśli istotnie takowe by miało się pojawić, to Kaczki mogą być za to odpowiedzialne.
Jeśli trafiłem z typami, to choć 1/3 z tego mam już w angielskiej wersji na półce, to pozostałymi nie pogardzę.

Pewnie można też liczyć w tym albo przyszłym roku na jeszcze inne pozycje od Flatout, np. te wszystkie odcinania kuponów od Kaskadii i Calico. Propolis pewnie dopiero w katalogu LDG na 2026, a w Point Galaxy chyba nie pójdą, bo Point City zdaje się, że radziło sobie tak se (mnie też nie porwało).
Badzo ciekawe propozycje. Foundations of Metropolis czy Spectacular idealnie pasują do kaczek. Co do gier Laukata to coś też kojarze, że mieli kontynuować współpracę, więc możliwe że coś wydadzą. Wondrous Creatures bym chciał ale mi to bardziej do Galakty pasuje bo już współpracowali w wydawcą. Z drugiej strony wolałbym, żeby LDG to wydało, bo mają lepsze ceny niż Galakta :D .
O Nocturne zupełnie zapomniałem, wydaje mi się, że hype i samo przyjęcie gry było raczej umiarkowane, a na pewno słabsze niż Calico czy Kaskadia, ale zobaczymy, może będą chciali kontynuować linię. Trzymam kciuki za Twoje typy :wink:
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1205 times
Been thanked: 284 times

Post autor: JollyRoger90 »

też byłbym za Wondrous Creatures oraz może Draft and Write Records?
Awatar użytkownika
rand

JollyRoger90 pisze: 04 lut 2025, 16:45 też byłbym za Wondrous Creatures oraz może Draft and Write Records?
Wydaje mi się, że na jakimś livie pytałem o Draft & write i nie mieli w planach, może coś się zmieniło przez rok, ale ja już angielską wersję zakupiłem 😉
Awatar użytkownika
PytonZCatanu
Has thanked: 1964 times
Been thanked: 2530 times

Post autor: PytonZCatanu »

Grałem w ENG Wondrous Creatures i to jest dobra gra. To mógłby być hit w PL
Garść statystyk z BGG | Moje TOP 100 - stan na 11.11.2024
Awatar użytkownika
Hardkor
Has thanked: 1518 times
Been thanked: 1085 times
Kontakt:

Post autor: Hardkor »

@Lucky Duck Games może nowy temat, bo ludzie już spekulują co zapowiecie za 3 dni :) ?
Posiadam najwyższy (3%) rabat w aleplanszowki - jeśli chce skorzystać to daj znać. Jestem prawie ciągle przy komputerze (praca zdalna), więc szybko odpiszę :)
Awatar użytkownika
vnzk
Has thanked: 316 times
Been thanked: 516 times

Post autor: vnzk »

PytonZCatanu pisze: 04 lut 2025, 17:18 Grałem w ENG Wondrous Creatures i to jest dobra gra. To mógłby być hit w PL
Mi również WC bardzo podeszła, chętnie bym nabył polski egzemplarz. Co do Spectacular, nie wiem, czy nie gryzło by się z Kaskadią, biorąc pod uwagę, że w obu mamy heksy terenów i na nich zwierzęta.
Zablokowany