Agricola (Uwe Rosenberg)

Tutaj można dyskutować o konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier.
NIE NALEŻY TUTAJ PYTAĆ O ZASADY, MALOWANIE, ROBIENIE INSERTÓW ORAZ KOSZULKI! OD TEGO SĄ INNE PODFORA
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 123 times
Been thanked: 162 times

Re: Agricola (Uwe Rosenberg)

Post autor: Yooreck »

Niewodnik pisze: 03 lut 2025, 08:01 I mam tutaj dylemat, bo Agricola to moja 3-cia gra planszowa i latami była moim absolutnym Top1 (dziś jest numerem 2) i bardzo chciałbym wersję deluxe, tylko że... starej edycji. Tej niepokiereszowanej, bez wydłużonej kołderki i z większą liczbą kart, a tego raczej się nie doczekam.
Myślałem, że nowe edycje mają tylko więcej kart. Możesz napisać coś więcej o wydłużonej kołderce?
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek, Pampero KS All-In z monetami

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 121 times
Been thanked: 293 times

Post autor: Niewodnik »

Nowa edycja ma MNIEJ kart i to znacząco. Na dodatek te karty są po prostu silniejsze (bo są mocno pozmieniane). Mamy taki na przykład Wóz Drzymały, który szczęśliwemu graczowi rozwiązuje problem wyścigu o pierwsze mnożenie (i jest to ultra tańsze od Kochanka z oryginalnej Agricoli). Feeling gry jest taki, że kombosy się powtarzają, a w trakcie gry bardziej jesteśmy nastawieni na kręcenie kombosów, aniżeli przetrwanie.

Oczywiście nie zapominajmy, że oryginalna Agricola, to dwie Agricole w jednej, bo mamy w niej zarówno Familijną, jak i Dla Graczy. Chyba jedynym plusem tej nowej edycji, są ładniejsze znaczniki surowców i mepelki. (chociaż krążki z naklejkami też mają swój klimat).

I jeszcze jedna nieoczywista rzecz - nie wiem jak nowa, ale stara edycja jest niezniszczalna. Karty po 300 partiach bez koszulek na zdjęciu są nie do rozróżnienia od nowych wyjętych z folii.
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 37 times

Post autor: AkitaInu »

Widziałem podsumowanie niedawno na bgg:

Czym starszy wątek o porównaniu nowej i starej agricoli tym więcej jest narzekania na starą edycję :)

Ale generalnie jest cos w tym łatwiejszym żywieniu i lepszym balansie. Co kto woli już w tym momencie (Albo i nie, bo starej agri nie da się zdobyć teraz)
Awatar użytkownika
Niewodnik

Spoiler:
Dosłownie wisi kilka sztuk na olx, w tym jedna z podniszczonym pudełkiem za ŚMIESZNE 80zł. Gdyby nie to, że mam już dwie sztuki u siebie w domu, to za te osiem dyszek bym brał i się nie oglądał.

Prawdopodobnie myli Ci się z ciężko dostępnym Torfowiskiem do starej edycji, ale tak się składa, że i to również jest wystawione na OLX (tyle że już za 270zł wraz z podstawką).

A co do balansu - dla mnie Agricola zawsze była grą, która chce Cię zabić, a ty jej musisz wyrywać siłą punkty. Nawet jak idzie ci dobrze, to możesz się niemiło zaskoczyć jeśli rozluźnisz portki. Gierek, które na lewo i prawo rozdają punkty i uśmiechy mamy całe mnóśtwo (w tym siostra Agricoli, Kawerna), więc nie potrzebuję by Agri szła w tę stronę.
Karol Madaj
Has thanked: 111 times
Been thanked: 57 times

Post autor: Karol Madaj »

Prawdopodobnie myli Ci się z ciężko dostępnym Torfowiskiem do starej edycji, ale tak się składa, że i to również jest wystawione na OLX (tyle że już za 270zł wraz z podstawką)
Torfowisko z pierwszej edycji leży od kilkunastu lat na dolnej półce w sklepiku Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Gdyby ktoś bardzo potrzebował... 😉
I jeszcze jedna nieoczywista rzecz - nie wiem jak nowa, ale stara edycja jest niezniszczalna. Karty po 300 partiach bez koszulek na zdjęciu są nie do rozróżnienia od nowych wyjętych z folii.
U mnie tak samo 😀
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1188 times
Been thanked: 2288 times

Post autor: warlock »

Dodam tylko, że karty do Agricoli to moje ulubione karty do masowego tasowania metodą riffle shuffle - one mają idealną sprężystość przy tasowaniu ogromnych stosów ;). Niektórzy narzekają że te karty są cienkie, ale dla mnie są DOSKONAŁE.
Awatar użytkownika
Niewodnik

Karol Madaj pisze: 03 lut 2025, 09:04 Torfowisko z pierwszej edycji leży od kilkunastu lat na dolnej półce w sklepiku Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Gdyby ktoś bardzo potrzebował... 😉
Ło jezusie, pewnie głównie dlatego, że nikt tam nie potrafi czytać, takie rubieże świata...

Ale jakby ktoś miał blisko i przy okazji a cena nie jest powalająca z nóg, to chętnie bym przygarnął :)
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1188 times
Been thanked: 2288 times

Post autor: warlock »

Swoją drogą, mam obie Agricole z tofowiskiem i dodatkowymi taliami i nie potrafię pozbyć się żadnej z nich ;). Do starej mam gigantyczny sentyment.
Awatar użytkownika
Niewodnik

U mnie też ląduje coraz rzadziej, jednak nowe tytuły wypierają ją ze stołu, ale w życiu nie sprzedam, szczególnie że wśród starych znajomych jest to żelazny wybór (bo chcą ze swoimi planszowymi znajomymi zagrać w coś trudniejszego, ale niekoniecznie uczyć się nowej gry).
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1549 times
Been thanked: 1759 times

Post autor: Mr_Fisq »

Karol Madaj pisze: 03 lut 2025, 09:04 Torfowisko z pierwszej edycji leży od kilkunastu lat na dolnej półce w sklepiku Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Gdyby ktoś bardzo potrzebował... 😉
O, to chyba mam już zaplanowany wyjazd na weekend :mrgreen:

[życzeniowe myślenie]
Jeśli rzeczywiście ma się pojawić nowa edycja na wypasie, to jako materiał bazowy bardziej pasuje pierwsza edycja która była pełniejsza (bardziej kompletna).
[/życzeniowe myślenie]

Ja nie odczuwam jakiejś wielkiej potrzeby reedycji wizualnej - zwłaszcza jeśli mielibyśmy skończyć z czymś w klimatach cukierkowej edycji rodzinnej. Obrazki Klemensa w tej grze jakoś nigdy mi nie przeszkadzały - były wręcz bardzo swojskie :mrgreen:
Zmiana drewnianych znaczników na plastikowe, byłaby regresem.

Ciekawe co wymyślą.
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW, Aliens), Stalingrad '42, Dungeon Universalis, Nemesis: Nieznane Historie.
Przygarnę: Kingdom Death: Monster 1.6 (niepomalowane), Shadows of Brimstone - wybrane tytuły/dodatki
Awatar użytkownika
Niewodnik

Prędzej owieczki będą miały uzi, a dziki flamethrowery niż zrobią Deluxe na starej Agricoli, bo po co?
Awatar użytkownika
tomp
Has thanked: 311 times
Been thanked: 520 times

Post autor: tomp »

dodadzą plastikowe owce i w 10 min to rozpoczęciu kampanii będzie 2000+ backerów :P lol
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
Awatar użytkownika
bogas
Has thanked: 410 times
Been thanked: 669 times

Post autor: bogas »

Tak czy siak wersji PL pewno i tak nie będzie, więc i dylematu czy brać też nie będzie.
Gorzej jak jednak rebel w to pójdzie (pewno ten delux na nowej wersji zrobią) i będą tam wszystkie karty z dodatków (w PL jest tylko A i B, a są już A, B, C, D, E i ten CDD) przy jednoczesnym wrzuceniu plastiku i cenie jak za używany samochód. Byłby dylemat.
Awatar użytkownika
Niewodnik

Tak jak wcześniej ktoś pisał - plastik w tej grze to regres, a obawiam się w dzisiejszych czasach nie uchronimy się od tego.

Ale już neoprenowe maty bym przytulił.
Awatar użytkownika
ave.crux
Has thanked: 868 times
Been thanked: 1351 times

Post autor: ave.crux »

A ja to bym wziął taką ładną agricolę z torfowiskiem i może jakimś kolejnym dodatkiem na wzór tego co AR zrobiło z zamkami burgundii. Plasticzek jako addon i heja.
Nic na siłę, wszystko młotkiem. Wieczne narzekanie obrzydza radość grania.
Mevlex
Has thanked: 40 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

bogas pisze: 03 lut 2025, 13:00 Tak czy siak wersji PL pewno i tak nie będzie, więc i dylematu czy brać też nie będzie.
Gorzej jak jednak rebel w to pójdzie (pewno ten delux na nowej wersji zrobią) i będą tam wszystkie karty z dodatków (w PL jest tylko A i B, a są już A, B, C, D, E i ten CDD) przy jednoczesnym wrzuceniu plastiku i cenie jak za używany samochód. Byłby dylemat.
No chyba, że będzie to trzecia odświeżona gra przez Awakenów - po Zamkach Burgundii i Puerto Rico.
Awatar użytkownika
Niewodnik

Jak dla mnie to jednak za dużo "ale". Chyba jestem tym stetryczałym dziadem, któremu nic co nowe nie pasuje.
Awatar użytkownika
Yooreck
Has thanked: 123 times
Been thanked: 162 times

Post autor: Yooreck »

Ja bym po prostu chętnie kupił taką edycję kompletną. AR robi w PR opcję zakupu papier+drewno vs plastik i to jest dla mnie ok. Agricolę bym wziąć papier+drewno :)
Sprzedam: Expeditions Ironclad + dodatek, Pampero KS All-In z monetami

Moja kolekcja
Awatar użytkownika
Niewodnik

Brzmi dobrze, ale dla mnie jednak mega istotne jest rozróżnienie stara-nowa Agricola. Wcześniej przeboleję głupi plastik niż grę na nowej edycji.
sowizz
Has thanked: 108 times
Been thanked: 12 times

Post autor: sowizz »

Niewodnik pisze: 03 lut 2025, 08:01 I mam tutaj dylemat, bo Agricola to moja 3-cia gra planszowa i latami była moim absolutnym Top1 (dziś jest numerem 2) i bardzo chciałbym wersję deluxe, tylko że... starej edycji. Tej niepokiereszowanej, bez wydłużonej kołderki i z większą liczbą kart, a tego raczej się nie doczekam.
A co wskoczyło na pierwsze miejsce?
Awatar użytkownika
Niewodnik

Od momentu wyjścia Kolonii, jest to Terraformacja Marsa. Mógłbym się godzinami wypowiadać dlaczego ta gra zasługuje na pierwsze miejsce w praktycznie każdym zestawieniu.
Awatar użytkownika
BartP
Administrator
Has thanked: 395 times
Been thanked: 930 times

Post autor: BartP »

Niesamowite, bo dla mnie Agricola to top topów, a Terraformacja Marsa to wzruszenie ramion.
Awatar użytkownika
AkitaInu
Has thanked: 8 times
Been thanked: 37 times

Post autor: AkitaInu »

BartP pisze: 04 lut 2025, 11:08 Niesamowite, bo dla mnie Agricola to top topów, a Terraformacja Marsa to wzruszenie ramion.
Tak będzie pewnie u większości :) Agri i terra są dla mnie bardzo dobre. Ale wole np. takiego barrage albo np. tekhenu ;)
Mevlex
Has thanked: 40 times
Been thanked: 36 times

Post autor: Mevlex »

BartP pisze: 04 lut 2025, 11:08 Niesamowite, bo dla mnie Agricola to top topów, a Terraformacja Marsa to wzruszenie ramion.
https://www.facebook.com/share/159S7wsq ... tid=WC7FNe

No i jak to zboże to nie jest Agricola to nie wiem :)
sgor
Has thanked: 82 times
Been thanked: 73 times

Post autor: sgor »

Mevlex pisze: 04 lut 2025, 15:14
https://www.facebook.com/share/159S7wsq ... tid=WC7FNe

No i jak to zboże to nie jest Agricola to nie wiem :)
Lub „O mój zboże!” w wersji super delux ;)
ODPOWIEDZ