Malowanie planszówkowych figurek

Własnoręczne działania twórcze: upiększanie, inserty, malowanie figurek, tworzenie prototypów, stoły do planszówek itp.
Pynio
Has thanked: 158 times
Been thanked: 147 times

Re: Malowanie planszówkowych figurek

Post autor: Pynio »

Gizmoo pisze: 04 lut 2025, 14:42 Drodzy forumowicze, potrzebuję drobnej porady.

...

green stuff paint remover
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 2998 times
Been thanked: 2932 times

Post autor: Gizmoo »

Jiloo pisze: 04 lut 2025, 15:16 użyłem płynu hamulcowego DOT-4.
Trochę bałbym się tego rozwiązania. Ostatnią rzeczą jakiej bym chciał, to żeby farba zeszła razem z detalami. :lol:
Jiloo pisze: 04 lut 2025, 15:16 możesz odciąć podstawkę od jakiejś, potem sobie przykleisz.
Odpada, bo tu podstawek jako takich nie ma. Wszystko jest zintegrowane z figurką.
Jiloo pisze: 04 lut 2025, 15:16 może być też winą zbyt szybkiego nakładania farby i zbyt grubych warstw.
Kumpel twierdzi, że wtedy nie kleiła by się tak bardzo. To albo reakcja podkład-plastik, albo reakcja pomiędzy farbami. Czarny podkład jakoś wszedł w reakcję z nałożoną nań warstwą szarej farby. Kiedyś coś takiego mi się przydarzyło, ale była to reakcja pomiędzy farbą a lakierem od Citadela. Do tej pory zresztą mam lekką traumę związaną z lakierami Citadela. Miałem też kiedyś podobny problem (ale nie aż w takim stopniu) gdy mój "metallic" nie polubił się z Citadelowym washem. Tutaj w każdym razie poziom tej lepkości jest zatrważający. A i detali na świetnych figurkach szkoda. :cry:
Awatar użytkownika
Jiloo
Has thanked: 595 times
Been thanked: 510 times
Kontakt:

Post autor: Jiloo »

Gizmoo pisze: 04 lut 2025, 16:02
Jiloo pisze: 04 lut 2025, 15:16 użyłem płynu hamulcowego DOT-4.
Trochę bałbym się tego rozwiązania. Ostatnią rzeczą jakiej bym chciał, to żeby farba zeszła razem z detalami. :lol:
Wierzę, sam byłem w strachu. Natomiast jedynie to rozwiązanie mam przetestowane i mogę pisać o własnych doświadczeniach.

Pynio poleca specyfik Green Stuffa, a mi to przypomniało, że ludzie używali też Zmywacza do akryli Wamodu. No ale to znam tylko ze słyszenia.
| keep-disco-evil |
mam | szukam | oddam
Pynio
Has thanked: 158 times
Been thanked: 147 times

Post autor: Pynio »

Green stuff'em jedną figurkę dla testów potraktowałem już 5 razy :)

Działa doskonale.
Awatar użytkownika
Koshiash
Has thanked: 62 times
Been thanked: 178 times

Post autor: Koshiash »

@gizmoo Warto zacząć od izopropanolu, który jest tani i zwykle bezpieczny (to po prostu alkohol). Jeżeli podkłady były akrylowe, jest spora szansa, że sobie nieinwazyjnie poradzi (ale np. podkład gsw nie poddaje się vhętnie). Jeżeli nie, pozostaną dalsze poszukiwania. Zawsze lepiej zrobić test na kawałku figurki (np. podstawce) pod kątem reakcji z materiałem, zwykle jednak nawet pełna kąpiel w ipa nie zaszkodzi plastikowi. Miałem kiedyś specyfik opisany jako zmywacz do akryli, który nie działał lepiej, a wżerał się w materiał, izopropanol natomiast powoduje "rozmoczenie" farby i pozwala na starcie wacikami plus szczoteczką w miejscach niedostępnych. Kupowałem na allegro.
Awatar użytkownika
Mr_Fisq
Administrator
Has thanked: 1549 times
Been thanked: 1759 times

Post autor: Mr_Fisq »

@Gizmoo możesz też rzucić okiem na historyczny temat, gdzie DOT3/DOT-4 też się przewijają, podobnie wspomniany wyżej wamod:
viewtopic.php?t=37147&start=50
Sprzedam: Figurki (Oathmark,Wargames Atlantic, GW, Aliens), Stalingrad '42, Dungeon Universalis, Nemesis: Nieznane Historie.
Przygarnę: Kingdom Death: Monster 1.6 (niepomalowane), Shadows of Brimstone - wybrane tytuły/dodatki
ODPOWIEDZ