Hedoxa - nowa gra na szachownicy heksagonalnej

Masz pomysł na grę planszową? Chciałbyś go kiedyś zrealizować? Chcesz się nim podzielić albo pomóc w realizacji jakiegoś pomysłu? Do dzieła!
Hexa77

Hedoxa - nowa gra na szachownicy heksagonalnej

Post autor: Hexa77 »

Dzień dobry wszystkim - to mój pierwszy wpis na forum.

Chciałbym przedstawić nową grę Hedoxa.
Jest grą pokrewną z szachami, rozgrywaną na planszy heksagonalnej.
Jest wiele koncepcji gry królewskiej na planszy z hexami.
Naszą ideą była rozgrywka jak najbardziej zbliżona do szachów klasycznych.

Dynamika gry jest znacznie większa i wymaga dużej koncentracji od samego początku rozgrywki. Tutaj także jest możliwy mat po dwóch ruchach.

Jeżeli ktoś grywa i lubi szachy, to opanowanie zasad Hedoxy zajmie kilka minut. Utrwalenie ruchów bierek a szczególnie wypracowanie strategii, to już dłuższa praktyka.

Zainteresowanych zapraszam na (roboczą) stronę informacyjną: https://hedoxa77.blogspot.com/

Komentarze, także krytyczne, są mile widziane.

pozdrawiam,
MP
Obrazek
McNab
Has thanked: 47 times
Been thanked: 155 times

Re: Hedoxa - nowa gra na szachownicy heksagonalnej

Post autor: McNab »

No ale po co zmieniać szachy znane od tysięcy lat na inne szachy? Czemu to ma służyć, na co to komu potrzebne? Może ktoś mnie oświeci, bo gdzieś mi umknął geniusz tej zmiany.
Nie dyskutuj z trolem, bo najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem.
Hexa77

Post autor: Hexa77 »

Szachy są i będą królem strategicznych gier planszowych.
Hedoxa to nowa propozycja a nie zastępowanie szachów. Jest wielu powodów. Wymienię dwa:
1/ znacznie większa ilość kombinacji. Jest trudniejsza w planowaniu strategii. Jest nowym narzędziem dla treningu umysłu.
2/ jest "dziewiczą" grą tylko gracz-gracz. Nie ma silnika i chyba długo nie będzie miała. Odpada męczące dla wielu pytanie w szachach online ( i nie tylko), czy przeciwnik wspomaga się maszyną?
Awatar użytkownika
Niewodnik
Has thanked: 121 times
Been thanked: 293 times

Post autor: Niewodnik »

Ostatnio grałem w szachy z dziadkiem, który był w szpitalu. Zaczął prowadzić, więc odłączyłem mu maszynkę i wygrałem z łatwością.
azazelmo
Has thanked: 181 times
Been thanked: 353 times

Post autor: azazelmo »

Niewodnik pisze: 11 lut 2025, 14:45 Ostatnio grałem w szachy z dziadkiem, który był w szpitalu. Zaczął prowadzić, więc odłączyłem mu maszynkę i wygrałem z łatwością.
haaa! dobre. Ale zaraz cię tu zlinczują.
Awatar użytkownika
MichalStajszczak
Has thanked: 531 times
Been thanked: 1581 times
Kontakt:

Post autor: MichalStajszczak »

Dla osoby, która grywała w szachy heksagonalne zasady gry Hedoxa wyglądają dziwnie. Bo z jednej strony ruchy figur są identyczne, a z drugiej strony plansza jest obrócona o 60 stopni. Żeby więc uniknąć tego, by w pierwszym ruchu goniec zbił gońca, wprowadzona została zasada zabraniająca "przeciskania się" figury (gońca, hetmana albo króla) między bierkami.
ODPOWIEDZ