Agricola (Uwe Rosenberg)
Regulamin forum
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
Na tym podforum można dyskutować konkretnych grach planszowych i karcianych. Każda gra ma swój jeden wątek. W szczególnych przypadkach może być seria gier. Zapoznajcie się z wytycznymi tworzenia tematów.
TU JEST PODFORUM O MALOWANIU FIGUREK I ROBIENIU INSERTÓW
TU JEST WĄTEK, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O KOSZULKI!
TU JEST PODFORUM, W KTÓRYM NALEŻY PYTAĆ O ZASADY GIER!
- DziejopisWawel
- Has thanked: 207 times
- Been thanked: 38 times
Re: Agricola (Uwe Rosenberg)
Wiem że będę teraz "you must be fun at the parties" jak to się mówi po angielsku ale w oryginalnym tytule "O mój zboże" zamiast zboża jest towar. Myślę że lepiej on oddaje charakter gry w której zboże jest tylko jednym z towarów właśnie, podczas gdy w Agricoli jest istotnym elementem żywienia swojej rodziny które musimy przeprowadzić co jakiś czas by nie musieć żebrać i dostać negatywnych punktów. (wybaczcie jeżeli zboże nie jest optymalnym elementem do zapewnienia żywności w większości gier ale prosem w tą grę nie jestem więc może mi się źle wydawać). Stąd też wydaje mi się że łan zboża namalowany na tle zwykłych wiejskich chat a nie wyspecjalizowanych budynków jak w O mój zboże bardziej sugerują Agricolę niż tą drugą grę.
"Daj nam, Boże, sto lat wojny."
-
- Has thanked: 1214 times
- Been thanked: 554 times
Tak, zboże jest najbardziej efektywnym sposobem karmienia w Agricoli, kiedyś czytałem gdzieś nawet dokładne wyliczenia w tym temacie.
planszomania.pl - 10%
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
(rabat nie działa na pozycje już zrabatowane!)
W niezłym zugzwangu jestem. Albo wyjdzie Agricola i będę zawiedziony, że wyszła kijowa, albo wyjdzie świetna i będę żarł gruz przez miesiąc, żeby zmieścić w budżecie.Mevlex pisze: ↑04 lut 2025, 15:14https://www.facebook.com/share/159S7wsq ... tid=WC7FNe
No i jak to zboże to nie jest Agricola to nie wiem![]()
- Grellenort
- Has thanked: 68 times
- Been thanked: 149 times
To musi być to. Czemu? Bo miesiąc temu skompletowałem sobie talie C,D oraz E.
A zawsze gdy się porządnie w coś okupię, to chwilę później jest dodruk lub nowa, odpicowana wersja
A zawsze gdy się porządnie w coś okupię, to chwilę później jest dodruk lub nowa, odpicowana wersja

- bogas
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 670 times
Rozumiem, że masz wszystko w wersji EN, łącznie z podstawką? Ewentualnie masz nadmiar wolnego czasu i zrobiłeś tłumaczenie talii C, D i EGrellenort pisze: ↑04 lut 2025, 20:49 To musi być to. Czemu? Bo miesiąc temu skompletowałem sobie talie C,D oraz E.
A zawsze gdy się porządnie w coś okupię, to chwilę później jest dodruk lub nowa, odpicowana wersja![]()

W kalambury z grafiki AR nie będę się bawił, ale nie wierzę żeby brali się za taką popierdółkę jak "O mój zboże". Co oni mieli by tam odpimpować?
-
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 83 times
- bogas
- Has thanked: 421 times
- Been thanked: 670 times
Twój żart załapałem, ale później ktoś robił rozkminę, że to jednak chyba nie będzie "O mój zboże", bo coś tam... Także nie o Twój wpis chodziło. Chyba, że ten drugi też był żartem, ale to już nie mój level chyba, albo za dużo kawy dzisiaj wypiłem. Nieważne. Pewno odpicują Agricolę i tylko pytanie, którą wersję?
- Grellenort
Dokładnie na tę opcję postawiłem i zaręczam iż nie ma najmniejszego problemu ze sprzężeniem angielskich kart i polskiej planszy. W Agricolę i tak gramy tylko w duecie i początkowe ustalenia co jest co nie przeszkadzały. A z takimi kartami jak Lover, powiększajacy rodzinę pomimo braku miejsca w zamian za coś do żarcia... cóż, ta gra zaczęła opowiadać nowe historiebogas pisze: ↑04 lut 2025, 23:04 Opcja trzecia z pomieszaniem podstawki PL z taliami EN wydaje się mocno karkołomnym przedsięwzięciem. Marnowanie mocy przerobowych na rozkminianie, o które akcje albo o jakie inne małe usprawnienie w tekście na karcie może się rozchodzić, zabiłoby płynność gry, czas gry i po prostu całą przyjemność z gry.

- warlock
- Has thanked: 1218 times
- Been thanked: 2372 times
No to jedziemy - Agricola w edycji specjalnej od Awaken Realms
.

https://gamefound.com/en/projects/awake ... ject-story
#dziaders

https://gamefound.com/en/projects/awake ... ject-story
Tylko dla mnie bez Klemensa to już nie to samo"This definitive edition, created in collaboration between Lookout Games and Awaken Realms, includes all previously released expansions and introduces Irrigations, a brand-new expansion that challenges players to manage water resources to sustain and grow their farms."

- Chudej
- Has thanked: 371 times
- Been thanked: 358 times
Niewiele pokazali, ale ciężko byłoby zrobić to brzydziej
Ja zostanę przy swoim Klemensowym egzemplarzu, bo i tak rzadko w to gram, ale mam nadzieję że chociaż coś poprawią z tym koszmarnym dokładaniem surowców. Ostatnio grając z żoną zamieniliśmy znaczniki surowców na kostki, których używaliśmy jako counterów do Horroru w Arhkam LCG i grało się duużo wygodniej.

- Grellenort
Aż nie wierzę co czytam - jeśli któryś z dotychczasowych remake'ów rzeczywiscie miał sens estetycznie, to właśnie ten
Jako posiadacz poprzedniej wersji z dodatkami sprzedam to powodujace odruchy wymiotne cholerstwo bez żalu, jeśli tylko cena nowej wersji nie zmiecie mnie z planszy :p

aż chce się człowiek zapytać: "kto marzy o plastikowych owcach?" 

Ostatnio zmieniony 27 lut 2025, 19:28 przez tomp, łącznie zmieniany 1 raz.
Zachęcam do poznania skali ocen BGG
- brutusss
- Has thanked: 306 times
- Been thanked: 63 times
Spoiler:

A tak serio, nie kumam czemu to ma osobną kampanię zamiast dołączyć do klasycznej jako dodatek.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2025, 20:52 przez Curiosity, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cytowanie
Powód: Cytowanie
- Grellenort
Bo plastiku pewno będzie jak w Zombiecide. Ale jeśli opcja z okładki będzie w grze i faktycznie będzie mozna jakimś Claasem czy New Hollandem zżąć paru martwiaków... to chyba czeka mnie miesiąc o chlebie i wodzie 

- Tycjan
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 64 times
- Kontakt:
Bo to nie jest dodatek, tylko osobna gra: https://boardgamegeek.com/boardgame/440 ... ad-harvest
# ZnadPlanszy.pl - tutaj piszę: http://miroslawgucwa.znadplanszy.pl | NAJWIĘKSZA baza premier i zapowiedzi gier wydanych po polsku: http://Premiery.ZnadPlanszy.pl
Czy dodatek Torfowisko zmieści mi się do podstawki? Nie lubię trzymać osobno dodatku i osobno podstawki, aż w takim stopniu, że nawet jak dodatek jest dobry to raczej odpuszczę jak nie wejdzie:)
- Irka
- Has thanked: 964 times
- Been thanked: 360 times
To raczej niemożliwe bez specjalnego insertu. Był jakiś jeden na Etsy, ale link już nie działa (Abizaas wspomniał, że można by wydrukować z plików).
Zobacz 3 starsze posty, począwszy od tego: viewtopic.php?p=1588120#p1588120
Zobacz 3 starsze posty, począwszy od tego: viewtopic.php?p=1588120#p1588120
- warlock
- Has thanked: 1218 times
- Been thanked: 2372 times
Wszystko Ci się zmieści, ja mam jeszcze talię graczy do tego

Koszulkuję stety, niestety...pokrywka lekko może się unosić, ale lekko. No niestety liczę się z miejscem, aż na tyle, że jak nie wejdzie to zostawiam w folii i idzie na sell...
. Fanem dokupowania insertów za cenę gry też nie jestem, zawsze posiłkuje się pojemniczkami, pudełkami na śrubki.
@warlock jeśli Tobie się zmieściły z dwoma dodatkowymi taliami bez koszulek to może mi wejdą karty w zwykłej sloyce...wrzuć zdjęcie.

@warlock jeśli Tobie się zmieściły z dwoma dodatkowymi taliami bez koszulek to może mi wejdą karty w zwykłej sloyce...wrzuć zdjęcie.