Top 10 gier poznanych w 2024

Tutaj można dyskutować na tematy ogólnie związane z grami planszowymi, nie powiązane z konkretnym tytułem.
mordajeza
Has thanked: 244 times
Been thanked: 349 times

Re: Top 10 gier poznanych w 2024

Post autor: mordajeza »

1. Brass: Birmingham - dla mnie euro idealne
2. Ślimaki - rodzinny hit roku (wszyscy kochają Wormsy w moim domu ;) )
3. Endeavor: Wiek Żagli - proste zasady, dużo decyzji
4. Wicehrabiowie Zachodniego Królestwa - bardzo lubię takie wykorzystanie deckbuildingu
5. Freedom! - moje pierwsze oblężenie twierdzy, super klimat, fajne emocje
6. Palec Boży - drugi rodzinny hit roku, top1 gier mojej najmłodszej (5,5 lat)
7. Cezar - duuużo gry w 20min
8. Minecraft: Builders and Biomes - zaskakująco ciekawa gra, jak na marketowe wydanie
9. Turbo - pierwsze wyścigi, które mi naprawdę siadły (choć ostatnio nie mam z kim grać...)
10. Basilica - świetne dwuosobowe area controlling, w które... nie mam z kim grać, bo nikt mojego zauroczenia nie podziela
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 211 times
Been thanked: 328 times

Post autor: konradstpn »

Topka gier, w większości eksponatów, poznanych w 2024 . Kolejność zestawienia przypadkowa:

- Clans
- Atlantis
- Sheepland
- Alexandros
- Citrus
- Orongo
- MarraCash
- Arkadia
- New Amsterdam
- Sardegna

Rok 2025 też w znacznej mierze będzie obfitował w prace archeologiczne :D
Gram, więc jestem.
Awatar użytkownika
warlock
Has thanked: 1212 times
Been thanked: 2364 times

Post autor: warlock »

konradstpn pisze: 14 sty 2025, 22:38 - MarraCash
Oooo zagrałeś? <3

+ szacun że dorwałeś Orongo ;). Czaję się na to, ale jest ciężko.
Awatar użytkownika
konradstpn
Has thanked: 211 times
Been thanked: 328 times

Post autor: konradstpn »

warlock pisze: 14 sty 2025, 22:39
konradstpn pisze: 14 sty 2025, 22:38 - MarraCash
Oooo zagrałeś? <3

+ szacun że dorwałeś Orongo ;). Czaję się na to, ale jest ciężko.
To jedna z Twoich polecajek. Mocno siadło :D W ramach rewanżu polecam Orongo. Zagrałem też w intrygujące Tower of Babel, ale dopiero raz stąd za wcześnie na wnioski. Mam jeszcze na półce wstydu trochę pełnoletnich nowości czekających na swoją kolej :wink:
Gram, więc jestem.
Awatar użytkownika
anitroche
Has thanked: 860 times
Been thanked: 890 times
Kontakt:

Post autor: anitroche »

Ja poznałam głównie jakieś mniejsze/krótsze gry, więc takich też najwięcej na liście:

1. Bezapelacyjnie Cafe Baras, której polskie wydanie zostało zapowiedziane przez Alis Games. Zakochałam się w tym rodzinnym tableau builderze od pierwszej rozgrywki. Proste to, ładne i przyjemne. No mój ulubiony fillerek aktualnie.

2. Ostoja bo bardzo lubię gry, w których rozbudowujemy czy planszę główną, czy planszetkę gracza w pionie, a nie tylko w poziomie. Dodatkowo jak wyżej: proste to, ładne i przyjemne ;).

3. Kinfire Delve - którekolwiek pudełko z tej serii polecam. Bardzo fajny karciany kooperacyjny dungeon crawler, sporo kombinowania, którą z 4 kart atakować i jak zagrywać karty (zatrzymać na ręku do swojej tury, aby użyć umiejki z karty, czy użyć jej jako wsparcie drugiego gracza, ale za to "stracić" umiejkę).

4. The Princes of Florecne - poliomino oraz licytacja to jedne z mniej lubianych przeze mnie mechanik w grach, a tutaj gra opiera się głównie na nich i mega mi się spodobało. Do tego dobrze działający tryb solo. O takie gry nic nie robiłam w tym hobby. Bardzo lubię jak gra mnie tak zaskoczy pozytywnie :).

5. Architekci Stonespine - kartografowie to jedna z moich ulubionych wykreślanek, mimo mojej "niemiłości" do poliomino i wykreślanek właśnie ;), więc zawsze chętnie sprawdzę grę z tego samego uniwersum. Póki co każdą lubię, ale żadna nie zrobiła efektu wow (nawet Kartografów po prostu "tylko" lubię), ale AS obecnie są chyba moją ulubioną pozycją z tej grupy. Baaaardzo przyjemna układanka, wszystko w tej grze mi się podoba i zawsze chętnie zagram :).

6. Photograph od Saashi and Saashi. Bardzo fajne set collection, gdzie zagrywamy karty z ręki bez możliwości ich wcześniejszego ułożenia sobie na ręku (czyli dokładamy (prawie) zawsze z jednej strony ręki, a zagrywamy kolejno z drugiej). Gra ma kilka twistów, w tym np. rynek, z którego zbieramy karty kolejno z całego rzędu, e którym część kart jest zakryta, a część odkryta (trochę jak w Kanagawie, gdzie ten pomysł również bardzo mi się podobał).

7. Kariba - malutka karcianka od IUVI Games. To taki typowy rodzinny tytuł do grania bardziej z dziećmi, ale my sami z mężem świetnie się przy tym bawimy. Bardzo podobają mi się grafiki zwierząt. Mechanicznie niby nic nadzwyczajnego i jakby mi ktoś tylko opowiedział o grze, to bym powiedziała, że meh, a tymczasem rozgrywka jest tak szybka i przyjemna, że dość często w tym roku wracało na stół.

8. Dragonkeepers - miało też polską premierę, ale zupełnie wyleciał mi z głowy polski tytuł. W grze gracz, którego jest tura "dopasowuje" karty "zlecenia" na tę rundę i potem wykłada z ręki ten kolor smoków, aby to zadanie spełnić. Pozostali gracze mogą się "podczepić" i też wypełnić to zlecenie, więc trzeba kombinować, jakby tu zagrać, żeby nie dać innym zdobyć punktów. Bardzo przyjemny tytuł, gdzie główne skrzypce gra raczej nielubiany przeze mnie push youur luck, więc to kolejna gra z kategorii "nie powinno się spodobać, a jednak".

9. Rudy od Muduko - gra ilustrowana przez Stefano Tartarotti, którego kreskę bardzo lubię. Prosta gra pamięciowa dla dzieci, ale przez wygląd baaardzo lubię ją wyciągnąć na stół (bardziej niż Alpaki, które mechanicznie nie są wybitne, a Rudy mechanicznie też sprawia frajdę).

10. Lorcana, ale grałam jedynie solo. Przyjemny "bitewniak" w stylu MtG. Ja sobie talię składam patrząc po bajkach, a nie do końca umiejkach, więc zapewne żadnego turnieju bym nie wygrała :D, ale samo przeglądanie całego katalogu kart sprawia mi dużą frajdę i tak samo jak zagrywam te karty z ulubionymi postaciami Disneya. No trafia na listę za szarpanie strun nostalgii w serduszku :).
Ostatnio zmieniony 16 sty 2025, 08:34 przez anitroche, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cześć, mam na imię Ania i dzisiaj pokażę wam jak wygląda rozgrywka w wariancie solo w..."

Zapraszam na mój kanał z pełnymi rozgrywkami solo: Gram Solo na YouTube
Awatar użytkownika
merneit
Has thanked: 9 times
Been thanked: 1 time

Post autor: merneit »

Zagrałam w 50 nowych dla mnie gier w 2024 roku - moje top 10 to:

1. Harmonies (Ostoja) - uwielbiam układanki przestrzenne, a ta bardzo mi przypomina ukochane Dreamscape (Pracownię Snów) tyle że możemy zagrać partyjkę w 20 minut zamiast móżdżyć przez 2h.

2. SETI - sci-fi, karty, optymalizacja, do tego naukowe smaczki - no bardzo mi przypadło do gustu nowe euro od CGE.

3. Scholars of the South Tigris - pomijając słabość do tematyki tłumaczeń, myk z „kolorowaniem” kości i ogólnie cała układanka w tym cięższym euro jest miodzio; IMHO lepsze od Wayfarers (ale nie od moich ukochanych Paladynów).

4. Photograph - super wciągająca mała gra karciana z fajnym mechanizmem „przewijania” kart na ręce.

5. Minos: Dawn of the Bronze Age - dobry eurasek od Board&Dice, bardzo podoba mi się mechanizm programowania akcji za pomocą wyboru kości wraz z przepychaniem się z innymi graczami (dylematy czy wziąć niższą kość i zagwarantować sobie lepszą akcję czy jednak zaryzykować wyższą dla jej benefitów, ale liczyć się z tym że inni mogą mnie przepchnąć na gorszą wersję akcji).

6. Let’s Go! To Japan - gra, która miała być prostym guilty pleasure, a okazała się naprawdę fajną łamigłówką, do tego przepięknie wydaną. Uwielbiam to planowanie i optymalizowanie tygodnia podróży po Japonii (koniecznie z mini dodatkami).

7. Life of the Amazonia - bardzo przyjemny bag building z układanką przestrzenną, cieszę się ogromnie, że udało mi się w końcu dorwać i zagrać.

8. Faraway (Hen daleko) - małe, sprytne, szybkie; punktowanie kart fajnie wykręca myślenie.

9. Voll verplant - wciągający flip & write z syndromem kolejnej partii (następnym razem na pewno lepiej wpiszę te stacje - taaa, jasne ;))

10. nana (Trio) - muszę umieścić w top 10, bo to najczęściej grana przeze mnie gra w 2024 roku, podobała się wszystkim współgraczom; banalnie prosta, ale ile daje radochy. Wersja oryginalna ma super ilustracje z uroczymi zwierzakami.

Honorowe wzmianki: Odyn, Naishi, Cat in the Box (trzy sprytne karcianki), Trails of Tucana (ciekawa wykreślanka) oraz Unconscious Mind, w który chciałabym zagrać ponownie bo mnie zaintrygował pierwszą rozgrywką.
Agnieszka (aniaga)

My Precioussss

Sprzedam
Awatar użytkownika
Bart Henry
Has thanked: 149 times
Been thanked: 918 times

Post autor: Bart Henry »

Moje top 10 gier poznanych w 2024 roku:
  1. Biały Zamek - nie sądziłem, że tak siądzie, jej największym plusem jest relacja mięsistości rozgrywki do czasu gry
  2. Ostoja - jedno z większych zaskoczeń, nie była w planach zakupowych, a wypchnie Kaskadię z top 10 ever
  3. Scape Goat - obecnie najlepsza imprezówka, wydaje się być mega niedocenioną grą
  4. Terrorscape - genialny stosunek decyzyjności do długości gry
  5. El Grande - polubiłem za proste mechaniki przy dużej głębi decyzyjnej
  6. Odkrywcy Nocnego Nieba - z jakiegoś powodu mam chęć, by zagrać raz jeszcze
  7. Art Society - kolejne zaskoczenie, zainteresowanie było, ale nie spodziewałem się tak dużej chęci rozegrania kolejnych partii
  8. Hegemony - byłaby w topce, gdyby nie czas rozgrywki
  9. Kryptyda - dedukcja, która zasługuje na top 10, ale dopiero po wydrukowaniu i zalaminowaniu planszetek dedukcji :)
  10. Ślimaki - lubię takie skirmishe, niedużo zasad, dużo grywalności
Honorowe wzmianki
  • Destylaty - fajny temat, ale losowość kazała postawić znak zapytania
  • Wonderland's War - pozostawiła dobre wrażenie, czeka na swoją szansę w większym gronie osobowym żeby wspiąć się wyżej
  • Dracula vs Van Helsing - świetna dwuosobówka z fajną relacją czasu gry do decyzyjności; nie była grana na tyle często by wbić do top 10
  • Power Plants - wskoczyła dopiero pod koniec roku; lubię tego typu gry, ale prawdopodobnie nie będzie często wyciągana, bo partnerka nie polubiła jej
  • Survive The Island - grana już w różnych składach, taki trochę Chaos: The Board Game, trudno mi ją traktować bardzo poważnie, ale warto ją tu przynajmniej odnotować
Awatar użytkownika
jacobPL
Has thanked: 26 times
Been thanked: 52 times

Post autor: jacobPL »

Alone - jedyny "lochołaz" obok Bloodborne, który mnie pasjonuje, niewynudza i chcę jeszcze.
Szklany Szlak - smakowity klasyk.
La Cosa Nostra - uwielbiamy "nadstołeczne" dyskusje, pięknie wchodzi obok New Angeles, Spartacus w krótszym czasie.
Odkrywcy Nocnego Nieba - tematyka mojej połówki, ale chce się wracać!
Newton - kolejny klasyk, który zbyt długo czekał.
Upadek Rzymu - pierwszy poznany pandemic, doskonała zabawa, przyjemna rozkmina. Syndrom 3 partii. Tylko solo!
Pętla - zachęciło wykonanie oraz opinie o "pierwszym fajnym coopie". Potwierdzam!
Mali Wikingowie - kieszonkowe area control, bardzo miła zabawa (min. 3 os).
Terrorscape - niespodziewana dobra zabawa w całkiem rozsądnym czasie.
Brian Boru - niepozorne light area na rozgrzewkę przed cięższymi lub gdy nie ma na nie czasu (min. 4 os.)
Awatar użytkownika
Gizmoo
Has thanked: 3125 times
Been thanked: 3051 times

Post autor: Gizmoo »

No to pora na moje zestawienie. Od razu zaznaczam - w Top 10 znajdują się wyłącznie gry już wydane, bo na Essen było kilka świetnych tytułów (Sibille, oraz oczekujący na polską premierę Ironwood), które do tego zestawienia nie trafiły. Postanowiłem też umieścić gry, w które zagrałem przynajmniej trzy razy, a jedynym ustępstwem w tym postanowieniu jest Icaion, który mnie zachwycił, ale żeby zrewidować ten pogląd - to muszę w niego więcej pograć. Na razie jest więc na miejscu 10. :wink:

TOP 10 gier poznanych w 2024 by KubaGizmo:

1. Dominare - Kapitalne staroszkolne area control z budowaniem silniczka na kartach. Brzydkie, a piękne. :lol:

2. Galactic Renaissance - Area Control autorów INIS. Dla mnie to Cosmic Encounter na sterydach. Przezabawna gra. Mam wielką frajdę, nawet wtedy gdy ktoś niszczy mój plan dokumentnie.

3. Anunaki: Dawn of Gods - Prześwietne 4X od Danilo Sabii i Simone Lucianiego. Mechaniczny majstersztyk z "grą w grze" w przestawianiu pingla na pentagramie.

4. Fall of Lumen - Przebogaty w zawartość miks mechanik, w którym główne skrzypce gra deckbuilding i poruszanie się po planszy. Najbardziej przygodowe euro, na które potrzeba bardzo dużo czasu, ale każda partia jest super przyjemna.

5. Chants For The Old Ones - Kolejny mariaż deckbuildingu z worker placementem. Tym razem to my jesteśmy kultystami, polujemy na badaczy tajemnic, a naszym zadaniem jest przywołanie przedwiecznego. Gra jest kapitalnym optymalizacyjnym wyścigiem, w którym każdy gracz usiłuje zrealizować swój asymetryczny cel.

6. Tawantinsuyu - Najlepszy suchar poznany w zeszłym roku. Nie przepadam za tak ciężkimi i do tego dosyć abstrakcyjnymi grami, ale tutaj siadło niemiłosiernie.

7. The Last Kingdom - Bardzo sprytne area majority, w którym de facto nie mamy własnych pionów, a tylko wpływamy na frakcje znajdujące się na planszy. Bardzo oryginalna gra.

8. Pax Viking - Najbardziej eurowaty Pax, albo najbardziej zPaksowane euro. Dużo fajnej rozkminy, gry nad stołem i fajnego klimatu.

9. Now or Never - Laukat w najlepszym euro wydaniu. Super przyjemne euro z toną klimatu, a jak ktoś chce dodać do punktów przygodę - to ma kampanijną paragrafówkę z toną zawartości. Prześwietna i przepiękna gra i szkoda, że przemknęla praktycznie bez echa.

10. Icaion - Rzutem na taśmę się załapał. Uwielbiam oryginalne pomysły i oryginalne światy. Ta gra jest wręcz super dziwacznym zlepkiem mechanik. Mamy tu trochę budowanie silniczka, trochę pick up and delivery i mamy nawet walkę. Po pierwszej partii gra mi się tak spodobała, że od razu chciałem ją kupić. Jak Galakta ogłosiła wyprzedaż, to było to najszybsze "klik" w mojej planszówkowej karierze. Teraz czekam z utęsknieniem na kolejną rozgrywkę.

Poza dziesiątką, ale też warte wspomnienia i bardzo podeszły:

Mosaic: A Story of Civilization
Amun-Re 20th Anniversary Edition
Hen Daleko
Gwiezdna Flota
Ahoy
Sardegna
Everdell: Dalekobrzeg

Zdecydowanie najlepsze jest tutaj Hen Daleko, które ogłaszam filerem roku!

Endeavor: Deep Sea może też powinien się znaleźć, ale muszę go więcej ograć. Po pierwszej partii było to tak duże rozczarowanie, że nie mogę zmusić się do kolejnej. :(
krecony1
Has thanked: 51 times
Been thanked: 80 times

Post autor: krecony1 »

W 2024 poznałem pół setki gier, a poniżej dyszka, która najbardziej przypadła mi do gustu (+ jedna honorowa wzmianka).

(hw) NIEZBADANA PLANETA Układanie tetrisa, żeby zapełnić planszę i wspinać się po torach. Co może być lepsze? Tym bardziej, że gratisowo mamy tu dodatkową układankę – wystarczy postawić pudełko w pionie.

10. WOJNA W KRAINIE CZARÓW W końcu gra, w której nie musimy martwić się, że przeciwnicy pokonają nas w bitwie. Możemy sami się wykopyrtnąć wystawiając swoje szczęście na próbę.

9. CAT IN THE BOX Oszczędność wydawcy posunięta do granic – nawet nie chciało mu się kart pomalować. Sam deklarujesz jaki kolor wykładasz, aż w końcu okazuje się, że nie masz karty, którą masz. Czy jakoś tak.

8. HEN DALEKO W każdej porządnej grze wykładasz słabsze kafle, żeby móc zdobyć te lepsze. Tutaj wykładasz, co chcesz osiągnąć, a potem rzeźbisz w… kaflach. I grasz jeszcze raz by potwierdzić przed samym sobą, że to bez sensu. I jeszcze raz. I jeszcze. I jeszcze.

7. HANSA TEUTONICA Temat, wygląd, złośliwa interakcja. I już wiesz ile lat ma to euro.

6. SABIKA Łazisz swoimi ludkami po rondlach, żeby wykonać akcje. Oczywiście na te, które najbardziej chcesz, cię nie stać. Ale w końcu budujesz co chciałeś i dumasz: Dać więcej surowców, w końcu to punkty? Ale jak wydasz zbyt wiele, to kiedy uzbierasz na następne?

5. BUS Jakie to proste. Rozwijasz linie autobusowe, przewozisz punkty, zdobywasz pasażerów, czy tam na odwrót. Wystarczy sobie nie włazić w paradę i wszyscy zadowoleni. Każdy miły, każdy sobie pomaga. Jak w życiu.

4. KUTNA HORA Miasto srebra Zawsze krok za współgraczami. Tanie miejsca na mapie pozajmowane. Przywileje dla ciebie – drogie. Kiedy chcesz budować – drewno drożeje. Kiedy sięgasz po dochód, surowce, które produkujesz akurat są w dołku. I kto jest winien złemu tajmingowi? Gra. I współgracze.

3. PODWODNE MIASTA Jedyną wilgoć, z jaką mamy do czynienia, to ta w tytule. I to powinno wystarczyć za rekomendacje.

2. BIAŁY ZAMEK Masz tylko 9 akcji i wiesz, że musisz każdą wycisnąć jak cytrynę. Jak nie pokombujesz, to nie popunktujesz. Tylko po co ten żeton „+80”? (W dodatku jest „+160”. Doprawdy złośliwe.)

1. HEGEMONY Wcześniej przegrywałeś indywidualnie, teraz możesz przegrać całą klasą (robotniczą, średnią, kapitalistami), a nawet państwem. Asymetryczna gra, a my już wiemy co to znaczy – frakcje przeciwników są przegięty, a ty zawsze dostajesz najgorszą. I co to za wymysły, żeby nawet najwięksi eurosucharzyści grali nad stołem? Kuriozum.

Podsumowując – mam nadzieję, że w tym roku trafi się jeszcze niejedna okazja, żeby zagrać w wyżej wymienione gry. I żeby w 2025 poznać co najmniej nie gorsze gry. Czego i wam życzę.
Awatar użytkownika
Alucard1982
Has thanked: 17 times
Been thanked: 19 times

Post autor: Alucard1982 »

1. Pax Renaissance (BGG 10)
2. Diuna. Wojna o Arrakis (BGG 9)
3. Nucleum (BGG 8.5)
4. Szczury z Wistar (BGG 8.5)
5. Hitster (BGG 8 )
6. Biały Zamek (BGG 8 )
7. Ekosystem. Sawanna (BGG 8 )
8. Final Girl (BGG 8 )
9. Carnegie (BGG 8 )
10. Wyprawa Darwina (BGG 8 )
adastr
Has thanked: 84 times
Been thanked: 20 times

Post autor: adastr »

1) Rax Renaissance - gra totalna, ilość opcji, możliwych rozwiązań - coś fantastycznego, 3 mce i 150 partii na Bgg
2) Brzdęk Legacy - świetna przygoda, tak powinna wyglądać gra legacy
3) Piraci z Maracaibo - na razie kilka partii, przyjemniejsza (szybsza) wersja Maracaibo
4) Władca Pierścieni pojedynek o śródziemie - o tak.... przeciąganie liny w trzech kierunkach
5) Dorfromantic - świetne do rodzinnego grania z dziećmi, angażująca - wciągające rozgrywki, zaczęliśmy kampanie drugi raz.
6) Niezbadana Planeta - przyjemne układanie kafelków, świetnie się gra z dzieciakami gramy rodzinnie z 4 i 6 latką.
7) Terraformacja Gra Kościana - duużo turlania, uwielbiam gry kościane.
8 ) Blood Rage - świetny area control, niestety żonie nie siadło.
9) Sky Mines - po pierwszych ochach i achach dziś poszła do nowego właściciela (MH)
10) Mityczny Wiatr - jedna z najpiękniejszych gier pod względem wykonania jakie miałem, ale gra nie dla nas poszła na (MH)
feniks_ciapek
Has thanked: 1720 times
Been thanked: 1052 times

Post autor: feniks_ciapek »

1. Pandemic Legacy: Sezon 0 - jak dla mnie najlepszy z sezonów, bawiliśmy się bardzo dobrze.
2. Keltis - wersja mini, świetny filler
3. 6: Siege - The Board Game - bardzo ciekawie rozwiązany asymetryczny skirmish rozgrywany w czasie rzeczywistym
4. Załoga: Wyprawa w głębiny - poprawione wszystkie bolączki z pierwowzoru, bardzo dobra
5. Diuna: Imperium - Powstanie - kolejna pozycja naprawiająca problemy pierwszego wydania, dobre, ciasne euro z dużą interakcją
6. Zwierzęta z Baker Street - Sherlock Holmes Consulting Detective w wersji dla juniorów - nieskomplikowana gra dedukcyjna, lekkie pióro, spora dawka humoru
7. Sol: Last Days of the Star - ciekawy abstrakt, w którym możemy korzystać ze struktur budowanych przez naszych przeciwników
8. The Breach - podoba mi się rozwój postaci i jestem tym szczęściarzem, który nie miał żadnych uwag do wykonania
9. Vijayanagara - dobry wstęp do dużych COINów, a jednocześnie całkiem zgrabna gra sama w sobie w ciekawych realiach historycznych

Nie ma 10 miejsca, są 3 wyróżnienia: Wyrmspan, Stonespine Architects oraz Arcs.
Awatar użytkownika
Apos
Has thanked: 522 times
Been thanked: 1189 times
Kontakt:

Post autor: Apos »

Tak to wygląda u mnie. Wybrałem tytuły, które najbardziej mnie zaintrygowały bądź zaskoczyły i najlepiej się przy nich bawiłem z moimi graczami w ubiegłym roku. Kolejność dość umowna. Do tej listy TOP 10 wybrałem z ok 160 zagranych w zeszłym roku tytułów.

1. Pax Renaissance: Druga Edycja
2. Sherlock Holmes Detektyw Doradczy
3. Race! Formula 90: 2nd Edition
4. Pax Transhumanity
5. Great Western Trail: Nowa Zelandia
6. Terrorscape
7. Stationfall
8. BUS: Complete Edition (ogólnie Splotter Horseless Carriage, Indonesia, TGZ)
9. Destylaty
10. Fire in the Lake (początek przygody z systemem COIN i grami wojennymi)

Szczegółowo opisałem każdą z gier w odcinku podcastu z kolegami z Trzy Plansze.
Awatar użytkownika
Piskal
Has thanked: 23 times
Been thanked: 41 times

Post autor: Piskal »

Wygląda po przejrzeniu tego w co grałem, że w 2024 poznałem głównie małe gierki i fillerki, a grałem w starsze już mi znane tytuły.
Zatem lista wygląda tak:

1. Era Cywilizacji - czekam na wydanie Galakty, bo bardzo mi podeszło :)
2. Papierowe morze - fantastyczne na 2 i 3 osoby, trochę zbierania, trochę "a masz", trochę interakcji, szybkie
3. Terraformacja Marsa kościana - trochę szybsza od większej wersji, a dużo kości daje sporo radości
4. Sky team - fajne do pogrania z 2 połówką
5. Banda Pand i kawałki bambusa - ogrywam z córką, więc duży plus dla gry
6. Wodny szlak - udało się pożyczyć w mojej bibliotece i pograć - bardzo fajne i szybkie, a kombinowania trochę jest
7. Solstis - do zagrania w 10 minut, bardzo wciągające
8. Kapitan flip - kolejna gra szybka i nie wymagająca zbyt wiele, a dająca sporo radości
9. Super Mega Fajna Gra - kolejny fillerek, który w odpowiedni dla mnie sposób łączy minimum planowania i szczęścia
10. Klany kaledonii - Musiałem umieścić na liście, bo grało się przyjemnie, ale czym więcej grałem tym niżej spadała. Czegoś mi tam brakuje, może interakcji, może większej zmienności albo tego, że nawet jak wydawało mi się, że dobrze idzie to wszystko przegrywałem?

Poniżej 10 miejsca jeszcze ok. 10 - 15 głównie drobnych gierek, lub w które zagrałem za mało by weszło wyżej...
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
Awatar użytkownika
JollyRoger90
Has thanked: 1297 times
Been thanked: 304 times

Post autor: JollyRoger90 »

W zestawieniu przodują głównie mniejsze gierki, ale to ze względu na większą liczbę rozgrywek:

1. Halo wieża - top. Siadło jak złe. Mnóstwo rozgrywek na zywo (również solo) jak i na BGA.
2. Art Society - nie lubie lictyacji, ale tutaj pasuje jak ulał. Kombinowanie jak ukladac obrazy i jak budowac prestiż przyjemnie masuje zwoje.
3, Azul Ogrody Królowej - ulubiony Azul. Najbardziej gamerski ze wszystkich.
4. Odkrywcy Nocnego Nieba - Niby zwykła wykreślanka, z dużą dozą losowści w gwiazdozbiorach, ale sprawia, że chce się wracać i wracać.
5. Łowcy 2114 - bardzo podobał mi się system i rozgrywka. Fabuła odrobinę mniej. Baardzo stołożerna.
6. Circadians Nowy Świt - bardzo ubie gry z dice placementem. Tutaj można kostki wykorzystać na wiele sposobów. Nie ma jednej drogi do zwyciestwa. Z dodatkiem bardzo mi się podoba
7. Zamek - carcassone na 2 osoby. Dużo bardziej mi siadło od pierwowzoru.
8. Na skrzydłach smoków - lubiłem pierwowzór, ale smoki sa o oczko wyżej gamerskie i wydaje mi się, że mają mniej losowości. Polecam!
9. Kapitan flip - za każdym razem bawi tak samo. Tłuczone zarówno na BGA jak na żywo.
10. Nemezis - gram bardziej dla przygody i doświadczenia, niż wygrania, ale podoba mi się filmowość rozgrywek.

Honorowe wzmianki, bez kolejności.
Spoiler:
ODPOWIEDZ